Blogolj!

Diplomáciai háború robbant ki Párizs és Róma között

Egyre feszültebb a viszony, Franciaország hazahívta római nagykövetét – ilyen utoljára 1940-ben, a második világháború idején fordult elő. A háttérben az európai parlamenti választások sorsfordító csörtéje áll.

Macron vs. Salvini: merre tovább, Európa? Fotó: Mandiner/MTI

Franciaország azt kívánta jelezni római nagykövetének konzultációra történő hazahívásával, hogy megelégelte az olasz vezetők játszadozását, illetve azt, hogy bele akarnak szólni egy szomszédos ország belpolitikájába. Így fogalmazott a francia Európa-ügyi miniszter, Nathalie Loiseau a Radio Classique-nak adott interjújában.

A tárcavezető szerint nem a helyzet „dramatizálásról van szó”, hanem arról, hogy kimondták, „itt a vége a szórakozásnak”.

Kitért Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes franciaországi látogatására, amelynek során az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője találkozott a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen több mint két hónapja tüntető sárgamellényes mozgalom vezetőivel – folytatódik az MTI összefoglalója.

Di Maio pártja vezetőként legitimnek nevezte találkozóját a sárgamellényesekkel. Sőt, felszólalt az ellen, hogy a francia államfő „többször is támadta az olasz kormányt az európai parlamenti választásokhoz köthető politikai okok miatt”, sőt, az egyik itáliai ellenzéki párttal szövetkezik. Ebből is érezhető, hogy a két ország, pontosabban a különböző pártszövetségekhez tartozó politikai erők (politikusai) közötti konfliktusok hátterében összeurópai kérdések (a közelgő EP-választás helyezkedései, Európa sorskérdései) állnak.

Matteo Salvini az olasz bevándorlásellenes Liga vezetőjeként nyíltan próbál egy európai szövetséget létrehozni az Emmanuel Macron francia elnök által javasolt uniós reformokat támogató erőkkel szemben a májusi európai parlamenti választások előtt.

Salvini politikáját mások mellett Orbán Viktor is támogatására biztosította.

Visszatérve a Di Maio-afférra, ezt a békát már nem nyelte le a gall elit.

„Hogy egy külföldi kormánytag, aki Franciaországba jön, támogasson még csak nem is egy politikai vezetőt, hanem olyan valakit, aki polgárháborúra, az elnök megdöntésére szólít fel, és katonai kormányt szeretne – ilyen még soha nem történt”

– hangsúlyozta Loiseau, hozzátéve, hogy ez „képtelen beavatkozás, barátságtalan gesztus olyan emberek részéről, akik állítólag kormányoznak, és akiknek prioritása az olaszok érdeke kell, hogy legyen”.

Válaszul az olasz kormánytagok csütörtöki megszólalásaira, amelyekben jelezték, hogy készek a párbeszédre a francia kormánnyal, Benjamin Grivaux kormányszóvivő azt mondta: a párbeszéd soha nem szakadt meg, hiszen az európai találkozókon Luigi Di Maio és a másik olasz kormányfőhelyettes, a Liga pártot vezető Matteao Salvini egy asztalhoz ül francia kollegáival, az olasz kormányfő, Giuseppe Conte pedig már többször találkozott Emmanuel Macron francia államfővel.

A szóvivő szerint a római francia nagykövet hazahívása erős jelzés volt, amelyre azért volt szükség, mert Olaszország történelmi szövetségese Franciaországnak és az Európai Unió egyik alapítója.

Közben Luigi Di Maio a Le Monde című francia napilap pénteki délutáni számában megjelent írásában próbált magyarázattal szolgálni arra, hogy miért akart találkozni a sárgamellényesekkel, miközben továbbra is együtt kíván működni a francia kormánnyal.

