Blogolj!

Zétényi Csukás Ferenc nyílt levele

SZEGEDI GONDOLAT: SZOBROT HORTHY MIKLÓSNAK! 

-Megkésett levél Magyarország egykori kormányzójának-

Kormányzó úr!

Szelíd magányomban sétát vettem a városban, amelyhez Ön ezer és ezer szállal kötődött, amelyet Őfőméltósága szívből szeretett. A városban, ahol száz ágra süt a nap, ahol a lányok-asszonyok gyönyörűek, ahol az egyik legfinomabb a halászlé, ahol lágyan ringat a „szőke” Tisza folyó.

Szeged hazavárja az Ön szellemét!

Hiszen, ebben a városban lett 1919. június 6-án gróf Károlyi Gyula ellenkormányának hadügyminisztere, majd a Nemzeti Hadsereg Fővezére, s innen indult el visszavenni az országot a kommunistáktól és környező országok megszálló erőitől.

Nem tudjuk feledni, hogy kormányzóvá választása után 10 nappal (1920. március 11.) a Nemzeti Hadsereg alakulatai büszkén vonultak be Szegedre és a város a honvédőkkel együtt ünnepelt.

Zúgott a „Horthy! Horthy! Horthy”- sok-sok torokból.

Nem lehet nem megemlíteni, hogy 1930-ban részt vett - szeretett nejével egyetemben - a Szent-Gellért ereklyéinek elhelyezési ünnepségen a szegedi alsóvárosi templomban, majd a Fogadalmi templom felszentelési ünnepségén is (1930. október 24-én). S ha itt járt, úgy egy napra rá a tulajdonába vette a bátor szegedi Hunyadi János gyalogezredet, hogy hűséges katonáival együtt avathassák fel a Dóm téren a Nemzeti Emlékcsarnokot.

…és a Szabadtéri Játékok…

Mesélték a régiek, hogy milyen élvezettel tekintette meg a Parasztbecsület és a Cremonai hegedűs második előadását, még 1935 nyarán. Azt mondják, hogy talán arra az egy-két órára el tudta felejteni az ország búját-baját.

Majd 1937. május 31-én ismét visszatért, hogy jelenlétével megtisztelje a Hősök Kapuja felavatását és részt vett a szegedi ellenforradalmárok büszke emlékünnepén is…

Kormányzó úr!

Az Ön ideje alatt, 1921-ben költözött Szegedre a kolozsvári Ferenc József Tudományegyetem és innentől lett Szeged egyetemi város. Ugyan 1940-ben az egyetem részben visszaköltözött Kolozsvárra, de a szegedi egyetem tiszteletből felvette a kormányzó úr nevét. A legnagyobb elismeréssel mondom: A szegedi egyetem első rektora Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudós volt.

Vajon tudják-e számosan, hogy az Ön regnálása alatt lett Szeged, Csanád egyházmegye püspöki székhelye, így a délkeleti területek egyházi, hitéleti központja mind a mai napig is?

Ámbátor, említhetném a Honvéd téri református templomot, melyhez Ön adott ezer pengőt és hozatott létre egy alapítványt, hogy felépülhessen (1941-44 között), Szeged második református temploma. Milyen érdekes, hogy az elsőnek épültnél („Kakasos templom” 1884-ben) is egy derék államférfi járt közre, a kiváló Tisza Lajos gróf!

Őfőméltósága talán elhallgatná, de én nem tehetem, hogy 1939-ben a honvédség és a csendőrség nevében, vitéz Bartha Károly honvédelmi miniszter Szegeden adta át Önnek a Magyar Érdemrend Szent Koronával ékesített nagykeresztjét és rendi láncát, s vallja meg, a szeme kicsit elhomáyosodott!

Kell-e mondanom, hogy vitézei sem feledték soha? Nem feledték az 1921-től számukra kiosztott vitézi telkeket és az 1922-es főkapitányi látogatását a törzskapitány úrtól a legkisebb vitézéig.

…és az ajándék „vitézi kulacs”, amelyet 1928-ban kapott…

Kormányzó úr!

