Blogolj!

Megjelent a Kárpátaljai Gasztrokalauz

A Magyar Konyha Magazin folyóirat legújabb számának mellékleteként megjelent a 190 címet összegyűjtő Kárpátaljai Gasztrokalauz. 

A kiadvány budapesti bemutatóján Grezsa István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: a könyvecske nem csupán egy útikalauz, gasztrokulturális összefoglaló, amely rengeteg élményt, helytörténeti érdekességet mutat be, hanem egyben kvintesszenciája azoknak az erőfeszítéseknek, amelyeket a magyar kormány tesz a kárpátaljai magyarságért a régió turisztikájának fejlesztésén keresztül.

A kárpátaljai magyarság jelenleg a legveszélyeztetettebb nemzetrészünk - mondta Grezsa István, aki kitért arra is: öt évvel ezelőtt a kelet-ukrajnai harcok hírére eltűntek a magyar turisták Kárpátaljáról, ezen is próbál a magyar kormány segíteni különféle kezdeményezések támogatásával.

kó József, a Magyar Konyha főszerkesztője kiemelte, hogy a Kárpátaljai Gasztrokalauz úttörő munka, soha sehol nem készült még hasonló összefoglaló a régió sokszínű konyháiról. Hiteles könyv, hiszen a benne szereplő vendéglátóhelyek, szállodák, panziók, kocsmák, cukrászdák, büfék, piacok, pincészetek és kézműves ételkészítők nem fizettek a szerepeltetésükért.

Gesztusértékű, hogy nemzetiségi hovatartozástól függetlenül minden olyan vendéglátóhely bekerült a Pákozdi Judit által szerkesztett kalauzba, ahol jóízűen lehet enni-inni - fűzte hozzá. Kitért arra is: a 190-ból 60 helyen egyáltalán nem beszélnek magyarul, ezért a könyvben van egy ukrán-magyar szótár is.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke úgy vélte, Kárpátalja rendkívül hányatatott sorsú vidék, az elmúlt 100 évben öt államhoz tartozott. Mindennek egyetlen haszna, hogy rendkívül változatos a helyi konyha, egyszerre találhatóak meg benne a magyaros, cseh, román, ukrán, orosz és kaukázusi ételek is.

A gasztroakaluz a Magyar Konyha magazin és a Kárpátaljai Nagyar Turisztikai Tanács közös kiadványa. Mester András, a tanács elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: fontos lenne megjelentetni a könyvecskét ukrán nyelven is, hiszen az ukránok többsége sem ismeri eléggé a soknemzetiségű régió, vagy az ott élő magyarság történetét, kultúráját.

Címkék: gasztro, Kárpátalja
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/63271/pics/lead_800x600.jpg
gasztro,Kárpátalja
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Rekordszámú kanyarós megbetegedést regisztrálhatnak Ukrajnában

2018.11.10. 07:35
A betegség jóval nagyobb arányban jelentkezik gyerekeknél, szövődményei miatt eddig tizenöten haltak meg az országban 2018 eleje óta.

Az ukrán nyelvtörvény nem több puszta kampányeszköznél

2018.10.26. 14:40
A Fidesz-KDNP EP delegációja a határon túli magyar EP-képviselőkkel együtt nyílt levélben fordult az ukrán Legfelsőbb Tanács elnökéhez, amelyben a kisebbségi jogokat sértő …

Hódmezővásárhely támogatásával létesült új óvoda

2017.12.19. 15:30
A kárpátaljai Mezőváriban egy nyolcvanfős újonnan épített óvodát adtak át.

Sáfrány „Aleska” Emese: Mindenkit megpecsétel a múlt

2017.09.03. 14:50
Aleska a pályája elején öt évig pornószínésznőként élt a köztudatban, de az már a múlté. Sáfrány Emesével beszélgettünk az azóta eltelt időről, a változásokról, hogy …

Grezsa István: Közmegegyezés kell Trianon igazságtalanságáról

2017.07.30. 08:30
Tusnádfürdő szabadegyetem után mindig érdemes egy indulatoktól, érzelmektől mentes, higgadt nemzetpolitikai mérleget vonni. A blogstar.hu kérésére erre …

Babják Zoltán: A keleti front küzdelmei érződnek a hangulaton és a lehetőségeken

2017.06.16. 10:30
Beregszász, Kárpátalja szorít, hogy a két ország között továbbra is kiváló legyen a kapcsolat. Vigyázunk arra, hogy senki ne …

Ezeket a cikkeket olvastad már?