Blogolj!

Blogstar kávéház

Identitásfélelem

Törzsies populizmus.

A Guardian harminc politológussal karöltve készített felmérésében – 31 európai országot vizsgálva – arra jutott, ma minden negyedik európai populista pártokra szavaz. Kiderült az is, hogy 1998 óta a populizmus folyamatosan emelkedett – elemez a Zoom.hu.

„A jelenség fő oka a tévhitekkel ellentétben elsősorban nem gazdasági, az identitásfélelmek sokkal erősebbek – mondta Krekó Péter, a Political Capital igazgatója a Zoom.hu-nak. 'Ennek pedig a menekültválság és az elmúlt években történt terrortámadások (főként a 2015-ös, Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet) hatalmas lendületet adtak.' Krekó szerint a kulturális identitás elvesztésének félelme újraélesztette Európában a tribalista, vagyis a törzsies gondolkodást, amely inkább a tekintélyelvű beállítódásról szól, mintsem a nép hatalmáról és szuverenitásáról. Ennek a szavazóbázisnak a politikai intézmények megfelelő működése helyett inkább az a fontos, hogy a vezető politikus 'teljesíteni tudjon' és 'megvédje' saját törzsét.”

Miért szavaz minden negyedik európai populista pártra?

Miért szavaz minden negyedik európai populista pártra? A Guardian harminc politológussal karöltve készített felmérésében - 31 európai országot vizsgálva - arra jutott, ma minden negyedik európai populista pártokra szavaz.

Szégyen

TGM kultúrmarxizmusa.

Tüntetők „szállták meg” a Kossuth teret a CEU miatt. A menet körülbelül ezer főt mozgatott meg – fogalmaz a Mandiner.hu.

„Elsőként Tamás Gáspár Miklós mondott beszédet a téren összegyűlt tüntetők előtt. A filozófus azzal kezdte a felszólalását, hogy 'kedves migránssimogatók, kedves Soros-zsoldosok, (...) kedves kultúrmarxisták!'. 'Tudjátok, tudjuk nagyon jól, mi folyik az országban, a szabadság és az egyenlőség hívei sokan vannak, de nincsenek mind itt, de eljön majd a nap, amikor nem tízezrek, hanem milliók lesznek az utcán. Tiltakozunk, hogy a CEU-t elkergetik Magyarországról, ez a hazánk szégyene, tiltakozunk a genderszak megszüntetése, a tanárok feljelentése ellen, az MTA kutatóintézetek ellehetetlenítése ellen' – mondta.”

TGM a CEU melletti tüntetésen: „Kedves kultúrmarxisták!" | Mandiner

Tüntetők „szállták meg" a Kossuth teret a CEU miatt. A menet körülbelül ezer főt mozgatott meg. A kormány oktatáspolitikai lépései elleni tiltakozó menet indult el szombat délután a Kálvin térről - írja az Index.

Pusztítás

Az immunrendszer ítélet-végrehajtói.

Kettős csapást mér a daganatra az új rákölő vírus: a mesterségesen szerkesztett tumorgyilkos adenovírusok most már nemcsak a daganatsejteket, hanem az őket védő és támogató kötőszöveti sejteket is célba veszik – számol be róla az Origo.hu.

„Oxfordi tudósoknak most első alkalommal sikerült olyan vírust szerkeszteniük, amely nemcsak a ráksejteket pusztítja el, hanem egy belé juttatott fehérje segítségével a daganatot oltalmazó fibroblasztokat is kiszolgáltatja az immunrendszer ítélet-végrehajtóinak, az ölő T-sejteknek. A brit Medical Research Council és a Cancer Research UK által támogatott kutatás vezetői abban bíznak, hogy ha a hátralévő biztonságossági vizsgálatok is kedvező eredménnyel zárulnak, az eddig csak emberi daganatmintákban és egereken tesztelt 'kétélű' vírus akár már a jövő évben emberi klinikai vizsgálatba kerülhet.”

Kettős csapást mér a daganatra az új rákölő vírus

A mesterségesen szerkesztett tumorgyilkos adenovírusok most már nem csak a daganatsejteket, hanem az őket védő és támogató kötőszöveti sejteket is célba veszik. A daganatok sosem csupán daganatsejtekből állnak: minden tumornak vannak például erei, amelyek táplálják, és ahogy a valódi szervek, úgy a daganatok is kötőszövetes váz köré épülnek fel.

Rőzse

Budapest felfűtése.

Már alig emlékszünk, hogy a távfűtés kiépítése előtt hogyan fűtötték télen a lakásokat Budapesten. A Hirado.hu érdekes válogatást közöl az MTVA Archívumának képeiből a város életének elfeledett pillanatairól.