Folytathatnám még a felsorolást napestig, de nem teszem. Felesleges! Amit Ön Szeged városáért tett, az eddig számbavettekből nyilvánvaló: példára és tiszteletre is méltól

Tisza Lajos nevét említettem soraimban, kit az 1879. évi árvíz után a város újjáépítőjének mondanak, kiről Szegeden körút, utca van elnevezve, kinek szobra áll a Széchenyi téren.

Önről nem szól egy kis köz sem…
Pedig, a lovas szobrának ott kellene állni a város főterén!

Bocsássa meg, hogy zavartam - így Karácsony első napján - de szükségét éreztem annak, hogy mindezt elmondhassam, és erős hitet tegyek Ön mellett!

Higgye el, sokan maradtunk még!

Mondanak bennünket „nácinak”, „fasisztának” és ki tudja, hogy még minek, de mi csak magyarok vagyunk, és azok is maradunk!

Levelem végén, kérem, hogy engedje meg kézcsókomat küldeni feleségének és Ilona menyének, s kemény kézszorításomat István fiának! Minden bakának és minden magyarnak, aki a hazáért csak egy kicsit is tett. És ha ne adj’ isten az enyéimmel találkozna, nagy tisztelettel kérem, hogy mondja meg nekik; soha nem felejtem őket és mindent megteszek, hogy a cipősarkukig egyszer felérjek…

Hű és örök híve:

Zetényi-Csukás Ferenc
A Horthy Miklós Társaság
elnöke és Szeged város polgára

(Borító: mindenszo.hu, Fotó: facebook.com)

3
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/66802/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Horthy Miklós,levél,Szeged,történelem,Zétényi Csukás Ferenc
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 3 db hozzászólás érkezett!
Stella 2018-12-27 17:37:25
Minden szó igaz ami itt le van írva, meghatódva olvastam e sorokat, mert ennek java részét személyesen éltem át, és felháborítónak tartom, amit Horthy Miklóssal kapcsolatban évtizedek óta hazudnak össze a kommunizmus itt ragadt tovább élő és utódainak gyáva hazudozása.
Válaszolok
Antal 2018-12-26 21:40:59
Publik Antal: Szegeden, december 12-én 16 órakor a Polgármesteri Hivatal Házasságkötő Termében KÖZMEGHALLGATÁST hirdetett a Polgármesteri Hivatal, ahonnan, éppen a polgármestert Botka László hiányzott. Helyettesítette Nagy Sándor alpolgármester. Személyesen, hozzászóltam egyetlen egy ajánlattal, anélkül, hogy valamelyik pártnak tagja lennék, hogy: Szeged városa és Vitéz Nagybányai Horthy Miklós Kormányzónk megérdemli, hogy szobrot állítsunk városunkban. Az Alpolgármester Nagy Sándor, kifejtette egyéni véleményét, arra a megállapodásra jutva, hogy a Kormányzó Urunk nem érdemli meg, hogy szobrot állítsunk számára, és felsorolt több valótlan, sértő állítást Horthy Miklós ellen. A fecebookkon, a kijelentéséiért a következő hozzá szólást írta, Sándor Jaksa: Üzenem Nagy Sándor alpolgálmesternek ne blamálja Vitéz Horthy Miklos kormányzó urunkat mert ha Ö nem lett volna akkor a román határ SZobtol Mohácsig Tartana másik Solymos Úr nem biztos hogy úr elitélt és neki kelett volna köszönni egy szabad embernek átnézett rajtam az ö dolga de jön még a kutyára teherautó UFF(szószerint másoltam le Sándor Jaksa szövegét)
Erre a szövegre a következőket írtam: Én nem hibáztatom Nagy Sándor alpolgármestert, mivel az agymosásos nevelést, amit kapott a kommunizmus ideje alatt, mikor is az "igazságot", ők, a kommunisták a saját érdekeik szerint meghamisítva írták és ezek a hazugságok maradtak meg a szürke állományukban. A nagyobbik baj az, hogy még ma is Tabu téma a nemzeti hősünk Horthy Miklós személye, aki a XX. század legnagyobb államférfi volt, és akinek köszönhetjük, hogy megmentette a megcsonkított, kirabolt, halálra ítélt országunkat a teljes megsemmisüléstől, amit előre eldöntöttek a nagyhatalmak. Hiszen a románok és a szerbek már Budapesten voltak. Sajnos, még ma sem neveljük fiataljainkat magyarnak. Ifjaink nem ismerik a valós történelmünket. Fogalmuk sincs az Ősapáink hőstetteiről. Nem tudják, hogy a Trianont, kik és hogyan tervezték, majd hogyan vitelezték ki és főleg milyen következményekkel járt. Majd ha mindezt bevezetik a tanügyi programba, akkor várhatjuk, hogy gyerekeink magyar nemzeti érzelemmel nőjenek fel. Ebben a témakörben vehetnénk példát a kommunistáktól: az óvodában SOLYMOK voltak, az elemi iskolában ÚTTÖRÖK, a gimnáziumban KISZ tagok, majd PÁRTTAGOK! Ha nem álltál be a „sorba”, akkor kiközösítettek a társadalmukból, hiába voltál tanult, értékes, hasznos ember. Neveljünk mi, szülök, nagyszülők gyerekeinkből, unokáinkból magyar nemzeti érzelmű embereket, ha a tanárok még mindig a régi agymosás áldozatai. ÉBREDJÜNK FEL MAGYAROK!
Válaszolok
Magdi 2018-12-26 20:22:36
Szegény biztos forog a sírjában, a menye és az unokája vallást változtatott, a dédunokái nem tudnak magyarul. Az unokája most kacsingat hazánk felé, mert a kinti nyugdíjából nem tud megélni külföldön.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.08.13. 04:25
A koronavírus erősödő fenyegetése, Soros György hálózatépítése, a Momentum bohócosodása, a Tisza hulladékmentesítése és Pokorny Lia szerelmi tragédiája csütörtöki online lapszemlénkben.

