Blogolj!

Blogstar kávéház

Identitásfélelem

Törzsies populizmus.

A Guardian harminc politológussal karöltve készített felmérésében – 31 európai országot vizsgálva – arra jutott, ma minden negyedik európai populista pártokra szavaz. Kiderült az is, hogy 1998 óta a populizmus folyamatosan emelkedett – elemez a Zoom.hu.

„A jelenség fő oka a tévhitekkel ellentétben elsősorban nem gazdasági, az identitásfélelmek sokkal erősebbek – mondta Krekó Péter, a Political Capital igazgatója a Zoom.hu-nak. 'Ennek pedig a menekültválság és az elmúlt években történt terrortámadások (főként a 2015-ös, Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet) hatalmas lendületet adtak.' Krekó szerint a kulturális identitás elvesztésének félelme újraélesztette Európában a tribalista, vagyis a törzsies gondolkodást, amely inkább a tekintélyelvű beállítódásról szól, mintsem a nép hatalmáról és szuverenitásáról. Ennek a szavazóbázisnak a politikai intézmények megfelelő működése helyett inkább az a fontos, hogy a vezető politikus 'teljesíteni tudjon' és 'megvédje' saját törzsét.”

Miért szavaz minden negyedik európai populista pártra?

Miért szavaz minden negyedik európai populista pártra? A Guardian harminc politológussal karöltve készített felmérésében - 31 európai országot vizsgálva - arra jutott, ma minden negyedik európai populista pártokra szavaz.

Szégyen

TGM kultúrmarxizmusa.

Tüntetők „szállták meg” a Kossuth teret a CEU miatt. A menet körülbelül ezer főt mozgatott meg – fogalmaz a Mandiner.hu.

„Elsőként Tamás Gáspár Miklós mondott beszédet a téren összegyűlt tüntetők előtt. A filozófus azzal kezdte a felszólalását, hogy 'kedves migránssimogatók, kedves Soros-zsoldosok, (...) kedves kultúrmarxisták!'. 'Tudjátok, tudjuk nagyon jól, mi folyik az országban, a szabadság és az egyenlőség hívei sokan vannak, de nincsenek mind itt, de eljön majd a nap, amikor nem tízezrek, hanem milliók lesznek az utcán. Tiltakozunk, hogy a CEU-t elkergetik Magyarországról, ez a hazánk szégyene, tiltakozunk a genderszak megszüntetése, a tanárok feljelentése ellen, az MTA kutatóintézetek ellehetetlenítése ellen' – mondta.”

TGM a CEU melletti tüntetésen: „Kedves kultúrmarxisták!" | Mandiner

Tüntetők „szállták meg" a Kossuth teret a CEU miatt. A menet körülbelül ezer főt mozgatott meg. A kormány oktatáspolitikai lépései elleni tiltakozó menet indult el szombat délután a Kálvin térről - írja az Index.

Pusztítás

Az immunrendszer ítélet-végrehajtói.

Kettős csapást mér a daganatra az új rákölő vírus: a mesterségesen szerkesztett tumorgyilkos adenovírusok most már nemcsak a daganatsejteket, hanem az őket védő és támogató kötőszöveti sejteket is célba veszik – számol be róla az Origo.hu.

„Oxfordi tudósoknak most első alkalommal sikerült olyan vírust szerkeszteniük, amely nemcsak a ráksejteket pusztítja el, hanem egy belé juttatott fehérje segítségével a daganatot oltalmazó fibroblasztokat is kiszolgáltatja az immunrendszer ítélet-végrehajtóinak, az ölő T-sejteknek. A brit Medical Research Council és a Cancer Research UK által támogatott kutatás vezetői abban bíznak, hogy ha a hátralévő biztonságossági vizsgálatok is kedvező eredménnyel zárulnak, az eddig csak emberi daganatmintákban és egereken tesztelt 'kétélű' vírus akár már a jövő évben emberi klinikai vizsgálatba kerülhet.”

Kettős csapást mér a daganatra az új rákölő vírus

A mesterségesen szerkesztett tumorgyilkos adenovírusok most már nem csak a daganatsejteket, hanem az őket védő és támogató kötőszöveti sejteket is célba veszik. A daganatok sosem csupán daganatsejtekből állnak: minden tumornak vannak például erei, amelyek táplálják, és ahogy a valódi szervek, úgy a daganatok is kötőszövetes váz köré épülnek fel.

Rőzse

Budapest felfűtése.

Már alig emlékszünk, hogy a távfűtés kiépítése előtt hogyan fűtötték télen a lakásokat Budapesten. A Hirado.hu érdekes válogatást közöl az MTVA Archívumának képeiből a város életének elfeledett pillanatairól.

