hirdetés
Blogolj!

2021-ig halasztja az EU a Brexitet?

A Guardian szerint az Európai Unió legfelsőbb tisztségviselői vizsgálják annak lehetőségét, hogy 2021-ig elhalasszák a britek kilépését.

Illusztráció: pixabay.com

A lap brüsszeli forrásai úgy tudják, az uniós vezetők egyre inkább hajlanak arra, hogy ha a Brexit-bizonytalanság miatt szükség lesz hosszabbításra, akkor ne rövid határidejű, mindössze néhány hónapos haladékot adjanak, hanem egészen 2021-ig tolják ki a brit kilépést, hogy legyen idő valódi megállapodást kötni.

A legfőbb vitás pont az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó készenléti mechanizmus (backstop). A kormányzó brit Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora attól tart, ez a záradék az Egyesült Királyságot végleg vámuniós viszonyrendszerben tartaná az EU-val. A Guardian úgy értesült, az uniós vezetőknek is kezd elegük lenni abból, hogy May javaslata nem szerez többséget a parlamenti alsóházban, és se pártja keményvonalasaival, se az ellenzékkel nem jut kompromisszumra.

Közben brit sajtóértesülések szerint a brit kormány magas rangú tagjai igyekeznek rávenni Theresa May miniszterelnököt a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének kizárására, akár a kilépés halasztása árán is. May vasárnap kijelentette, hogy március 12-éig fogják megtartani ismét az alsóházban a döntő szavazást a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodásról – így az MTI.

Úgy fogalmazott, hamarabb nem, de március 12-ig biztosítják a lehetőséget a szavazásra, az EU-val pedig továbbra is pozitív hangvételű tárgyalások folynak, így szerinte tartható a március 29-i kilépési dátum. May hozzátette, folyamatosak a tárgyalások a backstop problémájának lehetséges megoldásáról. Donald Tuskkal, az Európai Bizottság elnökével és további EU-s vezetőkkel is egyeztetést tervez.

A kormányfő szerint a Brexit elhalasztása nem oldaná meg a problémát, csak az előbb-utóbb mindenképpen szükségessé váló döntést tolná későbbre. Az alsóház azonban szerdán napirendjére veheti egyebek mellett azt a módosító indítványt is, amely kötelezné a kormányt a Brexit elhalasztásának kezdeményezésére, abban az esetben, ha március 13-áig (vagyis a kormányfő által a döntő szavazás vasárnap megnevezett határnapja utáni napig) sem sikerülne elfogadni a Brexit-megállapodást.

May eddig is rendre elutasította a kilépés halasztásának lehetőségét, a kormányon belül azonban egyre nagyobb nyomás nehezedik rá annak érdekében, hogy inkább a halasztást vállalja, semmint a megállapodás nélküli Brexitet, azaz a március 29-i rendezetlen kizuhanás potenciális következményeit – írja az MTI.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/69328/pics/lead_800x600.jpg
Brexit,Brüsszel,EU,Nagy-Britannia,Theresa May
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Von der Leyen fényévekre van a junckeri őrülettől

2019.07.20. 05:45
Érti és tiszteli ugyanis Kelet-Közép-Európa sajátos szempontjait és érdekeit.

Csak a katonák védhetik meg Európát a migrációs nyomástól

2019.07.20. 05:40
A népességrobbanás és az éghajlatváltozás miatt ugyanis évtizedekre meghatározza kontinensünket a bevándorlás egyre fokozódó kihívása.

A V4-ek elutasították az ngo-hajók által szállított migránsok elosztását

2019.07.18. 19:50
A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös …

Liberális csoportok segítik a randalírozó migránsokat?

2019.07.14. 05:05
A biztonságpolitikai szakértő szerint a belbiztonsági veszélyeztetettség új fázisának lehetünk tanúi Európában.

Infantilissá vált a bosszúszomjas magyar ellenzék

2019.07.14. 05:05
Elfogadhatatlan európai parlamenti viselkedéssel veszik semmibe a magyar választópolgárok döntését.

Orbán Viktor: a kormány érvényt szerzett a magyar emberek akaratának

2019.07.12. 09:25
A kormány sikerrel szerzett érvényt Brüsszelben az európai parlamenti (EP-) választáson kinyilvánított magyar akaratnak, vagyis hogy olyan vezetőket …

Magyarország és Olaszország megerősítette stratégiai szövetségét

2019.07.05. 17:05
A két ország vezetése egyetért abban, hogy az EU külső határait a szárazföldön és a tengeren is védeni kell, és bíznak benne, hogy az Európai Bizottság …

Szájer elárulta, miért lett hazánk az unió fekete báránya

2019.06.25. 05:45
A Fidesz EP-képviselője rendesen odavágott a birodalomépítő Brüsszelnek.

A V4-ek megvédik a keresztény kultúrát, és nem kérnek Weberből

2019.06.21. 05:05
Az Orbán-kormány számára a legfontosabb, hogy a magyar emberek által szabott irányt erősen képviselje az Európai Unióban.

Káoszba fulladt az uniós vezetők választása

2019.06.21. 05:00
Ahogy az várható volt, nem született megállapodás a tisztújításról a brüsszeli EU-csúcson. A szereplők természetesen egymásra mutogatnak. Manfred Weber bukása elkerülhetetlennek látszik.

Ezeket a cikkeket olvastad már?