Blogolj!

Borkai Zsolt: Sokat teszünk azért, hogy Győr élhető város legyen

A 2017-es Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra olyan sportlétesítménnyel gazdagodott Győr városa, mely azóta is élhető és fenntartható, a város teljes közösségét szolgálja, sőt, a világ minden tájáról vonzza a sportolókat. A megyeszékhely dinamikus fejlődésének alapja a példás összefogás, az Audi-gyár pedig olyan biztos bástyát jelent, melyre nyugodtan építkezhetnek a következőkben is – vallja Borkai Zsolt polgármester. Blogstar-interjú.

A téli programajánlót lapozgatva úgy tűnik, ezekben a hónapokban sem unatkoznak az önkormányzat munkatársai, sorjáznak a rendezvények, él a város. Ilyenkor sem pihennek egy picit?

Sokat tettünk azért, hogy Győr az autógyártás mellett több lábon álljon. Éppen ezért rengeteget fordítunk az idegenforgalomra és a turisztikára is. Célunk, hogy minden évszakban színes egységet alkossanak a sport-, kulturális, szórakoztató és egyéb közösségi rendezvényeink, melyek nemcsak a helyiek számára kínálnak tartalmas kikapcsolódást, de tapasztalataink szerint a környékben élők számára is rendkívül vonzóak. Ezért dolgozunk valamennyien az önkormányzatnál.

Ha már a sportot említette, Győrt joggal nevezhetjük sportfővárosnak: nemcsak a női kézilabdázóihoz és kajak-kenusaihoz kötődnek kiemelkedő eredmények, de nagyszabású sportrendezvények házigazdájaként is letette névjegyét a Rába-parti település. Két évvel ezelőtt rendezték meg a Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF), ami hatalmas sportdiplomáciai sikert jelentett. Hogyan élték meg a győriek a miniolimpiát, és milyen az utóélete a városban?

Hatalmas várakozás előzte meg a Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, és a győriek megértették, hogy egy ilyen volumenű esemény csak összefogással lehet sikeres. Hálás vagyok érte, hogy az egész város megmozdult az EYOF sikeréért, mindenki hozzátette a magáét az előkészítéshez, fantasztikus légkör fogadta az ideérkező sportolókat. Az utóéletéről is csak jókat mondhatok, hiszen

nemcsak korrekt költségvetéssel bonyolítottuk le a játékokat, de számos városrészben ennek kapcsán valósítottunk meg fontos infrastrukturális beruházásokat, úthálózat-fejlesztéseket. Több ezer gyerek kezdett el sportolni Győrben, és használja azóta is az Olimpiai Sportparkot, mely büszkeségünkre telt házzal működik. Nagyon örülök annak is, hogy a centrum számos sportszövetség központi edzőtáborává alakult át.

Az utóbbi időszakban is rangos sportversenyeknek adtunk otthont, Európa-bajnokságokat, nemzetközi és nemzeti viadalokat rendezünk, és folyamatosan fogadjuk az edzőtáborozó sportolókat a tornászoktól kezdve a dzsúdósokig.

Ez pedig nagyban segíti a létesítmény fenntartását.

Ahogy mondja! Tökéletesen sikerült megvalósítani az előzetes elképzeléseinket, hiszen olyan sportkomplexumot álmodtunk meg, mely nemcsak az EYOF-ot szolgálja ki, de utána kis átalakítással hosszú távon is élhető és fenntartható marad. Európa-szerte egyedülállónak számító infrastrukturális lehetőségekkel rendelkező, modern, 21. századi sportparkunk nemzetközi hírnévre tett szert, hiszen nemcsak magyar sportolókat látunk vendégül, szállásolunk el, hanem többek között Ausztráliából, az USA-ból vagy Svájcból is hozzánk érkeznek edzőtáborba. A több, különálló egységből álló létesítmény ráadásul a hazai és nemzetközi sportrendezvények lebonyolítása mellett koncertek, kulturális események szervezésére is maximálisan alkalmas, sőt, cégeknek, gyáraknak is ki tudjuk adni különféle társasági alkalmakra. Nagyon jó látni, hogy folyamatosan élettel teli: lüktet az olimpiai parkunk! A város és közössége számára legalább ilyen fontos, hogy a pörgő szolgáltatásokon keresztül komoly bevételt biztosít az itt élőknek, a helyi vállalkozóknak. 

Ami a pulzálást illeti, a magyar sportéletbe, az infrastruktúrafejlesztésbe tagadhatatlanul hatalmas források áramlottak az elmúlt években. A korábbi „libalegelők” helyett már korszerű létesítmények fogadják a magyar sportolókat, a magyar fiatalokat, ám a stadionépítési programba lépten-nyomon belekötnek azzal a demagóg felvetéssel, hogy az arra fordított pénzből milyen sok lélegeztetőgépet lehetne beszerezni. Győrben is akadtak olyanok, akik támadták a sportberuházásokat?

