Blogolj!

Gulyás Gergely: Szobonya Zoltán emlékének ápolása parancs az utókor számára

Ragnar Volarus

Szobonya Zoltán példájának megőrzése, emlékének ápolása időtálló parancs az utókor számára - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a vértanú halálának 60. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a kecskeméti börtön falánál.

„Dr. Szobonya Zoltán olyan jellem volt, aki ezekben a történelmi időkben a személyiségével, tudásával, szívével az események sorába állott, de jellemként; erkölcsös, hazaszerető és nemzetszerető emberként…”

Mák Kornél alpolgármester ezen gondolatokkal köszöntette a vendégeket dr. Szobonya Zoltán, az 1956-os mártír halálának 60. évfordulója alkalmából megrendezett megemlékezésen, a róla elnevezett utca emlékkövénél.

Gulyás Gergely az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni megtorlások áldozatává vált mártírra emlékezve hangsúlyozta: Szobonya Zoltán földi életét elvette ugyan a kommunista hatalom, de hagyatéka, hősiessége, bátorsága és szabadságszeretete velünk él, amíg emlékezünk rá. Ezért nagyon fontos mindazok munkája, akik őrzik 1956 emlékezetét; nem pusztán a szép eszmékét, hanem azokét az emberekét is, akik a forradalom napjaiban a magyarság sorsát alakították. A szabadságot értő és éltető, a nemzetet szolgáló emberekét, akik olyan örökséget hagytak ránk, amely ezekben az időkben is eligazít bennünket, ha a jövőbe vezető utat keressük - tette hozzá.
Emlékeztetett, Szobonya Zoltán tudta, a jog arra való, hogy az embereken segítsen, amit legjobban a joguralom szolgál. És ő segített: 350 embert mentett meg a kitelepítéstől, nyugdíjjogosultságokat intézett el, beadványokat és fellebbezéseket írt, rabokat látogatott és üzeneteket vitt a családoknak. Ahogy az ÁVH írta róla, a szokásos "cinikus és arcátlan modorban, a kulákok védőszentje" volt. Nem politizált, hanem segített. Cselekedeteinek mindegyikével tagadta a rendszert és egész élete példájával szemben állt a kommunizmussal - fogalmazott.

A 21. század legnagyobb kérdése is a szabadság lesz, hogy miképpen maradhat szabad az ember, és olyan közösségei, mint a család, az egyház, a nemzet vagy éppen a demokratikus jogállam az egyre inkább kiteljesedő digitális világban, a globális politikai és üzleti érdekek egyre gátlástalanabb érvényesítése idején - mondta a miniszter. Hit, haza, szabadság és együvé tartozás ma is ugyanazt jelenti; Szobonya Zoltán élete példájával "megerősít bennünket mindebben, csak emlékezni kell rá"- tette hozzá.

Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója szerint vannak népek, amelyek boldogok lennének, "ha lett volna egy '56-juk". Egy olyan, ahol egy kis nemzet képes volt szabadságot szerezni magának és példát mutatni a világnak, amely azonban cserbenhagyta. "Nekünk azonban nem szabad ezt tenni Szobonya Zoltánnal és mindazokkal, akik egy tisztességes és becsületes Magyarországot szerettek volna, amely reméljük, hogy most már hosszabb ideje épül" - fogalmazott.

Szobonya Csilla, a vértanú lánya elmondta, 25 évvel ezelőtt állítottak emléktáblát a börtön falán, amely azóta mementóként örökíti meg édesapja helytállását, valamint mártírhalálát a ma élők és a jövő nemzedék számára. Kiemelte, "nem feledhetjük azt a szellemi és erkölcsi örökséget, amit kaptunk, mert a hősök előtti főhajtás egyben az igazság vállalását jelenti". Édesapja egész tevékenységével tagadta mindazt, amit a diktatúra hirdetett és követelt - tette hozzá. 

A megemlékezés végén Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vette át az idén Orbán Viktor miniszterelnöknek odaítélt Szobonya Zoltán-emlékérmet, amelyet a mártír özvegye és leányai alapítottak születésének 100. évfordulója alkalmából 2009-ben. Az emlékérem azoknak adományozható, akik kutatják, őrzik és ápolják a forradalom eszmeiségét, akik példát mutattak hazaszeretetből.
A bronzból készült, egyoldalas, az előlapján Szobonya Zoltánt ábrázoló emlékérmet Dombrádi István szobrász, költő és farestaurátor, a hozzá tartozó emléklapot Fónagy Réka grafikusművész tervezte.

Szobonya Zoltánt, az 1956-os forradalom kiemelkedő Bács-Kiskun megyei vezetőjét 1958. szeptember 29-én végezték ki a kecskeméti börtön udvarán.

Fotók: baon.hu

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/59872/pics/lead_800x600.jpg
1956,Gulyás Gergely,Szobonya Zoltán
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A polgári-nemzeti-konzervatív szavazók mozgósítása a fő cél

2019.09.21. 12:20
Az idei évben az önkormányzatiság volt a Polgári Gondola fő témája. A Budapest konferenciahajón előadást tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető …

Rákay Philip lerántotta a leplet a baloldali „ikonokról”

2019.05.26. 11:15
A balliberális kánon azért nem bírja elviselni Orbán Viktort, mert erős, autonóm, patrióta nemzetállamok szövetségeként képzeli az uniót, nem pedig egy önfeladó …

Júliusban berobban a családvédelmi akcióterv

2019.05.16. 11:15
Ha a migránskártyáknál nem merült fel a tiltott állami támogatás, jó lenne, ha a babaváró támogatást sem sorolná ebbe a körbe Brüsszel – mondta Gulyás Gergely. Azt is bejelentette: hamarosan …

Agresszív politikai aktivisták erőszakoskodtak Budapesten

2018.12.13. 12:25
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter törvénytelennek minősítette a szerda esti budapesti tüntetést, amelyen szerinte Soros György szervezeteinek kitartottjai …

150 milliárddal tolja meg a kormány a kistelepüléseket

2018.12.02. 21:45
A Modern Városok Program után itt a Modern Falu Program és a „falusi csok” – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Balla Ákos: Továbbra is a kétgyermekesek a csok nyertesei

2018.11.21. 07:00
Mindenképpen üdvözlendő a családi otthonteremtési kedvezmény újabb kormányzati bővítése. A csok további szélesítése ráadásul várhatóan nem drágítja majd tovább az …

Trócsányi: 1956 hősei ma is üzennek

2018.11.04. 13:35
Az igazságügyi miniszter szerint kötelességünk átadni a jövő generációnak azt az üzenetet, hogy „büszkék vagyunk az országunk megmaradásért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő hőseinkre”.

Félárbocon a lobogó a nemzeti gyásznapon

2018.11.04. 09:30
Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 62. évfordulóján a hősök emléke előtt tiszteleg a magyarság.

Akinek féltenivalója van Európában, az beáll a magyar zászló mögé!

2018.10.23. 19:05
A bevándorlás az egyik legfontosabb eszköz, amellyel a nemzetállami akaratot megpróbálják megtörni – mondták el elemzők Orbán Viktor október 23-i …

Erre ne közlekedjen – ünnepi lezárások a fővárosban

2018.10.21. 16:15
Számos lezárásra, forgalomkorlátozásra kell számítani az október 23-ai ünnepi programokhoz kapcsolódón a hosszú hétvégén Budapesten – tájékoztat a rendőrség.

Ezeket a cikkeket olvastad már?