Blogolj!

Egyszerűbb ügyfél-átvilágítás a szolgáltatók és ügyfeleik számára is

 

A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni fellépés miatt van szükség az adategyeztetésre, amelyet mind a pénzügyi, mind a nem pénzügyi szolgáltatók meglévő ügyfelei az eddigieknél egyszerűbben intézhetnek, ugyanis az új törvény alapján postai úton is pótolhatjuk ügyfélként a hiányzó dokumentumokat.

 

A Pénzügyminisztérium József nádor téri épülete. Forrás: Wikipédia. Készítette: misibacsi - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3920389

 

„A pénzügyi szolgáltatóknak 2019. június 26-ig kell végezniük a törvény által előírt teljes körű ügyfél-átvilágítással. Ennek hiányában a szolgáltatók kötelesek lesznek az ügyfél által kezdeményezett ügyleteket megtagadni.”

– figyelmeztet a Pénzügyminisztérium közleménye.

 

A vonatkozó, a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény 2017. június 26-án lépett hatályba és elegendő, pontosan két éves átmeneti időszakot biztosít a szolgáltatók számára a már meglevő ügyfeleik adatainak kiegészítésére. 
 
Ennek értelmében az ügyfél-átvilágítás eredményeinek 2019. június 26-ig kell teljes körűen rendelkezésre állniuk.
  
Azokban az esetekben van szükség adatpótlásra illetve -kiegészítésre, amelyekben a szolgáltatók az akkor hatályos rendelkezéseknek megfelelően már ugyan elvégezték szerződéskor a teljes körű ügyfél-átvilágítást (személyes találkozás keretében vagy jellemzően külföldi ügyfelek esetében az okiratok hiteles másolatának átvételével), viszont az új törvényi rendelkezések értelmében kötelező valamelyik nyilatkozat, adat vagy okmánymásolat hiányzik.
  
Ennek az ügyfélkörnek biztosítja a jogszabály az esetlegesen hiányzó adatok, okiratok, okmánymásolatok postai úton való beküldését, ezáltal nem feltétlen szükséges az ügyfél személyes megjelenése.
 
Fontos azonban, hogy a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a többi felügyeletet ellátó szerv is egyöntetűen abban az esetben tartja elfogadhatónak a hiányzó dokumentumok postai beküldését, ha a másolatokon a feltüntetett adatok jól láthatóak, és ezek alapján az ügyfél egyértelműen megfeleltethető a korábbi ügyfél-átvilágítás által érintett személlyel.
 
A közlemény hangsúlyozza, hogy
A postai beküldés opciójának alkalmazását a szolgáltatók kizárólag a kockázatalapú megközelítéssel összhangban tehetik meg, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatónak kell meghoznia a döntést e lehetőség alkalmazhatóságáról és adott esetben a kockázati alapon szükséges egyéb kiegészítő intézkedésekről.
 
Az európai jogszabályokat átültető új törvény elsődleges célja a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés még hatékonyabb biztosítása. Emellett
a Pénzügyminisztérium fontosnak tartja, hogy egyrészt a szolgáltatók számára is megfelelő, a mindennapi üzletmenetet indokolatlanul nem akadályozó értelmezés és gyakorlat alakuljon ki, másrészt hogy ez a gyakorlat az ügyfelek és fogyasztók számára is a lehető legkisebb adminisztrációs terhet jelentsen.
 
Forrás: kormany.hu
  

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/61741/pics/lead_800x600.jpg
pénzmosás,terrorizmus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Még nincs vége? Csaknem száz bombát találtak Srí Lanka fővárosában

2019.04.22. 16:05
Könnyen lehet, hogy a terroristák további merényletekre is készültek vagy készülnek.

Hét öngyilkos merénylő robbanthatott Srí Lankán

2019.04.22. 09:50
A robbantássorozatnak legalább 290 halálos áldozata és ötszáz sebesültje van, köztük külföldi állampolgárok.

Orbán: Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni harc mellett

2019.04.22. 05:45
A magyar miniszterelnök a kereszténységet ért súlyos Srí Lanka-i merényletre reagált.

Szijjártó: a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

2019.04.21. 16:30
A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett, több …

Konzervatív álarcban folyik a keresztény kultúra önfelszámolása

2019.04.08. 05:55
A háttérben valójában a liberalizmus gonosz aknamunkáját figyelhetjük meg.

Nem működik Európában a dzsihádisták kiszűrése?

2019.04.08. 05:50
Továbbra is előfordul, hogy terroristák kapnak menedékjogot és névtelen bankkártyát a kontinensen.

Nagyszabású iszlamista terrortámadást blokkoltak Németországban

2019.03.22. 17:25
Tizenegy embert vettek őrizetbe a hatóságok. Lőfegyverekkel és egy nehéz járművel akartak merényletet végrehajtani, céljuk az volt, hogy kioltsák minél több …

Az Iszlám Állam terroristáját fogta el a TEK

2019.03.22. 14:15
A 30 év körüli szír férfi a terrorszervezet emírjeként öngyilkos merényleteket szervezett és kivégzéseket irányított. Úgy tudni, 20 ember lefejezésében vehetett részt.

Súlyos veszélyt jelenthetnek az Európába hazatérő terroristák

2019.02.28. 05:30
Nagyjából ötezren vannak olyan európai uniós vagy bosnyák állampolgárok, akik kimentek harcolni a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezethez.

Retteg a Pentagon: újra erőre kaphat az Iszlám Állam

2019.02.05. 05:30
Szíriában lévő terroristái ugyanis változatlanul jelentős támogatást kapnak külföldről, és továbbra is külföldi terroristák tucatjait vonzzák mind Szíriába, mind Irakba.

Ezeket a cikkeket olvastad már?