Blogolj!

Brexit: nem érinti hátrányosan a brit kilépés a kint élő magyarokat

A magyar kormány azt reméli, hogy lesz megállapodás a brit kormány és az Európai Bizottság között a brexitről, de azt javasolja a Nagy-Britanniában élő magyaroknak és ott működő cégeknek, hogy készüljenek fel arra a lehetőségre is, hogy nem lesz.

Fotó: kormany.hu

Schmitt Pál Péter, a Miniszterelnökség európai uniós ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára a Deloitte adótanácsadó cég brexitről szervezett konferenciáján arról beszélt, a magyar kormánynak az a legfontosabb, hogy az Egyesült Királyságban élő 100-200 ezer közötti magyar állampolgár szerzett jogai biztosítottak legyenek a brit kilépés után is, akár idén, akár 2021-ben vagy később kerül sor arra - számolt be az Index.

A helyettes államtitkár elmondta, sikerült elérniük a brit kormánynál, hogy akkor is garantálják a kint élő Európai Uniós állampolgárok jogait, ha nem lesz megállapodás a kilépésről. Ebben az esetben március 29-én kerülne sor a brexitre, de azok a magyarok, akik addig kiköltöznek ugyanúgy dolgozhatnak, tanulhatnak és élhetnek Nagy-Britanniában, mint azok, akik már korábban megtették. Ehhez annyit kell a magyar és más uniós polgároknak tenniük, hogy regisztrálnak a brit hatóságoknál, amit Theresa May brit miniszterelnök ígérete szerint ingyen megtehetnek majd. Ha nem lesz brexit-megállapodás, a kint élő magyaroknak legkésőbb 2020. december 31-ig kell regisztrálniuk magukat.

Amennyiben születik megállapodás a britek és az EU között a kilépés feltételeiről, az Egyesült Királyság 2020. december 31-ig gyakorlatilag az Európai Unió tagja maradna, ebben az esetben maradna az uniós szabályozási környezet a cégek és az állampolgárok számára is, csupán annyi történik, hogy a britek nem vesznek majd részt az uniós politikai folyamatokban. Ha így történik, 2020 decemberének végéig maradna a szabad mozgás, magyarul továbbra is ki lehetne költözni magyarként Nagy-Britanniába s a britek is szabadon költözhetnek EU-s országokba. Ebben az esetben 2021 júliusáig kell regisztrálnia a kint élő magyaroknak, de a rendezett kilépés esetén regisztráció nélkül is 90 napot tartózkodhatnak majd a másik országban az uniós és brit polgárok.

Brexit-megállapodás esetén is előfordulhat, hogy későbbre tolódik a britek tényleges kilépése, ugyanis a tervezetten 2020 december végéig tartó átmeneti időszak 60 naptól két évig tartó időszakra kitolható. Ha a brit parlament leszavazza a brit kormány és az Európai Bizottság közötti megállapodást, megnő az esélye annak, hogy nem lesz semmilyen megállapodás március 29-ig. Schmitt Pál Péter szerint a legvégső határidő, amíg valamilyen alku megszülethet március 20-21, ekkor lesz az Európai Tanács utolsó ülése a brexit céldátuma előtt.

A helyettes államtitkár szerint Magyarországot nem érintené nagyon súlyosan a britek kilépése az Európai Unióból, persze ha a brexit miatt lassul az unió gazdasága, az a magyar növekedésre is kihat majd.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/68862/pics/lead_800x600.jpg
Brexit,EU,Európai Bizottság
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A nemzetek Európája buktatta meg Junckert

2019.12.04. 05:40
Az Európai Bizottság előző elnöke rosszul tűrte a sokszínűséget.

Hamis határoszlopokkal vezetik félre a migránsokat

2019.12.04. 05:35
Nem ott volt az EU határa, ahol az orosz erdőben elsőre látszott...

Várhelyi Olivér felgyorsítaná a Nyugat-Balkán uniós csatlakozását

2019.12.04. 05:20
A magyar biztos szerint minél hamarabb meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

Zöld lámpa: hivatalosan is kinevezték az új Európai Bizottságot

2019.11.29. 05:35
Az Európai Tanács is kimondta az áment.

Tízezernyi migráns várakozik feszülten Boszniában

2019.11.23. 12:40
Áldatlan állapotok jellemzik a Balkánt, az illegális bevándorlók Nyugat felé akarnak menni.

Merkel megvilágosodott: Afrika stabilitásáért könyörög

2019.11.20. 05:35
A Willkommenskultur kancellárja európai értéknek nevezte Afrika stabilitását.

Uniós biztosaink: Kovács megszégyenülésétől Navracsics profizmusáig

2019.11.14. 17:20
Energetikai elhasalás, langyos adó- és forró nőügyek, szociális érzékenység, Erasmus+. Így szerepeltek Magyarország EU-biztosai 2004 és 2019 között. …

Most jött: von der Leyen beadta a derekát a liberális „jogvédőknek”

2019.11.13. 20:35
Már nem olyan fontos számára az európai életmód védelme, inkább csak szeretné azt előmozdítani. Visszakozott, miután a baloldal és a libsik …

A vég kezdete vagy a kezdet vége? Feloszlott a brit parlament!

2019.11.06. 08:05
A Konzervatív Párt vezette kormány viszont folytatja munkáját a választások napjáig, december 12-éig.

Orbán: hazánk a Nyugat és Oroszország együttműködésében érdekelt

2019.10.30. 18:50
Nyolc megegyezést írt alá Budapesten a magyar miniszterelnök és az orosz elnök.

Ezeket a cikkeket olvastad már?