Blogolj!

A Trópusi Trump húzhatja ki Brazília korrupciómocsárban ragadt szekerét

Jair Bolsonaro, szélsőjobboldali jelölt nyerte meg a brazil elnökválasztás vasárnapi, második fordulóját. Bolsonaro a szavazatok több mint 55 százalékát zsebelte be, a baloldali Munkáspárt jelöltjét, Fernando Haddadot előzte meg.

Fotó: The Intercept

A brazil elnökválasztáson összesen tizenhárom jelölt indult, de közülük ketten, Jair Bolsonaro szélsőjobboldali és Fernando Haddad, a brazil Munkáspárt jelöltjei számítottak igazán esélyesnek. Mivel egyikük sem szerezte meg a szavazatok többségét az első fordulóban, így került sor a vasárnapi, második, mindent eldöntő körre.

Brazília Dél-Amerika legnépesebb országa, 147 millió választásra jogosult állampolgár járulhatott a szavazóurnákhoz, előzetesen pedig a sokak által csak brazil Donald Trumpként emlegetett Bolsonaro indult nagyobb eséllyel, hiszen a legnagyobb ellenfelének számító Haddad annak a Munkáspártnak a képviselője, amely az elmúlt időszakban alaposan belekeveredett a különböző korrupciós ügyekbe.

Nem lehetett ott a jelöltek között Luiz Inácio Lula da Silva ex-elnök, akit áprilisban csuktak le 12 évre korrupcióért és pénzmosásért, ennek ellenére is a legnépszerűbb politikus maradt a lakosság körében, sokan ugyanis a 2003 és 2010 közötti elnöki időszakának köszönhették, hogy kitörhettek a szegénységből. A brazil választópolgárok totális megosztottságát jól jelzi, hogy mások minden gazdasági nehézségért Lulát okolják, de nem sokkal a választás első fordulója előtt készített felmérés alapján a szavazók közel fele mondta azt, hogy semmilyen körülmények között nem támogatná Bolsonarót és Haddad teljes elutasítása is 42 százalékos volt.

Az elmúlt évben a brazilok 62 százaléka a korrupciót nevezte meg, mint az ország legnagyobb problémája, a korrupciós botrányokkal pedig összekapcsolódott Brazília legsúlyosabb recessziója is, ami a brazil reált rekordmélységbe lökte a dollár árfolyamához képest. A brazil gazdaság ezer sebből vérzik, az ország népességéhez viszonyítva a 13 százalékos munkanélküliség komoly tömegeket érint, de súlyos problémát jelent a hihetetlenül magas bűnözési ráta. 2017-ben minden korábbinál több, 63 880 gyilkosság történt az országban.

A korábban szélsőséges nézeteiről, szexista, homofób és rasszista kijelentéseiről ismert Bolsonarónak a korrupciós ügyekbe keveredett pártoktól elforduló és kiábrándult brazilokra építve sikerült megnyernie a választást, az egykori katonatiszt önmagát is a brazil Trumpként fogalmazta meg és ennek megfelelően is kampányolt.

Fotó: El Pais

"Tegyük naggyá Brazíliát! Legyünk újra büszkék a hazánkra!"

- jelentette ki az első választási fordulót megelőző Facebook-bejelentkezésében. Bolsonaro kampányában nem győzte hangsúlyozni, hogy Trumphoz hasonlóan a politikai mocsár lecsapolása lesz az első feladata elnökként. Bolsonaro egy kis párt, a Szociálliberális Párt jelöltjeként nyerte meg a választásokat, ezért a stabil kormányzáshoz elengedhetetlen lesz szövetségeket kötnie, de az elnök korábban úgy fogalmazott, az ő pártjuk maga a nép.

