Blogolj!

Újra erőszakos rendbontók balhéztak a Kossuth téren

Többórányi vonulás után a Kossuth térről a Kossuth térre érkezett vissza pár ezer tüntető. Csütörtök estre is kitört a balhé: füstgránáttal és petárdákkal dobálták a rendőröket az agresszorok, köztük Fekete-Győr András Momentum-elnök. Könnygáz volt a válasz!

Fotó: atv.hu

Több demonstrációt is meghirdettek a túlóratörvény elfogadásának ürügyén csütörtökre Budapestre. Tüntetést trombitált össze a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet, a Momentum és a Jobbik is. Volt, akik a Kossuth téren, mások a Szabadság téren gyülekeztek kora este, majd a néhány ezer főnyi tüntető - köztük balliberális ellenzéki politikusok, MSZP-sek, DK-sok, párbeszédesek, LMP-sek, momentumosok, jobbikosok, független parlamenti képviselők - előbb a Margit hidat, majd a Lánchidat zárta le rövid ideig.

Összességében többórás budapesti séta és Fidesz-ellenes skandálás után a Kossuth térre érkeztek meg. A tömegben feltűntek magyar és uniós lobogók, Momentum-, Jobbik-, LMP- és Párbeszéd-zászlók. 

Itt kitört a balhé, elszabadult az erőszak a rendbontók részéről, akárcsak szerdán. Az agresszorok – köztük Fekete-Győr András Momentum-elnök – füstgránátokkal, sörösüvegekkel, tojásokkal, palackokkal és petárdákkal dobálják a rendőröket, és dulakodás is kitört.

Este 9 után éppen ezért sok száz rohamrendőr lepte el a Kossuth teret.

A rendőrök a dühödt, agresszív, pár száz fős tömeg oszlatása érdekében több alkalommal könnygázt is bevetettek a Parlament főbejáratánál. A hőzöngők hazaárulóknak és ÁVH-soknak titulálták az egyenruhásokat, és minősíthetetlen hangnemben szidalmazták őket.

Az MTI azt jelentette, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint a tüntetők agresszívvé váltak, ködgyertyát dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Az MTI tudósítói azt látták a helyszínen, a Kossuth téren többeken maszk van, de a szervezők hangosbemondókon a tüntetés elején azt kérték, vegyék le azt, vállalják arcukat. A Parlament főlépcsőjét több sorban védték a rendőrök. A rendőrök parancsnoka a beosztott állomány testi épségének védelme érdekében elrendelte a védőfelszerelés használatát. Az egyenruhások testpáncélt, védősisakot vettek fel.

A tüntetők első soraiban lévők rendkívül agresszívan viselkedtek, hátul békésebb volt a hangulat, az ott tartózkodók jobbára bulikáztak, piáltak és cigizgettek. "Ingyenfüvet" - többek között ezt kiabálták...

A Budapesti Rendőr-főkapitányság később, 22 óra előtt azt közölte: a tüntetők nekimentek a rendőrsorfalnak, miközben zászlórúddal, üres flakonokkal dobálták a rendőröket. A rendőrség a sorfalára nehezedő nyomás visszaszorítása érdekében könnygázsprayt alkalmazott. A rendőrök egy embert hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt előállítottak.

22.15 után a rendőrök hangosbemondókon kezdték el felszólítani a néhány száz Kossuth téri agresszort, hogy hagyják abba az egyenruhások dobálását, mivel ezzel bűncselekményt követnek el. Az erőszakos tüntetők a Parlament több ablakát is betörték.

Mivel éjfélig volt bejelentve a Kossuth téri móka, azt követően a rendőrök kiszorították a megmaradt csapatot a térről. Néhány százan az Alkotmány utcában, az Emmi épületénél, a Nyugati térnél, a Király utcánál, az Oktogonnál próbáltak meg még balhézni, a rendőrök szép lassan szétszedték őket, előállítva a renitens elemeket, akik kukákat borogattak, gyújtogattak, rendőrautókat és villamosmegállókat rongáltak meg. 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/66281/pics/lead_800x600.jpg
budapest,demonstráció,DK,ellenzék,Jobbik,LMP,Momentum,MSZP,Párbeszéd,rendőrség,túlóra,tüntetés
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Futóverseny miatt nagy lezárásokra kell készülni Budapesten

2019.04.12. 07:55
A hétvégén rendezik meg a Telekom Vivicittá Városvédő Futást, ami miatt szombaton és vasárnap is forgalomkorlátozásokra kell készülni Budapesten - közölték a …

Szerdán lezárásokra kell számítani a BAH-csomópontál

2019.04.09. 14:25
Egy második világháborús bomba okozza majd a káoszt Budán.

A Fidesz nyerte az EP-választás első felvonását

2019.04.08. 09:20
Az ellenzék május 26-án vághat vissza a vereségért.

Kevés a rendőr és egyre kevesebb lesz

2019.04.06. 11:35
Egy év alatt a felére esett vissza a rendészeti szakközépiskolákba jelentkezők száma, ám ennél is riasztóbb adat, hogy míg 2014-ben több mint 3000 diák választotta a képzést, addig idén mindössze 880.

Rendőrökre támadtak a Görögországban gyülekező migránsok

2019.04.05. 06:05
Robbanásveszélyes a helyzet: többször összecsaptak a migránsok a rendőrökkel Görögországban, a szerveződő bevándorlókaraván helyszínén.

Egész napos traffipaxolás lesz szerdán

2019.04.02. 10:00
Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivőjének közlése szerint egész napos sebességmérő akciót tart a rendőrség szerdán, reggel hat órától azokon a helyszíneken, amelyeket az …

Ma este számos nagyvárosra sötétség borul

2019.03.30. 15:55
Ma este, magyar idő szerint 20.30-kor számos nagyváros, intézmény és vállalat fényeit, valamint Budapest több ikonikus épületének díszkivilágítását lekapcsolják, így csatlakozva a Föld órája …

Karácsony Gergely még polgármesternek sem alkalmas

2019.03.29. 14:55
Tarlós István szerint a zuglói polgármester csak panaszkodik, duzzog és könnyezik, ám a zuglói parkolási ügyben folytatott viselkedése még a kerületi vezetői alkalmasságát is …

Lövöldözés volt Budapest belvárosában

2019.03.27. 20:35
Szerda este fél 8 körül a fővárosi Teréz körút és Aradi utca sarkán lövöldöztek. A gyanúsítottakat a helyszínen kézre kerítették.

Ellenzéki összefogás: Újpesten máris eldőlt az első dominó

2019.03.27. 17:05
A szivárványos összellenzéki koalíció polgármesterjelöltje, Szalma Botond bejelentette visszalépését.

Ezeket a cikkeket olvastad már?