Blogolj!

Zsabka Zsolt: Az visz előre, ha együtt dolgozunk a vállalkozásokért

Alig két hónapja választották meg az Ipari Tagozat elnökének Zsabka Zsoltot, aki hatalmas lendülettel vetette a munkába magát: egy új alapokon nyugvó, átlátható tagozat alapjait fektették le, amelynek elsődleges feladata, hogy képviselje vállalkozóit s amelyre tagjai bármikor számíthatnak. A BKIK Ipari Tagozata a Kamarai Napok keretein belül október 18-án rendezi nagyszabású, nyilvános rendezvényét - a Kereskedelmi Tagozattal karöltve -, ahol az előzetes visszajelzések szerint ezernél is több pályaválasztó fiatal teszi tiszteletét. Volt tehát miről beszélgetnünk a Budapesti Kereskedelmi és Iparkama Ipari Tagozat elnökével. Blogstar-interjú.

Fotó: Rácz László/N3 Kommunikáció

A mondás úgy tartja, hogy jó munkához idő kell, de elnökké választása óta gyakorlatilag egy pillanatnyi megállás sincs az Ipari Tagozatnál.

Valóban sok mindent rendbe kellett tennünk, tulajdonképpen teljesen újjá kellett építenünk az Ipari Tagozatot. Új alapokra helyeztük a tagozat apparátusát is: akik eddig fizetett munkavállalóként dolgoztak a BKIK-ban, azoknak új szerepkört kellett találnunk. Felállítottuk a tagozat működésének rendjét is, mert egy alulról építkező kamarát szeretnénk létrehozni. Egy olyan szervezetet, amelynek döntéshozatali mechanizmusába nem csak a közvetlen tisztségviselőket vonjuk be, hanem mindenkit, aki kapcsolatba kerül a kamarával.

Azért nyugtasson meg, hogy nem ment minden zökkenőmentesen...

Meg fog lepődni, de azt mondhatom, hogy az elmúlt időszakban is úgy láttuk el az összes feladatunkat, hogy a velünk kapcsolatban lévő vállalkozók, vállalkozások és munkatársak semmit nem érzékeltek az átszervezésből. A tagozatunkhoz érkező összes kérdésre, megkeresésre ugyanúgy válaszoltunk azonnal, ahogy korábban is, azaz sikerült zökkenőmentesen létrehoznunk egy vadonatúj Ipari Tagozatot. Ez a legnagyobb dicsérete kollegáim munkájának, amiért én is köszönetemet fejezem ki.

Tulajdonképpen miért volt szükség az átszervezésre?

A közvélekedéssel szemben fontos leszögezni: egyáltalán nem egyszerű az apparátusi munka, mert egyfajta feszültség alakul ki a két munkát végző csapat, az önkénteseink és az apparátus között. Ezért tartottuk nagyon fontosnak, hogy átstrukturáljuk a feladatokat, rangsoroljuk, melyek azok a témák és feladatkörök, amelyek fontosabbak, melyek azok, amelyek kevésbé. Más rendszerben kezdtünk el dolgozni, bevezettük a vállalati gondolkodást és nekem is szükségem volt néhány hétre ahhoz, hogy még jobban megismerjem a Kamara működését. Augusztus végén fontos mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen a Kereskedelmi Tagozat közreműködésével közös Ipari és Kereskedelmi napot tartottunk, márpedig az elmúlt években kamarai szinten nem volt hasonlóra példa.

És ez mitől mérföldkő?

Őszintén hiszem, hogy a BKIK-t az viheti előre, ha képesek együtt dolgozni a különböző tagozatai. Márpedig most nagyon magasra tettük a lécet és folyamatosan újabb és újabb feladatokat, célokat tűzünk ki magunk elé, ez pedig azt is jelenti egyben, hogy kétszer annyit kell teljesítenünk, mint amennyit az elmúlt években sikerült felmutatnunk a tagozaton belül.

Fotó: Rácz László/N3 Kommunikáció

Például?

Nem dolgozhatunk bezárkózva. Megmutatjuk a vállalkozásoknak azt, hogyan dolgozunk, hogy átlátható munkavégzés folyik a kamaránál, transzparens költségvetéssel. Szó sem lehet egyoldalú kommunikációról! Nagyon is kíváncsiak vagyunk arra, hogy a vállalkozóink mit várnak el a kamarától, melyek azok a legégetőbb kérdések, amelyekre szeretnének azonnali válaszokat kapni. Nyitnunk kell feléjük, mert azzal nem sokra megyünk, ha csak bent ücsörgünk a BKIK csodaszép épületében.

Nem szabad elvárnunk a vállalkozásoktól, hogy eljöjjenek hozzánk, sokkal inkább nekünk kell hozzájuk házhoz menni. Ha csak az 5 százalékukat el tudjuk érni, már sokkal többet tettünk, mint korábban. Éppen ezért  tartunk októbertől minden hónap első keddjén egy tagozati fórumot, amelyen lehetősége van – ha eljön – a regisztrációs díjat fizető 47 121 regisztrált tagunknak kérdezni, ellenőrizni, hiszen felfogásom szerint mi egytől egyig minden vállalkozásért felelősek vagyunk.

