Blogolj!

Zsabka Zsolt: A rendszer hibája, hogy kevés a fiatal!

Az Ipar és Kereskedelem Napjának (október 18.) legnagyobb nyeresége, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) két legnagyobb tagozata összefogott a siker érdekében. Zsabka Zsolt, a BKIK Ipari Tagozatának elnöke beszélt erről, a fiatal vállalkozókról, valamint a taxisokról is. Blogstar-interjú. 

A világért sem akarok megbántani senkit, de a múlt héten találkoztam a BKIK közgyűlésének résztvevőivel és azt láttam, hogy jórészt idős bácsik, urak vettek részt az eseményen. Öreg a kamara?

Nem fiatal, hiszen ezekben a napokban ünnepeljük az alapításának a 168. évfordulóját. Azaz tekintélyes múltra tekint vissza. Komolyra fordítva a szót: az a rendszer hibája, hogy kevés fiatal van a kamarában. Nyitnunk kell, mert a fiatalok szavaival élve: a kamara nem “szexi”. Olyan, mint egy oldtimer autó, ami gyönyörű, sok fiatal vágyik rá, de igazából azt mondják, hogy majd akkor veszik meg, ha hozzá öregszenek. Igazából nincs olyan hívó szava a kamarának, amivel meg tudná nyerni a tehetséges fiatalokat.

Fotó: Rácz László / N3 Kommunikáció

Az ön fejében sincs ilyen mondat?

Gyertek és együtt jobbá tesszük a mi vállalkozásainkat, ezáltal budapestet is!

Mit akar egy fiatal a mai világban? Üzleteket kötni és kapcsolatrendszert kiépíteni. Korábban kávézókban találkoztak a vállalkozók, ma már üzleti reggeliken futnak össze és kötnek üzleteket. Erre van szükségük a fiataloknak!

Régebben nyolc-tíz hírrel találkozott egy ember, ma már sokszázzal szembesül  akár fél nap alatt az interneten. Sokkal gyorsabban hozzáférnek a cégvezetők is a hírekhez, és ha a változáshoz a kamara nem tud felnőni, akkor nem talál majd utat ehhez a vállalkozói réteghez és ez a generáció nem jön be a kamarába.

Ha bemegy, akkor mit talál?

Ez az… Zárt kapukat, két illedelmes a kamarát jól ismerő portást, akik útbaigazítják a hatodik emelet felé és a kamara szintjén ürességtől kongó folyósokat. Ez nem az a hely, ahova szívesen bejár az ember. Igazából nincs is miért, hiszen a vállalkozók kilencven százaléka nem tudja mi folyik az emeleten. Nem a cégvezetőkben van a hiba, az a mi felelősségünk, hogy az „ügyfelek” nem élnek azzal a szolgáltatással, amit az ötezer forintos regisztrációs díj befizetéséért nyújtunk.

Mennyire napi téma a fiatalítás a kamara vezetésében?

Igazuk van a nálam tapasztaltabb vezetőknek, vigyázni kell ezzel.

Ha valaki csak úgy bejön és beültetjük az elnökségbe, az nagy károkat tud okozni. A kamara gazdasági önkormányzat, vagyis nem úgy kell működtetni, mint egy vállalkozást. Közpénz jellegű befizetéseket kezelünk, közel 800 önkéntes, megválasztott tisztségviselőnk van, képviseljük közel 300 ezer vállalkozás érdekeit, vagyis összetett feladat.

A fiataloknak az említetteken kívül az céljuk, hogy odakerüljenek a politikához, a törvényhozókhoz, nos, ezt a kamarán keresztül megtehetik.

Fotó: Rácz László / N3 Kommunikáció

És október 18-án az Ipar és Kereskedelem Napján is megszólítják őket?