Soha! A sportfejlesztést teljes támogatás övezte, és az egész város örömmel fogadta, különösen, mert a győriek is nap mint nap használhatják. Külön ki kell emelnem, hogy az Olimpiai Sportpark vezetője rendkívül kreatív, számos remek ötlettel rukkolt elő. Hogy csak egyet említsek, lehetővé tette és megoldotta, hogy

míg a fiatalok edzéseken vesznek részt, addig az őket elkísérő szülők például konditerembe mehetnek vagy úszhatnak. A komplexum tehát teljes kihasználtsággal működik, miközben a győriek valamennyi korosztályát megmozgatja. Nem véletlen, hogy egyre többen veszik igénybe. Ami pedig a stadionokat illeti, badarság kidobott pénzről beszélni akkor, amikor a fiatalok egészségéről van szó. Az ifjúságot úgy tudjuk mozgásra ösztönözni, ha példaképeket mutatunk fel számunkra, és 21. századi létesítményekben fogadjuk őket, ahová a szülők is szívesebben járatják a gyermeküket, mint az ön által említett libalegelőkre.

Emellett a fiatalok és a felnőttek szempontjából is elengedhetetlen a rendszeres testmozgás, mely egészségesebb emberré tesz. Hitem szerint ebből az aspektusból kell szemlélni minden sportcélú beruházást.

Vagyis egyenes az összefüggés, hogy a sportberuházásokkal, a sportra költött forintokkal egészségesebbé válik a magyar társadalom?

Az egészséges társadalom alapvető feltételei, hogy rendszeresen mozogjunk, sportoljunk, egészségesen étkezzünk, és minél inkább kerüljük a stresszt. No, ez utóbbit a legnehezebb megoldani a felgyorsult világban, de biztos vagyok benne, ha odafigyelünk az állandó mozgásra és az egészséges táplálkozásra, máris sokat teszünk az egészségünkért. Lefordíthatom ezt úgy is, hogy kevesebbet kell orvoshoz járni, azaz megtakarítást érünk el a magyar egészségügyben.

A legutóbbi, az EYOF-fal kapcsolatos nagyinterjúnk másnapján itt, a győri városházán járt a miniszterelnök, és a Modern Városok Program keretében támogatási szerződést írtak alá. A program kapcsán folyamatosan arról hisztizik az ellenzéki sajtó, hogy még tervek sem állnak rendelkezésre, nemhogy az építkezések megindultak volna. Győrben hogy haladnak a fejlesztések?

Aki látott már közelebbről hasonló nagyságrendű fejlesztési programokat, pontosan tudja, hogy igencsak hosszú folyamatról van szó, míg egy projekt az előkészítéstől odáig jut, hogy ténylegesen használhatják a polgárok. Győr ráadásul az utolsó előtti állomás volt a Modern Városok Program miniszterelnöki körútján 2017 májusában, nálunk később csak Hódmezővásárhellyel írt alá szerződést a kormányfő. Ebben a tekintetben szerintem viszonylag jól haladunk, hiszen az állatkert 150 millió forint összértékű továbbfejlesztése már konkrétan el is kezdődött. Ugyancsak célegyenesben van a kórház melletti parkolóház 2,5 milliárdos beruházása, ami az orvosok, a betegek és a látogatók szempontjából is kiemelkedő jelentőséggel bír. Kiemelt projektként kerül a kormány elé hamarosan a strand kérdése. Tervezés alatt van a keleti elkerülő, ami körülzárja majd a várost, megkezdtük a területfelvásárlásokat. Jó úton halad a Dunaszerdahelyt Győrrel összekötő kétszer kétsávos út építése is, amit a szlovák és a magyar fél is prioritásként kezel. Számos további beruházás is elindul a közeljövőben, de nem kapkodunk, odafigyelünk a pontos, precíz előkészítésre és tervezésre. Meg kell említenem, az építőipari áremelkedés, az építőanyagok költségeinek drágulása és a bérnövekedés természetesen bennünket is érint, nyilvánvalóan tehát Győr esetében is emelkednek azok az összegek, melyeket az Orbán Viktorral aláírt támogatási szerződésben lefektettünk. Minden változást szakértők támasztanak alá, persze értelemszerűen lassíthatja a folyamatokat, hogy adott esetben újabb kormánydöntésre, -döntésekre van szükség, ezzel együtt megítélésem szerint a folyamatos olajozottan működnek.

Prioritásnak tekintik-e, hogy amennyire lehetséges, győri vagy Győrhöz közeli vállalkozókat alkalmazzanak beszállítóként a Modern Városok Programban?

