Blogolj!

Ezen a héten fellőhetik az Európai Űrügynökség diákműholdját

A tervek szerint pár napon belül fellövik azt a diákműholdat, amin tizenkét európai diákcsapat dolgozott, köztük magyarok is.

A European Student Erath Orbiter (ESEO) megalkotása során műszereket és alkatrészeket fejlesztettek a SITAEL olasz űripari cég égisze alatt.

A magyar csapatok az alábbi területeken dolgoztak:

A TriTel sugárzás-dózismérő egy továbbfejlesztett változatát az Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Űrdozimetriai Kutatócsoportja készítette. A háromtengelyű szilícium detektoros műszer a Föld légköre fölötti sugárzási környezetet vizsgálja majd, a kozmikus és a Naptól eredő sugárzást egyaránt detektálva. A műszer korábbi változatai emberes űrrepülések alkalmával már bizonyítottak, de ez a mostani lesz az első alkalom, hogy műholdra telepítve automata üzemmódban dolgozik majd.

A Langmuir-szonda (LMP) nevű műszert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói fejlesztették. Az LMP-vel a Föld ionoszférájában keletkező plazma (nagy energiájú töltött gázrészecskék) viselkedését, a naptevékenység és a földi ionoszféra kapcsolatát tanulmányozzák majd. A BME mérnökhallgatói meglévő technológiákat alakítottak át a projekt igényei szerint, egyben megismerkedve a műholdfejlesztés különböző fogásaival.

A BME-n fejlesztették a műhold központi energiaelosztó egységét (PDU) is, ami létfontosságú ahhoz, hogy minden műszer és alkotórész megfelelő módon működjön a küldetés ideje alatt. Az BME-n fejlesztett PDU-val egy újfajta űrben is használható integrált áramszabályozó processzort (ICL – Integrated Current Limiter) is tesztel majd az ESEO műhold.

A műhold fél mázsát nyom, és fél évre (legjobb esetben másfél évre) tervezték, ami két részből áll: alul a mérőberendezés és a meghajtórendszer, felül a fedélzeti számítógép és akkumulátorok találhatók. A letesztelt műholdat október végén szállították Amerikába, hogy a SpaceX űripari magáncég egy Falcon 9-es rakétájával 500 kilométer magas, kör alakú, napszinkron Föld körüli pályára állhasson.

Az ESEO-t csoportosan lövik majd föl, kilencven mikro- és nanoműholddal együtt valamikor november 22 és 25 között a kaliforniai Vandenberg légibázisról. Az ESA arra biztatja a rádióamatőröket, hogy a start után kb. két és fél órával próbálják meg a műhold rádiójeleit befogni (a rakéta föllövése után 2 óra 13 perccel aktiválódnak a műhold rendszerei, és két perccel később küldi az első 437,00 MHz-es rádiójeleket a Földre.)

Az ESEO-projekt a kétezres évek elején indult, a műhold tervezésén és fejlesztésén összeségében több száz hallgató dolgozott.

(forrás: index.hu)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/64491/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,tech,tudomány,űrkutatás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2019.08.17. 05:15
Orbán és Merkel közeledése, az MSZP és a DK összeolvadása, az ellenzék cicaharca, a mágneses mező drámai vándorlása és Vajna Tímea spirituális kapaszkodója szombati online lapszemlénkben.

Tanévkezdéstől ismét a teljes vonalon jár a 4-es és a 6-os villamos

2019.08.16. 11:45
Augusztus 21-étől változik a nagykörúti villamospótlás rendje. Iskolakezdéstől, vagyis szeptember 2-ától újra a teljes vonalon jár majd a 4-es és a 6-os …

Blogstar kávéház

2019.08.16. 05:10
A mentősök morgolódása, az ellenzék pozícióharcai, Salvini szabadságharca, Napóleon páratlan zsenialitása és Radics Gigi feszes popsija pénteki online lapszemlénkben.

Túszt ejtett és rendőrökre lőtt egy férfi Philadelphiában

2019.08.15. 08:00
Helyi idő szerint az esti órákban lövöldözés tört ki szerdán Philadelphiában, az elkövető túszokat ejtett és hat rendőrt meglőtt.

Blogstar kávéház

2019.08.15. 05:20
A magyarok felelőtlen száguldozása, Márki-Zay dermesztő hazugságai, az előválasztás elmérgesedése, Németország kettéosztottsága és Halle Berry melltartóellenessége csütörtöki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.08.14. 05:15
A honvédség gránátgate-je, Gyurcsány riogatása, az ellenzék zsaroló hadjáratai, a migránsok integrációjának bukása és Demcsák Zsuzsa csipkelődése szerdai online lapszemlénkben.

Többmillió forinttal díjazza a Pénzügyminisztérium a pénzügyi tudatosság fejlesztését

2019.08.13. 16:45
Díjat hoz létre a Pénzügyminisztérium (PM) a pénzügyi tudatosság fejlesztésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó …

Jövő héten kezdődik a Szentendrei út felújítása

2019.08.13. 16:20
Készüljön fel mindenki, ugyanis jövő szerdán kezdődnek meg a Szentendrei út felújítási munkálatai a Mátyás király út és Pünkösdfürdő utca között.

Késsel támadt járókelőkre egy férfi Sydney-ben

2019.08.13. 08:05
A támadó több embert is meg akart késelni, de a járókelők hamar ártalmatlanították, majd a rendőrök őrizetbe is vették.

Már többszáz repülőjáratot töröltek Hongkongban a tüntetések miatt

2019.08.13. 06:50
Több mint háromszáz járatot törölt a hongkongi nemzetközi repülőtér vezetése helyi idő szerint kedden reggel, miután a légikikötőben ötödik …

Ezeket a cikkeket olvastad már?