Blogolj!

A Gulág pokla: 800 ezer magyart hurcoltak el a szovjetek

November 25-én azokra a honfitársainkra emlékezünk, akiket 1944 őszétől kezdve hadifogolyként vagy internáltként, koholt vádak alapján több éves kényszermunkára vittek a Szovjetunióba.

Fotó: epochalnisvet.cz

Az Országgyűlés 2012. május 21-én nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjának, annak emlékére, hogy 1953-ban ezen a napon léphetett Nyíregyháza-Sóstón ismét magyar földre azon politikai rabok első csoportja, akik túlélték a Gulág borzalmait.

A Parlament méltóképpen kívánt megemlékezni arról a mintegy 800 ezer magyarról, akiket 1944 őszétől kezdve hadifogolyként vagy internáltként a Szovjetunióba hurcoltak több éves kényszermunkára, vagy a második világháborút követően a folyamatosan kiépülő kommunista diktatúrában a magyar hatóságok hathatós közreműködésével koholt vádak alapján, származásuk miatt, politikai, vallási meggyőződésükért 5-25 évre száműztek a Gulágra. A határozat többek között támogatta és szorgalmazta emlékművek állítását, megemlékezések szervezését, oktatási anyagok és tudományos feldolgozások készítését, amelyek a kommunista diktatúra idején a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabokra és kényszermunkásokra emlékeznek.

Miután a bolsevikok 1917. november 7-én hatalomra jutottak Oroszországban, igyekeztek ellenőrzés alatt tartani mindazokat, akiket származásuk, politikai meggyőződésük, vallásosságuk, az átlagosnál jobb anyagi helyzetük, képzettségük miatt vagy más oknál fogva „a nép ellenségének” minősítettek. Ennek két legfontosabb eleme az „elszigetelés” és a kényszermunka volt – idézi fel az MTI. Az 1917. december 7-én létrehozott VCSK (Cseka) és utódszervezetei (OGPU, NKVD, majd KGB), illetve az igazságügyi népbiztosság feladata lett, hogy nagy tömegben olcsó „emberanyagot” biztosítson az építkezésekhez, a természeti kincsek kiaknázásához. 1930 és 1956 között ezeket a munkatáborokat a belügyi szerveknek alárendelt Lágerek Főparancsnoksága fogta össze, ennek orosz nevéből (Glavnoje Upravlenyije Lagerej) származik a gulág kifejezés.

A mikor a Vörös Hadsereg 1944 őszén átlépte az akkori magyar határt, az első pillanattól megkezdte a 16 és 55 év közötti polgári lakosságból a férfiak és nők összegyűjtését és munkatáborokba hurcolását. Volt, akit a világháborúban elveszett munkaerő pótlására vittek kényszermunkára, de akadt, akit lehetséges ellenségnek minősítve, „biztonsági óvintézkedésként” fosztottak meg legalapvetőbb emberi és polgári jogaitól.

Egy 1949-es szovjet összesítés a magyar foglyok számát 534 539-ben adta meg, harmaduk civil volt. Ez a szám azonban nem tartalmazza azokat, akik még a gyűjtő- és tranzittáborokban, valamint a kiszállítás közben haltak meg, és nincs benne a Don mentén 1943 januárjában fogságba esett és meghalt több tízezer magyar katona sem. A foglyok száma egyes becslések szerint 600-700 ezer lehetett, más becslések szerint számuk elérhette akár a 900 ezret is. A magyarokat mintegy ezer munkatáborban szórták szét az Északi-sarkkörtől a Fekete-tengerig, a kivégzettek, az éhezésben, betegségekben meghaltak száma becslések szerint mintegy 200 ezerre tehető.

A túlélők nagy része 1948-ig hazatérhetett (ezt a kommunista pártvezető, Rákosi Mátyás a parlamenti választási kampányok részeként kérte a szovjet vezetéstől), több ezren már nem Magyarországra, mert otthonuk a szomszédos országok valamelyikéhez került. A „háborús bűnösnek” minősítettek azonban csak 1953-tól, Sztálin halála után szabadultak ki. Nekik különösen nehéz sors jutott, miután 1949-ben a Gulágon belül létrehozták a politikai elítéltek koncentrációs táborait. Az ezekben raboskodó mintegy 85 ezer magyar elítéltből csak öt-hat ezer élte meg a szabadulást, de a szovjet rehabilitációig itthon is politikai ellenségként kezelték őket. Az elbocsátó szovjet és a magyar állambiztonsági hatóság is nyilatkozatot íratott alá velük, amely szerint a letartóztatásuk és szabadlábra helyezésük között történtek államtitoknak minősülnek, így a magyar társadalom nagy részét érintő tragédiáról évtizedeken át beszélni sem lehetett.

2017-től létezik és egyre bővül a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum közreműködésével létrehozott Elhurcolva, távol a hazától adatbázis, amely a szovjet hadifogolytáborokban meghaltak adatállományát tartalmazza és teszi online kutathatóvá.

