hirdetés
Blogolj!

Glázer Tamás: A Millenárison jó energiák vannak

Lassan végéhez közeledik Közép-Európa egyik legnagyobb innovatív közösségi irodája, a budai Millenáris Startup Campus próbaüzeme. Ennek kapcsán beszélgettünk tervekről, tapasztalatokról és üzleti eredményekről a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával, Glázer Tamással.

2017 nyarán beszélgettünk először a Millenáris projektről, akkor a megnyitás dátuma kapcsán csak annyit tudtam mondani: akkor jól bele kell húzni, hiszen jószerivel még az alapok is hiányoznak. És 2018 nyarán már elindult a próbaüzem. Hogyan telt ez az elmúlt másfél év?

Munkásan. 2017. február elejétől vagyok a Millenáris ügyvezető igazgatója. A kollégákkal lenyúltunk az alapokig, átnéztük a folyamatokat. A sikeres átszervezésnek, a kiváló szakembercsapatnak és sokak támogatásának köszönhetően határidőre be tudtuk fejezni a Millenáris Startup Campus fejlesztését, mely beruházás egyébként a funkcióbővülésen túl a Millenáris megújulásához is szervesen kapcsolódik.

Miben kellett megújulni?

Három dolgot terveztünk. Az egyik a Millenáris kissé elhanyagolt parkjának revitalizációja. Közel nettó 300 millió forintból teljes egészében megújultak a zöld felületek, új vízgépészetet kapott a park. Figyeltünk a részletekre, így az egységes arculati koncepció jegyében az utcabútorok és a növénytelepítés összhangban állnak a szomszédban épülő Széllkapu-projekttel. Ezt követte a műszaki-energetikai megújítás, és a ráncfelvarráson túl a belső terek élhetőbbé, szebbé, egyszersmind 21. századivá tétele. A megújulási folyamatnak – és a kormányzati elhatározásnak – az egyik terméke a Millenáris Startup Campus. Sikeresen és időben tudtuk végrehajtani a közbeszerzéseket, és komoly összefogással, valamint nagyon jól menedzselt szakembergárdával 2018 nyarán elindítottuk a Startup Campus próbaüzemét. Nem volt rá sok időnk, de sikerült mindent a tervek szerint megvalósítani.

A károgókban felmerül egy szokásos sztereotípia, miszerint ez „a Horthy-korszakhoz visszanyúló, őskonzervatív, begyöpösödött jobboldali kormányzat” hogyan is érthetné meg a startup lényegét? Miként tudná egyáltalán megszólítani is a liberális közösséget az illiberális kormányzat, miért épít nekik egy ilyen campust, ami – tegyük hozzá – Közép-Európában az egyik legnagyobb? A külső szemlélő számára, úgy tűnik, a startup világot jellemző szubkultúra és a jobboldali konzervatív polgári kormány struktúrája tűz és víz. Hogyan sikerült ezeket zökkenőmentes összecsiszolni?

Nincs ebben semmi ördöngösség. Nem volt más dolgunk, mint felmérni a piac részéről jelentkező igényt.

A Millenáris köztudottan nem csupán egy a budapesti közparkok és rendezvényhelyszínek sorában. Sokkal többre hivatott, és sokkal többre is képes. A Startup Campus a Millenáris alaptevékenységeivel összefüggő, azokkal szimbiózisban élő funkció.

Rengeteg startup-rendezvényt tartunk itt: elsődleges célcsoportunk nemcsak a bérlők és azok a szakmai vendégek, akik már megfordultak a Millenáris Startup Campusban, hanem minden olyan befogadó, nyitott, újításra és megújulásra készen álló tehetséges magyar fiatal, aki a saját üzleti eredményességén túl hozzá akar valamit tenni Budapest és Magyarország sikereihez.

A siker egyrészről nyilván mérhető a munkaállomások telítettségével. A szeptemberi hivatalos megnyitón Varga Mihály miniszter úgy fogalmazott, hogy jövő márciusig ne is reménykedjen az, aki irodát szeretne foglalni. Ugyanakkor a telítettség nem feltétlenül jár együtt azzal, hogy mosolyogva, jó érzéssel mennek el innen és jönnek ide vissza az emberek. E tekintetben milyenek a visszajelzések?