Már korábban is hangsúlyozta, hogy nyitottabb kommunikációt szeretne folytatni a vállalkozásokkal. Ők nyitottak erre?

Tapasztalataim szerint mindenképpen. Ahhoz viszont, hogy ez így is maradjon, nem csak folyamatos ígéretekre van szükség részünkről, hanem méginkább arra, hogy be is tartsuk ezeket. Ez az igazán fontos. Szeretném, ha a tagozati fórum az Ipari Tagozat valódi ünnepe lenne, ahol olyan szakmai diskurzusokra nyílna lehetőség, amelyekre az utcán nem kerülhetne sor. Ha híre megy annak, hogy a BKIK nyitott a vállalkozói felé, akkor ők sem csak egy csekk formájában fogják látni a kamarát.

Ha már említi a kötelező regisztrációs díjat. Sok vállalkozás nem is tudja, hogy mit kap ezért cserébe.

A mi feladatunk pedig pontosan az, hogy el tudjuk vinni ezeket a híreket hozzájuk. Például azt, hogy ezért a kötelezően befizetett összegért különböző tanácsadásokon vehetnek részt - akár az Ipari Tagozaton belül is - pályaválasztási tanácsadást nyújtunk, megismertetjük a vállalkozóinkat a Békéltető Testület munkájával és így tovább. De hiába született erről egy - a szolgáltatásokat jól összefoglaló - 4 oldalas leaflet, való igaz, hogy a vállalkozók jelentős százaléka valóban nem is tudja, hogy van ilyen lehetősége.

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy két évnyi munkát végeztek el két hónap alatt...

(nevet) Nézze, nekünk biztosítanunk kell a BKIK jövőjét, de ezt sem tehetjük ész nélkül. Megalakítottuk a Mentor Bizottságot, hiszen számunkra rendkívül fontos, hogy a tapasztalt kollégák átadják tudásukat a feltörekvő generációnak. Ha belegondol, semmilyen szervezetnek nem tenne jót, ha csak tapasztalatlan emberekkel töltené fel kollektíváját, ezért ennek a bizottságnak a legfontosabb feladata, hogy a régóta a BKIK kötelékében dolgozó tisztségviselőket összehozza a fiatalokkal. Ezen túl létrehoztunk egy Kulturális és Sportbizottságot is, amely segíti tagjaink kikapcsolódását, hiszen a kőkemény munka melletti rekreáció nélkülözhetetlen.

Fotó: Rácz László/N3 Kommunikáció

Elnöki antréként azt ígérte, hogy felkeresi a fővárosi tulajdonban álló nagyvállalatokat...

... és ezek a látogatások meg is történtek. A visszajelzés egyértelműen pozitív, mindenhol örömmel vették, hogy felkerestük őket. Ez nem csak nekünk fontos, hanem a budapesti nagyvállalatoknak is, hiszen 

stratégiai partnerekként kell egymásra tekintenünk. Nekünk látnunk kell, hogy milyen igényeik vannak ezeknek a vállalatoknak, és e tárgykörben előremutató megbeszéléseket folytattunk és ezek apropóján jutott eszünkbe egy tagtoborzó bizottság létrehozása. A BKIK-nak egyfajta hídat kell képeznie a gazdaság szereplői és a döntéshozó szervek között. Ne feledjük: a kamara egy köztestület, amelyet gazdasági önkormányzatként kell kezelni.

Javítson ki, ha tévedek, de úgy tudom, hogy a munkavállalók jelentős része a kisvállalkozásoknál dolgozik. Miért fontos elmélyíteni a kapcsolatot a nagyvállalatokkal?

Ahhoz, hogy a BKIK a történelméhez méltó súllyal rendelkezzen a gazdasági életben, nemcsak sok tagra, hanem a már említett fajsúlyos cégekre is szüksége van. Ők szabják meg a gazdaság irányvonalát, az ő szavuk - gazdasági pozíciójuk miatt - sokkal nagyobb súllyal nyom a latba. A BKIK-nak igenis helye lenne a főváros különböző bizottságaiban, és nem csak tanácskozási, hanem szavazati joggal. Ki kell mondani: eddig csak a partvonalról kiabáltunk be a pályára, így nem lehettünk olyan hatékonyak, mint amennyire szerettünk volna. A célunk egyértelmű: egy folyamatosan minőségi teljesítményt nyújtó, szakértői, a vállalkozókat képviselő kamara felépítése. Amíg csak a belső viszályainkról vagyunk híresek, addig senki nem fog leülni velünk érdemben tárgyalni. De ebben már érzékelhető változás.

Ez tiszta. Mi lesz az Ipari Tagozat következő lépése?

