Blogolj!

Utcát nevezhetnek el Óbudán Makoveczről

Ha a Fővárosi Közgyűlés rábólint, Makovecz Imre Ybl Miklós-díjas építész, a magyar organikus építészet megteremtőjének nevét veszi fel a III. kerületi Kecske utca egy szakasza.

Fotó: MTI

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén tárgyalja meg azt az előterjesztést, melynek értelmében utcát nevezhetnek el Óbudán Makovecz Imréről. A budapest.hu oldalon közzétett anyag szerint a III. kerületi Kecske utca Nagyszombat utcától Bécsi útig tartó szakaszát nevezné át a testület, és a rendelkezés már november 14-én életbe is lépne.

Az indoklásban az áll: Makovecz Imre (1935-2011), a Magyar Művészeti Akadémia egyik alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke az akadémia Kecske utca 25. szám alatti irodaházában elnökként tevékenykedett. A főváros ily módon is őrizné a továbbiakban az Ybl Miklós-díjas építész, a magyar organikus építészet megteremtőjének emlékét.

Érdekesség továbbá, hogy szintén a III. kerület kezdeményezése alapján ismét lehet Óbudán Zichy utca egy névtelen közterület elnevezésével. Óbuda történelmében ugyanis nagy szerepet játszott a Zichy család, a közelben található a Zichy-kastély. Gyarmati Dezső (1927-2013), a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok vízilabdázó emlékét egy jelenleg névtelen park elnevezésével őriznék, és egy ugyanilyen park viselné a továbbiakban Batthyány-Strattmann László (1836-1897) magyar főnemes, a szegények orvosának nevét.

Az I. kerületben pedig Jeruzsálem park lehet, ugyanis a fővárosi önkormányzat és az izraeli nagykövetség között megvalósult együttműködés alapján Izrael fővárosáról, a világ egyik legősibb településéről nevezhetik el a Clark Ádám tér – Lánchíd utca – Friedrich Born rakpart között található névtelen közterületet.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/63832/pics/lead_800x600.jpg
budapest,építészet,Fővárosi Közgyűlés,Makovecz Imre
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Továbbra is marad a szmogriadó Budapesten

2020.01.18. 13:10
Bár megvan a maga romantikája a napok óta tartó ködös időnek, tudni kell, hogy ezt nem csupán a köd, hanem a szmog is okozza, így a szmogriadó továbbra is fennáll.

Fürjes Karácsonynak: ne szemétkedjünk!

2020.01.16. 19:30
Miután megegyezett a kormánnyal, a főpolgármester furcsa feltételeket szabna, pontosabban fenyegetőzik. Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár keményen odapörkölt neki.

Bezárt a „bádogváros” a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

2020.01.15. 13:50
A karámnak is csúfolt várót bezárták a reptéren, egyúttal pedig átadták az új utasmólót, ahol már sokkal kényelmesebb körülmények között …

A kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől

2020.01.13. 12:50
A kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől, ezt legfeljebb Brüsszel teszi meg - közölte a Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Három épület ég Budapesten

2020.01.12. 19:25
Leszakadt egy nagyfeszültségű vezeték Budapesten, a III. kerületi Kunigunda útján vasárnap este, három egymás melletti épület ég - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.

Két holttestet találtak egy kiégett budapesti épületben

2020.01.12. 09:35
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint szombat reggel kigyulladt egy kétszintes lakóépület Budapest XVIII. kerületében az …

Egészségtelen a levegő több hazai városban

2020.01.09. 07:55
Négy településen egészségtelen, tizenegyen pedig kifogásolt a levegőminőség hazánkban. Javulás a következő napokban sem várható.

Karácsony Gergely óv a Lánchíd-pániktól

2020.01.04. 05:05
A teszetosza főpolgármester szerint mindenki nyugodjon le...

Gulyás: Karácsonynak fel kell oldania a kórházstopot

2020.01.01. 05:55
A kormány továbbra is úgy gondolja, hogy Budapestnek szüksége van egy új, zöldmezős beruházás keretében megépülő közkórházra. Innentől kezdve már minden a főpolgármesteren …

Kiszakadt egy erkély Budapesten, ketten lezuhatnak

2019.12.26. 14:05
Két ember az utcára zuhant, amikor egy első emeleti lakás erkélyének korlátja kidőlt.

Ezeket a cikkeket olvastad már?