Blogolj!

A bajor tartományi kormányfő a CSU új elnöke

Markus Södert egyedüli jelöltként a küldöttek 87,4 százaléka választotta meg a bajor Keresztényszociális Unió elnökéne. Söder azt a Horst Seehofert váltja, akit a párt tiszteletbeli elnökének választott meg.

Fotó: Insider News

Markus Söder az 1945-ben alapított, csak Bajorországban működő CSU kilencedik elnöke. Az 52 éves politikus alacsonyabb támogatottsággal kezdi meg pártvezetői tevékenységét, mint annak idején Horst Seehofer, akit a kongresszusi küldöttek 90,3 százaléka támogatott 2008 októberében, amikor első alkalommal nyerte el az elnöki tisztséget.

Markus Söder tavaly március óta kormányfő Bajorországban, ebben a pozícióban is Horst Seehofert váltotta. A tavaly októberben tartott tartományi parlamenti (Bundestag-) választást felvezető kampányban sokáig a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a berlini vezetés menekültügyi politikájának kritikájára összpontosított, azaz szerepe volt abban, hogy a menekültügy körüli viták a szakítás szélére sodorták a CDU/CSU pártszövetséget. A CSU a párt 1950 óta a leggyengébb eredményt érte el a Landtag-választáson, és elveszítette abszolút többségét a müncheni tartományi gyűlésben.

Söder a szombati kongresszuson elmondott beszédében kitartott a CSU-t a politikai spektrum közepére helyező új irányvonal mellett, a többi között hangsúlyozta: az a célja, hogy a helyes következtetéseket vonja le a párt számára kevéssé sikeres tavalyi év fejleményeiből. Ezek közé tartozik, hogy "konzervatívnak lenni nem elég", a CSU-nak a szociális és a liberális irányzatát is meg kell jelenítenie.

Az új elnök kijelentette, javítaniuk kell a viszonyt testvérpártjukkal, a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és "új fejezetet" kell nyitniuk a pártszövetség történetében. Söder elmondta, a CSU "ősi európai" pártként szembe fog szállni a nacionalistákkal és a populistákkal, akik Európa megosztására törekszenek.

A CSU-s politikus hangsúlyozta, hogy pártja nagyon komolyan veszi az EP-választást, mert az a helyzet fenyeget, hogy a mások mellett az olasz Matteo Salvini és a lengyel Jaroslaw Kaczynski vezette erők, vagyis olyan pártok kerülnek többségbe, amelyek "a nacionalizmusuk, az egoizmusuk és a populizmusuk miatt" elutasítják a partnerségen és a kompromisszumokon alapuló politikát.

A párt leköszönő elnöke, Horst Seehofer korábban többször is nézeteltérésbe keveredett Angela Merkel kancellárral a 2015-ös menekültválság kitörése óta, tíz évig töltötte be a CSU elnöki posztját, mostantól szövetségi belügyminiszteri munkájára kíván koncentrálni.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/67827/pics/lead_800x600.jpg
CDU,külföld,Németország
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Brexit – Megszavazta a londoni alsóház a kilépés halasztásának kezdeményezését

2019.04.09. 20:40
Nagy többséggel, 420 igen, 110 nem ellenében jóváhagyta kedden a londoni alsóház, hogy Theresa May miniszterelnök az Európai …

Nagyszabású iszlamista terrortámadást blokkoltak Németországban

2019.03.22. 17:25
Tizenegy embert vettek őrizetbe a hatóságok. Lőfegyverekkel és egy nehéz járművel akartak merényletet végrehajtani, céljuk az volt, hogy kioltsák minél több …

Több késes támadás is volt Németországban a hétvégén

2019.02.17. 17:40
Szombat éjjel és vasárnap hajnalban öt német városban is késsel támadtak emberekre, halálos sérülés nem történt.

Késes támadásokban fuldoklik Nyugat-Európa

2019.01.14. 05:10
Mi lesz veled, Európa? A napokban egy afgán migráns késelt meg egy terhes lengyel nőt Németországban.

Menedékkérő késelt meg egy terhes nőt Németországban

2019.01.13. 13:55
A nő életveszélyesen megsérült, a magzatot viszont nem sikerült megmenteni. A feltételezett elkövető egy 25 éves afganisztáni menedékkérő.

Járókelőkre támadtak a migránsok egy bajor kisvárosban

2019.01.02. 15:30
Az erőszakos incidens nyomán újabb menekültügyi szigorításokat sürget Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter.

Annegret Kramp-Karrenbauer a német CDU új elnöke

2018.12.07. 17:15
Annegret Kramp-Karrenbauert választották meg elnöknek a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tisztújító kongresszusán pénteken Hamburgban, a párt eddigi főtitkára 517 szavazatot szerzett.

Balla Ákos: Ne bízzunk a külföldi ingatlanajánlatokban!

2018.11.23. 05:30
Busás haszonnal kecsegtetnek, de valójában a legtöbb esetben pénzlenyúlásról van szó: komoly veszélyeket rejt magában a befektetési célú külföldi ingatlanvásárlás. Nem árt …

Merkel lemond a CDU elnöki posztjáról

2018.10.29. 10:30
Német sajtóértesülések szerint Angela Merkel német kancellár nem indul el ismét a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a párt decemberi kongresszusán.

Afgánok vertek halálra egy férfit Németországban

2018.09.09. 20:30
Emberölés gyanúja miatt vettek őrizetbe két afgán férfit a németországi Köthenben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?