Blogolj!

Tüntetés - Kossuth tértől, Kossuth térig

Mintegy 1000 tüntető indult el a Kossuth térről a Margit-híd pesti hídfőjéhez, majd vonulni kezdtek a Oktogon irányába.

A Kossuth téren kezdtek gyülekezni, majd 5 óra körül vonulni kezdtek a városban azok a tiltakozók, akik a mai események (túlóratörvény megszavazása, bírósági rendszer átalakításának megszavazása) ellen tüntetnek. Kossuth tér - Margit híd pesti hídfő - Nyugati - Oktogon- Andrássy út az útvonal, blokkolták a forgalmat a Körúton, a tömeg eleje nemrég rákanyarodott az Andrássy útra.

Háromnegyed hat körül teljes szélességében elfoglalták a tüntetők a Körutat, hat körül ért a díszes társaság eleje az Oktogonhoz. A kivonuló rendőrök leállították a forgalmat, megállt a villamosforgalom is. 

A Kossuth téren Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa hívta a tömeget "sétára", hogy "emberekkel beszélgessenek". 

"Gyertek velünk!" skandálják. Ezek szerint még mindig nincsenek elegen.

Közben megjelentek a pirotechnikai eszközök is, ezért az MLSZ már írná is a csekket, közben a tömeg néha elejt egy-egy "Viktátor" rigmust.

"Aki dudál velünk van!" - ordibálják a vonulók. Azért ez nem biztos, elvégre a városban most éppen hazafelé tartanak munka után az autósok. Akik vélhetően nem maradéktalanul boldogok. De marketingdumának nagyon jó.

Itt vannak a Ligetvédők is. Eltévedtek. 

Az Index szerint a Fidesz-székházhoz tartanak a Lendvay utcába, ide már kivonultak a rendőrök.

Most éppen a Lendvay utcában a Fidesz székháznál megálltak a vonulással. A rendőrök igyekeznek kiszorítani őket a Dózsa György út felé. De néhányan - köztük a Ligetvédők híres lidérce is - felmászott a Fidesz székház erkélyére.

Most azt skandálják, hogy "A rendőr is dolgozó!". Így van, most éppen a tüntetők miatt túlórázik. Szép munka.

Síp és kiabálás, az nagyon megy itt is. Büszke lehet Kunhalmi Ágnesestől és Szél Bernadettestől, Tordaiig az összes ellenzéki politikus. Példaképek lettek. Vagy elrettentő példák. Ki-ki vérmérséklete szerint.

Az önjelölt székházfoglalók közül két nőnek sikerült felmásznia az erkélyre, majd rögtön le is terelte onnan őket a hatóság, a rendőrök visszaengedték őket a tömegbe, ezt jól meg is tapsolták a tüntetők. A tömeg egy része elindult vissza a Kossuth térre, viszont akadtak, akik továbbra is a Fidesz-székháznál biztosító rendőrsorfalat szerették volna áttörni, ezért a rendőrök könnygázt vetettek be.

Az 500-600 fős "tömeg" most visszaindult az Oktogon felé, de állításuk szerint meg sem állnak a Kossuth térig. Jobb lesz ha sietnek, mert már csak 1-2 fok van odakint. 

A rendőrség közben cáfolta a könnygázzal való oszlatás hírét, közlésük szerint a valóság az, hogy a demonstráció egyik résztvevője fújt le két rendőrt gázspay-vel.

A kedélyek "természetesen" nem csitultak, egy ideig tovább folytatódott a rendőrfal benyomkodása hosszabb-rövidebb hullámokban. Végül hét óra körül az eddig a székháznál maradt emberek is elindultak vissza, az Oktogon felé. Az Andrássy úton vonul visszafelé a nagyjából 300-as tömeg.

Háromnegyed nyolc magasságában a Lánchídnál jár a csoport, a pesti hídfőnél meg is bénították a forgalmat, majd némi toporgás után megcélozták a Kossuth teret. De ha ilyen ütemben fogynak, akkor mire odaérnek, már ahhoz is kevesen lesznek, hogy körbe üljenek egy tábortüzet.

Háromnegyed kilenckor a tüntetők elkezdték lökdösni az Országház lépcsőjén sorfalat álló rendőröket. Közben a csoportosulás másik fele a Himnuszt énekli. Leképezik az ellenzéki pártokat, akik szintén képtelenek összefogni és egy dolgot egyszerre csinálni. Ráadásul hol azt ordítják a rendőröknek, hogy "Értetek is tüntetünk!", aztán meg "Hazaárulók!". Olyan mint a klimaxnál a hőhullám.

Egy viszont biztos, a magyar rendőrnél türelmesebb a világon nincsen. Le a kalappal előttük. Ezt eltűrni, nem lehet egyszerű.

