Blogolj!

Az ukrán nyelvtörvény nem több puszta kampányeszköznél

A Fidesz-KDNP EP delegációja a határon túli magyar EP-képviselőkkel együtt nyílt levélben fordult az ukrán Legfelsőbb Tanács elnökéhez, amelyben a kisebbségi jogokat sértő ukrán nyelvtörvény szövegének Velencei Bizottság elé terjesztését javasolják.

Fotó: MTI

A javaslathoz román és bolgár képviselők is csatlakoztak, Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes EP-képviselő pedig levélben tájékoztatta Antonio Tajanit, az Európai Parlament elnökét az Ukrán Legfelső Tanács által első olvasatban elfogadott kisebbségi jogokat sértő nyelvtörvényről.

Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa október 4-én szavazta meg az új ukrán nyelvtörvényt, amely jelentősen kiterjeszti az ukrán, mint államnyelv használati körét, teljes körű uralmát a társadalmi, politikai, kulturális és gazdasági élet minden területén és ezzel óriási mértékben korlátozza a kisebbségi nyelvek, köztük a magyar nyelv használatára vonatkozó jogokat - áll Bocskor Andrea közleményében.

A képviselő hozzátette, a törvénytervezetről várhatóan november 6-án szavaznak második olvasatban, ezért fontosnak tartja felhívni Ukrajna figyelmét arra, hogy előtte mindenképp kérjék ki a Velencei Bizottság véleményét. "Sajnos úgy tűnik, hogy a nyelvtörvényt ezúttal is a választási kampány eszközeként használják, ezért sürgetik mielőbbi elfogadását" - tette hozzá Bocskor Andrea utalva a 2019-es ukrán választásokra.

Az ukrán házelnökhöz, Andrij Parubijhoz intézett levelükben a magyar EP-képviselők felhívják a figyelmet arra, hogy Ukrajna kötelezettséget vállalt az országban élő nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartására, ezt támasztja alá a Regionális, valamint a Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája, az Európa Tanács Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezménye és az EU-Ukrajna társulási megállapodás is.

"Nagyon fontos, hogy az Európai Unió kísérje figyelemmel a törvényalkotási folyamatot és gyakoroljon hatást Ukrajnára, hogy az biztosítsa az alapvető emberi jogokat az országban. Az új törvények megalkotásakor pedig kérjék ki a nemzeti kisebbségeket képviselő szervezetek és a releváns nemzetközi intézmények véleményét, hogy ne sérülhessenek a nemzeti kisebbséghez tartozó állampolgárok jogai"

- emelte ki Bocskor Andrea közleményében.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/62850/pics/lead_800x600.jpg
Kárpátalja,nyelvtörvény,Ukrajna
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Véget ért a hadiállapot Ukrajnában

2018.12.26. 13:50
Feloldották a hadiállapotot Ukrajnában - jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök szerdán a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) ülésén.

Rekordszámú kanyarós megbetegedést regisztrálhatnak Ukrajnában

2018.11.10. 07:35
A betegség jóval nagyobb arányban jelentkezik gyerekeknél, szövődményei miatt eddig tizenöten haltak meg az országban 2018 eleje óta.

Megjelent a Kárpátaljai Gasztrokalauz

2018.11.01. 09:30
A Magyar Konyha Magazin folyóirat legújabb számának mellékleteként megjelent a 190 címet összegyűjtő Kárpátaljai Gasztrokalauz.

Csak a lövések állították meg a migránsokat a nagypaládi határon!

2018.07.23. 19:10
Afgán illegális bevándorlókat fogtak a határőrök a nagypaládi határon. A migránsok csak figyelmeztető lövések után álltak meg!

Hódmezővásárhely támogatásával létesült új óvoda

2017.12.19. 15:30
A kárpátaljai Mezőváriban egy nyolcvanfős újonnan épített óvodát adtak át.

Magyarország nem támogatja tovább Ukrajna uniós törekvéseit

2017.11.24. 18:30
Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja …

Semjén: brutális támadás érte a magyarságot

2017.11.15. 14:20
A miniszterelnök-helyettes szerint brutális támadás érte az ukrán nacionalista hatalom részéről Kárpátalján a magyarok által felépített intézményrendszert az ukrán oktatási törvénnyel.

Az UNESCO alapszabályát is sérti az ukrán nyelvtörvény

2017.11.03. 18:45
Az UNESCO alapszabályát is teljes mértékben sérti az új ukrán nyelvtörvény, hiszen az ENSZ oktatási szervezete szerint is mindenki számára biztosítani kell az anyanyelven …

Magyarország megerősödésével az egész nemzet nyer

2017.10.06. 15:05
Magyarország megerősödésének az egész magyar nemzet a nyertese, hiszen azzal, hogy Magyarország erős országgá vált, és a magyar gazdaság stabil növekedési pályára állt, nemcsak a …

Orbán: A magyarság alsó és középső rétegeit kell erősíteni

2017.10.05. 17:40
Orbán Viktor szerint a határon túli magyarság törzsét, a kevésbé képzett, asszimilációnak jobban kitett alsó és középső rétegeit kell a következő évek …

Ezeket a cikkeket olvastad már?