Csak öt újabb fertőzöttet találtak idehaza
Az előző napi tizenhat után ez némiképp megnyugtató, egyelőre nem gyorsul a járvány.
Blogolj!

Balla Ákos: Továbbra is a kétgyermekesek a csok nyertesei

Mindenképpen üdvözlendő a családi otthonteremtési kedvezmény újabb kormányzati bővítése. A csok további szélesítése ráadásul várhatóan nem drágítja majd tovább az ingatlanárakat. Balla Ákos ingatlanszakértővel, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetőjével, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Ipari Tagozatának tagjával beszélgettünk. Blogstar-interjú.

Fotó: Újbuda Média

– Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az október végi Kormányinfón bejelentette, tovább bővítik a csokot. A kormány döntése értelmében a kétgyermekesek is megkapják a 10 millió forintos kedvezményes kölcsönt, melynek összegét a háromgyermekesek esetében 15 millió forintra emelik. Egyenesen következik az intézkedésből, hogy még többen élnek majd a csok lehetőségével?

– Mindenképpen üdvözlendő a csok további kormányzati bővítése, ezzel együtt úgy gondolom, a támogatási rendszernek továbbra sem a három-, hanem elsősorban a kétgyermekesek lesznek a nyertesei. Ennek oka, hogy a két gyermekkel rendelkezőkre terjesztik ki a tízmillió forintos kedvező hitellehetőséget. Miközben mindenki azt hangsúlyozta, hogy – a tízmilliós vissza nem térítendő támogatással – alapvetően a háromgyermekes családokat igyekszik segíteni az állam, a statisztikák, a folyósítások eddig is azt mutatták, hogy legnagyobb mértékben a kétgyermekesek vették igénybe a csokot. Sőt, nem ritka, hogy egy gyermek után is igénylik a kedvezményt.

Úgy vettük észre, valamennyi, ingatlanvásárlásban gondolkodó háztartásban mérlegre tették a szülők, hogy mit nyerhetnek a csok által.

Véleményem szerint a trend nem fog változni, a jövőben is a kétgyermekesek élnek majd leginkább a lehetőséggel.

– Miért gondolja, hogy nem eredményez egyfajta „boomot” a háromgyermekes számára elérhetővé tett 15 milliós forintos kedvezményes kölcsön?

– Nem vitatom, pozitív lehetőség és komoly segítség ez az érintetteknek, de jelentős tömeg számára nem feltétlenül ez hoz áttörést. Azt is szeretném aláhúzni, hogy nem a vissza nem térítendő támogatás összegét, hanem a kedvező hitel keretét emelte meg a kormány 5 millió forinttal. Ami a háromgyermekes famíliákat illeti, jellemzően nem most születnek meg a picik, hanem korábban tervezték meg ezt a családmodellt, tehát az esetek többségében aki akart, már élt a lehetőséggel. Vagyis

várhatóan nem most rohamozzák meg a 10+15 milliós konstrukciót, akik esetleg eddig nem vették igénybe a 10+10 millió forintos támogatást.

– Milyen körülmények nehezíthetik a háromgyermekes csok-igénylését?

– Fontos kiemelni, hogy a csokot igénylőknek természetesen meg kell felelniük a pénzintézetek elvárásainak jövedelemben, terhelhetőségben. Figyelembe kell venni, hogy a háromgyermekes családok esetében az anya jellemzően nem tud visszamenni dolgozni, vagy csak gyest kap, vagy négy órában áll vissza, emiatt a családon belüli jövedelem nem feltétlenül terhelhető meg annyira, hogy elbírjon egy 15 millió forintost hitelt.

A piaci tapasztalatok azt mutatták, hogy a magasabb jövedelmű háromgyermekes családok, ahol az anya is újra munkába tudott állni, sok esetben nemcsak a 10+10 milliós konstrukció lehetőségeivel éltek, de felvettek mellé még 5-10 millió forintos piaci kamatozású hitelt is.

Ez persze nem véletlen, hiszen a bankok éppen az ilyen ügyfeleket kedvelik a hitelnyújtás szempontjából. Tehát a jobb módú háromgyermekes családok jelentős része emiatt már kihasználta a lehetőséget, akik viszont eddig sem tudtak élni azzal, azok a továbbiakban is kimaradhatnak az előnyeiből, mivel a bank nem vonhatja el a hiteltörlesztésre a jövedelmük javát.

– Gulyás Gergely úgy fogalmazott, azért 5 millióval emelték a kedvezmény hitel keretét, mert ez még nem drágítja tovább az ingatlanárakat. Reális ez a kormányzati várakozás?

– Nagyon nehéz erre felelni, mert elméletileg a vevőknek nyújtott kedvezménynek nem kellett volna egy az egyben beépülnie az ingatlanárakba. Természetes ugyanakkor, hogy egy ilyen kedvezmény fellendíti, mozgatja a piacot, és ha több a vevő, akkor magasabb árat tudnak elérni az eladók. Azt figyeltük meg, hogy a csok összegénél is nagyobb mértékben emelkedtek az ingatlanárak Magyarországon, azaz több pozitív hatás kumulálódott.

