Blogolj!

Flying Objects: magyar cég a világ élvonalában!

Három év alatt másodszor nyerte el a legrangosabb nemzetközi díjnak számító Red Dot Awardot a Flyin Objects nevű fiatal magyar dizájn stúdió. Az elismerés a Red Dot Európát és Amerikát felölelő figyelemreméltó design stúdiók toplistáján a tizenegyedik helyet jelenti.

Az első Red Dot díját 2015-ben kapta a Hand-in-Scan nevű orvostechnológiai eszköz designjával az akkor mindössze három éves Flying Objects. Különösen sikeres évet tudhatnak maguknak, hiszen idén tavasszal már elnyertek egy szintén nemzetközileg nívós díjat, az iF Design Awardot, amit a DualScope magyar fejlesztésű, új generációs sztetoszkóp formatervéért kaptak.

A mostani díj mellé egy extra elismerést is bezsebeltek. A Red Dot minden évben rangsorolja a legjobb 15 design céget és tervezőt az elmúlt öt év teljesítményét figyelembe véve, ezen a listán lett a 11. idén a Flying Objects az amerikai-európai régióban, ami igen nagy szó egy ilyen fiatal design stúdió életében.  

A mostani díjnyertes formaterv a Frend, egy összecsukható talicska, amit az osztrák ötletgazdával, Michael Reitingerrel karöltve fejlesztettek 2017 tavaszától kezdve.

Az alapötlet egy olyan talicska megalkotása volt, ami nem foglal sok helyet, emiatt könnyen tárolható és szállítható, egyszerű megoldást jelentve azon városlakók számára, akik a hétvégi telken vagy kiskertben használják, gyakran pakolják és olykor szállítják. Hazánkban is mélyen gyökerező hagyománya van a hétvégi “telkezésnek”, sokaknak ismerős lehet a fészerben egymás hegyén hátán éppen csak elférő kerti szerszámok látványa, ahol egy nagyobb eszköz már csak bajosan fér el. Erre a problémára született válaszként a Frend, ami egy olyan talicska, ami könnyen és gyorsan összecsukható, kereke leszedhető, és kis helyen is elfér. 

A tervezési és fejlesztési folyamat majd egy évet ölelt fel, a kezdeti skiccektől kezdve kartonpapírból hajtogatva találták ki a megfelelő összecsukási módot, majd ebből egy deszkamodell is készült. A formaterv véglegesítése után egy osztrák cég vette át a végleges prototípus gyártását a Flying Objects tervezőivel végig konzultálva. A Frend jelenleg gyártási fázisban van, illetve az osztrák tulajdonos a piacra lépést készíti elő, így hamarosan akár a szomszéd kertjében is találkozhatunk vele. 

A Flying Objects Magyarország egyik vezető design stúdiója, kétszeres Red Dot és egyszeres iF design award nyertes, amit Húnfalvi András és Laufer Ferenc alapított 2013-ban. A formatervezésen és a grafikán túl sokféle projektre nyitottak, alapvetően a valós problémákra segítenek megtalálni a leginkább logikus megoldást.

A Red Dot Award a design szakma legrangosabb díja, 1955 óta létezik, 2005 óta három kategóriában (termék, koncept és kommunikációs design) osztják ki minden évben. A Flying Objects 2015-ben és most is a koncept kategóriában nyert díjat, hiszen a nevezéskor a tervek még a gyártási előkészítés fázisában voltak.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/61773/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2019.04.19. 04:20
Egészségügyi robbanásveszély, a bevándorlás Einsteinjei, turistamágnes sportesemények, Tatár Csilla fehérneműs fanatizálása és Kiss Ramóna tündérkéje pénteki online lapszemlénkben.

Lezárták az Akropoliszt, miután a héten több emberbe is villám csapott a műemléknél

2019.04.18. 20:20
A görög kulturális minisztérium csütörtöki közlése szerint elővigyázatosságból átmenetileg lezárták Athénban az …

Elhunyt Hámos László, az amerikai magyarság egyik ismert személyisége

2019.04.18. 14:30
A Magyar Emberi Jogok Alapítvány társalapítója és elnöke 68 évesen halt meg New York-ban.

Beindult a hosszú hétvége: torlódások, dugók az autópályákon

2019.04.18. 12:15
Már csütörtökön elindult az ilyenkor szokásos közlekedési káosz.

Két palack benzinnel és gyufával akart bemenni a New York-i Szent Patrick katedrálisba

2019.04.18. 07:25
A New York-i Szent Patrick katedrálisnál szerda este őrizetbe vettek egy férfit, aki két benzines kannával akart bejutni a …

Blogstar kávéház

2019.04.18. 04:00
Isten párizsi büntetése, Tóth Bertalan fletói piszkálódása, a Fidesz szárnyalása, húsvéti szúrópróba és Németh Kristóf intim lebukása csütörtöki online lapszemlénkben.

BREAKING: buszbaleset, 30 halott!

2019.04.17. 21:40
Sajtóértesülések szerint legalább huszonnyolcan vesztették életüket a Portugáliához tartozó Madeira szigetén szerdán történt buszbalesetben, SIC Noticias portugál hírtelevízió szerint 11 férfi és 17 nő, és az …

Drónfelvételen látható, mekkora károkat okozott a Notre-Dame-i tűzvész

2019.04.17. 15:25
A hétfőn lángokba borult székesegyházat kedd hajnalra sikerült eloltani, ám a tűz nagy pusztítást végzett. Az égő épület képei és videói …

Az európaiak keresztények akarnak maradni

2019.04.17. 10:30
Az Európai Unió (EU) állampolgárainak többsége szerint meg kell őrizni Európa keresztény kultúráját és hagyományait - derül ki a Századvég kutatásából.

Fontos közlekedési változások jönnek a húsvéti hétvégén

2019.04.17. 10:25
Változik a közösségi közlekedési rendje a húsvéti, ünnepi hétvégén, a MÁV, a Volánbusz és a Budapesti Közlekedési Központ egyes járatai is módosított menetrend …

Ezeket a cikkeket olvastad már?