Blogolj!

A Trópusi Trump húzhatja ki Brazília korrupciómocsárban ragadt szekerét

Jair Bolsonaro, szélsőjobboldali jelölt nyerte meg a brazil elnökválasztás vasárnapi, második fordulóját. Bolsonaro a szavazatok több mint 55 százalékát zsebelte be, a baloldali Munkáspárt jelöltjét, Fernando Haddadot előzte meg.

Fotó: The Intercept

A brazil elnökválasztáson összesen tizenhárom jelölt indult, de közülük ketten, Jair Bolsonaro szélsőjobboldali és Fernando Haddad, a brazil Munkáspárt jelöltjei számítottak igazán esélyesnek. Mivel egyikük sem szerezte meg a szavazatok többségét az első fordulóban, így került sor a vasárnapi, második, mindent eldöntő körre.

Brazília Dél-Amerika legnépesebb országa, 147 millió választásra jogosult állampolgár járulhatott a szavazóurnákhoz, előzetesen pedig a sokak által csak brazil Donald Trumpként emlegetett Bolsonaro indult nagyobb eséllyel, hiszen a legnagyobb ellenfelének számító Haddad annak a Munkáspártnak a képviselője, amely az elmúlt időszakban alaposan belekeveredett a különböző korrupciós ügyekbe.

Nem lehetett ott a jelöltek között Luiz Inácio Lula da Silva ex-elnök, akit áprilisban csuktak le 12 évre korrupcióért és pénzmosásért, ennek ellenére is a legnépszerűbb politikus maradt a lakosság körében, sokan ugyanis a 2003 és 2010 közötti elnöki időszakának köszönhették, hogy kitörhettek a szegénységből. A brazil választópolgárok totális megosztottságát jól jelzi, hogy mások minden gazdasági nehézségért Lulát okolják, de nem sokkal a választás első fordulója előtt készített felmérés alapján a szavazók közel fele mondta azt, hogy semmilyen körülmények között nem támogatná Bolsonarót és Haddad teljes elutasítása is 42 százalékos volt.

Az elmúlt évben a brazilok 62 százaléka a korrupciót nevezte meg, mint az ország legnagyobb problémája, a korrupciós botrányokkal pedig összekapcsolódott Brazília legsúlyosabb recessziója is, ami a brazil reált rekordmélységbe lökte a dollár árfolyamához képest. A brazil gazdaság ezer sebből vérzik, az ország népességéhez viszonyítva a 13 százalékos munkanélküliség komoly tömegeket érint, de súlyos problémát jelent a hihetetlenül magas bűnözési ráta. 2017-ben minden korábbinál több, 63 880 gyilkosság történt az országban.

A korábban szélsőséges nézeteiről, szexista, homofób és rasszista kijelentéseiről ismert Bolsonarónak a korrupciós ügyekbe keveredett pártoktól elforduló és kiábrándult brazilokra építve sikerült megnyernie a választást, az egykori katonatiszt önmagát is a brazil Trumpként fogalmazta meg és ennek megfelelően is kampányolt.

Fotó: El Pais

"Tegyük naggyá Brazíliát! Legyünk újra büszkék a hazánkra!"

- jelentette ki az első választási fordulót megelőző Facebook-bejelentkezésében. Bolsonaro kampányában nem győzte hangsúlyozni, hogy Trumphoz hasonlóan a politikai mocsár lecsapolása lesz az első feladata elnökként. Bolsonaro egy kis párt, a Szociálliberális Párt jelöltjeként nyerte meg a választásokat, ezért a stabil kormányzáshoz elengedhetetlen lesz szövetségeket kötnie, de az elnök korábban úgy fogalmazott, az ő pártjuk maga a nép.

Korábbi megnyilvánulásai miatt viszont sokan nem Trumphoz, hanem a véres drogháborút indító Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnökhöz hasonlítják, sőt egyesek egyenesen a Trópusi Hitlerként emlegetik Bolsonarót. Ennek egyik oka a brit Guardian szerint, hogy a tragikus közbiztonsági helyzetre a rendőrök jogainak kiszélesítésével és vasszigorral válaszolna, szerinte ugyanis a bűnözőket még csak emberszámba sem lehet venni.

