Blogolj!

Több tucat macska múmiát találtak hatezer éves egyiptomi sírokban

Chopi

 

A The Guardian adta hírül, hogy a macskák múmiáin kívül ritka, mumifikálódott szkarabeuszok és egy háborítatlan ősi sír is előkerült az ásatások során.

  
Hét szarkofágot találtak Szakkarában, Kairótól délre egy piramiskomplexus közelében. Közülük van olyan, ami hatezer évesnél is idősebb. Három sírba macskákat temettek, a maradék négy közül egy pedig bontatlan szarkofág. 

 

Az antikvitásokért felelős egyiptomi miniszter, Khaled el-Enany elmondta, hogy a leleteket egy egyiptomi régészeti küldetés fedezte fel az áprilisban megkezdett ásatások során.  

 

A síremlék az Óbirodalom ötödik dinasztiájának korából származik és azért is különleges, mert a homlokzat és a bejárat érintetlenek voltak, azaz valószínűleg minden ott talált lelet szintén érintetlen. A következő hetekben tervezik ezek alapos szakértői vizsgálatát.

 

Fotó: Khaled Desouki /AFP /Getty Images

 

Mostafa Waziri, az egyiptomi antikvitások legfelsőbb tanácsának elnöke elmondta, hogy a környéken először találtak ganajtúró bogár múmiákat. Kettőt ezek közül egy három fekete festett szkarabeusszal díszített, boltozatos tetejű, négyszögletes kősírban fedeztek fel, egy másik, kisebb szarkofág szintén több szkarabeusz múmiát rejtett. 

 

Fotó: Nariman El-Mofty /AP

  

„Ez igen ritka és különleges leletnek számít. Sosem hallottam eddig szkarabeusz rajzokkal díszített fedőjű koporsókról.”

– mondta.

 

A több tucatnyi kiásott macska múmia között találtak mintegy száz darab fából faragott, arannyal díszített macska szobrot és egyet, amit Basztet macska istenség tiszteletére bronzból készítettek.

 

A macskák különleges helyet foglaltak el az ősi egyiptomiak életében és vallási áldozatna szánva mumifikálták őket. 

 

Istenként tisztelt macskék múmiái; fotó: Khaled Desouki /AFP /Getty Images

   

A szakkarai ásatások helyszínén mindezeken felül fából faragott, arannyal díszített oroszlán, tehén és sólyom szobrot is találtak a régészek, valamint fából készült, festett kobra- és krokodil-szarkofágokat, több különböző, arany díszítésű állatábrázolást, sőt, amuletteket, agyagedényeket, íróeszközöket és papírusz kosarakat is felszínre hoztak.

   

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/63820/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Még nincs vége? Csaknem száz bombát találtak Srí Lanka fővárosában

2019.04.22. 16:05
Könnyen lehet, hogy a terroristák további merényletekre is készültek vagy készülnek.

Hét öngyilkos merénylő robbanthatott Srí Lankán

2019.04.22. 09:50
A robbantássorozatnak legalább 290 halálos áldozata és ötszáz sebesültje van, köztük külföldi állampolgárok.

Orbán: Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni harc mellett

2019.04.22. 05:45
A magyar miniszterelnök a kereszténységet ért súlyos Srí Lanka-i merényletre reagált.

Blogstar kávéház

2019.04.22. 01:00
Orbán Viktor feltámadása, Sargentini lopása, a börtön kényszerközössége, önveszélyes alváshiány és Adele milliós kifosztása hétfői online lapszemlénkben.

Saját pártja is Theresa May ellen fordult

2019.04.21. 19:35
A kormányzó brit Konzervatív Párt képviselőinek jelentős része is az új Brexit Pártra szavazna a sajátja helyett a májusi európai parlamenti választásokon - derül ki egy friss felmérésből.

Több mint 200 halálos áldozata van a Srí Lanka-i robbantássorozatnak

2019.04.21. 18:30
Az indiai ANI hírügynökség számolt be elsőként arról, hogy legalább hat robbanás rázta meg Srí Lankát húsvét vasárnap reggel. Később a főváros …

Szijjártó: a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

2019.04.21. 16:30
A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett, több …

Mindenkit meglocsolnak hétfőn az égiek

2019.04.21. 14:25
A gyönyörű vasárnapi időjárást hétfőn hatalmas eső váltja fel, nemcsak a lányok lesznek meglocsolva, hanem azok is, akik nem tartanak maguknál esernyőt, vagy esőkabátot.

Több kamionnyi pénzt hozott valakinek a húsvéti nyuszi

2019.04.21. 07:30
Szombat este minden idők harmadik legnagyobb, 4,2 milliárd forintos főnyereményét vitte el egy szerencsés az ötös lottón.

Blogstar kávéház

2019.04.20. 21:45
Szombathely ellenzékieskedése, Bangóné érett sonkája, Macron brutalitása, a Brexit törésvonalai és Kelemen Anna nyuszifülei online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?