Blogolj!

Többet kell fizetni hétfőtől az autópálya-matricáért

Fontos dolgok változnak meg a következő hét első napján, drágul az autópálya-matrica, a HÉV-en változnak a jegyvásárlás szabályai, az OTP pedig kivezeti a papíralapú betétkönyveket.

Fotó: 24.hu

Ahogy arról korábban a Blogstar.hu is beszámolt, október 1-jétől véget ér a türelmi időszak a HÉV-vonalakon, a szeptember elején bevezetett új jegyvásárlási szabályok megszegését hétfőtől kezdve az alábbiak szerint büntetik.

Lesz más közlekedést érintő változás is hétfőn, tizenhét százalékkal drágul ugyanis a heti autópálya-matrica, az eddigi 2975 forint helyett 3500 forintért tudunk majd ilyet vásárolni. A több mint hét személyes személyautók tíznapos matricája is drágul 18 százalékkal, míg az autóbuszok matricája egységesen 15500 forintba fog került az eddigi 13385 forint helyett.

Október elsejétől a nemzeti útdíjfizetési szolgáltató nem engedélyezi viszonteladói partnereinek az országos éves e-matrica eladását, ezt a jövőben kizárólag a társaság ügyfélszolgálati irodáiban és online értékesítési felületein lehet majd megvenni.

Hétfőn lép hatályba a Magyar Nemzeti Bank rendelete, amelynek értelmében az új, öt évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg az adós rendszeres havi nettó jövedelmének 25 százalékát, magasabb jövedelem esetén 30 százalékát.

Hétfőtől forgalmazhatják a hitelintézetek a 15 éves kamatperiódusokban rögzített kamatozású minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket, a 3 éves kamatrögzítésű hitelek értékesítése viszont megszűnik. Mindemellett az OTP október elsejével kivezeti papíralapú betétkönyvét, de az ügyfelek a meglévő betétkönyveiket megtarthatják.

Szintén október elsejével lépett volna életbe a közjegyzői díjak emelkedésére vonatkozó rendelet, ezt a rendelkezést azonban az Igazságügyi Minisztérium január elsejére halasztotta.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/60043/pics/lead_800x600.jpg
autópálya,HÉV,közlekedés,MNB
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Közlekedés: dugókat hozhat a budapesti városvezetés döntése

2020.07.24. 08:10
Balogh Samu a főpolgármester kabinetfőnöke csütörtökön egy budapesti háttérbeszélgetésben bejelentette, hogy a városvezetés egyszerre több mint egy tucat helyszínen …

Lánchíd-gate: egyre érthetetlenebb a főváros szerencsétlenkedése

2020.07.18. 17:20
A budapesti Fidesz most azon lamentál, vajon Draskovics Tibor vagy Tüttő Kata nem mond igazat. Netán egyikük se. Hiszen a Lánchíd felújítása körüli fővárosi …

Autómentes lesz a Városliget

2020.07.17. 10:35
Lezárják a Kós Károly sétányt, a liget a gyalogosoké és a bicikliseké lesz.

Hasznos tippek, hogy elkerüljük a dugókat hétvégenként az M7-esen

2020.07.16. 13:25
Aki az utóbbi hetekben péntek délután vagy szombat délelőtt a Velencei tavat vagy a Balatont próbálta megközelíteni az M7-es autópályán, az tapasztalhatta, …

Hétfőtől visszaáll az elsőajtós felszállás a BKK járatain

2020.06.12. 15:35
Június 15-től nemcsak az egészségügyi ellátásban lesznek enyhítések, hanem a BKK járatain is megszűnik a sofőr mögötti ülések, lezárása.

Újabb öt átkelőhely nyílik meg a magyar–román határon

2020.05.20. 06:25
Szerdától végre megszűnhet a napok óta tapasztalható nagylaki káosz, illetve ártándi és csanádpalotai torlódás.

Lezárják a pesti alsó rakpartot az autósok elől hétvégén

2020.05.15. 16:10
Már szombat hajnalban lezárják a rakpartot, utána pedig csak a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedhetnek az érintett szakaszon.

Hétfőtől vidéken kötelező a szájmaszk a Volánbuszokon

2020.05.11. 09:45
A szájmaszk mellett az elsőajtós felszállás is kötelező azokon a járatokon, amelyek nem érintik Pest megyét és Budapestet.

Sűríti járatait a BKK az érettségik ideje alatt

2020.05.04. 07:25
A várható megnövekedett forgalom miatt a lehető legtöbb járművét indítja el a BKK.

Beintettek Karácsonynak: a kétharmad szerint szükségtelen a lassítás

2020.05.01. 17:45
Ráadásul itt nem is a kormánypártokról van szó! A balliberális főpolgármester a sebességet mérné, a Századvég meg megmérte, mit gondolnak …

Ezeket a cikkeket olvastad már?