Blogolj!

Dr. Fürjes Balázs: 2030-ra Budapest lehet az egyik legjobb nagyváros Európában

A BKIK 70. újkori küldöttgyűlésének Dr. Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár volt a vendége, aki nyitóbeszédében a fővárost érintő fejlesztésekről és elképzelésekről szólt valamint felkérte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarát, hogy vegyen részt a Budapesti Fejlesztési Terv kidolgozásában.

Az államtitkár felvezetésként megemlítette, hogy arról a munkáról szeretne beszélni, aminek a kormányzat még csupán a legelején tart, éppen ezért egy tágabb kontextusból indított.

„Hogyan látjuk mi Budapestet? Először is, stratégiai jelentőségű a fejlesztés, mert Budapest igazi nemzeti ügy. Bátran kijelenthetjük, hogy a főváros felépítése újkori történetünk legsikeresebb nemzeti vállalkozása, igazi magyar sikersztori. Tudomásul kell vennünk, hogy Budapest nélkül nincs sikeres Magyarország. Mert nem csak egyszerűen főváros, hanem nemzeti erőforrás, páratlan lehetőség az ország számára, hiszen nincs még egy globálisan ennyire ismert magyar brand. A nagyvilágnak Magyarország Budapestet jelenti. Ez a csodás város, nekünk magyaroknak a közös nevező. Az egységesítés szimbóluma, ami egységet teremt, összehoz minket, a gondolkodó magyar polgárok szívügye. Hiszen olyanokat is egyesít a városfejlesztés ügye, akik amúgy szóba sem állnának egymással. Emiatt Budapest több értelemben is a hidak városa, hidakat épít, összeköt minket.”

A folytatásban kitért arra, hogy meglátásuk szerint Budapest a Duna igazi fővárosa és ezt a címet Bécs méltatlanul bitorolja.

„Mert nincs még egy ilyen milliós világváros, amit a Duna így szelne ketté, aminek ennyire központi része lenne ez a folyó. Mi a kormányban nem úgy tekintünk Budapestre, hogy egyszerűen Pest és Buda. Ennek a csodás városnak három minősége van. Budapest elsősorban a budapestiek otthona. Akik azt szeretnék, hogy legyenek nagy ívű terveink, de a városnak ugyanakkor praktikusnak kell lennie. Másodsorban Budapest a nemzet fővárosa, tehát büszkeséget sugárzónak kell lennie. És ha ez a két minőség találkozik, és egymást erősíti, akkor jön a harmadik, európai aspektus. Mert Berlin és Moszkva között Budapest lehet a legfontosabb központ és térségrendező város.”

„A kormány mindig felelős volt és felelős lesz a fővárosért, mindig is feladata lesz Budapest fejlesztése. A várostól nem várható, hogy önerőből fenntartsa magát, a kormány sosem hagyhatja magára Budapestet, de nem is gyámkodhat felette. A főváros összes hídja, reptere, pályaudvarai, úthálózata, legjelentősebb középületei mindig állami kormányzati munkával épültek fel. A magyar államnak mindig felelősséget kell vállalnia Budapestért, és a város számíthat is ránk. Csak a mindenkori kormánynak van erőforrása, hogy a városvezetéssel együtt biztosítsa a fejlesztések megvalósítását.”

Az államtitkár ezután elárulta, hogy mi a kormány célja a következő évtizedben Budapesttel.

„Szerencsére adottak a feltételek ahhoz, hogy ha jól dolgozunk, akkor a város valaha volt legsikeresebb évtizedei előtt álljunk. 2030-ra Budapest lehet az egyik legjobb nagyváros Európában. Itt lehet majd a legjobban élni az uniós fővárosok között. Ám egyetlen esély sem váltja be önmagát, ehhez tudatos, jól szervezett munkára van szükség.”

Végezetül pedig ennek a tervnek a megvalósításáról is beszélt Fürjes Balázs.  

