Blogolj!

Családbarát önkormányzatokat díjaztak az Országházban

Idén harminc önkormányzat vált családbaráttá, azaz a Családbarát Önkormányzat 2018 Díjában részesülhettek. Az ünnepélyes díjátadóra a Parlament Vadásztermében került sor.

Békés együttélés

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kezdte a beszédek sorát, melyben kifejtette, hogy itt nem elsősorban a díj, hanem maga az elkötelezettség a fő motivációs erő, amit külföldi példákon keresztül lehet gazdagítani.  

„Olyan Magyarországot és Európát építenek, ahol a családok otthon érezhetik magukat” – fejtette ki az elismerés mögött húzódó fő gondolatot. Mint mondta:

békés egymást támogató közösség kialakítása a cél, aminek kapcsán  a „generációkat kell együttműködésre sarkallni.

Rávilágított arra, hogy manapság már egyre népszerűbb a családbarát jelző, és már reklámértékkel is bír, ugyanis egyre több olyan étterem, fesztivál, munkahely vagy akár szálloda is van, ami a családbarát gondolat mentén alakítja programjait, felépítését.

Család, mint érték

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke emlékeztetett arra, hogy a 2006 óta létező díj mára már megújult, és egy szünet után a Családok Évében új formában adnak át. Ahogy a családban, úgy az önkormányzatok között is fontos az együttműködés, hiszen ezt az alapvető értéket mindig előtérbe kell helyezni, és ápolni kell. A NOE honlapján lehetőség is van arra, hogy a települések bemutatkozzanak, és megismerjék egymás családbarát programjait.

Pogácsás Tibor Önkormányzati Államtitkár kiemelte, hogy több mint harminc év munka van a program hátterében, és ahogy az évek száma, úgy a családbarát települések száma is egyre csak növekszik. Ebből is érzékelhető, hogy a család a legfontosabb értékrend, intézmény, és ez sok helyen olyan magától értetődő, hogy sok településen nem is tudatosul a helyiekben, hogy bizony családbarátoknak minősülnek. Ezért fontosak a pályázatok, mert ott egy tudatos és átgondolt programot láthat mindenki.

Fontos a családok életminősége

A díjátadó meghívott vendége volt Luciano Malfer, az Agenzia per la Famiglia igazgatója, aki az olasz modellt, a trentói példát mutatta be. Elmondta, hogy ahogy itthon, úgy Olaszországban is demográfiai válság van, aminek megváltoztatásához szemléletváltásra van szükség, hiszen a család egyfajta erőforrást jelent. Emiatt pedig nagyon is fontos a családok jóléte. Ezzel kapcsolatban pedig kidolgoztak egy minősítési rendszert, amivel szervezeteket minősítenek. Figyelembe veszik, hogy az adott termék, vagy szervezet mennyire családbarát, így kapják meg a minősítést. Malfer azt is hangsúlyozta, hogy a közbeszerzések esetében is fontos szempont, hogy egy adott cég, szervezet mennyire családbarát, mert azok több pontot kapnak.

A Családbarát Önkormányzat 2018 Díjat idén a 44 pályázóból 30-an vehették át három kategóriában: a budapesti önkormányzatok, az 5000 fős, vagy annál kevesebb lélekszámú települések és az 5000 fő feletti teleülések.

A nyertesek:

Budapesti önkormányzatok:

II. kerület

III. kerület

IV. kerület

V. kerület

VIII. kerület

XIII. kerület

XVI. kerület

XVIII. kerület

5000 fő alatti települések:

Alsózsolca

Csopak

Geszteréd

Kásád

Mórahalom

Újkígyós

5000 fő feletti települések:

Ajka

Békéscsaba

Budaörs

Csömör

Debrecen

Eger

Hajdúnánás

Kecskemét

Makó

Nagykovácsi

Nyíregyháza

Orosháza

Ózd

Paks

Szekszárd

Szolnok

(fotók: csalad.hu)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/62143/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Csalábarát Önkormányzat 2018 Díj,család,díj,parlament
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Nem volt telitalálat a hatos lottón

2019.11.17. 17:15
Tovább fokozódik az izgalom és jövő héten is lesz miért játszani, ugyanis most nem vitte el senki a főnyereményt a hatos lottón.

Blogstar kávéház

2019.11.17. 02:05
A Balaton önvédelmi háborúja, Hadházy Ákos károgása, az anarchisták fosztogatása, Bihács forrongása és Kulcsár Edina gender partija vasárnapi online lapszemlénkben.

Nem volt telitalálat az ötöslottón

2019.11.16. 20:10
Ma sem volt szerencséje senkinek, jövő hétre csúszik az esetleges telitalálat az ötöslottón.

Százezren követelték a cseh kormányfő lemondását Prágában

2019.11.16. 19:15
Legalább 200 ezer ember követelte Andrej Babis lemondását a cseh fővárosban szombaton. A nagygyűlést a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás szervezte.

Továbbra is tragikus a helyzet Velencében az árvíz miatt

2019.11.16. 17:20
Még mindig a legmagasabb fokozatú riasztás van érvényben a városban, ahol vasárnap az ár ismét teljesen víz alá temetheti a szigeteket.

Blogstar kávéház

2019.11.16. 01:55
Soros frontális támadása, Karácsony kínos lebukása, Velence szörnyű tragédiája, a sör veszélyes robbanása és Tóth Vera testvéri vállalása szombati online lapszemlénkben.

Kövér: mindig az ősök sírjai avatják az országot hazává

2019.11.15. 17:35
Mi, magyarok, hiszünk abban, hogy mindig az ősök sírjai avatják az országot hazává - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti …

Blogstar kávéház

2019.11.15. 02:55
Kálmán Olga titkos fizetése, Hende Csaba szerecsenmosdatása, a bevándorláspártiak bosszúja, a magyar labdarúgás szentélye és Tücsi paramamizása pénteki online lapszemlénkben.

Közműépítés miatt lezárják az Erzsébet hidat

2019.11.14. 18:20
Újabb fennakadásokra számíthatnak a fővárosban közlekedők, ugyanis a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közlése szerint közműépítés miatt lezárják hétfőre virradó éjszaka az …

Blogstar kávéház

2019.11.14. 05:05
A borkaizás kivégzése, a náci eszmék lopakodása, Karácsony spirituális tisztogatása, Salvini vallási hódítása és Kárpáti Rebeka leopárdmintás villantása csütörtöki online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?