Mindig is hangsúlyoztam, rendkívül fontos számunkra a győri és a Győr környéki vállalkozók helyzetbe hozása. Ugyanakkor a jelenlegi építőipari boomnak következtében szerencsére az építőipari vállalkozások tobzódnak a munkában és a megrendelésekben.

Akár fővállalkozóként, akár alvállalkozóként rendszeresen bevonjuk a beruházásokba a helyi erőket. Minden kapacitásra szükség van, hiszen az utóbbi időben rengeteg fejlesztés történt a városban, és ez hála Istennek a következő évekre is jellemző lesz. A Modern Városok Program mellett sikerrel bonyolítottuk le az operatív programokat, új vásárcsarnokot építettünk, tereket fejlesztettünk, továbbépítettük a belvárost, és állami finanszírozással a napokban indult meg a Püspökvár 4 milliárdos nagyprojektje. Nem panaszkodhatunk, nincs olyan közbeszerzésünk, amire ne akadna több jelentkező, és bőven ellátjuk munkával a környékbeli építőipari vállalkozásokat.

Bízom benne, hogy a következő esztendőkben sem lesz probléma a kapacitással.

Nemrégiben Gyopáros Alpárral, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztossal beszélgettem a Modern Városok és a most indult Magyar Falu Programról. A csornai illetőségű kormánybiztos azt mondta, örülne neki, ha a Győrben tanuló vagy ott dolgozó fiatalok a Győr környéki szülőfalujukban maradnának, és nem költöznének be a városba, vagy adott esetben visszatérnének oda. Mit gondol erről Győr polgármestere, és mekkora jelenleg a megyeszékhely telítettsége?

Információim szerint Budapest mellett Győrben a legdinamikusabb a lakásépítés. A beruházók továbbra is fantáziát látnak dinamikusan fejlődő városunkban, mi pedig természetesen nem zárjuk be előttük a kapuinkat. Odafigyelünk arra, hogy megoldást találjunk a folyamatos fejlődésből adódó kihívásokra: a közlekedés fejlesztésére és arra, hogy rendelkezésre álljanak a bölcsődék, az óvodák és az iskolák. Munkahelyek tekintetében ugyanis semmilyen gondunk nincs! Úgy számolok, jelenleg mintegy 160-170 ezren élhetnek már Győrben, és elképesztő mértékben megnőtt a város vonzáskörzete: 60-70 kilométerről járnak ide dolgozni.

Sokat teszünk azért, hogy Győr élhető város legyen, és tagadhatatlan, hogy a megyeszékhelynek komoly az elszívóereje, ám nem tartom ördögtől való elképzelésnek azt sem, hogy az infrastruktúra fejlesztésével elérjük, hogy a környező települések lakossága helyben maradjon, és a falvakból járjon be dolgozni.

Ha megépül a gyorsforgalmi út, akkor mindez még könnyebbé, kényelmesebbé és gyorsabbá válik.

Hadd tegyem hozzá gyorsan, nemcsak Győr fejlődött elképesztő tempóban, de az egész Szigetközben, 25-30 kilométeres körzetben látványos az előrelépés, az épülés, a bővülés. Győr a maga lehetőségeivel olyan vonzást és húzóerőt jelent, ami által kezdenek összenőni a környező települések. Győrújfaluval már szinte egybeépültünk, Győrújbarátról is rengetegen járnak át, a szomszéd falvak lakossága is évről évre gyarapszik.

Bár a héten megszületett a megegyezés, és újraindult a termelés, nem kerülhető meg a kérdés, hogyan érintette Győr városát az Audi-sztrájk, mely napokig vezető témaként szerepelt a különböző híradásokban. Van-e, volt-e ebben egyáltalán bármiféle szerepe, mozgástere a polgármesternek, illetve az önkormányzatnak, vagy alapvetően egy a várostól különálló munkahelyi problémaként szemlélték?

Alapvetően akként tekintettünk rá, ettől függetlenül aggódva figyeltük az eseményeket és a híreket. A város számára egyáltalán nem közömbös, ha egy jól prosperáló vállalatnál efféle problémák ütik fel a fejüket, netán a munkavállalók úgy érzik, nem kapnak kellő figyelmet a cégtől. Tudnivaló, hogy az Audihoz nagyon sok győri és környékbeli beszállító csatlakozik, akiket szintén érintett volt a termeléskiesésben, ezért is fogadtam nagy örömmel a megállapodást, a gyártás újraindítását. A győri Audi-gyár az elmúlt időszakban kiemelkedően teljesített, így jó esély van rá, hogy a következő években az elektromotorok készítése mellett újabb fejlesztésekkel, további autógyártással gazdagodjon a város. A győri Audi a város, az itt élő emberek és az autógyártás szempontjából is számos egység számára biztos bástyát jelent.

