Blogolj!

Elmélyülnek a magyar–amerikai kapcsolatok – Orbán Pompeóval tárgyalt

Az eredményes külügyminiszteri csúcs után Orbán Viktor miniszterelnök hivatalában, a Karmelita kolostorban fogadta Mike Pompeo amerikai külügyminisztert.

Mike Pompeo és Orbán Viktor. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Szecsődi Balázs

Az Egyesült Államok a kapcsolatok elmélyítésére törekszik Magyarországgal. Ezt Mike Pompeo jelentette be, miután sikeresnek értékelte hétfői magyarországi látogatását, tárgyalássorozatát.

Elfogadhatatlannak ítéli az USA külügyminisztere, hogy országa eddig távol tartotta magát Közép-Európától, az így keletkezett űrt ugyanis a versenytársak betöltik. A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélést követően kijelentette: az Egyesült Államok a kapcsolatok elmélyítésére törekszik Magyarországgal. Az amerikai diplomácia vezetője üdvözölte a védelmi együttműködési megállapodás szövegének véglegesítését, és azt is, hogy Magyarország harci eszközöket szerez be országától – írja az MTI.

Elkezdték újraépíteni a magyar–amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét, a politikai kapcsolatokat

– erről már Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szólt. Kiemelte: a korábbi években is létezett a kétoldalú kapcsolatrendszer gazdasági és védelmi pillére, de a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta gyors javulásnak, újraépülésnek indultak a politikai kapcsolatok is, ezt mutatja az amerikai külügyminiszter mostani látogatása is.

Szijjártó szerint mindez annak köszönhető, hogy

a magyar kormány és a Trump-adminisztráció több általános politikai és nemzetközi kérdésben azonos vagy hasonló megközelítést képvisel. Így mindketten hazafias politikát folytatnak,

ahol a nemzeti érdek az első, és azt gondolják, hogy az állam egyik alapvető kötelessége a saját polgárai biztonságának garantálása.

Ezért működtek együtt az ENSZ globális migrációs csomagja elleni küzdelemben, emellett mindketten meg akarják védeni a keresztény örökséget és a keresztény közösségeket világszerte.

Orbán Viktor hivatalában, a Karmelita kolostorban fogadta Mike Pompeót. A kormányfő mellett Szijjártó Péter, Szabó László, Magyarország washingtoni nagykövete és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is jelen volt a megbeszélésen. A felek történelminek minősítették a látogatást, tekintettel arra, hogy legutóbb hét és fél éve járt amerikai külügyminiszter Magyarországon.

Több fontos területen, így a védelmi kérdésekben is komoly előrelépés történt, sikerült például megállapodni az 1997-ben kötött közös védelmi együttműködési megállapodás megújításában.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/68794/pics/lead_800x600.jpg
Donald Trump,hadsereg,honvédelem,külpolitika,Magyarország,migráció,Mike Pompeo,Orbán Viktor,Szijjártó Péter,USA
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-02-12 12:24:52
A liberráltak legnagyobb bánatára - elsősorban a miniszterelnöknek, és kormánya tagjainak jóvoltából - szépen, lassan normalizálódik a helyzet, és kedvezően alakulgat ez az amerikai - magyar kapcsolatrendszer.
Ilyen az, amikor a saját hazája, a saját emberei érdekében tevékenykednek a legfelsőbb vezetők a tengeren túl, és idehaza is !!!!
Nekünk mindehhez - mint melléktevékenység - a szurkolás marad, és azt - minden normálisan gondolkodó (tehát nem kommunista) ember nevében mondhatom - meg is tesszük.
Közvetlen segítségünk a májusi EP választáskor lesz aktuális.
Ígérem: akkor is megtesszük, amit csak lehet, hogy ez a nyamvadt liberálbolsevik népség kiszoruljon az európai elitből.
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Minden eddiginél veszélyesebb az illegális migránsok alkalmazása

2020.07.04. 05:05
A koronavírus-válság miatt bőven akad ugyanis munkanélküli az európai őslakosok között is.

Szombaton is extrém lesz az UV-sugárzás

2020.07.03. 20:15
Ha szabadtéri programot terveztünk a hétvége első napjára, akkor fő az óvatosság, ugyanis az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint extrém UV-sugárzás lesz szombaton.

Orbán: Magyarország megerősödve kerülhet ki a válságból

2020.07.03. 11:15
Magyarország megerősödve kerülhet ki a koronavírus-járvány okozta válságból - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című …

Orbán Viktor: nem tudjuk elfogadni az unió kérését! (videó)

2020.07.02. 08:35
Első a magyar emberek egészsége: továbbra sem engedjük be az EU-n kívüli országok állampolgárait. Kivétel: Szerbia.

2022-ig újra kinevezték miniszteri biztosnak Grezsa Istvánt

2020.07.01. 10:15
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ismét kinevezte Grezsa Istvánt Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri …

Brüsszel továbbra is meghekkelné a magyar migránspolitikát

2020.06.30. 05:10
Bármennyire is kudarcos az Európai Unió bevándorláspolitikája, a balliberális körök annál jobban erőltetik. Magyarországnak résen kell lennie, ha meg akarja védeni …

Kétszáznál is több migránssal szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén

2020.06.29. 08:15
A jó idő beköszöntével a migráns is útra keltek, számuk pedig ismét egyre nő: csak a hétvégén 229 határsértővel szemben intézkedtek a …

A jövő hét elején kánikula, majd egy kis enyhülés várható

2020.06.28. 16:15
Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzése szerint a jövő héten a zivatarok mellett már a kánikulával is számolnunk kell.

Orbán: a magyarok feketeöves válságkezelők

2020.06.27. 10:40
A miniszterelnök ígéretet tett rá, hogy Magyarországon nem fog beköszönteni a nyugati világot jellemző rendetlenség és felfordulás.

A sok napsütés mellett esőre is számíthatunk a hétvégén

2020.06.25. 15:50
Szerencsére egyre több napsütésre számíthatunk, azonban a csapadéktól még így sem szabadulunk a hétvégén.

Ezeket a cikkeket olvastad már?