Egyértelmű a visszajelzés: remek a lokáció, nagyon tetszik a park, és a várakozásokat felülmúlóan összetartó értékközösség kezd kialakulni a Millenárison. Úgy érzem, motiválóan hat a szereplőkre a színvonalas élettér: a 180 munkaállomás, a két szemináriumterem, a moziterem, illetve a másik épületben az 1500 fő befogadására alkalmas csarnok. Az egyik bérlő a múltkor úgy foglalta ezt össze: a Millenárison jók az energiák.

Az elmúlt évek egyik teoretikus vitája arról szólt, hogy jó gazda-e az állam. Ön hogy látja?

Még nincs fél éve, hogy elindult a Startup Campus, még tart a próbaüzem, azonban a remek foglaltsági adatok önmagukért beszélnek. A Millenáris egy állami gazdasági társaság, amely korszerű és igen versenyképes szolgáltatásokat tud nyújtani.

A bérlői paletta sokszínűsége – a nagyvállalatoktól a kis, szabadúszó startupokig mindenki előfordul Campusunkon – jól tükrözi a szolgáltatásunk iránti piaci igényt.

Bérlői szemmel érezhető egyáltalán, hogy az állam a tulajdonos, vagy a versenypiaci körülmények minden más szempontot felülírnak?

A Campus bérlői elégedettségének megteremtése mellett a Millenáris láthatóságának növelése a célunk. Amióta megnyitott a Millenáris Startup Campus, az itteni bérlők viszik a Millenáris jó hírét, és az egyéb, nem a Campushoz kapcsolódó programok tekintetében is kimutathatóan nőtt a megkeresések és a lekötött rendezvények száma. Még láthatóbbak lettünk, ami öröm és büszkeség a Millenáris számára.

Az említett 70 százalékos kihasználtságot le tudja bontani irodák, tárgyalók, úszóasztalok szintjére?

Az irodaboxok teljes mértékben telítettek, ezekre van a legnagyobb igény. Az úszóasztalok - azaz az akár egy napra is bérelhető szabad asztalok - kihasználtsága változó, nagyon fontos, hogy milyen időszakban, milyen rendezvényhez kapcsolódva mérjük. A klasszikus közösségi irodatér funkcióra is igen nagy az igény, akadnak napok, amikor az asztalok száz százalékát használják. Mindez az adott rendezvénytől, tematikától vagy a Millenárison kívüli budapesti startup-rendezvényektől is függ, de többnyire ahhoz kapcsolódik, hogy a bérlőink mennyire aktívak, és kiket hívnak ide dolgozni.

A közérzetről már beszéltünk. Viszont joggal merül fel a kérdés: történtek-e konkrét változások a beruházásban, az építményben, a bérlői vagy ügyfél-visszajelzések alapján?

Igen,

zöldebb lett a Millenáris, mint azt eredetileg elképzeltük.

A közösségi térben az alapkoncepció szerint különböző növényeket helyeztek el. A megvalósítás során még ennél is tovább mentünk: zöld falakat, illetve élő zöld térelválasztó elemeket szereztünk be.

Ezzel az ökoszisztéma szereplőinek fontos igényét sikerült kielégítenünk.

Ezenkívül apró műszaki-technikai kérések merültek föl: több fény, szünetmentes áramforrások, gazdaságosabb üzemeléshez vezető egyéb energiatakarékos eszközök. A Millenáris megtette, amit saját hatáskörében megtehetett, és a bérlők is hozzájárultak a fejlesztéshez. Az alapkonstrukción, az alapkoncepción azonban nem kellett változtatni.

Nem árulnak zsákbamacskát, hiszen a kezdetektől szóba került, hogy a béta időszak végén piaci szintre fognak emelkedni az árak. Van már dátum, hogy ez pontosan mikorra várható?

Az árak december 31-e után 30 százalékkal biztosan nőni fognak, ahogy ezt kommunikáltuk is. A kedvezményes ár a tesztüzem idején nem csupán gesztus volt, hanem éppen ebben az időszakban derültek ki azon kisebb gyermekbetegségek, melyek értelemszerűen csak használat közben jelentkezhettek.

A szolgáltatásokon persze mindig lehet és kell is fejlesztenünk, tehát soha nem mondhatjuk, hogy elégedettek vagyunk, folyamatos fejlesztésekre van szükség,

meghallgatva a piac és a bérlők igényeit, szempontjait.