„Hivatkozási alapként tekintünk az önök népére, nem ellenségként, és a politikai nézeteltérések az olasz és a francia kormány között nem érinthetik azt a történelmi baráti viszonyt, amely összeköti a két népet és a két államot”

– hangoztatta. Hozzátette, mindig is az európai szociális jogok hajnalcsillagaként tekintett Franciaországra és a gondoskodó állami rendszerére. Ugyanakkor szerinte

„ultraliberális politikájukkal” a jobb- és a baloldali pártok is bizonytalanná tették a franciák életét, csökkentették életszínvonalukat.

A sárgamellényesek egyes követeléseit pedig azért tartja fontosnak, mert azokkal szerinte „meghaladják a bal- és a jobboldalt”, s „az állampolgárt, illetve annak igényeit helyezik a középpontba egy ideológián túli attitűddel”.

Párizs és Róma között egyre feszültebbé vált a diplomáciai viszony azóta, hogy Olaszországban 2018 júniusában koalícióra lépett a bevándorlásellenes Liga és az elitellenes Öt Csillag Mozgalom. A két olasz kormánypárt vezetője a közelmúltban látványosan támogatásáról biztosította a sárgamellényes mozgalmat. Matteo Salvini kormányfőhelyettes pedig egyenesen azzal vádolta Emmanuel Macron államfőt, hogy a népével szemben kormányozza a hazáját, és azt mondta:

reméli, hogy a francia nép hamarosan felszabadul „egy nagyon rossz elnök” vezetése alól.

Az utolsó cseppet a pohárban Luigi Di Maio látogatása jelentette.

Párizs egyébként legutóbb 1940-ben, a második világháború idején hívta haza nagykövetét Rómából.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/68671/pics/lead_800x600.jpg
Emmanuel Macron,EP-választás,EU,Európai Parlament,Franciaország,Matteo Salvini,Olaszország,sárgamellényesek
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Saját pártja is Theresa May ellen fordult

2019.04.21. 19:35
A kormányzó brit Konzervatív Párt képviselőinek jelentős része is az új Brexit Pártra szavazna a sajátja helyett a májusi európai parlamenti választásokon - derül ki egy friss felmérésből.

Lopott videóval kampányol a magyarfóbiás Sargentini

2019.04.20. 05:55
Az ilyen bűncselekményért akár három évig terjedő szabadságvesztés járhat a magyar törvények szerint.

Magyarország mindig támogatja a bajba jutott keresztény közösségeket

2019.04.16. 15:20
Éppen ezért természetes, hogy a Notre-Dame újjáépítésében is részt vesz, erről Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter beszélt kedden …

Védelmi együttműködésről is tárgyal Szerbiában Orbán Viktor

2019.04.14. 20:00
Emellett az Alföldet érintő közös közlekedési nagyberuházások is szóba kerülnek majd a hétfői csúcstalálkozón.

Orbán: Európát nem szabad birodalommá szervezni

2019.04.14. 04:00
Az ilyen kísérletek ugyanis aláássák az Európai Unió legfontosabb vívmányait.

A Fidesz nyerte az EP-választás első felvonását

2019.04.08. 09:20
Az ellenzék május 26-án vághat vissza a vereségért.

Konzervatív álarcban folyik a keresztény kultúra önfelszámolása

2019.04.08. 05:55
A háttérben valójában a liberalizmus gonosz aknamunkáját figyelhetjük meg.

Nem működik Európában a dzsihádisták kiszűrése?

2019.04.08. 05:50
Továbbra is előfordul, hogy terroristák kapnak menedékjogot és névtelen bankkártyát a kontinensen.

Brexit: egyéves halasztás a láthatáron?

2019.04.05. 09:25
A BBC szerint Donald Tusk, az Európai Tanács vezetőjének fejéből pattant ki a flextension gondolata. Theresa May ugyanakkor egyelőre csak június 30-áig kért haladékot. Lehet, az EP-választáson is részt …

Harmadszor is elutasította a londoni alsóház a Brexit-megállapodást

2019.03.29. 17:40
Az előző két elutasító szavazásnál jóval kisebb többséggel, de harmadszor is elutasította a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének …

Ezeket a cikkeket olvastad már?