Blogolj!

Új eszközök a gyógyszerbiztonság szolgálatában

Új gyógyszerazonosítási rendszert vezetnek be 2019. február 9-től az Európai Unióban, amelynek célja, hogy visszaszorítsa az Unió egyes országait különösen sújtó gyógyszerhamisításokat azzal, hogy a gyártótól a gyógyszertárig ellenőrzi a gyógyszerek útját, azok eredetiségét.

Évente 10 milliárd eurós veszteséget okoz a gyógyszerhamisítás az Európai Unióban, ezen belül is különösen Olaszország (1,59 milliárd euró), Spanyolország (1,17 milliárd euró), Franciaország és Németország (1-1 milliárd euró) érintett. 

Magyarországon a gyógyszerbiztonság rendkívül magas fokú, hamisított gyógyszereket gyakorlatilag csak az interneten keresztül, illegálisan lehet beszerezni, amit a törvény szigorúan büntet. Az új azonosítási rendszer bevezetése felmenő rendszerben történik meg. A korábban legyártott gyógyszerek a lejárati idejük végéig – akár 5 évig – még forgalomban lehetnek. Az újonnan legyártott, a korábbiakkal megegyező összetételű gyógyszerek csomagolása viszont már tartalmazza az előírt két biztonsági elemet. Ezek egyike a QR-kódhoz hasonló egyedi azonosító jel, amit a gyógyszertárakban olvasnak le, a másik pedig a doboz bontatlanságát garantáló fizikai eszköz. A dobozt csak ennek megsértésével lehet kinyitni. 

Alul a záróelem, oldalt az egyedi azonosító

A közforgalmú gyógyszertárak felkészülését az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felügyeli a tiszti gyógyszerészi hálózaton keresztül. Az érintett gyógyszerek megtalálhatók az OGYÉI Gyógyszer-adatbázisában, valamint az összes gyógyszert tartalmazó táblázatban is. 

Az új ellenőrzési rendszerre való felkészülés jegyében az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) irányításával a kórházak nem közforgalmú patikáinak technikai felkészítése megtörtént, melynek keretében sor került többek között 160 vezeték nélküli kézi szkenner beszerzésére is, melyeket az ÁEEK ingyen biztosított a fenntartása alatt álló kórházak számára.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/68759/pics/lead_800x600.jpg
egészségügy,gyógyszertár,hamisítás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Holnaptól új szabályok lépnek életbe a gyógyszertárakban

2019.02.08. 15:30
A betegek nagyobb biztonsága érdekében a gyógyszerhamisítás visszaszorítását szolgáló új szabályok lépnek életbe szombaton.

Magyar orvosok választják szét a fejüknél összenőtt sziámi ikreket!

2019.01.05. 07:00
Budapestre érkezik szombaton az a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár: szétválasztásukat a világon egyedül egy magyar orvoscsoport vállalta. …

Rekordszámú kanyarós megbetegedést regisztrálhatnak Ukrajnában

2018.11.10. 07:35
A betegség jóval nagyobb arányban jelentkezik gyerekeknél, szövődményei miatt eddig tizenöten haltak meg az országban 2018 eleje óta.

Lemondott az egészségügyi államtitkár

2018.10.02. 18:35
Nagy Anikó október 12-i határidővel távozik posztjáról.

Mozgássérült-igazolvánnyal bukott le egy bíró

2018.08.30. 13:35
Közokirat-hamisítással gyanúsítottak meg egy bírót, aki más nevére szóló mozgáskorlátozott parkolási engedélyt használt. Az eset még május 15-én Budapest belvárosában történt.

Felmérik az egészségünket

2018.08.27. 15:50
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szeptembertől ismét tápláltsági állapotfelmérést végez a lakosság körében.

Zacher Gábor lemondott, de nem tud róla

2018.04.04. 13:05
A közismert orvosnak egy januári, halállal végződő eset után ajánlotta fel a Honvédkórház a lemondást, amit Zacher elfogadott - legalábbis a HVG szerint.

A legmodernebb csúcstechnológiás MR és CT gépek a Belvárosban

2018.01.19. 21:30
Belváros-Lipótváros képviselő-testülete mindent megtesz annak érdekében, hogy a legmodernebb technológiával ellátott CT és MR gépekhez való hozzájutást …

Milliós orvosfizetéseket javasol Lázár János

2017.12.23. 17:00
A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Vásárhely24-nek nyilatkozott.

A kormányablak az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér kialakításában is segít

2017.09.25. 21:25
A gördülékenyebb betegellátást fogja szolgálni az az informatikai rendszer, amelynek bevezetésére készül az …

Ezeket a cikkeket olvastad már?