Amikor nyáron megalakult az új kormányzati struktúra, akkor az eddig nem létező Innovációs és Technológiai Minisztérium is megjelent a kormányzati rendszerben. Kívülről többen logikusnak gondolták, hogy a Startup Campus esetleg ennek az égisze alatt fog tovább működni, hiszen megszűnt a Pálinkás József vezette Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a Deutsch Tamás-féle Digitális Jólét Program pedig beolvadt az ITM-be. Végül a Millenáris megmaradt a Miniszterelnökség felügyelete alatt, de a nyár folyamán volt-e aggodalom azzal kapcsolatban, hogy hova fognak tartozni, vagy mindenki tette a dolgát?

Az ITM a Millenáris szakmai partnere, például az Elektromobilitás Látogatóközpont kapcsán szoros az együttműködésünk. Legfontosabb, hogy a bérlők, az ide látogatók és a környékbeliek is elégedettek legyenek a szolgáltatásainkkal. Mindenfajta szakmai egyeztetés ezt a célt szolgálja. Állami vállalatként természetesen a kormány célkitűzéseivel párhuzamosan alakítjuk ki fejlesztési terveinket és programjainkat.

Van-e esetleg ütemterv a Campus bővítésére?

Jelen pillanatban nincs. Azt tartanám ideálisnak, ha a jelenlegi állapotokkal kapcsolatos bérlői elégedettséget mérnénk, és összegeznénk azokat az igényeket, melyek mind a Millenáris, mind a bérlők érdekeit szolgálják. A Millenáris azonban jelenleg is nagy átalakuláson megy keresztül.

Télen elkészül a Nemzeti Táncszínház új játszóhelye, ezzel tovább erősödik a Millenáris kulturális kínálata.A park fejlesztése pedig a 2019 őszén befejeződő Széllkapu-projekttel válik teljessé,

melynek eredményeként a Margit körúttól egészen a Marczibányi térig egybefüggő, egységes koncepció mentén kialakított zöld park jön létre.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/64830/pics/lead_800x600.jpg
budapest,Glázer Tamás,Millenáris,millenáris startup campus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Káoszba fullad az ellenzéki összefogósdi

2019.07.08. 05:10
Az ellenzéki szavazók nem adhatók össze mechanikusan az önkormányzati választáson – állítják a szakértők.

Elkezdődött a 4-es és 6-os villamos vonalának nyári felújítása

2019.06.15. 06:45
Itt a nyár, véget ért az iskola, megérkezett a kánikula és persze a menetrend szerinti villamosfelújítás sem maradhat el Budapesten. Elmondjuk, mit kell tudni!

Dunai hajóbaleset – óvadékkal szabadult az ukrán kapitány

2019.06.13. 13:10
A Viking Sigyn 64 esztendős kapitánya bűnügyi felügyelet alá kerül legfeljebb négy hónapig.

A Hableány újabb áldozatát azonosították

2019.06.13. 07:10
Megtaláltak még egy dél-koreai férfit, három holttestet viszont továbbra is keresnek.

Nem találtak újabb holttestet a Hableányban

2019.06.13. 05:50
Még négy halálos áldozatot keres a rendőrség.

Új játékelemekkel gazdagodik a városligeti Nagyjátszótér

2019.06.11. 09:20
A tereprendezést követően megkezdődött a csaknem 50 különleges játékelem telepítése a városligeti új Nagyjátszótéren, amely Európa egyik komplexebb játszóparkja lesz …

Eljött a pillanat: kiemelik a Hableányt a Dunából (ÉLŐ)

2019.06.11. 05:50
Reggel 6 órakor megkezdődött a Hableány roncsának kiemelése a Dunából.

Ezen a héten már biztos nem emelik ki az elsüllyedt Hableányt

2019.06.08. 15:55
Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ osztályvezetője szombaton úgy fogalmazott, nagy eséllyel csak az ünnepek után kezdődhet meg a Hableány roncsának kiemelése …

Lezárják az Árpád hidat és a Margit hidat az úszódaru miatt

2019.06.07. 14:15
A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a 14 órától elrendelt forgalomkorlátozás addig lesz érvényben, amíg a Clark Ádám úszódaru átmegy az Árpád …

Szlovák segítséggel gyorsítják a Duna apadását

2019.06.07. 07:55
Ez sokat segíthet a Hableány kiemelésénél.

Ezeket a cikkeket olvastad már?