Október 18-án rendezzük meg a Kereskedelmi Tagozattal karöltve a Magyar Ipar és Kereskedelem Napját a Hungexpo B pavilonjában, ahol bizonyítanunk kell. Meg kell mutatnunk mindenkinek, hogy a BKIK értük van. A rendezvény részeként megrendezzük a Taxi Expót, amely egyfajta előfutára lesz a jövő évi Közép-európai, vagy V4-es Taxi Expónak. A taxisok ügye egyébként is nagyon fontos számunkra, a jövőben

szeretnénk létrehozni egy olyan szakmai kerekasztalt, ahol megoldást találhatunk a taxisok erősebb, szorosabb, egységesebb ellenőrzésére, ami egyértelműen megnövelné a budapesti taxizás minőségét és gyorsaságát.

Hiába emelkedett ugyanis a taxisok tarifája, nem állt be pozitív változás a fővárosi helyzetben, továbbra is sokkal több utas van, mint szabad taxis.

Ez lesz az egyetlen szakmai kerekasztal?

Nem. Olyan különböző operatív kerekasztalokat akarunk létrehozni, amelyek nem hullámokban, hanem folyamatosan dolgoznak. Ilyen lesz az építőipari kerekasztal, ami a 2019 év végén kivezetésre kerülő 5 százalékos lakásáfa miatt lesz fontos, és amely abban játszik majd nagy szerepet, hogy felkészítsük az építőipari vállalkozásokat erre a komoly váltásra. Ezen túl még idén ki fogjuk dolgozni az Ipari Tagozat stratégiáját, amelynek munkamódszerét már a bemutattam a tagozat kihelyezett elnökségi ülésén és azt el is fogadták az elnökségi tagok. Az elnökség mellett pedig létrehozunk egy olyan operatív testületet is, amelynek az elnöki tanácsadás lesz a feladata azért, hogy közösen tudjunk dönteni különböző kérdéskörökben - ez is az átláthatóságot fogja segíteni. És ezek még csak első lépések.

Az Ipar és Kereskedelem Napját október 18-án a Hungexpo B pavilonjában (1101 – Budapest, Albertirsai út 10.) a BKIK Kamarai Napok keretein belül rendezik meg.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/61212/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,Hungexpo,Interjú,Ipari Tagozat,Kamarai Napok,Zsabka Zsolt
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szijjártó Péter: Európa-bajnok a gazdasági növekedésünk

2019.09.21. 09:30
Bevándorlásellenes és bevándorláspárti, alkalmas és alkalmatlan jelöltek között kell dönteni az önkormányzati választáson – foglalta össze október 13-a tétjét a …

Tőke Ervin: Romániában rendszerszintű a magyargyűlölet

2019.08.29. 13:15
Kormányválság van Romániában, hiszen az államfő nem fogadta el Viorica Dancila miniszterelnök kormányátalakítási javaslatát. Közben államfő-választás előtt is áll az …

Máté Roland: csonkán is lehet teljes értékű életet élni

2019.08.17. 09:50
A Promenad.hu fél évvel ezelőtt a hét embereként mutatta be Máté Rolandot. A sokak számára ismert és közkedvelt szerkesztő-riporter akkoriban kerekesszékben ülve mesélt …

Lázár János: a magyarság az erős nemzetállamokban érdekelt

2019.05.20. 08:00
A május 26-i EP-választás sorsdöntő jelentőségű, hiszen irányt mutat Európának – véli Lázár János. Az országgyűlési képviselő szerin a liberális mainstream …

Quitt László: Ne menjen erdésznek, aki ki sem akar menni a házból

2019.04.20. 11:15
A felnőtté válás talán egyik legmeghatározóbb mérföldköve a megfelelő továbbtanulási irány kiválasztása. Ebben a nehéz döntésben komoly segítséget …

Megnyílt a 38. Construma építőipari szakkiállítás

2019.04.03. 17:25
Megnyílt a 38. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás szerdán Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban 20 ország közel 550 kiállítója mutatkozik be április 3-7. …

Hónap végéig kell befizetni a kamarai hozzájárulásokat

2019.03.26. 08:50
A kötelezettségüket nem teljesítő vállalkozásoknak március 31-ig kell megfizetniük a kamarai hozzájárulást, valamint az előző évekből származó tartozások rendezésére is …

Új elnököt választott a BKIK 72. Küldöttgyűlése

2019.02.13. 14:00
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2019. február 13-i Küldöttgyűlésén Nagy Elek ügyvezető általános alelnököt választotta a BKIK elnökének a soron következő tisztújításig.

Balla Ákos: A 3-as metró meghosszabbítása felpörgeti a lakáspiacot

2019.02.12. 06:00
Újpest mellett Kőbánya és Kispest is egyre attraktívabb a fővárosi ingatlanpiacon. A 3-as metróvonal meghosszabbításának Káposztásmegyer lesz a nyertese – …

Balla Ákos: Némileg csalóka a lakáspiaci „boom”

2019.02.09. 07:00
Elkeserítő, hogy a budapesti lakásállomány 20-30 évente fordul meg, ami nem egyezik meg a lakossági igények változásával. A tranzakciószámok érdemi emeléséhez tartós gazdasági …

Ezeket a cikkeket olvastad már?