„Hogyan kezdjük a munkát? Mi a legfontosabb? A tervszerűség. 10 éves stratégiai tervet kell készíteni, így a Budapest Fejlesztési Terv kidolgozása a legfontosabb. Egyúttal szeretném is felkérni a kamarát, hogy vegyen részt ennek a tervnek a kidolgozásában. Október közepén indul a Budapest-párbeszéd folyamat, melynek során szakmai és civil szervezeteket kérünk fel tárgyalásra. Azt szeretnénk, hogy legyen egy közös terv, közös kotta, mert mi hiszünk a civil és szakmai párbeszéd erejében. Egymást meghallgatva, lehet egy jó tervet készíteni, ami elképzeléseink szerint 2019 év végére kell elfogadni a kormánynak. Elképzeléseink ez a terv 6-7 fejezetből fog állni. Első fejezet az Identitás és jövőkép, majd a Tények és trendek, Kiemelt fejlesztési tematikák és térségek, Kiemelt fejlesztési beruházások, de lesz Finanszírozást bemutató fejezet és Intézményi kérdések. Én pedig azt is szeretném, hogy legyen egy külön fejezet a konfliktusoknak."

Zárszóként pedig a közlekedés és a közeljövő feladatairól szólt az államtitkár.

"Budapesten kulcskérdés a közlekedés, ezért már idén megkezdődik a tervezése a Dél-dunai hídnak (Galvani híd), amely összekötné az M1/M7 bevezetőt a Jászberényi úttal. Végül de nem utolsó sorban ugyancsak kiemelkedően fontos feladatunk, hogy családbarát Budapestet építsünk, egy igazi felhasználóbarát fővárost, a gyermeküket egyedül nevelő szülők számára is. Budapest legyen diákváros, ezért a célok között szerepel az egyetemek fejlesztése, kollégiumok felújítása. De a legfontosabb célunk az, hogy legyünk inkább a tettek, mint a szavak emberei”.

Fotó: Rácz László / N3 Kommunikáció

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/61244/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,budapest,Dr. Fürjes Balázs,fejlesztés
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Jól teljesít az új utasmóló Ferihegyen

2020.02.15. 12:20
Napra pontosan egy hónapja adták át az új utasmólót a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a visszajelzések alapján pedig igen szépen teljesít.

Se Debrecenbe, se máshová nem költözik a Természettudományi Múzeum

2020.02.12. 12:15
Fürjes Balázs, Budapest és fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Twitteren öntött tiszta vizet a pohárba.

Jobban van a lázasan érkező kínai nő, de még nem tudni, mi baja

2020.02.04. 11:10
Pontos diagnózist azonban csak a laboreredmények ismeretében tudnak közölni arról a hölgyről, aki éjjel lázasan érkezett a Liszt Ferenc-repülőtérre.

Lázas kínait szúrt ki a hőkamera a Liszt Ferenc-repülőtéren

2020.02.04. 04:25
Az erre a célra kijelölt Szent László Kórházba szállították, ahol soron kívüli orvosi vizsgálatnak vetik alá.

Továbbra is tünetmentesek a Vuhanból hazatérő magyarok

2020.02.03. 18:45
Nem mutatnak kóros eredményt a koronavírus-járvánnyal sújtott Vuhanból hazatérő magyaroknál elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, szervezetükben semmilyen vírusfertőzésre …

Több ezren tüntettek a képződményező Niedermüller ellen Budapesten

2020.01.30. 21:10
A tömeg az erzsébetvárosi, keresztényeket becsmérlő DK-s polgármester lemondását követelte. A demonstrálók teljesen megtöltötték az Erzsébet körutat a …

Göncz Árpád városközpontnak hívják szombattól az Árpád híd metróállomást

2020.01.30. 12:25
Szombattól nem árt majd jobban odafigyelnünk, ha a tömegközlekedést választjuk, ugyanis az Árpád híd metróállomás neve ezentúl …

Milliárdos kórházfejlesztések a fővárosban és Pest megyében

2020.01.25. 07:55
Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 11 milliárd forintot fordít a kormány kórházépületek felújításának és építésének tervezésére.

Bármit hazudik az ellenzék, a Liget egyre zöldebb

2020.01.24. 09:15
További ötezer négyzetméterrel nő a zöldfelület a betonutak rovására a Városligetben, ahol 2019 végén 124 új ligethonos fát is elültettek a Liget Budapest projekt keretében, később pedig …

Debrecen tárt karokkal várja az új természettudományi múzeumot

2020.01.24. 05:15
Egyúttal visszautasítja Karácsony vádaskodását, miszerint tragikus lenne a múzeum odaköltöztetése.

Ezeket a cikkeket olvastad már?