Blogolj!

Nagy Anna: "Működő emberi kapcsolatok nélkül nincs kerek egész szülő"

Több mint 300 000 családban csak egy szülő van, ami hatalmas szám az érintett 500 000 gyerekről nem is beszélve. Ez a lakosság 11%-át jelenti. Nem véletlen tehát, hogy Budapest szívében létrejött az Egyszülős Központ, ami sokkal több, mint egy édesanyákat és édesapákat segítő szervezet. A központ létrejöttéről és fontosságáról beszélgettünk Nagy Annával, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány és a központ kitalálójával. Blogstar-interjú.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány és az Egyszülős Központ esetében kitűnik az, hogy egy nagyon aprólékosan megálmodott projektről van szó. Ehhez elengedhetetlen a teljes elkötelezettség. Jól sejtem, hogy személyes tapasztalatok is közrejátszottak ennek létrejöttében?

Azt hiszem, egy ilyen típusú alapítványnál mindig a személyes érintettséggel kezdődik a szervezet története: amikor egyedül maradtam a fiammal, nagy szükségem lett volna egy helyre, egy emberre, egy segítő kézre, mert nehéz volt és úgy éreztem, hogy én vagyok az egyetlen a világon, akivel ez megtörtént. Újságíró vagyok, akkor sem tudtam kibújni a bőrömből: elkezdtem utánanézni annak, hogy pontosan mennyire is vagyok egyedül és

szó szerint nem hittem a szememnek, amikor azt láttam, hogy rajtunk kívül még 300 ezer olyan család van, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Nem is volt kérdés, hogy valamit kezdeni kell ezzel a helyzettel és ezzel a több százezer elhanyagolt családdal. Így született meg az alapítvány.

Mit gondol, mi lehet az oka annak, hogy az egyedülálló szülők helyzetével sokáig nem foglalkoztak megfelelően?

Nagyon heterogén csoport a miénk – vannak köztünk elváltak, özvegyek, egyedül gyereket vállalók és várandósan magukra maradók és vannak olyanok is, akik egyedül fogadták örökbe a gyereküket. Sokszor nehéz meglátni a másikban a sorstársat, hiszen annyira más az életük. Aztán amikor egy csoportban ülve szóba kerülnek a mindennapok, akkor derül ki, hogy mennyire hasonló helyzetekkel és nehézségekkel kell megküzdeniük ezeknek a szülőknek.

A határozott kiállást ugyancsak nem könnyíti meg, hogy egyedül gyereket nevelni még mindig bizonyos fajta stigmát jelent. Sok szülő szégyelli bevallani, hogy egyedül viseli ezeket a terheket, nem szívesen áll ki, pláne nem a nagy nyilvánosság elé azzal, hogy egyedül nevel.

És van ennek még egy, nagyon is gyakorlati oldala: amikor valaki gyerekeket nevel, dolgozik, háztartást vezet és megpróbál egyedül talpon maradni, sokszor se ideje, se kedve, hogy még „civilkedjen” is. Márpedig aki nem hallatja a hangját, azt nem is fogják meghallani.

A központban mi a legfontosabb szempont a szülők segítésekor?

Elsősorban az ő igényeiket mérjük fel és igyekszünk ezekre válaszokat adni.

A gyakorlati segítségnyújtás, a jogi segítség, a pszichológus, a munkavállalási támogatás vagy a randitanácsadó mind azért van itt nálunk, mert a szülőknek szükségük van rájuk.

Ugyancsak fontos szempont volt, hogy az egyszülőknek nemcsak a szemük fénye, de az egyes számú feladata is a gyerek, tehát ha bármilyen dolguk van, legelőször azt kell kitalálniuk, hogy hova tegyék. Ezért is működik játszóház a központban, ahol vigyázunk a gyerekekre, amíg a szülők valamelyik foglalkozásunkon vannak. Az egyik legfontosabb szempont pedig a magány, az elszigeteltség leküzdése – egy tavalyi kutatásunkban a szülők ezt jelölték meg a legnagyobb nehézségüknek.

A közösségek létrehozása, az emberi kapcsolatok megteremtése, felélénkítése az alapja a tevékenységünknek, hiszen működő emberi kapcsolatok nélkül nincs kerek egész szülő és kerek egész szülő nélkül nagyon nehéz lesz kerek egész gyerekkort teremteni a gyereknek.

A májusi nyitás óta mik a visszajelzések? Lesznek-e további szolgáltatások, fejlesztések?

Kicsit olyan, mintha kinyitottunk volna egy ajtót és néha kicsit félve, de egyre bátrabban jönnek be a családok, hogy használják, élvezzék azt, ami nekik, értük jött létre. Néha el sem hiszik, hogy valóban csak róluk szól egy hely. Eleinte nem is nagyon tudták, hogy mi lesz az az Egyszülős Központ, de hétről hétre nő azoknak a száma, akik már tudják, hogy hova jönnek és örülnek annak, hogy itt vannak.