„Tüzelőnek szánt, zsákokba gyűjtött rőzsével megrakott teherkocsit vontat a Hűvösvölgyből közlekedő villamos a városba az első világháború végén.”

Ilyen volt a fűtési szezon a régi Budapesten

Már alig emlékszünk, hogy a távfűtés kiépítése előtt hogyan fűtötték télen a lakásokat Budapesten. Válogatás az MTVA Archívumának képeiből a város életének elfeledett pillanatairól. A képekre kattintva az MTVA Sajtó- és Fotóarchívum oldalán is elérhetők a fotók, további információkkal és a tartalomhoz kötődő kreatív funkciókkal.

Kulcs

Csepregi Éva mamahotelje.

Csepregi Éva, a Neoton Família Sztárjai énekesnője és fia, Heatlie Dávid, a zenekar dobosa alig néhány hét különbséggel adták ki szólódalukat, ilyesmire még nem volt példa hazánk könnyűzenei életében – így a Blikk Online.

„Remek a kapcsolatunk, de ehhez persze kellett mindkettőnk jó természete. Sosem hittem a tiltó szigorban, inkább példamutatással tanítottam az életre, és azt gondolom, jól sikerült – jelentette ki Csepregi Éva, aki hozzátette, nem lakik már együtt fiával, Dávid azért élvezi a mamahotel előnyeit. – Egy épületben, de külön lakásban élünk. Van kulcsunk a másikhoz, de ezt inkább ő használja ki, tudja, hogy bármikor kifoszthatja a hűtőt – nevetett Éva.”

Történelmi pillanat: fiával küzd a slágerlistán Csepregi Éva

Csepregi Éva (65), a Neoton Família Sztárjai énekesnője és fia, Heatlie Dávid (26), a zenekar dobosa alig néhány hét különbséggel adták ki szólódalukat, ilyesmire még nem volt példa hazánk könnyűzenei életében. A Vasárnapi Blikknek elárulták, először nem tartották szerencsésnek, hogy egy kiadónál, szinte egyszerre jelentek meg számaik, de most már élvezik a különleges helyzetet.

Címkék: Aktuális, lapszemle
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/64701/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,lapszemle
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2019.06.26. 04:30
Aggasztó vallási diszkriminációk, a zöld őrület vallása, a baloldali értelmiség pánikja, Tarlós István rátermettsége és Szandi légtornája szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.06.25. 05:05
Az előválasztás rekordjai, az ellenzék roncsderbije, Tarlós István hasítása, Nagypál Krisztina természetes szépsége és Lady Gaga meglepetése keddi online lapszemlénkben.

Szerdától drágábban tankolhatunk

2019.06.24. 14:05
Az utóbbi hetekben "megszokott" csökkenés után most drágulásra számíthatunk a kutakon, ugyanis a Mol 3 forinttal emeli a benzin és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI hétfőn …

Blogstar kávéház

2019.06.24. 04:30
Az előválasztás szabadfogású birkózása, a nemzetietlen ellenállás derékhada, Románia kettős mércéje, megkoronázott szépségek és Kiss Ramóna boldogító igenje hétfői online lapszemlénkben.

A cseh kormányfő lemondását követelték Prágában

2019.06.23. 20:20
Andrej Babis kormányfő és Marie Benesová igazságügyi miniszter lemondását, valamint a cseh ügyészség függetlenségének megőrzését követelték vasárnap Prágában.

160 Iszlám Állam-hívőről semmit nem tudnak a német hatóságok

2019.06.23. 20:10
Semmilyen adattal nem rendelkeznek a német biztonsági szervek a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet 160 olyan követőjéről, akik Németországból utaztak a …

Kisebb földrengés volt Heves megyében

2019.06.23. 19:00
Kisebb, a Richter-skála szerinti 2,3-as erősségű földrengés volt a Heves megyei Tenk közelében vasárnap délután.

Nem volt telitalálat a hatos lottón

2019.06.23. 16:50
Ma senkinek nem volt szerencséje, nem volt telitalálat a hatos lottón, ötösökből viszont akadt bőven.

Kánikula váltja a viharos időjárást

2019.06.23. 14:50
Kellett ez a kis szusszanás, már ami a lehűlést és az esőt illeti, ám nem sokáig fog ez tartani, jövő héttől újabb hőségre lehet számítani.

Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések

2019.06.23. 08:30
Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések mintegy kétmilliárd forint költségvetési támogatásból a bölcsődei fejlesztési program keretében - …

Ezeket a cikkeket olvastad már?