„Tüzelőnek szánt, zsákokba gyűjtött rőzsével megrakott teherkocsit vontat a Hűvösvölgyből közlekedő villamos a városba az első világháború végén.”

Ilyen volt a fűtési szezon a régi Budapesten

Már alig emlékszünk, hogy a távfűtés kiépítése előtt hogyan fűtötték télen a lakásokat Budapesten. Válogatás az MTVA Archívumának képeiből a város életének elfeledett pillanatairól. A képekre kattintva az MTVA Sajtó- és Fotóarchívum oldalán is elérhetők a fotók, további információkkal és a tartalomhoz kötődő kreatív funkciókkal.

Kulcs

Csepregi Éva mamahotelje.

Csepregi Éva, a Neoton Família Sztárjai énekesnője és fia, Heatlie Dávid, a zenekar dobosa alig néhány hét különbséggel adták ki szólódalukat, ilyesmire még nem volt példa hazánk könnyűzenei életében – így a Blikk Online.

„Remek a kapcsolatunk, de ehhez persze kellett mindkettőnk jó természete. Sosem hittem a tiltó szigorban, inkább példamutatással tanítottam az életre, és azt gondolom, jól sikerült – jelentette ki Csepregi Éva, aki hozzátette, nem lakik már együtt fiával, Dávid azért élvezi a mamahotel előnyeit. – Egy épületben, de külön lakásban élünk. Van kulcsunk a másikhoz, de ezt inkább ő használja ki, tudja, hogy bármikor kifoszthatja a hűtőt – nevetett Éva.”

Történelmi pillanat: fiával küzd a slágerlistán Csepregi Éva

Csepregi Éva (65), a Neoton Família Sztárjai énekesnője és fia, Heatlie Dávid (26), a zenekar dobosa alig néhány hét különbséggel adták ki szólódalukat, ilyesmire még nem volt példa hazánk könnyűzenei életében. A Vasárnapi Blikknek elárulták, először nem tartották szerencsésnek, hogy egy kiadónál, szinte egyszerre jelentek meg számaik, de most már élvezik a különleges helyzetet.

Címkék: Aktuális, lapszemle
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/64701/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,lapszemle
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.02.18. 02:20
Jakab Péter tisztogatásai, Hadházy Ákos botránypolitizálása, Gyurcsány Ferenc baráti milliói, a mesterséges intelligencia térhódítása és Nicki Minaj szexi vonaglása keddi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.02.17. 04:10
Orbán Viktor szabad kereszténydemokráciája, a kormány különös klímahitele, a Momentum öncélú károkozása, Salvini harcos euroszkepticizmusa és Singh Viki fantasztikus megújulása hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.02.16. 03:00
A fővárosi taxitrend átalakítása, a sport közösségformáló ereje, a bűntudat üzletté tétele, a migránstömegek követelései és Melanie Trump különleges Valentin-napja vasárnapi online lapszemlénkben.

Jól teljesít az új utasmóló Ferihegyen

2020.02.15. 12:20
Napra pontosan egy hónapja adták át az új utasmólót a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, a visszajelzések alapján pedig igen szépen teljesít.

Lövöldözés Berlinben, egy ember meghalt

2020.02.15. 10:55
Több ember tüzet nyitott egy rendezvényközpont előtt a német fővárosban pénteken.

Több mint 1500 halálos áldozata van a koronavírusnak

2020.02.15. 09:25
A járvány kiindulópontjának számító kínai Hupej tartományban a helyzet még mindig kritikus, a vírus tovább szedi áldozatait. Jó hír viszont, hogy a tartományon kívül a …

Blogstar kávéház

2020.02.15. 05:05
A koronavírus megállíthatatlan terjedése, Pikó András politikai porhintése, Macronék szaftos szexbotránya, Magyarország látványos depressziója és Gregor Bernadett féltve őrzött magánélete szombati online lapszemlénkben.

Koronavírus: A Kínából hazaszállított franciák első csoportja elhagyhatta a karantént

2020.02.14. 15:40
Két hete érkezett Vuhanból Franciaországba az a csoport, akik ezidáig karanténban voltak. Most mind a 181 ember …

Blogstar kávéház

2020.02.14. 02:55
Az árbomba aggasztó robbanása, Dobrev Klára képtelen képmutatása, az MSZP pénzszórása, a migrációs nyomás növekedése és Nádai Anikó pozitív energiái pénteki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.02.13. 03:55
Karácsony Gergely résnyire nyitott ajtója, Gyurcsány Ferenc mindent elsöprő lendülete, Soros szervezeteinek tüntetése, a házasság reneszánsza és Labancz Lilla szívdöglesztő popsija csütörtöki online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?