Csak ebben az évben közel 1500 gyereknek és szülőnek szerveztük meg a nyaralását, üdülését és többszázan keresnek meg minket havonta programokon, tanácsadásokon, rendezvényeken vagy akár csak azért, hogy leüljenek beszélgetni velünk. Az alapítványunk 13 éve működik és az elmúlt 13 évben igyekeztünk minden segítséget megadni, ami az erőnkből telt. A központ megnyitásával azonban sokkal több családot érünk el és sokkal több embernek tudunk segíteni.

Folyamatosan bővülnek a programjaink, egyre több dolgot csinálunk és nagyon várjuk a visszajelzéseket, hogy finomítani, javítani, bővíteni tudjuk a meglévő választékot.

A budapesti központ létrejötte fontos pont, de nyilván mind a 300-350 ezer érintett család helyzetét nem tudja megoldani vagy segíteni. Gondolkodnak vidéki terjeszkedésen?

A hozzánk forduló családok fele vidékről keres meg minket – a gyerekek táboroztatásában, a telefonos vagy e-mailes segítségnyújtásban vagy a ruhacsomagok összeállításakor mindegy, hogy valaki Budapestről vagy az ország más részéből érkezik. De a személyes jelenlétet, azt a bizonyos segítő kezet csak helyben tudják megtalálni a szülők.

Az elmúlt másfél évben, amióta állami támogatással lehetővé vált a központ létrehozása és elkezdtük az előkészítést, több városból is bejelentkeztek olyan szülők, akik szívesen indítottak volna vidéki klubot. Jelenleg öt helyen működik az országban egyszülős klubunk és reméljük, hogy egyre növekszik majd a számuk.

Azzal, hogy van egy háttér, egy bázis, ami segít és amihez tartozni lehet, azok is belevágtak a helyi közösség létrehozásába, akik korábban úgy érezték, hogy egyedül nem megy. Mert egyedül tényleg nem megy. Régi bölcsesség, hogy kell egy csapat.

(képek: egyszulo.hu)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/61530/pics/lead_800x600.png
Aktuális,család,Egyszülős Központ,Interjú,Nagy Anna
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Máté Roland: csonkán is lehet teljes értékű életet élni

2019.08.17. 09:50
A Promenad.hu fél évvel ezelőtt a hét embereként mutatta be Máté Rolandot. A sokak számára ismert és közkedvelt szerkesztő-riporter akkoriban kerekesszékben ülve mesélt …

Blogstar kávéház

2019.08.17. 05:15
Orbán és Merkel közeledése, az MSZP és a DK összeolvadása, az ellenzék cicaharca, a mágneses mező drámai vándorlása és Vajna Tímea spirituális kapaszkodója szombati online lapszemlénkben.

Tanévkezdéstől ismét a teljes vonalon jár a 4-es és a 6-os villamos

2019.08.16. 11:45
Augusztus 21-étől változik a nagykörúti villamospótlás rendje. Iskolakezdéstől, vagyis szeptember 2-ától újra a teljes vonalon jár majd a 4-es és a 6-os …

Blogstar kávéház

2019.08.16. 05:10
A mentősök morgolódása, az ellenzék pozícióharcai, Salvini szabadságharca, Napóleon páratlan zsenialitása és Radics Gigi feszes popsija pénteki online lapszemlénkben.

Túszt ejtett és rendőrökre lőtt egy férfi Philadelphiában

2019.08.15. 08:00
Helyi idő szerint az esti órákban lövöldözés tört ki szerdán Philadelphiában, az elkövető túszokat ejtett és hat rendőrt meglőtt.

Blogstar kávéház

2019.08.15. 05:20
A magyarok felelőtlen száguldozása, Márki-Zay dermesztő hazugságai, az előválasztás elmérgesedése, Németország kettéosztottsága és Halle Berry melltartóellenessége csütörtöki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.08.14. 05:15
A honvédség gránátgate-je, Gyurcsány riogatása, az ellenzék zsaroló hadjáratai, a migránsok integrációjának bukása és Demcsák Zsuzsa csipkelődése szerdai online lapszemlénkben.

Többmillió forinttal díjazza a Pénzügyminisztérium a pénzügyi tudatosság fejlesztését

2019.08.13. 16:45
Díjat hoz létre a Pénzügyminisztérium (PM) a pénzügyi tudatosság fejlesztésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó …

Jövő héten kezdődik a Szentendrei út felújítása

2019.08.13. 16:20
Készüljön fel mindenki, ugyanis jövő szerdán kezdődnek meg a Szentendrei út felújítási munkálatai a Mátyás király út és Pünkösdfürdő utca között.

Késsel támadt járókelőkre egy férfi Sydney-ben

2019.08.13. 08:05
A támadó több embert is meg akart késelni, de a járókelők hamar ártalmatlanították, majd a rendőrök őrizetbe is vették.

Ezeket a cikkeket olvastad már?