Blogolj!

Nagy Anna: "Működő emberi kapcsolatok nélkül nincs kerek egész szülő"

Több mint 300 000 családban csak egy szülő van, ami hatalmas szám az érintett 500 000 gyerekről nem is beszélve. Ez a lakosság 11%-át jelenti. Nem véletlen tehát, hogy Budapest szívében létrejött az Egyszülős Központ, ami sokkal több, mint egy édesanyákat és édesapákat segítő szervezet. A központ létrejöttéről és fontosságáról beszélgettünk Nagy Annával, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány és a központ kitalálójával. Blogstar-interjú.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány és az Egyszülős Központ esetében kitűnik az, hogy egy nagyon aprólékosan megálmodott projektről van szó. Ehhez elengedhetetlen a teljes elkötelezettség. Jól sejtem, hogy személyes tapasztalatok is közrejátszottak ennek létrejöttében?

Azt hiszem, egy ilyen típusú alapítványnál mindig a személyes érintettséggel kezdődik a szervezet története: amikor egyedül maradtam a fiammal, nagy szükségem lett volna egy helyre, egy emberre, egy segítő kézre, mert nehéz volt és úgy éreztem, hogy én vagyok az egyetlen a világon, akivel ez megtörtént. Újságíró vagyok, akkor sem tudtam kibújni a bőrömből: elkezdtem utánanézni annak, hogy pontosan mennyire is vagyok egyedül és

szó szerint nem hittem a szememnek, amikor azt láttam, hogy rajtunk kívül még 300 ezer olyan család van, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Nem is volt kérdés, hogy valamit kezdeni kell ezzel a helyzettel és ezzel a több százezer elhanyagolt családdal. Így született meg az alapítvány.

Mit gondol, mi lehet az oka annak, hogy az egyedülálló szülők helyzetével sokáig nem foglalkoztak megfelelően?

Nagyon heterogén csoport a miénk – vannak köztünk elváltak, özvegyek, egyedül gyereket vállalók és várandósan magukra maradók és vannak olyanok is, akik egyedül fogadták örökbe a gyereküket. Sokszor nehéz meglátni a másikban a sorstársat, hiszen annyira más az életük. Aztán amikor egy csoportban ülve szóba kerülnek a mindennapok, akkor derül ki, hogy mennyire hasonló helyzetekkel és nehézségekkel kell megküzdeniük ezeknek a szülőknek.

A határozott kiállást ugyancsak nem könnyíti meg, hogy egyedül gyereket nevelni még mindig bizonyos fajta stigmát jelent. Sok szülő szégyelli bevallani, hogy egyedül viseli ezeket a terheket, nem szívesen áll ki, pláne nem a nagy nyilvánosság elé azzal, hogy egyedül nevel.

És van ennek még egy, nagyon is gyakorlati oldala: amikor valaki gyerekeket nevel, dolgozik, háztartást vezet és megpróbál egyedül talpon maradni, sokszor se ideje, se kedve, hogy még „civilkedjen” is. Márpedig aki nem hallatja a hangját, azt nem is fogják meghallani.

A központban mi a legfontosabb szempont a szülők segítésekor?

Elsősorban az ő igényeiket mérjük fel és igyekszünk ezekre válaszokat adni.

A gyakorlati segítségnyújtás, a jogi segítség, a pszichológus, a munkavállalási támogatás vagy a randitanácsadó mind azért van itt nálunk, mert a szülőknek szükségük van rájuk.

Ugyancsak fontos szempont volt, hogy az egyszülőknek nemcsak a szemük fénye, de az egyes számú feladata is a gyerek, tehát ha bármilyen dolguk van, legelőször azt kell kitalálniuk, hogy hova tegyék. Ezért is működik játszóház a központban, ahol vigyázunk a gyerekekre, amíg a szülők valamelyik foglalkozásunkon vannak. Az egyik legfontosabb szempont pedig a magány, az elszigeteltség leküzdése – egy tavalyi kutatásunkban a szülők ezt jelölték meg a legnagyobb nehézségüknek.

A közösségek létrehozása, az emberi kapcsolatok megteremtése, felélénkítése az alapja a tevékenységünknek, hiszen működő emberi kapcsolatok nélkül nincs kerek egész szülő és kerek egész szülő nélkül nagyon nehéz lesz kerek egész gyerekkort teremteni a gyereknek.

A májusi nyitás óta mik a visszajelzések? Lesznek-e további szolgáltatások, fejlesztések?

Kicsit olyan, mintha kinyitottunk volna egy ajtót és néha kicsit félve, de egyre bátrabban jönnek be a családok, hogy használják, élvezzék azt, ami nekik, értük jött létre. Néha el sem hiszik, hogy valóban csak róluk szól egy hely. Eleinte nem is nagyon tudták, hogy mi lesz az az Egyszülős Központ, de hétről hétre nő azoknak a száma, akik már tudják, hogy hova jönnek és örülnek annak, hogy itt vannak.

