Blogolj!

Sikeres volt a fejüknél összenőtt sziámi ikrek budapesti operációja

A Semmelweis Egyetem klinikáján elvégzett műtét a szétválasztó műtétsorozat második fázisa volt, a harmadik a végleges koponyaszétválasztó operáció lehet.

Fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Speciális magyar tervezésű szövettágító implantátum beültetésen esett át Budapesten egy bangladesi sziámi ikerpár. A két és féléves Rabia és Rukia operációjára - amit csak a magyar orvoscsapat vállalt - január 25-én, a Semmelweis Egyetemen, az egyetem munkatársainak és Pataki Gergely plasztikai sebésznek a közreműködésével került sor. Az ikrek jól vannak és már elhagyhatták a klinikát.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány - amelynek Pataki Gergely az alapítója - és az egyetem részletekbe menő egyeztetése után az ikrek szüleikkel január 5-én azért érkeztek Magyarországra, hogy a végleges koponyaszétválasztó operációhoz szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatok, valamint a speciális plasztikai sebészeti műtét megtörténhessen a egyetem klinikáin.

Az egyetem közleménye szerint, az ikrek a műtétek előtti hetekben általános gyermekgyógyászati, aneszteziológiai, labor- és radiológiai, valamint infektológiai vizsgálatokon estek át az egyetemen. A mostani, speciális plasztikai sebészeti beavatkozás, a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának második fázisát jelentette, mely az úgynevezett expander implantátumok beültetéséből állt.

A Semmelweis Egyetem jelezte, a Budapesten zajló esetleges, a végleges szétválasztást megelőző további vizsgálatok és beavatkozások lehetőségéről a következő hetekben, hónapokban, az eredmények folyamatos értékelése mellett, egy, az érintett orvosi területek szakembereiből álló orvoscsapat dönt majd.

A szétválasztó műtétsorozat első fázisa - az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása - 2018-ban történt Hudák István, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány munkatársa vezetésével Bangladesben.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/68565/pics/lead_800x600.jpg
semmelweis egyetem,sziámi ikrek
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Zolika 2019-02-06 18:06:44
Le a kalappal az orvosi team előtt! Gratulálok és további sikereket kívánok nekik, a kicsiknek jó egészséget.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Csókay András üzent és imákat kér

2019.11.01. 13:45
Dr. Csókay András Bangladesben járt, meglátogatta a csoportja által szétválasztott, fejüknél összenőtt ikreket.

Magához tért Rabeya, a fejüknél szétválasztott sziámi ikrek egyike

2019.08.10. 08:30
A harmincórás szétválasztó műtétet több mint egy hete végezte el egy magyar orvosi csapat a dakkai központi katonai kórházban. A mesterséges altatásból …

Magyar orvosok választják szét a fejüknél összenőtt sziámi ikreket!

2019.01.05. 07:00
Budapestre érkezik szombaton az a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár: szétválasztásukat a világon egyedül egy magyar orvoscsoport vállalta. …

A Semmelweis Egyetem elhatárolódik a homeopátiától: nem adnak helyet az áltudománynak

2017.09.29. 21:00
Az oktatás a bizonyítékokon alapuló tudományos megközelítésre épül – hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem rektora, dr. …

Ezeket a cikkeket olvastad már?