hirdetés
Blogolj!

Könnygázzal oszlatták a sárgamellényeseket Párizsban

Kifulladásig küzdenek a Marcon-ellenes tüntetők, ezzel együtt csökken a lendület és a támogatottság.

Fotó: illusztráció

Országszerte tizenötödik alkalommal tüntettek szombaton a francia kormány- és elitellenes sárgamellényes tüntetők. Tették ezt az MTI szerint annak ellenére, hogy a közvélemény már kevésbé támogatja a hétvégi megmozdulásokat, a franciák 56 százaléka szerint be kellene azokat fejezni.

Párizsban mintegy 5800-an vettek részt az elegánsabb negyedekben rendezett öt felvonuláson, amelyek nagy rendőri biztosítás mellett nyugalomban folytak, de a végén, a Trocadéro téren a rendőrök könnygázzal oszlatták szét az embereket. A vidéki rendezvényeket kisebb incidenseket kísérték.

A belügyminisztérium adatai szerint országszerte 47 ezren vonultak az utcákra, ami valamivel több mint a múlt szombati 41 ezer, de elmaradt a három hónappal ezelőtti legelső 300 ezres megmozdulástól.

Kifulladásig – írta címlapján szombaton a Le Parisien című fővárosi napilap az egyre fogyatkozó, de a városok menti körforgalmakban a jobb megélhetésért és a kormány távozásáért három hónapja kitartóan tüntető sárgamellényesekről.

A kormánynak egy 10 ezer eurós szociális csomaggal és az úgynevezett nagy nemzeti vitával sikerült a társadalmi elégedetlenséget nyugodtabb mederbe terelnie, de arról még nem született döntés, hogy a március közepéig tartó vitafórumok következtetéseit milyen formában veszi majd figyelembe az állam.

A tiltakozási hullám életben tartására a sárgamellényesek hangadói újabb gyülekezési formákat próbálnak kitalálni: szombaton a turisták által látogatott Chambord-i reneszánsz kastély parkjába hirdetettek jó hangulatú pikniket ragyogó napsütésben, itt ünnepelte ugyanis 2017-ben negyvenedik születésnapját Emmanuel Macron. A tiltakozás egyik központi helyének számító dél-franciaországi Toulouse-ban viszont több százan az Amazon helyi kirendeltségét próbálták meg elfoglalni.

A rendőrségi oszlatásokkor szórványos incidensek történtek Párizsban, Rennes-ben, Lyonban, Bordeaux-ban és Clermont-Ferrand-ban, ahol most először volt tüntetés: mintegy 2500 ezren vonultak végig a belvárosban, ahol a sárgamellényesek tüntetéseit menetrendszerűen kísérő erőszaktól tartva az önkormányzat gyakorlatilag elbarikádozta az egész várost, felszedte a köztéri padokat, parkolóórákat, buszmegálló-tartozékokat.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/69294/pics/lead_800x600.jpg
demonstráció,Emmanuel Macron,Franciaország,Párizs,sárgamellényesek,tüntetés
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Botrány és rendbontás a francia nemzeti ünnepen

2019.07.14. 18:40
Macront kifütyülték, 152 embert őrizetbe vettek. Így tisztelgett Párizs a Bastille 1789-es ostromának évfordulóján.

Liberális csoportok segítik a randalírozó migránsokat?

2019.07.14. 05:05
A biztonságpolitikai szakértő szerint a belbiztonsági veszélyeztetettség új fázisának lehetünk tanúi Európában.

A cseh kormányfő lemondását követelték Prágában

2019.06.23. 20:20
Andrej Babis kormányfő és Marie Benesová igazságügyi miniszter lemondását, valamint a cseh ügyészség függetlenségének megőrzését követelték vasárnap Prágában.

Káoszba fulladt az uniós vezetők választása

2019.06.21. 05:00
Ahogy az várható volt, nem született megállapodás a tisztújításról a brüsszeli EU-csúcson. A szereplők természetesen egymásra mutogatnak. Manfred Weber bukása elkerülhetetlennek látszik.

Lemondott a francia jobbközép párt vezetője

2019.06.03. 07:55
Távozik a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) elnöki tisztségéből Laurent Wauquiez. Az ellenzéki politikus ezt vasárnap este jelentette be a TF1 kereskedelmi televízió híradójának vendégeként, …

Közzétették a lyoni merénylő fotóját

2019.05.25. 09:50
A fotón egy kerékpárt toló férfi látható, aki sötét napszemüveget, hosszú ujjú fekete felsőt és világos rövidnadrágot visel, az arca java részét pedig egy kendővel fedte el.

Döbbenet: robbanás rázta meg Lyont

2019.05.24. 18:55
Újabb terrortámadás zaklatja fel Európát: csomagba rejtett bomba robbant a francia nagyvárosban. Úgy tűnik, ezúttal legalább halálos áldozatok nincsenek.

Orbán: a politikai baloldal tönkreteszi Európát

2019.05.24. 09:30
A német–francia tengelyű Európa korszaka lejárt. Franciaország, Németország és a visegrádi államok, így néz ki Európa új geometriája – mutatott rá a Bildnek adott interjúban a magyar …

Egy 102 éves nő gyilkolt Franciaországban

2019.05.24. 09:00
Az emberölés egy idősek otthonában történt a francia Chézy-sur-Marne nevű városban.

Cigicsikkeket találtak a Notre-Dame leomlott huszártornyánál

2019.04.25. 11:35
A Notre-Dame felújításáért felelős cég szóvivője elismerte, voltak olyan munkások, akik az állványzaton dohányoztak a munkálatok során, de azt kizárt dolognak tartja, …

Ezeket a cikkeket olvastad már?