Blogolj!

Családbarát önkormányzatokat díjaztak az Országházban

Idén harminc önkormányzat vált családbaráttá, azaz a Családbarát Önkormányzat 2018 Díjában részesülhettek. Az ünnepélyes díjátadóra a Parlament Vadásztermében került sor.

Békés együttélés

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kezdte a beszédek sorát, melyben kifejtette, hogy itt nem elsősorban a díj, hanem maga az elkötelezettség a fő motivációs erő, amit külföldi példákon keresztül lehet gazdagítani.  

„Olyan Magyarországot és Európát építenek, ahol a családok otthon érezhetik magukat” – fejtette ki az elismerés mögött húzódó fő gondolatot. Mint mondta:

békés egymást támogató közösség kialakítása a cél, aminek kapcsán  a „generációkat kell együttműködésre sarkallni.

Rávilágított arra, hogy manapság már egyre népszerűbb a családbarát jelző, és már reklámértékkel is bír, ugyanis egyre több olyan étterem, fesztivál, munkahely vagy akár szálloda is van, ami a családbarát gondolat mentén alakítja programjait, felépítését.

Család, mint érték

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke emlékeztetett arra, hogy a 2006 óta létező díj mára már megújult, és egy szünet után a Családok Évében új formában adnak át. Ahogy a családban, úgy az önkormányzatok között is fontos az együttműködés, hiszen ezt az alapvető értéket mindig előtérbe kell helyezni, és ápolni kell. A NOE honlapján lehetőség is van arra, hogy a települések bemutatkozzanak, és megismerjék egymás családbarát programjait.

Pogácsás Tibor Önkormányzati Államtitkár kiemelte, hogy több mint harminc év munka van a program hátterében, és ahogy az évek száma, úgy a családbarát települések száma is egyre csak növekszik. Ebből is érzékelhető, hogy a család a legfontosabb értékrend, intézmény, és ez sok helyen olyan magától értetődő, hogy sok településen nem is tudatosul a helyiekben, hogy bizony családbarátoknak minősülnek. Ezért fontosak a pályázatok, mert ott egy tudatos és átgondolt programot láthat mindenki.

Fontos a családok életminősége

A díjátadó meghívott vendége volt Luciano Malfer, az Agenzia per la Famiglia igazgatója, aki az olasz modellt, a trentói példát mutatta be. Elmondta, hogy ahogy itthon, úgy Olaszországban is demográfiai válság van, aminek megváltoztatásához szemléletváltásra van szükség, hiszen a család egyfajta erőforrást jelent. Emiatt pedig nagyon is fontos a családok jóléte. Ezzel kapcsolatban pedig kidolgoztak egy minősítési rendszert, amivel szervezeteket minősítenek. Figyelembe veszik, hogy az adott termék, vagy szervezet mennyire családbarát, így kapják meg a minősítést. Malfer azt is hangsúlyozta, hogy a közbeszerzések esetében is fontos szempont, hogy egy adott cég, szervezet mennyire családbarát, mert azok több pontot kapnak.

A Családbarát Önkormányzat 2018 Díjat idén a 44 pályázóból 30-an vehették át három kategóriában: a budapesti önkormányzatok, az 5000 fős, vagy annál kevesebb lélekszámú települések és az 5000 fő feletti teleülések.

A nyertesek:

Budapesti önkormányzatok:

II. kerület

III. kerület

IV. kerület

V. kerület

VIII. kerület

XIII. kerület

XVI. kerület

XVIII. kerület

5000 fő alatti települések:

Alsózsolca

Csopak

Geszteréd

Kásád

Mórahalom

Újkígyós

5000 fő feletti települések:

Ajka

Békéscsaba

Budaörs

Csömör

Debrecen

Eger

Hajdúnánás

Kecskemét

Makó

Nagykovácsi

Nyíregyháza

Orosháza

Ózd

Paks

Szekszárd

Szolnok

(fotók: csalad.hu)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/62143/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Csalábarát Önkormányzat 2018 Díj,család,díj,parlament
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Hableány-tragédia áldozataira emlékeztek meg Budapesten

2020.05.29. 11:25
A dunai hajóbaleset 28 elhunytjára hajós kegyeleti szertartás keretében emlékeztek meg a tragédia évfordulóján pénteken.

Blogstar kávéház

2020.05.29. 04:15
A rozsdaövezeti lakásépítés gyorsítósávja, az iskolaőrség elrettentő ereje, az Európai Unió rosszhiszeműsége, a frontvonalban harcolók megbecsülése és Heidi Klum örökifjú bájai pénteki online lapszemlénkben.

Sokan nem is tudják, hogy átestek a betegségen

2020.05.28. 12:35
Az operatív törzs ma is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját, melyben szó volt a lazításokról és a betegek helyzetéről.

Blogstar kávéház

2020.05.28. 03:25
Orbán Viktor születésnapja, az Európai Bizottság hitelcsapdája, a Jobbik széthullása, a balliberálisok diktatúrahazugsága és Palácsik Lilla terhespocakja csütörtöki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.05.27. 05:15
A járványhelyzet hadigazdálkodása, Karácsony Gergely szánalmas sunnyogása, a nemzetegyesítés rögös útja, a francia baloldal fejetlensége és Puzsér kendőzetlen kipakolása szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.05.26. 04:00
Az őszödi hazugságbeszéd kórképe, Soros György afrikai terjeszkedése, Boris Johnson cinikus botránya, a magyar gazdák milliárdos támogatása és Görög Zita különös életmentése keddi online lapszemlénkben.

Több a gyógyult, mint az aktív fertőzött

2020.05.25. 11:50
Az operatív törzs ma is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját a járvány legfrissebb adatairól és a gazdaságvédelmi intézkedésekről.

Szabad az átjárás Magyarország és Szerbia között

2020.05.25. 10:30
Megszűntek a szigorítások a közös határszakaszon, hétfőn 10 órától korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai.

Villamosmegállóban szült egy nő Budapesten, a rendőrök segítettek neki

2020.05.25. 10:10
Nem mindennapi esetet kellett kezelniük a rendőröknek vasárnap este a belvárosban.

3756 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma

2020.05.25. 07:05
Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg, így összesen 491 a koronavírus áldozatinak száma Magyarországon, de 1711-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Ezeket a cikkeket olvastad már?