Blogolj!

2021-ig halasztja az EU a Brexitet?

A Guardian szerint az Európai Unió legfelsőbb tisztségviselői vizsgálják annak lehetőségét, hogy 2021-ig elhalasszák a britek kilépését.

Illusztráció: pixabay.com

A lap brüsszeli forrásai úgy tudják, az uniós vezetők egyre inkább hajlanak arra, hogy ha a Brexit-bizonytalanság miatt szükség lesz hosszabbításra, akkor ne rövid határidejű, mindössze néhány hónapos haladékot adjanak, hanem egészen 2021-ig tolják ki a brit kilépést, hogy legyen idő valódi megállapodást kötni.

A legfőbb vitás pont az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó készenléti mechanizmus (backstop). A kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora attól tart, ez a záradék az Egyesült Királyságot végleg vámuniós viszonyrendszerben tartaná az EU-val. A Guardian úgy értesült, az uniós vezetőknek is kezd elegük lenni abból, hogy May javaslata nem szerez többséget a parlamenti alsóházban, és se pártja keményvonalasaival, se az ellenzékkel nem jut kompromisszumra.

Közben brit sajtóértesülések szerint a brit kormány magas rangú tagjai igyekeznek rávenni Theresa May miniszterelnököt a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének kizárására, akár a kilépés halasztása árán is. May vasárnap kijelentette, hogy március 12-éig fogják megtartani ismét az alsóházban a döntő szavazást a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodásról – így az MTI.

Úgy fogalmazott, hamarabb nem, de március 12-ig biztosítják a lehetőséget a szavazásra, az EU-val pedig továbbra is pozitív hangvételű tárgyalások folynak, így szerinte tartható a március 29-i kilépési dátum. May hozzátette, folyamatosak a tárgyalások a backstop problémájának lehetséges megoldásáról. Donald Tuskkal, az Európai Bizottság elnökével és további EU-s vezetőkkel is egyeztetést tervez.

A kormányfő szerint a Brexit elhalasztása nem oldaná meg a problémát, csak az előbb-utóbb mindenképpen szükségessé váló döntést tolná későbbre. Az alsóház azonban szerdán napirendjére veheti egyebek mellett azt a módosító indítványt is, amely kötelezné a kormányt a Brexit elhalasztásának kezdeményezésére, abban az esetben, ha március 13-áig (vagyis a kormányfő által a döntő szavazás vasárnap megnevezett határnapja utáni napig) sem sikerülne elfogadni a Brexit-megállapodást.

May eddig is rendre elutasította a kilépés halasztásának lehetőségét, a kormányon belül azonban egyre nagyobb nyomás nehezedik rá annak érdekében, hogy inkább a halasztást vállalja, semmint a megállapodás nélküli Brexitet, azaz a március 29-i rendezetlen kizuhanás potenciális következményeit – írja az MTI.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/69328/pics/lead_800x600.jpg
Brexit,Brüsszel,EU,Nagy-Britannia,Theresa May
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Saját pártja is Theresa May ellen fordult

2019.04.21. 19:35
A kormányzó brit Konzervatív Párt képviselőinek jelentős része is az új Brexit Pártra szavazna a sajátja helyett a májusi európai parlamenti választásokon - derül ki egy friss felmérésből.

Védelmi együttműködésről is tárgyal Szerbiában Orbán Viktor

2019.04.14. 20:00
Emellett az Alföldet érintő közös közlekedési nagyberuházások is szóba kerülnek majd a hétfői csúcstalálkozón.

Orbán: Európát nem szabad birodalommá szervezni

2019.04.14. 04:00
Az ilyen kísérletek ugyanis aláássák az Európai Unió legfontosabb vívmányait.

Brexit – Megszavazta a londoni alsóház a kilépés halasztásának kezdeményezését

2019.04.09. 20:40
Nagy többséggel, 420 igen, 110 nem ellenében jóváhagyta kedden a londoni alsóház, hogy Theresa May miniszterelnök az Európai …

Konzervatív álarcban folyik a keresztény kultúra önfelszámolása

2019.04.08. 05:55
A háttérben valójában a liberalizmus gonosz aknamunkáját figyelhetjük meg.

Nem működik Európában a dzsihádisták kiszűrése?

2019.04.08. 05:50
Továbbra is előfordul, hogy terroristák kapnak menedékjogot és névtelen bankkártyát a kontinensen.

Brexit: egyéves halasztás a láthatáron?

2019.04.05. 09:25
A BBC szerint Donald Tusk, az Európai Tanács vezetőjének fejéből pattant ki a flextension gondolata. Theresa May ugyanakkor egyelőre csak június 30-áig kért haladékot. Lehet, az EP-választáson is részt …

Brexit - Egyetlen alternatív javaslat sem kapott többséget a londoni alsóházban

2019.04.02. 07:10
A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás egyetlen alternatívája sem kapott többséget a …

Harmadszor is elutasította a londoni alsóház a Brexit-megállapodást

2019.03.29. 17:40
Az előző két elutasító szavazásnál jóval kisebb többséggel, de harmadszor is elutasította a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének …

A francia vámőrök akkurátus munkával készülnek a Brexitre

2019.03.29. 13:25
Így akarják kicsikarni a létszám- és fizetésemelést, amelyekre szerintük elengedhetetlen szükség lesz akkor, ha tényleg megtörténik a britek kilépése az Európai …

Ezeket a cikkeket olvastad már?