Végül mégis elfogyott a türelem. Előléptek a rohamrendőrök, most már ők képezik az első sort. Meg is kapják: "Rabszolgák!"

Fél órája tart a húzd meg-ereszd meg az Országház lépcsőjén. Néha véletlenszerűen Himnuszt énekelnek, rettentően hamisan. Egy biztos, a tüntetők nem sportrajongók, hiszen lemaradtak arról, hogy a kézilabdás lányaink megverték az Eb-n a románokat, és most megy a Bajnokok Ligájában a csoportkör utolsó fordulója. 

21.21-kor előkerült a könnygáz is. Ezúttal a rendőrök használták. Kicsit ideje volt már. Elvégre ha meglökünk egy rendőrt....

Azért annak is megvan a maga bája, hogy a túlóra ellen tüntetők túlórára kényszerítik a rendőröket. 

"Nem megyünk haza!" - kiabálják. Idővel talán mégis. Elvégre holnap munkanap.

Háromnegyed tízkor mozgolódás támadt, de csak annyi történt, hogy átmentek a déli bejárathoz. Néhányan leültek az egyik ajtó elé - kockáztatva a garantált felfázást -, de a rendőrök távozásra bírták őket. Tehát csak a helyszín változott, folytatódik a komédia.

Fáradnak a tüntetők, szépen lassan szállingózni kezdtek hazafelé.

Este 22.30, újabb adag könnygáz a tömegbe. Majd negyed óra múlva már megfogyatkozva visszamegy a Kossuth térre a csoport. Érezhetően fogy a lelkesedés, és vele egyenes arányban nő a tanácstalanság, hogy mit csináljanak. Azt találták ki, hogy ország karácsonyfája körüli szánkókból épített "kerítést" tönkretették, aminek újabb "könnygázfröccs" a jutalma. Közben a "Dőljön a fa!" rigmust ismételgetik. Igazi karácsonyi hangulat.

Fél tizenkettőkor úgy fest véget ért a móka mára. Mindenki elindult haza. 

Cikkünk folyamatosan frissül...

2
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/66220/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
ZOLIMAAR válasza: Gulácsi bejegyzésére 2018-12-13 10:17:46
Mert az országos összes média ekkora százalékát (0,01%) érdekli az egész állati ceremónia. Szellemileg képtelenek felfogni, hogy mit cselekszenek.
Válaszolok
Gulácsi 2018-12-12 22:43:02
Miért csak az ATV közvetít?
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2019.04.25. 02:30
A Notre-Dame iszlamizálódása, Márki-Zay kalapozása, ellenzéki őskáosz, magyarellenes uszítások és Dér Heni férfias kompenzálása csütörtöki online lapszemlénkben.

Brexit: újra szavazhatnak függetlenségükről a skótok

2019.04.24. 16:35
A skót miniszterelnök szerint még a jelenlegi parlamenti időszakban, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségéről, ha Skóciát akarata ellenére …

Tovább emelkedett a Srí Lanka-i merénylet halálos áldozatainak száma

2019.04.24. 10:00
Tovább emelkedett az elhunytak száma, immár 359 halálos áldozata van a szörnyű Srí Lanka-i támadásoknak. A helyi rendőrségi szóvivő, Ruvan Gunasekera …

Szeptembertől kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

2019.04.24. 07:00
Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár közlése szerint szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni oltás is.

Blogstar kávéház

2019.04.24. 01:00
Magyarország kispadozása, Budapest mélyalvása, a kereszténység letámadása, szárnyas hírvivők és Szilágyi Liliána dögös pózolása szerdai online lapszemlénkben.

Nyár végétől repülési tilalmat vezetnek be a főváros felett

2019.04.23. 13:20
Augusztustól éjfél és hajnali öt óra között nem szállhatnak fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren – az erről szóló megállapodást Tarlós István …

Meghalt János, Luxemburg korábbi nagyhercege

2019.04.23. 13:05
A Nassau-Weilburg-ház ötödik uralkodója 98 éves volt, halálhírét fia, Henrik nagyherceg jelentette be.

Lehűlést, esőt és nyarat tatogat az időjárás

2019.04.23. 07:30
Az időjárás kegyes volt hozzánk, hiszen a hosszú hétvége alatt sokszor szinte nyári időnk volt, viszont a hét első munkanapjával az eső is beköszönt.

Blogstar kávéház

2019.04.23. 04:00
Orbán Viktor megtakarítása, a falusi csok piacmozgatása, Szarka Tamás kerítései, Molnár Ferenc Caramel ősrobbanása és Tatár Csilla kikapcsolódása keddi online lapszemlénkben.

Még nincs vége? Csaknem száz bombát találtak Srí Lanka fővárosában

2019.04.22. 16:05
Könnyen lehet, hogy a terroristák további merényletekre is készültek vagy készülnek.

Ezeket a cikkeket olvastad már?