Csak ebben az évben közel 1500 gyereknek és szülőnek szerveztük meg a nyaralását, üdülését és többszázan keresnek meg minket havonta programokon, tanácsadásokon, rendezvényeken vagy akár csak azért, hogy leüljenek beszélgetni velünk. Az alapítványunk 13 éve működik és az elmúlt 13 évben igyekeztünk minden segítséget megadni, ami az erőnkből telt. A központ megnyitásával azonban sokkal több családot érünk el és sokkal több embernek tudunk segíteni.

Folyamatosan bővülnek a programjaink, egyre több dolgot csinálunk és nagyon várjuk a visszajelzéseket, hogy finomítani, javítani, bővíteni tudjuk a meglévő választékot.

A budapesti központ létrejötte fontos pont, de nyilván mind a 300-350 ezer érintett család helyzetét nem tudja megoldani vagy segíteni. Gondolkodnak vidéki terjeszkedésen?

A hozzánk forduló családok fele vidékről keres meg minket – a gyerekek táboroztatásában, a telefonos vagy e-mailes segítségnyújtásban vagy a ruhacsomagok összeállításakor mindegy, hogy valaki Budapestről vagy az ország más részéből érkezik. De a személyes jelenlétet, azt a bizonyos segítő kezet csak helyben tudják megtalálni a szülők.

Az elmúlt másfél évben, amióta állami támogatással lehetővé vált a központ létrehozása és elkezdtük az előkészítést, több városból is bejelentkeztek olyan szülők, akik szívesen indítottak volna vidéki klubot. Jelenleg öt helyen működik az országban egyszülős klubunk és reméljük, hogy egyre növekszik majd a számuk.

Azzal, hogy van egy háttér, egy bázis, ami segít és amihez tartozni lehet, azok is belevágtak a helyi közösség létrehozásába, akik korábban úgy érezték, hogy egyedül nem megy. Mert egyedül tényleg nem megy. Régi bölcsesség, hogy kell egy csapat.

(képek: egyszulo.hu)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/61530/pics/lead_800x600.png
Aktuális,család,Egyszülős Központ,Interjú,Nagy Anna
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2019.06.26. 04:30
Aggasztó vallási diszkriminációk, a zöld őrület vallása, a baloldali értelmiség pánikja, Tarlós István rátermettsége és Szandi légtornája szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.06.25. 05:05
Az előválasztás rekordjai, az ellenzék roncsderbije, Tarlós István hasítása, Nagypál Krisztina természetes szépsége és Lady Gaga meglepetése keddi online lapszemlénkben.

Szerdától drágábban tankolhatunk

2019.06.24. 14:05
Az utóbbi hetekben "megszokott" csökkenés után most drágulásra számíthatunk a kutakon, ugyanis a Mol 3 forinttal emeli a benzin és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI hétfőn …

Blogstar kávéház

2019.06.24. 04:30
Az előválasztás szabadfogású birkózása, a nemzetietlen ellenállás derékhada, Románia kettős mércéje, megkoronázott szépségek és Kiss Ramóna boldogító igenje hétfői online lapszemlénkben.

A cseh kormányfő lemondását követelték Prágában

2019.06.23. 20:20
Andrej Babis kormányfő és Marie Benesová igazságügyi miniszter lemondását, valamint a cseh ügyészség függetlenségének megőrzését követelték vasárnap Prágában.

160 Iszlám Állam-hívőről semmit nem tudnak a német hatóságok

2019.06.23. 20:10
Semmilyen adattal nem rendelkeznek a német biztonsági szervek a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet 160 olyan követőjéről, akik Németországból utaztak a …

Kisebb földrengés volt Heves megyében

2019.06.23. 19:00
Kisebb, a Richter-skála szerinti 2,3-as erősségű földrengés volt a Heves megyei Tenk közelében vasárnap délután.

Nem volt telitalálat a hatos lottón

2019.06.23. 16:50
Ma senkinek nem volt szerencséje, nem volt telitalálat a hatos lottón, ötösökből viszont akadt bőven.

Kánikula váltja a viharos időjárást

2019.06.23. 14:50
Kellett ez a kis szusszanás, már ami a lehűlést és az esőt illeti, ám nem sokáig fog ez tartani, jövő héttől újabb hőségre lehet számítani.

Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések

2019.06.23. 08:30
Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések mintegy kétmilliárd forint költségvetési támogatásból a bölcsődei fejlesztési program keretében - …

Ezeket a cikkeket olvastad már?