Blogolj!

Ezen a héten fellőhetik az Európai Űrügynökség diákműholdját

A tervek szerint pár napon belül fellövik azt a diákműholdat, amin tizenkét európai diákcsapat dolgozott, köztük magyarok is.

A European Student Erath Orbiter (ESEO) megalkotása során műszereket és alkatrészeket fejlesztettek a SITAEL olasz űripari cég égisze alatt.

A magyar csapatok az alábbi területeken dolgoztak:

A TriTel sugárzás-dózismérő egy továbbfejlesztett változatát az Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Űrdozimetriai Kutatócsoportja készítette. A háromtengelyű szilícium detektoros műszer a Föld légköre fölötti sugárzási környezetet vizsgálja majd, a kozmikus és a Naptól eredő sugárzást egyaránt detektálva. A műszer korábbi változatai emberes űrrepülések alkalmával már bizonyítottak, de ez a mostani lesz az első alkalom, hogy műholdra telepítve automata üzemmódban dolgozik majd.

A Langmuir-szonda (LMP) nevű műszert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói fejlesztették. Az LMP-vel a Föld ionoszférájában keletkező plazma (nagy energiájú töltött gázrészecskék) viselkedését, a naptevékenység és a földi ionoszféra kapcsolatát tanulmányozzák majd. A BME mérnökhallgatói meglévő technológiákat alakítottak át a projekt igényei szerint, egyben megismerkedve a műholdfejlesztés különböző fogásaival.

A BME-n fejlesztették a műhold központi energiaelosztó egységét (PDU) is, ami létfontosságú ahhoz, hogy minden műszer és alkotórész megfelelő módon működjön a küldetés ideje alatt. Az BME-n fejlesztett PDU-val egy újfajta űrben is használható integrált áramszabályozó processzort (ICL – Integrated Current Limiter) is tesztel majd az ESEO műhold.

A műhold fél mázsát nyom, és fél évre (legjobb esetben másfél évre) tervezték, ami két részből áll: alul a mérőberendezés és a meghajtórendszer, felül a fedélzeti számítógép és akkumulátorok találhatók. A letesztelt műholdat október végén szállították Amerikába, hogy a SpaceX űripari magáncég egy Falcon 9-es rakétájával 500 kilométer magas, kör alakú, napszinkron Föld körüli pályára állhasson.

Az ESEO-t csoportosan lövik majd föl, kilencven mikro- és nanoműholddal együtt valamikor november 22 és 25 között a kaliforniai Vandenberg légibázisról. Az ESA arra biztatja a rádióamatőröket, hogy a start után kb. két és fél órával próbálják meg a műhold rádiójeleit befogni (a rakéta föllövése után 2 óra 13 perccel aktiválódnak a műhold rendszerei, és két perccel később küldi az első 437,00 MHz-es rádiójeleket a Földre.)

Az ESEO-projekt a kétezres évek elején indult, a műhold tervezésén és fejlesztésén összeségében több száz hallgató dolgozott.

(forrás: index.hu)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/64491/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,tech,tudomány,űrkutatás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szerdától drágábban tankolhatunk

2019.06.24. 14:05
Az utóbbi hetekben "megszokott" csökkenés után most drágulásra számíthatunk a kutakon, ugyanis a Mol 3 forinttal emeli a benzin és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI hétfőn …

Blogstar kávéház

2019.06.24. 04:30
Az előválasztás szabadfogású birkózása, a nemzetietlen ellenállás derékhada, Románia kettős mércéje, megkoronázott szépségek és Kiss Ramóna boldogító igenje hétfői online lapszemlénkben.

A cseh kormányfő lemondását követelték Prágában

2019.06.23. 20:20
Andrej Babis kormányfő és Marie Benesová igazságügyi miniszter lemondását, valamint a cseh ügyészség függetlenségének megőrzését követelték vasárnap Prágában.

160 Iszlám Állam-hívőről semmit nem tudnak a német hatóságok

2019.06.23. 20:10
Semmilyen adattal nem rendelkeznek a német biztonsági szervek a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet 160 olyan követőjéről, akik Németországból utaztak a …

Kisebb földrengés volt Heves megyében

2019.06.23. 19:00
Kisebb, a Richter-skála szerinti 2,3-as erősségű földrengés volt a Heves megyei Tenk közelében vasárnap délután.

Nem volt telitalálat a hatos lottón

2019.06.23. 16:50
Ma senkinek nem volt szerencséje, nem volt telitalálat a hatos lottón, ötösökből viszont akadt bőven.

Kánikula váltja a viharos időjárást

2019.06.23. 14:50
Kellett ez a kis szusszanás, már ami a lehűlést és az esőt illeti, ám nem sokáig fog ez tartani, jövő héttől újabb hőségre lehet számítani.

Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések

2019.06.23. 08:30
Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések mintegy kétmilliárd forint költségvetési támogatásból a bölcsődei fejlesztési program keretében - …

Blogstar kávéház

2019.06.23. 05:05
Véres szúnyogapokalipszis, a Gyurcsány család korteskedése, a liberálisok pálfordulása, a hőhullám öngyilkossági hulláma és Sebestyén Balázs eltorzulása vasárnapi online lapszemlénkben.

Ezekkel a számokkal nem nyert

2019.06.22. 20:40
Egyáltalán nem volt ötös a lottón, ellenben négyesből akad bőven.

Ezeket a cikkeket olvastad már?