Korábbi megnyilvánulásai miatt viszont sokan nem Trumphoz, hanem a véres drogháborút indító Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnökhöz hasonlítják, sőt egyesek egyenesen a Trópusi Hitlerként emlegetik Bolsonarót. Ennek egyik oka a brit Guardian szerint, hogy a tragikus közbiztonsági helyzetre a rendőrök jogainak kiszélesítésével és vasszigorral válaszolna, szerinte ugyanis a bűnözőket még csak emberszámba sem lehet venni.

Bolsonarót szeptember elején egy Juiz de Forában tartott kampányrendezvényen megkéselték, a merénylő felsértette az elnökjelölt hasi artériáját, vastag és vékonybeleit, ezért a politikus sürgősségi műtéten esett át. Bolsonaro ezt követően a közösségi médiában fejezte be kampányát.

Ha hinni lehet a kampány során tett ígéreteinek, akkor Bolsonaro privatizációval próbálja meg helyreállítani az államháztartás egyensúlyát, az adókat pedig nagyon leegyszerűsítené. Az MTI korábbi beszámolója szerint a törvényi szabályozások lazítására lehet számítani a mezőgazdasági és bányászati szektorokban, a minisztériumok számát pedig 29-ről 15-re csökkenthetik.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/63025/pics/lead_800x600.jpg
Brazília,elnökválasztás,korrupció,politika
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Trump zároltatta a venezuelai kormány minden vagyonát

2019.08.06. 13:50
Donald Trump egy rendelettel hétfőn este zároltatta a venezuelai kormány minden vagyonát.

Blogstar kávéház

2019.07.31. 00:05
Az októberi választások, Andy Vajna öröksége, lélegzetelállító kincsvadászat, Neymar nemi erőszak ügye és Lady Gaga új pasija a szerdai online lapszemlénkben.

Börtönlázadás Brazíliában: 16 embert lefejeztek, több mint 50 halott

2019.07.30. 11:30
A CNN információi szerint már legalább ötvenhét rab meghalt egy hétfőn kirobbant börtönlázadásban az észak-brazíliai Pará államban.

Blogstar kávéház

2019.07.26. 22:10
Ferihegy nagy a készülődése, Boris Johnson terve, a csak titokban Orbán Viktor vállát veregető európai vezetők, az UTE labdarúgó címerével kapcsolatos döntése, valamint Jason Momoa újabb jófejsége a szombati lapszemlénkben.

Lemondott a francia jobbközép párt vezetője

2019.06.03. 07:55
Távozik a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) elnöki tisztségéből Laurent Wauquiez. Az ellenzéki politikus ezt vasárnap este jelentette be a TF1 kereskedelmi televízió híradójának vendégeként, …

Rákay Philip lerántotta a leplet a baloldali „ikonokról”

2019.05.26. 11:15
A balliberális kánon azért nem bírja elviselni Orbán Viktort, mert erős, autonóm, patrióta nemzetállamok szövetségeként képzeli az uniót, nem pedig egy önfeladó …

Leszakadt egy híd Brazíliában, autók zuhantak a vízbe

2019.04.07. 14:45
Egy hajó ütközött a Moju folyó egyik hídjának, aminek kétszáz méteres szakasza összeomlott. A hídon áthaladó autók is voltak.

Pelosi blokkolná Trump elmozdítását, de nem kér második ciklusából

2019.03.12. 07:10
Az egyik legbefolyásosabb demokrata politikus szerint Trump elnök nagyszerűen mozgósítja a demokrata szavazókat, és ez jó Amerikának.

Korrupcióinfó: szabálytalan lakásértékesítés miatt jelentik fel Márki-Zayt

2019.02.28. 16:05
A Fidesz szerint a polgármester szocialista bizalmasának lánya áron alul, a közgyűlést megkerülve vásárolt meg egy főtéri ingatlant a …

Az amerikai képviselőház semmisnek mondta ki Trump rendkívüli állapotát

2019.02.27. 09:15
Semmisnek mondta ki a rendkívüli állapot Donald Trump amerikai elnök általi kihirdetését az amerikai képviselőház.

Ezeket a cikkeket olvastad már?