Először is az nagy dolog, hogy az Ipari és a Kereskedelmi Tagozat összefog. Közösen mutatjuk meg az érdeklődőknek, hogy mire is jó a kamara, hogy mit is csinálunk, ráadásul ez a két ágazat szorosan együttműködik, egyik sincs a másik nélkül – ennyire egyszerű ez. A rendezvényen nemcsak a kamarai tagok találnak majd érdekes programokat, hanem - akár – a családok is. Emellett lesz pályaválasztási tanácsadás is, hiszen erre a területre komoly rálátása van a BKIK-nak. Itt vannak velünk a cégek, ellenőrizhetők, akár próbanapot is tudunk intézni a pályaválasztás előtt állóknak.

És a rendezvény fontos része lesz a Taxi Expo.

Igen, ezt már második alkalommal rendezzük meg. Idén az ellenőrzés megerősítésére fektetjük a hangsúlyt és arra, hogy jövőre nemzetközi lesz a rendezvény. Ezúttal Szerbiából jönnek taxis vezetők, hogy tapasztalatokat cseréljünk. Fontos a kommunikáció, hogy lássuk: egyes kihívásokra miként reagálnak mások. Ilyen például az, hogy nincs elég vállalkozó, aki beüljön az autóba és szolgáltatást nyújtson, még mindig nagy a hiányosság ebben a tekintetben. Lehet akármilyen jó a budapesti szolgáltatás, ha egy órát kell várni az autóra, vagy egyáltalán nem tudnak autót biztosítani a megrendelőnek. Ameddig ez létező probléma, addig azok kerülnek előnybe, akik a szürkegazdaságban dolgoznak, márpedig őket nehéz ellenőrizni.

Ebben a szektorban is létező probléma a munkaerőhiány?

A taxisoknál korábban divat volt, hogy egyetemisták a hétvégére beültek egy kocsiba és dolgoztak. Nem tudom, hogy jelenleg ennek milyen szabályozási keretei vannak, de amennyiben lehetséges elkezdjük a felélesztését. Emellett persze oktatást is kell nyújtani, hiszen ez speciális autóvezetés. A taxis szakma megítélésén viszont csak maguk a munkavállalók tudnak változtatni azzal, hogy korrekt és szabályos keretek között nyújtják a szolgáltatást. Nem élek álomvilágban, így tudom, hogy ez hosszú folyamat és ezért szigorítani kell a szabályokat. Persze a létszámemelkedéshez az is kell, hogy megérje taxisként dolgozni.

r hónapja emelték fel a tarifákat a BKIK Ipari Tagozatának kezdeményezésére…

Ez igaz, de ha kiszámoljuk óradíjra, hogy mennyit keresnek a taxisok, és ehhez hozzávesszük, hogy éjszaka akár különböző atrocitások is érhetik a sofőröket, akkor már nem is olyan szép a kép. Ilyenkor történik az, hogy fogja magát a munkavállaló és elmegy egy áruházlánchoz árufeltöltőnek, ami lássuk be sokkal kockázatmentesebb és kiszámíthatóbb. Biztonságos, legális kereteket kell nyújtanunk a taxisoknak.

Rövid időn belül ez a második eset, hogy egy szabályozással kapcsolatban utólag lép fel a kamara. Ilyen volt a GDPR esete és most ez. Nem lehetne, hogy a törvények bevezetése, vagy módosítása előtt lépjenek?

Ez nagy feladat, de

ameddig a kamara nem tud felmutatni folyamatos értékelhető teljesítményt addig nem kérik ki a véleményét. Nyilván a szakmai szövetségeket megkérdezik, de nekünk el kell jutni oda, hogy a kamara előkelő helyen álljon a megszólítottak között. Be kell bizonyítanunk, hogy alkalmasok vagyunk a javaslattételre, de ameddig az események után futunk, addig nem várhatjuk el, hogy megkérdezzenek minket.

Sikertörténet, ha utólag eredményeket tudunk elérni, de sokkal jobb lenne, ha még a szabályok bevezetése előtt figyelnének a véleményünkre. Fontos feladatunk lenne, hogy felkészítsük a vállalkozókat az ilyen jellegű helyzetekre. Már csak azért is, mert ez a mostani módosítás nemcsak a kereskedelmet érinti, hanem az ipar egészét.