A városban járva úton-útfélen tapasztalja az ember, hogy a jövő tényleg Győrben épül. De 2019 októberétől is Borkai Zsolt ül-e ebben a székben?

Újraindulok a polgármesteri székért, azaz ősszel ismét a választók bizalmát kérem. Majd a győriek megítélik, elégedettek-e azzal a munkával, amit a kollégáimmal közösen a város érdekében elvégeztünk. Bízom benne, hogy értékelni fogják az elmúlt évek eredményeit. Nemes és szép feladatnak tartom a város vezetését, arra törekszünk, hogy nap mint nap az élet minden területén gazdagítsuk és fejlesszük a várost, hogy a győriek minél jobban érezzék itt magukat. Ehhez tartozik, hogy miután immár nem töltöm be a MOB elnöki tisztségét, 150 százalékosan Győrre tudok koncentrálni, melyet a visszajelzések szerint örömmel nyugtázott a lakosság. Sportpályafutásom során megtanultam, hogy a sikerek mellett a kudarcokkal is együtt kell tudni élni, ezzel együtt nem volt könnyű időszak az életemben, amikor elveszítettem az elnöki posztot. Nagyon jólesett viszont, hogy a sportágai szakszövetségek folyamatosan kerestek és keresnek, és ahogy beszélgetésünkben már utaltam rá, a győri Olimpiai Parkban nagyszerű lehetőségeket tudunk nekik kínálni. Azaz egyáltalán nem estem ki a körforgásából, sőt, nekem és Győrnek is kimondottan sokat jelent, hogy a városnak komoly szerepe van a magyar sportélet vérkeringésében.

 

 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/68477/pics/lead_800x600.jpg
Audi,Borkai Zsolt,Győr,Interjú,Polgármester
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Botrány a győri alakuló ülésen, óvszereket aggattak a városháza ajtajára

2019.11.07. 15:45
Nem kezdődött zökkenőmentesen a győri közgyűlés alakuló ülése. A polgármesteri címről lemondott Borkai Zsoltot megtapsolták a …

Borkai Zsolt lemond a polgármesteri tisztségről

2019.11.06. 10:20
A győri közgyűlés alakuló ülése után, péntek 16 órai határidővel lemond polgármesteri tisztségéről Borkai Zsolt, Győr polgármestere, politikus ezt a győriekhez írt szerdai nyílt levelében …

Eldőlt: Jászberény november 10-én újra választ

2019.10.26. 07:10
Olyan súlyos jogsértések történtek, melyek befolyásolhatták az október 13-i eredményt. A Fidesz-KDNP-s Szabó Tamás tehát kapott még egy esélyt, hogy megőrizze hivatalát a jobbikos …

Új polgármester-választás következhet Jászberényben!

2019.10.19. 12:55
Ha jogerőssé válik a területi választás bizottság döntése, a jászsági település lakói november 10-én újra az urnák elé járulhatnak. Múlt vasárnap a jobbikos jelölt 14 …

Borkai Zsolt kilép a Fideszből, de marad Győr polgármestere

2019.10.15. 11:40
A botrányba keveredett győri polgármester elmondta, nem okozhat morális hátrányt a kormánypártoknak az, amit tett, ezért hozta meg döntését.

Kedden távozhat Borkai a Fideszből

2019.10.14. 18:55
Az éppen külföldön tartózkodó Orbán Viktor kérésére Kövér László és Kubatov Gábor konzultációra hívta Borkai Zsoltot.

Papp Gábor: Hévíz nem a langyos víz városa

2019.10.09. 07:30
Ugyan ellenjelölt nélkül indul Papp Gábor a polgármesterségért Hévízen, de ettől még nem mindegy neki, hogy kik alkotják a képviselőtestületet.

Szijjártó Péter: Európa-bajnok a gazdasági növekedésünk

2019.09.21. 09:30
Bevándorlásellenes és bevándorláspárti, alkalmas és alkalmatlan jelöltek között kell dönteni az önkormányzati választáson – foglalta össze október 13-a tétjét a …

Rollerrel hozná lendületbe a lelassult Vásárhelyt Grezsa István

2019.09.09. 12:20
Az önálló polgármesterjelölt szerint október 13-a egyik fő tétje, hogy sikerül-e újra lendületbe hozni a várost. Van is erre egy remek ötlete!

Tőke Ervin: Romániában rendszerszintű a magyargyűlölet

2019.08.29. 13:15
Kormányválság van Romániában, hiszen az államfő nem fogadta el Viorica Dancila miniszterelnök kormányátalakítási javaslatát. Közben államfő-választás előtt is áll az …

Ezeket a cikkeket olvastad már?