– Mit ért ez alatt?

– Először is az alacsony jegybanki alapkamat következtében nem a tőzsdére, vagyis államkötvényekbe áramlott a pénz. Bankban sem szívesen tartottuk a pénzünket, és a különféle pénzügyi botrányok (Quaestor-, illetve Buda-Cash-ügy) miatt a részvényektől, kötvényektől is óvakodtunk. Emiatt

az emberek az ingatlanok felé fordultak, amit az állami támogatás tovább erősített. Elkezdtek felfelé kúszni az ingatlanárak, és ahogy bővült a piac, ez egy továbbgyűrűző spirált generált.

Rendkívül nehéz megbecsülni, hogy az áremelkedésből pontosan mekkora volt a csok hatása, és az újabb bővítés esetlegesen tovább drágítja-e ez ingatlanokat. Mint említettem, viszonylag kis réteget érint a változtatás: azokat a háromgyermekes családokat, akik a csok keretében még nem vásároltak lakást – legfeljebb néhány ezer emberről lehet szó. Véleményem szerint ezért aztán igaza van Gulyás Gergelynek, valóban nem várható további komoly emelkedés, a kedvezményrendszer újabb szélesítése feltehetően nem épül be az ingatlanárakba.

A következő interjúnkban arról lesz szó, miért kell különösen óvatosnak lennünk, amennyiben külföldön kívánunk ingatlant vásárolni, és milyen veszélyekre hívja fel a figyelmünket Balla Ákos.

Előzmények:

Balla Ákos: Biztosított a gigaberuházások jövője

Balla Ákos: Még több csok-forrást a kétgyermekeseknek!

Balla Ákos: Állami beavatkozásért kiált a zűrzavaros bérlakáspiac

Balla Ákos: A BKIK számomra társadalmi felelősségvállalás

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/64549/pics/lead_800x600.jpeg
Balla Ákos,család,családpolitika,csok,Gulyás Gergely,ingatlan,ingatlanközvetítés,kormány,Kormányinfó
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán: a magyarok feketeöves válságkezelők

2020.06.27. 10:40
A miniszterelnök ígéretet tett rá, hogy Magyarországon nem fog beköszönteni a nyugati világot jellemző rendetlenség és felfordulás.

Gulyás Gergely: a kormány nem ért egyet a budapesti parkolási díjak emelésével

2020.06.25. 10:05
A járványügyi készültség nem múlt el, ezért továbbra is mindenkinek be kell tartania a szabályokat. A csütörtöki Kormányinfón a …

Gulyás Gergely: unjuk a méltatlan és kicsinyes vitákat

2020.06.18. 12:55
Csütörtök reggel hellyel-közel visszatért az élet a normál kerékvágásba, így a Kormányinfóra is visszatérhettek az újságírók. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető …

Csökkent az ellenzéki pártok támogatottsága

2020.06.08. 10:05
Csökkent az ellenzéki pártok támogatottsága, mert a koronavírus-járvány elleni védekezésben nem működtek együtt a kormánnyal - mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője …

Kormányinfó: Orbán Viktor június 6-án Sátoraljaújhelyen mond beszédet

2020.06.04. 10:25
Gulyás Gergely árulta el, hogy a miniszterelnök melyik Trianon-centenáriumi programon vesz részt. A Citadellán létrejön A magyar szabadság múzeuma, …

Hamarosan indul az új nemzeti konzultáció

2020.06.01. 15:25
A kormány véglegesítette a nemzeti konzultációs kérdőívet, és a következő napokban témakörönként mutatja be a kérdéseket. A kérdőívek gyártása és postázása június elején indul - közölte a …

Zöld lámpát adott a kormány a trianoni megemlékezéseknek

2020.05.28. 11:35
Június 3. és 7. között a veszélyhelyzet ellenére is lehet rendezvényeket szervezni a békediktátum centenáriuma kapcsán, de természetesen a szigorú szabályok, …

A kormánynak fel kell számolnia a tranzitzónákat

2020.05.21. 12:05
Magyarország jól teljesített az új típusú koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszában - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Vasárnap éjféltől Budapest is újraindul – mutatjuk a szabályokat!

2020.05.16. 16:35
Gulyás Gergely nemcsak a friss fővárosi intézkedéseket részletezte, de megerősítette: ha nem változik a járvány tendenciája, akkor a kormány május …

Operatív törzs: minden gyermeknek a saját intézményébe kell járnia

2020.05.16. 11:35
A kormány dolgozik azon a szabályozáson, mely lehetővé teszi majd, hogy minden apróság a megszokott bölcsődéjébe, óvodájába, általános iskolájába …

Ezeket a cikkeket olvastad már?