2
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/64712/pics/lead_800x600.jpg
diktatúra,GULÁG,kommunizmus,Rákosi Mátyás,Szovjetunió,Sztálin,történelem
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Tarjáni 2018-11-26 10:57:22
JÓ ISTEN ÁLDJA MEG MAMÁCSKÁM ÁRGYÉLUS MADARÁT ÉDESAPÁMÉVAL EGYÜTT. KURIR SZIGETEKRÓL, KAMCSATKÁRÓL, Ő VIGYÁZÓ JÓSÁGUKKAL EGYÜTT TUDOTT 9 ÉV SZÁMKIVETETTSÉG UTÁN HAZA JÖNNIE MAGYARHONBA. - ÁLDOTT LEGYEN MIDEN JÓTEVŐD! - AZOK, IS AKIK FERGETEGES HÓVIHAROK LEPLE ALATT SZENDERÜLTEK EL, KINKESEREDÉSEK KINJÁVAL FÚLLADTAK MEG. - ÁLDOTT LEGYEN MINDEN CSALÁDTAGJUK!– SOK, SOK LÁGER VAN MÉG KAMCSATKÁN HÓ TAKARÁSOK ALAT FELTÁRATLANUL.
Válaszolok
Hát, így van ez 2018-11-25 10:33:52
Csak egy pici adalék még - az egyébként kiváló - cikkhez:
És ezt a mocskos, aljas, kommunista rendszert imádták a hazai komcsik is, és - lássuk be - imádják ezek még ma is.
A rossz nyelvek szerint kb. nyolcszázezer kommunista volt ebben az országban, de "szívós, szisztematikus" munkával megmérgezték - és ma is mérgezik még - ők az egész magyar népet.
Józan ember látja mindennek az eredményeit még ma is.
Ne legyen senkinek kétsége afelől, hogy - ha módjukban állna - a ma még élő kommunisták, és azok bármiféle leszármazottjai most is ugyanazt cselekednék, mint "dicső" elődeik !!!!
Minden szavuk, minden tevékenységük erre utal ma is !!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Szent István törvényei tették lehetővé a magyarság növekedését

2019.08.18. 20:45
Olyan államférfi előtt tisztelgünk az államalapítás ünnepén, aki családapa és apostoli hitű keresztény is volt, és sokat tett azért, hogy Magyarországon …

Blogstar kávéház

2019.07.31. 00:05
Az októberi választások, Andy Vajna öröksége, lélegzetelállító kincsvadászat, Neymar nemi erőszak ügye és Lady Gaga új pasija a szerdai online lapszemlénkben.

Orbán Trianonról: a sebeket gyógyítja az idő, de az amputációt nem

2019.06.04. 15:10
A magyarság gazdasági, kulturális és katonai erője napról napra látványosan gyarapodik, és mindezt a közép-európai népek összefogására használjuk – …

Grezsa István: Határozott meggyőződésem, hogy a 21. század a magyaroké lesz!

2019.06.04. 06:00
Közép-Kelet-Európa fordulóponthoz érkezett: véget kell érnie annak a több évszázados gyakorlatnak, hogy nemzeteit politikai háttéralkuk …

Rákay Philip lerántotta a leplet a baloldali „ikonokról”

2019.05.26. 11:15
A balliberális kánon azért nem bírja elviselni Orbán Viktort, mert erős, autonóm, patrióta nemzetállamok szövetségeként képzeli az uniót, nem pedig egy önfeladó …

Nyomdai alkalmazott szivárogtatta ki a történelemérettségi esszétémáit

2019.05.11. 18:10
A rendőrség azonosította, majd gyanúsítottként kihallgatta a 40 éves férfit, aki beismerte, hogy ő szivárogtatta ki a középszintű …

Zétényi Csukás Ferenc nyílt levele

2018.12.26. 17:50
SZEGEDI GONDOLAT: SZOBROT HORTHY MIKLÓSNAK! 
-Megkésett levél Magyarország egykori kormányzójának-

Diktafonos diktatúra tisztogatott Hódmezővásárhelyen?

2018.12.08. 05:50
Egy eseti bizottság szerint az új polgármester beiktatását követően több tucatnyian megfélemlítések hatására távoztak a hódmezővásárhelyi városházáról. Márki-Zay Péter …

Kövér László megfogalmazta a 21. századi magyar tervet

2018.11.27. 18:35
Az Országgyűlés elnöke szerint a mostani nemzedék egyik legfontosabb feladata a hazaszeretet kultúrájának újjáépítése, ami „korparancs”.

Trócsányi: 1956 hősei ma is üzennek

2018.11.04. 13:35
Az igazságügyi miniszter szerint kötelességünk átadni a jövő generációnak azt az üzenetet, hogy „büszkék vagyunk az országunk megmaradásért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő hőseinkre”.

Ezeket a cikkeket olvastad már?