Blogolj!

Újra erőszakos rendbontók balhéztak a Kossuth téren

Többórányi vonulás után a Kossuth térről a Kossuth térre érkezett vissza pár ezer tüntető. Csütörtök estre is kitört a balhé: füstgránáttal és petárdákkal dobálták a rendőröket az agresszorok, köztük Fekete-Győr András Momentum-elnök. Könnygáz volt a válasz!

Fotó: atv.hu

Több demonstrációt is meghirdettek a túlóratörvény elfogadásának ürügyén csütörtökre Budapestre. Tüntetést trombitált össze a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet, a Momentum és a Jobbik is. Volt, akik a Kossuth téren, mások a Szabadság téren gyülekeztek kora este, majd a néhány ezer főnyi tüntető - köztük balliberális ellenzéki politikusok, MSZP-sek, DK-sok, párbeszédesek, LMP-sek, momentumosok, jobbikosok, független parlamenti képviselők - előbb a Margit hidat, majd a Lánchidat zárta le rövid ideig.

Összességében többórás budapesti séta és Fidesz-ellenes skandálás után a Kossuth térre érkeztek meg. A tömegben feltűntek magyar és uniós lobogók, Momentum-, Jobbik-, LMP- és Párbeszéd-zászlók. 

Itt kitört a balhé, elszabadult az erőszak a rendbontók részéről, akárcsak szerdán. Az agresszorok – köztük Fekete-Győr András Momentum-elnök – füstgránátokkal, sörösüvegekkel, tojásokkal, palackokkal és petárdákkal dobálják a rendőröket, és dulakodás is kitört.

Este 9 után éppen ezért sok száz rohamrendőr lepte el a Kossuth teret.

A rendőrök a dühödt, agresszív, pár száz fős tömeg oszlatása érdekében több alkalommal könnygázt is bevetettek a Parlament főbejáratánál. A hőzöngők hazaárulóknak és ÁVH-soknak titulálták az egyenruhásokat, és minősíthetetlen hangnemben szidalmazták őket.

Az MTI azt jelentette, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint a tüntetők agresszívvé váltak, ködgyertyát dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Az MTI tudósítói azt látták a helyszínen, a Kossuth téren többeken maszk van, de a szervezők hangosbemondókon a tüntetés elején azt kérték, vegyék le azt, vállalják arcukat. A Parlament főlépcsőjét több sorban védték a rendőrök. A rendőrök parancsnoka a beosztott állomány testi épségének védelme érdekében elrendelte a védőfelszerelés használatát. Az egyenruhások testpáncélt, védősisakot vettek fel.

A tüntetők első soraiban lévők rendkívül agresszívan viselkedtek, hátul békésebb volt a hangulat, az ott tartózkodók jobbára bulikáztak, piáltak és cigizgettek. "Ingyenfüvet" - többek között ezt kiabálták...

A Budapesti Rendőr-főkapitányság később, 22 óra előtt azt közölte: a tüntetők nekimentek a rendőrsorfalnak, miközben zászlórúddal, üres flakonokkal dobálták a rendőröket. A rendőrség a sorfalára nehezedő nyomás visszaszorítása érdekében könnygázsprayt alkalmazott. A rendőrök egy embert hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt előállítottak.

22.15 után a rendőrök hangosbemondókon kezdték el felszólítani a néhány száz Kossuth téri agresszort, hogy hagyják abba az egyenruhások dobálását, mivel ezzel bűncselekményt követnek el. Az erőszakos tüntetők a Parlament több ablakát is betörték.

Mivel éjfélig volt bejelentve a Kossuth téri móka, azt követően a rendőrök kiszorították a megmaradt csapatot a térről. Néhány százan az Alkotmány utcában, az Emmi épületénél, a Nyugati térnél, a Király utcánál, az Oktogonnál próbáltak meg még balhézni, a rendőrök szép lassan szétszedték őket, előállítva a renitens elemeket, akik kukákat borogattak, gyújtogattak, rendőrautókat és villamosmegállókat rongáltak meg. 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/66281/pics/lead_800x600.jpg
budapest,demonstráció,DK,ellenzék,Jobbik,LMP,Momentum,MSZP,Párbeszéd,rendőrség,túlóra,tüntetés
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Petíciót indítanak a kormánypártok a dél-budai szuperkórházért

2019.11.20. 10:40
Amit KariGeri és a fővárost „felszabadító” balliberális „egészségügy-élharcosok” jól meg akarnak torpedózni.

Budapestre költözik a Tudomány Világfóruma

2019.11.20. 05:25
A rangos rendezvényre mintegy 120 országból csaknem ezer tudós, tudománypolitikai döntéshozó és újságíró érkezik.

Százezren követelték a cseh kormányfő lemondását Prágában

2019.11.16. 19:15
Legalább 200 ezer ember követelte Andrej Babis lemondását a cseh fővárosban szombaton. A nagygyűlést a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás szervezte.

Közműépítés miatt lezárják az Erzsébet hidat

2019.11.14. 18:20
Újabb fennakadásokra számíthatnak a fővárosban közlekedők, ugyanis a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közlése szerint közműépítés miatt lezárják hétfőre virradó éjszaka az …

Czeglédy Csaba már a fővárosban is megvetette a lábát

2019.11.07. 20:50
Az ügyvédet hatmilliárd forintos költségvetési csalással vádolják, de ez szemmel láthatóan nem nagyon érdekli Erzsébetváros és Rákospalota új polgármesterét, akik Czeglédy …

Botrány a győri alakuló ülésen, óvszereket aggattak a városháza ajtajára

2019.11.07. 15:45
Nem kezdődött zökkenőmentesen a győri közgyűlés alakuló ülése. A polgármesteri címről lemondott Borkai Zsoltot megtapsolták a …

Forgalomkorlátozások a fővárosban a török elnök látogatása miatt

2019.11.06. 05:40
Csütörtök éjfélig tartanak a lezárások; mutatjuk, mire figyeljenek!

Kilépett a Jobbikból Vona Gábor

2019.10.29. 14:55
Tavaly a választásokat követően Vona Gábor lemondott pártelnöki tisztségéről, most pedig a pártból is kilépett.

Liget-projekt: átadták a Nagyjátszóteret és a Millennium Házát

2019.10.26. 14:10
Jó hír: ezeket már biztosan nem állítja le Karácsony Gergely, vagyis nem rabolja el a budapestiektől.

A költségcsökkentés jegyében lelép a Ryanair Budapestről

2019.10.24. 15:10
November végén megszünteti budapesti bázisát az ír légitársaság. A ferihegyi üzemet a Ryanair lengyel bejegyzésű leányvállalata veszi át.

Ezeket a cikkeket olvastad már?