A csütörtöki lesz az év egyik legnagyobb rendezvénye lesz. Mikor tekinti sikeresnek?

Már most is, hiszen összefogott a két legnagyobb tagozat. Óriási munkát fektettek bele a munkatársak és nagy esemény lesz. Együtt dolgoznak a taxisok a kereskedőkkel és a vendéglátósokkal, vagyis elindult egy kommunikáció, ami nagyon fontos. Emellett a Taxi Expón bejelentjük majd az ellenőrzésekre vonatkozó javaslatunkat is. Eddig nem lehetett a kamara részéről olyat látni, hogy ilyen széles vállalkozói réteget szólítson meg egy rendezvénnyel. Olyan egyveleget láthatunk majd, amilyet máshol nem.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/61992/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,Interjú,Ipari Tagozat,Kamarai Napok,taxi,taxis expo,Zsabka Zsolt
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szijjártó Péter: Európa-bajnok a gazdasági növekedésünk

2019.09.21. 09:30
Bevándorlásellenes és bevándorláspárti, alkalmas és alkalmatlan jelöltek között kell dönteni az önkormányzati választáson – foglalta össze október 13-a tétjét a …

Tőke Ervin: Romániában rendszerszintű a magyargyűlölet

2019.08.29. 13:15
Kormányválság van Romániában, hiszen az államfő nem fogadta el Viorica Dancila miniszterelnök kormányátalakítási javaslatát. Közben államfő-választás előtt is áll az …

Máté Roland: csonkán is lehet teljes értékű életet élni

2019.08.17. 09:50
A Promenad.hu fél évvel ezelőtt a hét embereként mutatta be Máté Rolandot. A sokak számára ismert és közkedvelt szerkesztő-riporter akkoriban kerekesszékben ülve mesélt …

Lázár János: a magyarság az erős nemzetállamokban érdekelt

2019.05.20. 08:00
A május 26-i EP-választás sorsdöntő jelentőségű, hiszen irányt mutat Európának – véli Lázár János. Az országgyűlési képviselő szerin a liberális mainstream …

Quitt László: Ne menjen erdésznek, aki ki sem akar menni a házból

2019.04.20. 11:15
A felnőtté válás talán egyik legmeghatározóbb mérföldköve a megfelelő továbbtanulási irány kiválasztása. Ebben a nehéz döntésben komoly segítséget …

Megnyílt a 38. Construma építőipari szakkiállítás

2019.04.03. 17:25
Megnyílt a 38. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás szerdán Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban 20 ország közel 550 kiállítója mutatkozik be április 3-7. …

Hónap végéig kell befizetni a kamarai hozzájárulásokat

2019.03.26. 08:50
A kötelezettségüket nem teljesítő vállalkozásoknak március 31-ig kell megfizetniük a kamarai hozzájárulást, valamint az előző évekből származó tartozások rendezésére is …

Új elnököt választott a BKIK 72. Küldöttgyűlése

2019.02.13. 14:00
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2019. február 13-i Küldöttgyűlésén Nagy Elek ügyvezető általános alelnököt választotta a BKIK elnökének a soron következő tisztújításig.

Balla Ákos: A 3-as metró meghosszabbítása felpörgeti a lakáspiacot

2019.02.12. 06:00
Újpest mellett Kőbánya és Kispest is egyre attraktívabb a fővárosi ingatlanpiacon. A 3-as metróvonal meghosszabbításának Káposztásmegyer lesz a nyertese – …

Balla Ákos: Némileg csalóka a lakáspiaci „boom”

2019.02.09. 07:00
Elkeserítő, hogy a budapesti lakásállomány 20-30 évente fordul meg, ami nem egyezik meg a lakossági igények változásával. A tranzakciószámok érdemi emeléséhez tartós gazdasági …

Ezeket a cikkeket olvastad már?