Blogolj!

Ezen a héten fellőhetik az Európai Űrügynökség diákműholdját

A tervek szerint pár napon belül fellövik azt a diákműholdat, amin tizenkét európai diákcsapat dolgozott, köztük magyarok is.

A European Student Erath Orbiter (ESEO) megalkotása során műszereket és alkatrészeket fejlesztettek a SITAEL olasz űripari cég égisze alatt.

A magyar csapatok az alábbi területeken dolgoztak:

A TriTel sugárzás-dózismérő egy továbbfejlesztett változatát az Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Űrdozimetriai Kutatócsoportja készítette. A háromtengelyű szilícium detektoros műszer a Föld légköre fölötti sugárzási környezetet vizsgálja majd, a kozmikus és a Naptól eredő sugárzást egyaránt detektálva. A műszer korábbi változatai emberes űrrepülések alkalmával már bizonyítottak, de ez a mostani lesz az első alkalom, hogy műholdra telepítve automata üzemmódban dolgozik majd.

A Langmuir-szonda (LMP) nevű műszert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói fejlesztették. Az LMP-vel a Föld ionoszférájában keletkező plazma (nagy energiájú töltött gázrészecskék) viselkedését, a naptevékenység és a földi ionoszféra kapcsolatát tanulmányozzák majd. A BME mérnökhallgatói meglévő technológiákat alakítottak át a projekt igényei szerint, egyben megismerkedve a műholdfejlesztés különböző fogásaival.

A BME-n fejlesztették a műhold központi energiaelosztó egységét (PDU) is, ami létfontosságú ahhoz, hogy minden műszer és alkotórész megfelelő módon működjön a küldetés ideje alatt. Az BME-n fejlesztett PDU-val egy újfajta űrben is használható integrált áramszabályozó processzort (ICL – Integrated Current Limiter) is tesztel majd az ESEO műhold.

A műhold fél mázsát nyom, és fél évre (legjobb esetben másfél évre) tervezték, ami két részből áll: alul a mérőberendezés és a meghajtórendszer, felül a fedélzeti számítógép és akkumulátorok találhatók. A letesztelt műholdat október végén szállították Amerikába, hogy a SpaceX űripari magáncég egy Falcon 9-es rakétájával 500 kilométer magas, kör alakú, napszinkron Föld körüli pályára állhasson.

Az ESEO-t csoportosan lövik majd föl, kilencven mikro- és nanoműholddal együtt valamikor november 22 és 25 között a kaliforniai Vandenberg légibázisról. Az ESA arra biztatja a rádióamatőröket, hogy a start után kb. két és fél órával próbálják meg a műhold rádiójeleit befogni (a rakéta föllövése után 2 óra 13 perccel aktiválódnak a műhold rendszerei, és két perccel később küldi az első 437,00 MHz-es rádiójeleket a Földre.)

Az ESEO-projekt a kétezres évek elején indult, a műhold tervezésén és fejlesztésén összeségében több száz hallgató dolgozott.

(forrás: index.hu)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/64491/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,tech,tudomány,űrkutatás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.06.05. 04:05
A harangzúgás tisztelgése, Magyarország gazdasági revíziója, a baloldal büszke magyarsága, Oroszország rendkívüli állapota és Szabó Zsófi bomba alakja pénteki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.06.04. 03:55
Trianon magyar fájdalma, Orbán Viktor zenés üzenete, a baloldal hazug uszítása, Donald Trump enyhülése és Kulcsár Edina kalandos kádszexe csütörtöki online lapszemlénkben.

Nyár helyett ősz köszönt be a Dunántúlon

2020.06.03. 15:35
Hiába van már három napja nyár, ez az időjáráson nagyon nem akar megmutatkozni.

Meghalt Göncz Árpádné, a néhai köztársasági elnök özvegye

2020.06.03. 14:45
Göncz Árpádné 97. évében, családja körében hunyt el.

Egyre jobb a helyzet az idősotthonokban

2020.06.03. 11:30
Az operatív törzs ma is megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol szó volt a járvány legfrissebb adatai mellett az idősotthonok helyzetéről és az első hullám lecsengéséről.

Csökkent az aktív fertőzöttek száma, ketten elhunytak

2020.06.03. 08:50
Újabb 10 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3931 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 2 idős, krónikus beteg.

Blogstar kávéház

2020.06.03. 05:05
A balliberális ellenzék pártpolitikai szemellenzője, a Gyurcsány-kormány válságkezelési receptje, a magyar lakáspiac bezuhanása, az amerikai hadsereg készültsége és Vajna Tímea túlélőcsomagja szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.06.02. 05:05
A Jobbik alpári stílusa, a kutyapárt budapesti bohóckodása, az amerikai szélsőbal vandalizmusa, a magyar turizmus felpörgése és Hódi Pamela fojtogató feszültsége keddi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.06.01. 05:30
Fekete-Győr András hazug rémképei, Csíksomlyó ötszáz éve, a programozás szexisége, a migrációs nyomás fokozódása és Nádai Anikó titokzatos gyásza hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.05.31. 05:05
Az egészségügyi bérrendezés halaszthatatlansága, Gyurcsány Ferenc nevetséges cirkusza, a svéd járványmodell bukása, a pünkösdi hétvége karanténfelfrissülése és Balázs Andrea verbális letámadása vasárnapi online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?