Bolsonarót szeptember elején egy Juiz de Forában tartott kampányrendezvényen megkéselték, a merénylő felsértette az elnökjelölt hasi artériáját, vastag és vékonybeleit, ezért a politikus sürgősségi műtéten esett át. Bolsonaro ezt követően a közösségi médiában fejezte be kampányát.

Ha hinni lehet a kampány során tett ígéreteinek, akkor Bolsonaro privatizációval próbálja meg helyreállítani az államháztartás egyensúlyát, az adókat pedig nagyon leegyszerűsítené. Az MTI korábbi beszámolója szerint a törvényi szabályozások lazítására lehet számítani a mezőgazdasági és bányászati szektorokban, a minisztériumok számát pedig 29-ről 15-re csökkenthetik.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/63025/pics/lead_800x600.jpg
Brazília,elnökválasztás,korrupció,politika
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Felháborító, hogy luxuskörülmények között élnek a Szeviép-vezérek!

2020.03.10. 04:40
A Botka László vezette balliberális szegedi önkormányzat „házi kedvenc cége” mintegy 500 vállalkozót nem fizetett ki – emlékeztetett a Fidesz a …

Horvát elnökválasztás – elindult a második forduló

2020.01.05. 13:35
Reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek és megkezdődött a horvát elnökválasztás második fordulója.

Orbán Viktor elbűvölő ágyúja az ötödik legbefolyásosabb politikusnő Európában

2020.01.02. 13:50
Varga Judit igazságügyi miniszter bárhol forduljon meg a világban, mindig nyomot hagy maga után. Nem véletlen, hogy a …

Ez történt itthon 2019-ben, IV. rész – Politikusi pucérkodások és bukások

2019.12.30. 07:00
Borkai Zsolt feneke és Gréczy Zsolt fallosza foglalta keretbe a hosszú nyúlt magyar politikai őszt. A Fidesz-KDNP úgy nyerte meg az …

Ez történt itthon 2019-ben, III. rész – Langymeleg kóla és az illiberális állam

2019.12.29. 07:00
Orbán illiberális államot és keresztény szabadságot hirdetett, bohóckodásba fulladt a budapesti választási kampány, alacsonyan …

Ez történt itthon 2019-ben, II. rész – Bangóné patkányozik, közben Orbán a Fehér Házban tárgyal

2019.12.28. 07:00
Patkánytempóba kapcsoltak a szocik, a Fidesz agyonnyerte az EP-választást, és Csíksomlyón …

Ez történt itthon 2019-ben, I. rész – Hejes sírás meg kokárdagyalázás évkezdetnek

2019.12.27. 07:00
Szrtájkoltak a raszolgák, a balliberális bénázók O1G-t csináltak a kokárdából, a Fidesz felfüggesztette a tagságát az …

Blogstar kávéház

2019.12.21. 00:05
A győri gyermekgyilkosság, Nagy Ervin szájjártatása, Feltó megszólalása a Gréczy-botrányról, a Fidesz Európai Néppárti tagsága és magyarok jégkorong buktája a szombati lapszemlénkben.

A Blogstar bloggere cáfolja, hogy ő lenne az Angyal Ügyvédje

2019.12.09. 15:20
Németh Gábor azt mondja: újságíróként hallott az Angyal Ügyvédje által vázolt pletykákról, de nem ő áll a blog mögött, és nem zsarolta meg Molnár Zsoltot és Őrsi …

Budapesti szoci vezetőket buktathat le az Angyal Ügyvédje?

2019.12.09. 08:45
Az Angyal Ügyvédje blog örömlányokkal drogos szexpartizó ellenzéki politikusok leleplezését ígéri. A név nélküli megszólításra előugrott Molnár Zsolt: az MSZP …

Ezeket a cikkeket olvastad már?