Blogolj!

Gulyás Gergely: Szobonya Zoltán emlékének ápolása parancs az utókor számára

Ragnar Volarus

Szobonya Zoltán példájának megőrzése, emlékének ápolása időtálló parancs az utókor számára - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a vértanú halálának 60. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a kecskeméti börtön falánál.

„Dr. Szobonya Zoltán olyan jellem volt, aki ezekben a történelmi időkben a személyiségével, tudásával, szívével az események sorába állott, de jellemként; erkölcsös, hazaszerető és nemzetszerető emberként…”

Mák Kornél alpolgármester ezen gondolatokkal köszöntette a vendégeket dr. Szobonya Zoltán, az 1956-os mártír halálának 60. évfordulója alkalmából megrendezett megemlékezésen, a róla elnevezett utca emlékkövénél.

Gulyás Gergely az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlások áldozatává vált mártírra emlékezve hangsúlyozta: Szobonya Zoltán földi életét elvette ugyan a kommunista hatalom, de hagyatéka, hősiessége, bátorsága és szabadságszeretete velünk él, amíg emlékezünk rá. Ezért nagyon fontos mindazok munkája, akik őrzik 1956 emlékezetét; nem pusztán a szép eszmékét, hanem azokét az emberekét is, akik a forradalom napjaiban a magyarság sorsát alakították. A szabadságot értő és éltető, a nemzetet szolgáló emberekét, akik olyan örökséget hagytak ránk, amely ezekben az időkben is eligazít bennünket, ha a jövőbe vezető utat keressük - tette hozzá.
Emlékeztetett, Szobonya Zoltán tudta, a jog arra való, hogy az embereken segítsen, amit legjobban a joguralom szolgál. És ő segített: 350 embert mentett meg a kitelepítéstől, nyugdíjjogosultságokat intézett el, beadványokat és fellebbezéseket írt, rabokat látogatott és üzeneteket vitt a családoknak. Ahogy az ÁVH írta róla, a szokásos "cinikus és arcátlan modorban, a kulákok védőszentje" volt. Nem politizált, hanem segített. Cselekedeteinek mindegyikével tagadta a rendszert és egész élete példájával szemben állt a kommunizmussal - fogalmazott.

A 21. század legnagyobb kérdése is a szabadság lesz, hogy miképpen maradhat szabad az ember, és olyan közösségei, mint a család, az egyház, a nemzet vagy éppen a demokratikus jogállam az egyre inkább kiteljesedő digitális világban, a globális politikai és üzleti érdekek egyre gátlástalanabb érvényesítése idején - mondta a miniszter. Hit, haza, szabadság és együvé tartozás ma is ugyanazt jelenti; Szobonya Zoltán élete példájával "megerősít bennünket mindebben, csak emlékezni kell rá"- tette hozzá.

Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója szerint vannak népek, amelyek boldogok lennének, "ha lett volna egy '56-juk". Egy olyan, ahol egy kis nemzet képes volt szabadságot szerezni magának és példát mutatni a világnak, amely azonban cserbenhagyta. "Nekünk azonban nem szabad ezt tenni Szobonya Zoltánnal és mindazokkal, akik egy tisztességes és becsületes Magyarországot szerettek volna, amely reméljük, hogy most már hosszabb ideje épül" - fogalmazott.

Szobonya Csilla, a vértanú lánya elmondta, 25 évvel ezelőtt állítottak emléktáblát a börtön falán, amely azóta mementóként örökíti meg édesapja helytállását, valamint mártírhalálát a ma élők és a jövő nemzedék számára. Kiemelte, "nem feledhetjük azt a szellemi és erkölcsi örökséget, amit kaptunk, mert a hősök előtti főhajtás egyben az igazság vállalását jelenti". Édesapja egész tevékenységével tagadta mindazt, amit a diktatúra hirdetett és követelt - tette hozzá. 

A megemlékezés végén Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vette át az idén Orbán Viktor miniszterelnöknek odaítélt Szobonya Zoltán-emlékérmet, amelyet a mártír özvegye és leányai alapítottak születésének 100. évfordulója alkalmából 2009-ben. Az emlékérem azoknak adományozható, akik kutatják, őrzik és ápolják a forradalom eszmeiségét, akik példát mutattak hazaszeretetből.
A bronzból készült, egyoldalas, az előlapján Szobonya Zoltánt ábrázoló emlékérmet Dombrádi István szobrász, költő és farestaurátor, a hozzá tartozó emléklapot Fónagy Réka grafikusművész tervezte.

Szobonya Zoltánt, az 1956-os forradalom kiemelkedő Bács-Kiskun megyei vezetőjét 1958. szeptember 29-én végezték ki a kecskeméti börtön udvarán.

Fotók: baon.hu

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/59872/pics/lead_800x600.jpg
1956,Gulyás Gergely,Szobonya Zoltán
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Felkészültünk a koronavírus felbukkanására, de egyelőre nincs mitől tartanunk

2020.01.30. 11:50
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón leszögezte, egyelőre Magyarországon egyetlen olyan esettel sem …

Gulyás: Karácsonynak fel kell oldania a kórházstopot

2020.01.01. 05:55
A kormány továbbra is úgy gondolja, hogy Budapestnek szüksége van egy új, zöldmezős beruházás keretében megépülő közkórházra. Innentől kezdve már minden a főpolgármesteren …

Alagutakon próbálkoztak a migránsok a déli határon

2019.11.29. 09:35
A rendőrök gondoskodtak az illegális átjárók betemetéséről.

Gulyás szerint eldőlt: megrendezhető Budapesten az atlétikai vb

2019.11.26. 06:35
Ezzel együtt várják a Fővárosi Közgyűlés állásfoglalását is.

A Néppártban tartanák a Fideszt a német barátok

2019.11.11. 21:10
Kérdés, mennyire befolyásolja majd ez a magyar kormánypárt tagságáról döntő Bölcsek Tanácsát.

Dávid Szaniszla, az 56-os forradalom túlélője: „ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak”

2019.10.26. 07:25
Vajon az akkoriban kendőzetlenül bátor, őszinte és folytonosan lázadó fiatal alföldi lány, …

Az 56-os hősökre emlékeztek a hévíziek

2019.10.23. 21:00
A polgármester szerint akkor maradhatunk méltó utódai a pesti srácoknak és lányoknak, ha soha nem áruljuk el nemzeti önállóságunkat.

Orbán: szabad és független Magyarországot akartunk

2019.10.23. 20:00
Olyan Európáról álmodtunk és álmodunk, mely valóban a szabad nemzetek közös hazája – fogalmazott ünnepi beszédében a miniszterelnök. VIDEÓVAL!

Ezért nem tartott ma szabadtéri szónoklatot Orbán Viktor

2019.10.23. 16:20
Nem, nem ijedt meg Karácsonytól, Gyurcsánytól vagy Budapest népétől.

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

2019.10.23. 09:55
Orbán Viktor miniszterelnök este a Zeneakadémián mond ünnepi beszédet.

Ezeket a cikkeket olvastad már?