Blogolj!

Újra erőszakos rendbontók balhéztak a Kossuth téren

Többórányi vonulás után a Kossuth térről a Kossuth térre érkezett vissza pár ezer tüntető. Csütörtök estre is kitört a balhé: füstgránáttal és petárdákkal dobálták a rendőröket az agresszorok, köztük Fekete-Győr András Momentum-elnök. Könnygáz volt a válasz!

Fotó: atv.hu

Több demonstrációt is meghirdettek a túlóratörvény elfogadásának ürügyén csütörtökre Budapestre. Tüntetést trombitált össze a Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet, a Momentum és a Jobbik is. Volt, akik a Kossuth téren, mások a Szabadság téren gyülekeztek kora este, majd a néhány ezer főnyi tüntető - köztük balliberális ellenzéki politikusok, MSZP-sek, DK-sok, párbeszédesek, LMP-sek, momentumosok, jobbikosok, független parlamenti képviselők - előbb a Margit hidat, majd a Lánchidat zárta le rövid ideig.

Összességében többórás budapesti séta és Fidesz-ellenes skandálás után a Kossuth térre érkeztek meg. A tömegben feltűntek magyar és uniós lobogók, Momentum-, Jobbik-, LMP- és Párbeszéd-zászlók. 

Itt kitört a balhé, elszabadult az erőszak a rendbontók részéről, akárcsak szerdán. Az agresszorok – köztük Fekete-Győr András Momentum-elnök – füstgránátokkal, sörösüvegekkel, tojásokkal, palackokkal és petárdákkal dobálják a rendőröket, és dulakodás is kitört.

Este 9 után éppen ezért sok száz rohamrendőr lepte el a Kossuth teret.

A rendőrök a dühödt, agresszív, pár száz fős tömeg oszlatása érdekében több alkalommal könnygázt is bevetettek a Parlament főbejáratánál. A hőzöngők hazaárulóknak és ÁVH-soknak titulálták az egyenruhásokat, és minősíthetetlen hangnemben szidalmazták őket.

Az MTI azt jelentette, a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése szerint a tüntetők agresszívvé váltak, ködgyertyát dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Az MTI tudósítói azt látták a helyszínen, a Kossuth téren többeken maszk van, de a szervezők hangosbemondókon a tüntetés elején azt kérték, vegyék le azt, vállalják arcukat. A Parlament főlépcsőjét több sorban védték a rendőrök. A rendőrök parancsnoka a beosztott állomány testi épségének védelme érdekében elrendelte a védőfelszerelés használatát. Az egyenruhások testpáncélt, védősisakot vettek fel.

A tüntetők első soraiban lévők rendkívül agresszívan viselkedtek, hátul békésebb volt a hangulat, az ott tartózkodók jobbára bulikáztak, piáltak és cigizgettek. "Ingyenfüvet" - többek között ezt kiabálták...

A Budapesti Rendőr-főkapitányság később, 22 óra előtt azt közölte: a tüntetők nekimentek a rendőrsorfalnak, miközben zászlórúddal, üres flakonokkal dobálták a rendőröket. A rendőrség a sorfalára nehezedő nyomás visszaszorítása érdekében könnygázsprayt alkalmazott. A rendőrök egy embert hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt előállítottak.

22.15 után a rendőrök hangosbemondókon kezdték el felszólítani a néhány száz Kossuth téri agresszort, hogy hagyják abba az egyenruhások dobálását, mivel ezzel bűncselekményt követnek el. Az erőszakos tüntetők a Parlament több ablakát is betörték.

Mivel éjfélig volt bejelentve a Kossuth téri móka, azt követően a rendőrök kiszorították a megmaradt csapatot a térről. Néhány százan az Alkotmány utcában, az Emmi épületénél, a Nyugati térnél, a Király utcánál, az Oktogonnál próbáltak meg még balhézni, a rendőrök szép lassan szétszedték őket, előállítva a renitens elemeket, akik kukákat borogattak, gyújtogattak, rendőrautókat és villamosmegállókat rongáltak meg. 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/66281/pics/lead_800x600.jpg
budapest,demonstráció,DK,ellenzék,Jobbik,LMP,Momentum,MSZP,Párbeszéd,rendőrség,túlóra,tüntetés
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A Fidesznek kedvez, ha egy listán „gyurcsányozódik össze” az ellenzék

2020.07.09. 12:35
Végleg elveszthetik identitásukat, sőt, el is tűnhetnek egyes pártok, ha mindenki mindenkivel gátlások nélkül összefog.

Ha már nem segítette a védekezést, tovább mocskolja a kormányt a baloldal

2020.07.08. 18:40
Ha lezárják a határt, az a baj, ha megnyitják, akkor meg az. Úgy vannak vele, mint azzal a bizonyos sapkával. Akcióban a fakenews-gyáros ellenzék.

Feloszlatta magát Mohács képviselő-testülete

2020.07.06. 17:15
Feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, ezért legkésőbb százhúsz napon belül helyhatósági választásokat tartanak a Duna-parti városban - közölte a település jegyzője hétfőn.

A Fidesz megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét

2020.07.05. 19:15
A Fidesz-KDNP a 2021-es központi költségvetés elfogadásával a válságos idők ellenére is biztosítja a 13. havi nyugdíj visszaépítését, megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét – mondta …

Orbán: Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból

2020.07.03. 11:15
Magyarország megerősödve kerülhet ki a koronavírus-járvány okozta válságból - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című …

A kamuvideósok tovább támadják Magyarország védekezését

2020.07.02. 18:55
Bangóné Borbély Ildikó és Korózs Lajos alulmúlhatatlan „álompárosa” volt a soros a koronavírus-járvány elleni egészségügyi és gazdasági védekezés szocialista …

Idén nyáron is tüzes pokol lesz a 3-as metrón

2020.07.01. 19:55
Klíma ugyanis egyelőre biztosan nem kerül a szerelvényekbe. Ezt már február óta tudjuk és a koronavírus-járvány sem segített a helyzeten.

Július 1-jén újraindulnak a fővárosi kéményellenőrzések

2020.06.25. 11:15
A koronavírus járvány okozta veszélyhelyzet elmúltával július 1-jével ismét megkezdődnek az előzetesen meghirdetett kéményellenőrzések Budapesten.

Döntött a fővárosi közgyűlés: drágul a parkolás Budapesten

2020.06.24. 14:55
A parkolási rendelet módosításáról döntött szerdán a fővárosi közgyűlés. Több kerület parkolási zónáiban emelkedik a parkolási díj augusztus 1-től.

Durván lecsapott a vihar a fővárosra

2020.06.14. 15:10
Csak úgy ömlött az eső vasárnap Budapesten, mintha dézsából öntötték volna. Több utcát teljesen elárasztott a víz.

Ezeket a cikkeket olvastad már?