Blogolj!

Balla Ákos: Továbbra is a kétgyermekesek a csok nyertesei

Mindenképpen üdvözlendő a családi otthonteremtési kedvezmény újabb kormányzati bővítése. A csok további szélesítése ráadásul várhatóan nem drágítja majd tovább az ingatlanárakat. Balla Ákos ingatlanszakértővel, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetőjével, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozatának tagjával beszélgettünk. Blogstar-interjú.

Fotó: Újbuda Média

– Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az október végi Kormányinfón bejelentette, tovább bővítik a csokot. A kormány döntése értelmében a kétgyermekesek is megkapják a 10 millió forintos kedvezményes kölcsönt, melynek összegét a háromgyermekesek esetében 15 millió forintra emelik. Egyenesen következik az intézkedésből, hogy még többen élnek majd a csok lehetőségével?

– Mindenképpen üdvözlendő a csok további kormányzati bővítése, ezzel együtt úgy gondolom, a támogatási rendszernek továbbra sem a három-, hanem elsősorban a kétgyermekesek lesznek a nyertesei. Ennek oka, hogy a két gyermekkel rendelkezőkre terjesztik ki a tízmillió forintos kedvező hitellehetőséget. Miközben mindenki azt hangsúlyozta, hogy – a tízmilliós vissza nem térítendő támogatással – alapvetően a háromgyermekes családokat igyekszik segíteni az állam, a statisztikák, a folyósítások eddig is azt mutatták, hogy legnagyobb mértékben a kétgyermekesek vették igénybe a csokot. Sőt, nem ritka, hogy egy gyermek után is igénylik a kedvezményt.

Úgy vettük észre, valamennyi, ingatlanvásárlásban gondolkodó háztartásban mérlegre tették a szülők, hogy mit nyerhetnek a csok által.

Véleményem szerint a trend nem fog változni, a jövőben is a kétgyermekesek élnek majd leginkább a lehetőséggel.

– Miért gondolja, hogy nem eredményez egyfajta „boomot” a háromgyermekes számára elérhetővé tett 15 milliós forintos kedvezményes kölcsön?

– Nem vitatom, pozitív lehetőség és komoly segítség ez az érintetteknek, de jelentős tömeg számára nem feltétlenül ez hoz áttörést. Azt is szeretném aláhúzni, hogy nem a vissza nem térítendő támogatás összegét, hanem a kedvező hitel keretét emelte meg a kormány 5 millió forinttal. Ami a háromgyermekes famíliákat illeti, jellemzően nem most születnek meg a picik, hanem korábban tervezték meg ezt a családmodellt, tehát az esetek többségében aki akart, már élt a lehetőséggel. Vagyis

várhatóan nem most rohamozzák meg a 10+15 milliós konstrukciót, akik esetleg eddig nem vették igénybe a 10+10 millió forintos támogatást.

– Milyen körülmények nehezíthetik a háromgyermekes csok-igénylését?

– Fontos kiemelni, hogy a csokot igénylőknek természetesen meg kell felelniük a pénzintézetek elvárásainak jövedelemben, terhelhetőségben. Figyelembe kell venni, hogy a háromgyermekes családok esetében az anya jellemzően nem tud visszamenni dolgozni, vagy csak gyest kap, vagy négy órában áll vissza, emiatt a családon belüli jövedelem nem feltétlenül terhelhető meg annyira, hogy elbírjon egy 15 millió forintost hitelt.

A piaci tapasztalatok azt mutatták, hogy a magasabb jövedelmű háromgyermekes családok, ahol az anya is újra munkába tudott állni, sok esetben nemcsak a 10+10 milliós konstrukció lehetőségeivel éltek, de felvettek mellé még 5-10 millió forintos piaci kamatozású hitelt is.

Ez persze nem véletlen, hiszen a bankok éppen az ilyen ügyfeleket kedvelik a hitelnyújtás szempontjából. Tehát a jobb módú háromgyermekes családok jelentős része emiatt már kihasználta a lehetőséget, akik viszont eddig sem tudtak élni azzal, azok a továbbiakban is kimaradhatnak az előnyeiből, mivel a bank nem vonhatja el a hiteltörlesztésre a jövedelmük javát.

– Gulyás Gergely úgy fogalmazott, azért 5 millióval emelték a kedvezmény hitel keretét, mert ez még nem drágítja tovább az ingatlanárakat. Reális ez a kormányzati várakozás?

– Nagyon nehéz erre felelni, mert elméletileg a vevőknek nyújtott kedvezménynek nem kellett volna egy az egyben beépülnie az ingatlanárakba. Természetes ugyanakkor, hogy egy ilyen kedvezmény fellendíti, mozgatja a piacot, és ha több a vevő, akkor magasabb árat tudnak elérni az eladók. Azt figyeltük meg, hogy a csok összegénél is nagyobb mértékben emelkedtek az ingatlanárak Magyarországon, azaz több pozitív hatás kumulálódott.