22 fővel emelkedett a fertőzöttek száma itthon

2020.08.12. 10:00
Ezzel 4768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 605 fő, 3529-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.08.12. 04:25
A Soros-szervezetek budapesti balhézása, a baloldal bikaharca, Karácsony Gergely előremenekülése, az infláció berobbanása és Tóth Andi olaszos szakítása szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.08.11. 05:05
Az egyetemek veszélyes makacssága, a Momentum terézvárosi rombolása, Chicago erőszakos pusztítása, az autóipar megreccsenése és Görög Zita borzalmas élménye keddi online lapszemlénkben.

Újabb 35 fertőzöttet regisztráltak itthon, hárman elhunytak

2020.08.10. 09:55
Ezzel 4731 főre nőtt hazánkban a betegek száma. Eddig összesen 605-en hunytak el, de 3525-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.08.10. 04:45
A nyugati civilizáció halála, az európaiak lappangó cigányellenessége, a baloldal képmutatása, a magyarok dugimilliárdjai és Eszenyi Enikő eltűnése hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.08.07. 22:40
A rejtélyesen eltűnt Tóth István ügye, az új magyar járványügyi bevetési egység, a Fehéroroszországban fogságba került tévéstáb esete, Benkő László állapotának javulása, valamint a Milan és a Real csatár cserélési tervei a szombati …

Óriási támogatást kap a zeneipar

2020.08.06. 12:30
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megtartotta szokásos tájékoztatóját a legfrissebb kormányzati intézkedésekről.

33 fővel nőtt a fertőzöttek száma, elhunyt egy beteg

2020.08.06. 09:00
Ezzel 4597 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 600 főre emelkedett, 3463-an pedig már meggyógyultak.

Spanyolország besárgult

2020.08.06. 08:15
Az ország eddig zöld besorolásúnak számított, viszont az erről szóló országos tisztifőorvosi határozat szerdai száma szerint már sárga, azaz aki onnan hazatér, karanténba kerül. A döntés péntektől lép életbe.

Ezeket a cikkeket olvastad már?