Blogolj!

Taxis hiénák: szigorodhatnak a szabályok, komolyabb szankciók jöhetnek

Döbbenetes: alig három kilométeres út kilencezerért, indonéz valuta, mint váltó, 25 ellenőrzés egy taxisnak egy évben, 57 ezres tarifa. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara csütörtökön tartotta az Ipar és Kereskedelem Napját, amelynek fontos része volt a Taxi Expo.

Rónai-Tober Beatrix az Innovációs és Technológiai Minisztérium osztályvezetője a Taxi Expón beszámolt róla, hogy Budapesten nyolc munkatársa végzi az ellenőrzéseket. „Nyilván jobb lenne, ha tizennyolcan lennének, de sajnos nem találunk elég munkaerőt” – tette hozzá. Ezzel együtt is, idén eddig 673 ellenőrzést hajtottak végre a fővárosban, 57 jogsértésre derítettek fényt – legtöbb alkalommal a személytaxi vezetői engedély hiánya okozott problémát. Tizennégy alkalommal vettek el forgalmi engedélyt.

„Ezzel nem vagyunk elégedettek, több ilyen intézkedést kellett volna foganatosítani – mondta az osztályvezető. – Összesen 22,4 millió forint bírságot szabtunk ki idén. Hatékony ellenőrzést próbavásárlással tudunk foganatosítani, ami roppant költséges. Nehezíti a dolgunkat, hogy adott esetben a taxis elhajt, vagy bezárja az autóját és elmegy a helyszínről. Az autó rendszáma alapján beazonosítjuk a tulajdonost, de sajnos ők általában tisztában vannak vele, hogy olcsóbban megússza az esetet, ha nem válaszol a megkeresésre.”

Amit korábban Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke a blogstarnak adott interjújában elmondott azt erősítette meg Rónai-Tober Beatrix is, vagyis komoly problémát jelent, hogy a „hiénák” nem viszik el a magyar utasokat csak a turistákat, hiszen a külföldiek nincsenek tisztában az árakkal, az útvonalakkal, így könnyű prédát jelentenek a csalóknak.

„Ki kell zárni a jogsértőket a piacról!” – jelentette ki az osztályvezető, utalva ezzel arra a „cselre”, amely szerint a megbüntetett taxis, két nappal a felelősségre vonás után egy másik cég nevében ismét kiváltja az engedélyeket.

„A háttérben folyik a munka, amely előkészíti a jogszabályok módosítását. Ebben a környezetben nem tudjuk garantálni a munkánk eredményes elvégzését és szankciók tekintetében is szigorítást kell elérni” – jelentette be Rónai-Tobel Beatrix.

Elképesztő csalásokra hívta fel a figyelmet Rásó Hajnalka a BKK osztályvezetője. Akadt a Keleti pályaudvar–Kassák Lajos utca közötti fuvar 57 ezerért, de volt olyan csaló is, aki indonéz papírpénzt adott vissza, mert az nagyon hasonlít a forintra.

„Új csel a táblázás. Összefog egy engedély nélküli fuvaros és egy egyetemista, utóbbi várja a turistát, majd a kocsihoz kíséri. Persze ebből nem akarnak kimaradni a hiénák sem, akik beszálltak az üzletbe és fizetnek a táblás embernek, hogy nekik is vigyen utast.”

Leginkább a pályaudvarok, a belváros, a reptér és a Hungaroring – utóbbi időszakosan –környékéről kapnak panaszokat a hatóságok.

„A turista sem ostoba. Itt van előttem egy kínai vendég panasza, aki a Keletiből ment volna a Király utcába. A taxis kilencezerért vállalta volna a nagyjából három kilométert, de a turista mondta neki, hogy ez sok és kiszáll. Ekkor a taxis lezárta az autót és jelezte, hogy csak akkor engedi ki, ha kap ötezer forintot. Végül abban maradtak, hogy nyolcezerért megcsinálja az utat. A célhoz érve a vendég kért egy blokkot, amire az volt a válasz, hogy az egy ezres lesz. Vagyis csak megvolt a kilencezer…”

Rásó Hajnalka is azt a következtetést vonta le, hogy módosítani kell a szabályokat, elsősorban a szankciókat kell erősíteni, a csalókat ki kell zárni a piacról.

 

Címkék: BKIK, taxi, taxis expo
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/62089/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,taxi,taxis expo
 

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Quitt László: Ne menjen erdésznek, aki ki sem akar menni a házból

2019.04.20. 11:15
A felnőtté válás talán egyik legmeghatározóbb mérföldköve a megfelelő továbbtanulási irány kiválasztása. Ebben a nehéz döntésben komoly segítséget …

Megnyílt a 38. Construma építőipari szakkiállítás

2019.04.03. 17:25
Megnyílt a 38. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállítás szerdán Budapesten, a Hungexpo vásárközpontban 20 ország közel 550 kiállítója mutatkozik be április 3-7. …

Hónap végéig kell befizetni a kamarai hozzájárulásokat

2019.03.26. 08:50
A kötelezettségüket nem teljesítő vállalkozásoknak március 31-ig kell megfizetniük a kamarai hozzájárulást, valamint az előző évekből származó tartozások rendezésére is …

Új elnököt választott a BKIK 72. Küldöttgyűlése

2019.02.13. 14:00
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 2019. február 13-i Küldöttgyűlésén Nagy Elek ügyvezető általános alelnököt választotta a BKIK elnökének a soron következő tisztújításig.

Balla Ákos: A 3-as metró meghosszabbítása felpörgeti a lakáspiacot

2019.02.12. 06:00
Újpest mellett Kőbánya és Kispest is egyre attraktívabb a fővárosi ingatlanpiacon. A 3-as metróvonal meghosszabbításának Káposztásmegyer lesz a nyertese – …

Balla Ákos: Némileg csalóka a lakáspiaci „boom”

2019.02.09. 07:00
Elkeserítő, hogy a budapesti lakásállomány 20-30 évente fordul meg, ami nem egyezik meg a lakossági igények változásával. A tranzakciószámok érdemi emeléséhez tartós gazdasági …

Nagy Elek vezeti a BKIK-t a következő elnökválasztásig

2018.12.17. 16:45
A következő elnök megválasztásáig a kamara képviseletében eljáró általános alelnök Nagy Elek lesz, közölte a bkik.hu.

Gablini Gábor: 20 éves távlatban látom a hazai autópiacot

2018.11.01. 18:50
Gablini Gábor 1988-ban nyitotta meg első javítóműhelyét, majd 1989-ben kezdte el a Peugeot típusú járművek forgalmazását. A cégcsoport azóta Nissan, Peugeot, Hyundai és Kia …

Olasz segítség a magyar divatiparnak

2018.10.28. 15:50
Stratégiai megállapodást kötött a BKIK-val szoros kapcsolatban álló Magyar Divat és Design Ügynökség, valamint az Olasz Divatkamara.

80 felett is a szakmában

2018.10.28. 11:00
Bélai Ernő munkásságát a BKIK idén Oklevéllel ismerte el. A villanyszerelő mester októberben ünnepelte 80. születésnapját, de a mai napig viszi a 70-es években alapított vállalkozását, amelyben ma már a fia is partnere.

Ezeket a cikkeket olvastad már?