– Mit ért ez alatt?

– Először is az alacsony jegybanki alapkamat következtében nem a tőzsdére, vagyis államkötvényekbe áramlott a pénz. Bankban sem szívesen tartottuk a pénzünket, és a különféle pénzügyi botrányok (Quaestor-, illetve Buda-Cash-ügy) miatt a részvényektől, kötvényektől is óvakodtunk. Emiatt

az emberek az ingatlanok felé fordultak, amit az állami támogatás tovább erősített. Elkezdtek felfelé kúszni az ingatlanárak, és ahogy bővült a piac, ez egy továbbgyűrűző spirált generált.

Rendkívül nehéz megbecsülni, hogy az áremelkedésből pontosan mekkora volt a csok hatása, és az újabb bővítés esetlegesen tovább drágítja-e ez ingatlanokat. Mint említettem, viszonylag kis réteget érint a változtatás: azokat a háromgyermekes családokat, akik a csok keretében még nem vásároltak lakást – legfeljebb néhány ezer emberről lehet szó. Véleményem szerint ezért aztán igaza van Gulyás Gergelynek, valóban nem várható további komoly emelkedés, a kedvezményrendszer újabb szélesítése feltehetően nem épül be az ingatlanárakba.

A következő interjúnkban arról lesz szó, miért kell különösen óvatosnak lennünk, amennyiben külföldön kívánunk ingatlant vásárolni, és milyen veszélyekre hívja fel a figyelmünket Balla Ákos.

Előzmények:

Balla Ákos: Biztosított a gigaberuházások jövője

Balla Ákos: Még több csok-forrást a kétgyermekeseknek!

Balla Ákos: Állami beavatkozásért kiált a zűrzavaros bérlakáspiac

Balla Ákos: A BKIK számomra társadalmi felelősségvállalás

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/64549/pics/lead_800x600.jpeg
Balla Ákos,család,családpolitika,csok,Gulyás Gergely,ingatlan,ingatlanközvetítés,kormány,Kormányinfó
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Megjelent a kormányhatározat a börtönkártérítések felfüggesztéséről

2020.01.21. 12:55
Azonnali hatállyal felfüggeszti a kormány a börtönkártérítések kifizetését, az Igazságügyi Minisztérium pedig felülvizsgálja a …

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését

2020.01.18. 15:20
A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését – mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) …

Idén is hozzásegít a kormány a jogosítvány megszerzéséhez

2020.01.16. 10:25
A 20 év alatti fiatalok idén is segítséget kapnak vezetői engedélyük megszerzéséhez. A kormány 25.000 forinttal támogatja a KRESZ-vizsga és a tanfolyam díját. A …

Folytatódik és bővül a falusi otthonteremtési támogatás

2020.01.13. 20:45
2020-ban is folytatódik és bővül a falusi otthonteremtési támogatás, január elsejétől ötmillió forintos összeghatárig áfa-visszatérítési támogatás jár a …

A kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől

2020.01.13. 12:50
A kormány semmilyen forrást nem vesz el Budapesttől, ezt legfeljebb Brüsszel teszi meg - közölte a Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Legalább 150 milliárd forint jut a Magyar Falu Programra

2020.01.07. 10:30
Az idei évben is folytatódik, sőt bővül a Magyar falu program. Folytatódik a CSOK, az utak fejlesztése és elindítják a Falusi Civil Alapot.

Orbán Viktor csütörtökön tartja évnyitó Kormányinfóját

2020.01.07. 10:05
Sok külföldi tudósító érkezésére is számítanak.

Külügyminiszter lehet Novák Katalinból?

2020.01.04. 05:35
A Privátbankár portál értesülései szerint küszöbön áll a kormányátalakítás, mellyel az Európai Néppártból kifelé tartó Orbán Viktor megerősítheti az amerikai ultrakonzervatív, neoprotestáns …

Gulyás: Karácsonynak fel kell oldania a kórházstopot

2020.01.01. 05:55
A kormány továbbra is úgy gondolja, hogy Budapestnek szüksége van egy új, zöldmezős beruházás keretében megépülő közkórházra. Innentől kezdve már minden a főpolgármesteren …

A konfliktusok, belső feszültségek turbózhatják fel a magyar oktatást?

2019.12.29. 08:05
A délkelet-ázsiai oktatási rendszerek mintájából merítene Környei László, az első Fidesz-kormány oktatási helyettes államtitkára, aki jelenleg …

Ezeket a cikkeket olvastad már?