Blogolj!

Elmélyülnek a magyar–amerikai kapcsolatok – Orbán Pompeóval tárgyalt

Az eredményes külügyminiszteri csúcs után Orbán Viktor miniszterelnök hivatalában, a Karmelita kolostorban fogadta Mike Pompeo amerikai külügyminisztert.

Mike Pompeo és Orbán Viktor. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Szecsődi Balázs

Az Egyesült Államok a kapcsolatok elmélyítésére törekszik Magyarországgal. Ezt Mike Pompeo jelentette be, miután sikeresnek értékelte hétfői magyarországi látogatását, tárgyalássorozatát.

Elfogadhatatlannak ítéli az USA külügyminisztere, hogy országa eddig távol tartotta magát Közép-Európától, az így keletkezett űrt ugyanis a versenytársak betöltik. A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélést követően kijelentette: az Egyesült Államok a kapcsolatok elmélyítésére törekszik Magyarországgal. Az amerikai diplomácia vezetője üdvözölte a védelmi együttműködési megállapodás szövegének véglegesítését, és azt is, hogy Magyarország harci eszközöket szerez be országától – írja az MTI.

Elkezdték újraépíteni a magyar–amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét, a politikai kapcsolatokat

– erről már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szólt. Kiemelte: a korábbi években is létezett a kétoldalú kapcsolatrendszer gazdasági és védelmi pillére, de a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta gyors javulásnak, újraépülésnek indultak a politikai kapcsolatok is, ezt mutatja az amerikai külügyminiszter mostani látogatása is.

Szijjártó szerint mindez annak köszönhető, hogy

a magyar kormány és a Trump-adminisztráció több általános politikai és nemzetközi kérdésben azonos vagy hasonló megközelítést képvisel. Így mindketten hazafias politikát folytatnak,

ahol a nemzeti érdek az első, és azt gondolják, hogy az állam egyik alapvető kötelessége a saját polgárai biztonságának garantálása.

Ezért működtek együtt az ENSZ globális migrációs csomagja elleni küzdelemben, emellett mindketten meg akarják védeni a keresztény örökséget és a keresztény közösségeket világszerte.

Orbán Viktor hivatalában, a Karmelita kolostorban fogadta Mike Pompeót. A kormányfő mellett Szijjártó Péter, Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is jelen volt a megbeszélésen. A felek történelminek minősítették a látogatást, tekintettel arra, hogy legutóbb hét és fél éve járt amerikai külügyminiszter Magyarországon.

Több fontos területen, így a védelmi kérdésekben is komoly előrelépés történt, sikerült például megállapodni az 1997-ben kötött közös védelmi együttműködési megállapodás megújításában.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/68794/pics/lead_800x600.jpg
Donald Trump,hadsereg,honvédelem,külpolitika,Magyarország,migráció,Mike Pompeo,Orbán Viktor,Szijjártó Péter,USA
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-02-12 12:24:52
A liberráltak legnagyobb bánatára - elsősorban a miniszterelnöknek, és kormánya tagjainak jóvoltából - szépen, lassan normalizálódik a helyzet, és kedvezően alakulgat ez az amerikai - magyar kapcsolatrendszer.
Ilyen az, amikor a saját hazája, a saját emberei érdekében tevékenykednek a legfelsőbb vezetők a tengeren túl, és idehaza is !!!!
Nekünk mindehhez - mint melléktevékenység - a szurkolás marad, és azt - minden normálisan gondolkodó (tehát nem kommunista) ember nevében mondhatom - meg is tesszük.
Közvetlen segítségünk a májusi EP választáskor lesz aktuális.
Ígérem: akkor is megtesszük, amit csak lehet, hogy ez a nyamvadt liberálbolsevik népség kiszoruljon az európai elitből.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Magyarország mindig támogatja a bajba jutott keresztény közösségeket

2019.04.16. 15:20
Éppen ezért természetes, hogy a Notre-Dame újjáépítésében is részt vesz, erről Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter beszélt kedden …

Ítéletidő tombol az Egyesült Államokban

2019.04.15. 07:15
Míg nálunk a tavasz csúcspontját éli és húsvétkor várhatóan a kellemes húsz fok is meglesz, addig Amerikában halálos áldozatokat követelő hóviharok és tornádók tomboltak.

Védelmi együttműködésről is tárgyal Szerbiában Orbán Viktor

2019.04.14. 20:00
Emellett az Alföldet érintő közös közlekedési nagyberuházások is szóba kerülnek majd a hétfői csúcstalálkozón.

A Fidesz nyerte az EP-választás első felvonását

2019.04.08. 09:20
Az ellenzék május 26-án vághat vissza a vereségért.

Konzervatív álarcban folyik a keresztény kultúra önfelszámolása

2019.04.08. 05:55
A háttérben valójában a liberalizmus gonosz aknamunkáját figyelhetjük meg.

Nem működik Európában a dzsihádisták kiszűrése?

2019.04.08. 05:50
Továbbra is előfordul, hogy terroristák kapnak menedékjogot és névtelen bankkártyát a kontinensen.

Megvannak a vízilabda-világbajnokság csoportjai

2019.04.07. 16:55
A férfi vízilabda-válogatott a spanyolokkal, a dél-afrikaiakkal és az új-zélandiakkal került a C csoportba a nyári világbajnokság vasárnapi, zágrábi sorsolásán.

Rendőrökre támadtak a Görögországban gyülekező migránsok

2019.04.05. 06:05
Robbanásveszélyes a helyzet: többször összecsaptak a migránsok a rendőrökkel Görögországban, a szerveződő bevándorlókaraván helyszínén.

Egész napos traffipaxolás lesz szerdán

2019.04.02. 10:00
Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivőjének közlése szerint egész napos sebességmérő akciót tart a rendőrség szerdán, reggel hat órától azokon a helyszíneken, amelyeket az …

Ma este számos nagyvárosra sötétség borul

2019.03.30. 15:55
Ma este, magyar idő szerint 20.30-kor számos nagyváros, intézmény és vállalat fényeit, valamint Budapest több ikonikus épületének díszkivilágítását lekapcsolják, így csatlakozva a Föld órája …

Ezeket a cikkeket olvastad már?