Blogolj!

Könnygázzal oszlatták a sárgamellényeseket Párizsban

Kifulladásig küzdenek a Marcon-ellenes tüntetők, ezzel együtt csökken a lendület és a támogatottság.

Fotó: illusztráció

Országszerte tizenötödik alkalommal tüntettek szombaton a francia kormány- és elitellenes sárgamellényes tüntetők. Tették ezt az MTI szerint annak ellenére, hogy a közvélemény már kevésbé támogatja a hétvégi megmozdulásokat, a franciák 56 százaléka szerint be kellene azokat fejezni.

Párizsban mintegy 5800-an vettek részt az elegánsabb negyedekben rendezett öt felvonuláson, amelyek nagy rendőri biztosítás mellett nyugalomban folytak, de a végén, a Trocadéro téren a rendőrök könnygázzal oszlatták szét az embereket. A vidéki rendezvényeket kisebb incidenseket kísérték.

A belügyminisztérium adatai szerint országszerte 47 ezren vonultak az utcákra, ami valamivel több mint a múlt szombati 41 ezer, de elmaradt a három hónappal ezelőtti legelső 300 ezres megmozdulástól.

Kifulladásig – írta címlapján szombaton a Le Parisien című fővárosi napilap az egyre fogyatkozó, de a városok menti körforgalmakban a jobb megélhetésért és a kormány távozásáért három hónapja kitartóan tüntető sárgamellényesekről.

A kormánynak egy 10 ezer eurós szociális csomaggal és az úgynevezett nagy nemzeti vitával sikerült a társadalmi elégedetlenséget nyugodtabb mederbe terelnie, de arról még nem született döntés, hogy a március közepéig tartó vitafórumok következtetéseit milyen formában veszi majd figyelembe az állam.

A tiltakozási hullám életben tartására a sárgamellényesek hangadói újabb gyülekezési formákat próbálnak kitalálni: szombaton a turisták által látogatott Chambord-i reneszánsz kastély parkjába hirdetettek jó hangulatú pikniket ragyogó napsütésben, itt ünnepelte ugyanis 2017-ben negyvenedik születésnapját Emmanuel Macron. A tiltakozás egyik központi helyének számító dél-franciaországi Toulouse-ban viszont több százan az Amazon helyi kirendeltségét próbálták meg elfoglalni.

A rendőrségi oszlatásokkor szórványos incidensek történtek Párizsban, Rennes-ben, Lyonban, Bordeaux-ban és Clermont-Ferrand-ban, ahol most először volt tüntetés: mintegy 2500 ezren vonultak végig a belvárosban, ahol a sárgamellényesek tüntetéseit menetrendszerűen kísérő erőszaktól tartva az önkormányzat gyakorlatilag elbarikádozta az egész várost, felszedte a köztéri padokat, parkolóórákat, buszmegálló-tartozékokat.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/69294/pics/lead_800x600.jpg
demonstráció,Emmanuel Macron,Franciaország,Párizs,sárgamellényesek,tüntetés
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Koronavírus: A Kínából hazaszállított franciák első csoportja elhagyhatta a karantént

2020.02.14. 15:40
Két hete érkezett Vuhanból Franciaországba az a csoport, akik ezidáig karanténban voltak. Most mind a 181 ember …

Koronavírus: 11-re emelkedett a fertőzöttek száma Franciaországban

2020.02.08. 14:35
Öt újabb koronavírusos megbetegedés történt Franciaországban, az érintettek között négy felnőtt és ez gyerek van. Ezzel tizenegyre nőtt a fertőzöttek …

Több ezren tüntettek a képződményező Niedermüller ellen Budapesten

2020.01.30. 21:10
A tömeg az erzsébetvárosi, keresztényeket becsmérlő DK-s polgármester lemondását követelte. A demonstrálók teljesen megtöltötték az Erzsébet körutat a …

Magasabb európai szintre kell helyezni az üldözött keresztények diplomáciai képviseletét

2020.01.14. 18:45
Ezt Hölvényi György, az Európai Néppárt kereszténydemokrata képviselője jelentette ki a Néppárt vallásközi …

Nem volt tűz a Debrecenben kiürített repülőgépen

2020.01.04. 23:10
Az előzetes hírekkel ellentétben, nem volt tűz a Wizzair W6 7867-es számú, Debrecenből Párizs-Beauvais-ra közlekedő járatán, csupán a porladt jégtelenítő folyadék kelthette füst …

Százezren követelték a cseh kormányfő lemondását Prágában

2019.11.16. 19:15
Legalább 200 ezer ember követelte Andrej Babis lemondását a cseh fővárosban szombaton. A nagygyűlést a Millió pillanat a demokráciáért nevű civil társulás szervezte.

Botrány a győri alakuló ülésen, óvszereket aggattak a városháza ajtajára

2019.11.07. 15:45
Nem kezdődött zökkenőmentesen a győri közgyűlés alakuló ülése. A polgármesteri címről lemondott Borkai Zsoltot megtapsolták a …

Párizsban az ősz: tűzoltók csaptak össze rendőrökkel

2019.10.16. 06:10
Nem nyugszanak a kedélyek Macronék fővárosában, ezúttal a jobb munkakörülményekért küzdő lánglovagok demonstrációja torkollt erőszakba.

Orbán Viktor részt vesz Jacques Chirac gyászszertartásán

2019.09.28. 19:10
Emmanuel Macron francia államfő meghívására Orbán Viktor hétfőn részt vesz a csütörtökön elhunyt Jacques Chirac korábbi köztársasági elnök emlékére tartandó …

Könnygázzal és gyújtogatásokkal köszöntött be Párizsba az ősz

2019.09.21. 16:15
Közel félszázadik alkalommal vonultak az utcára a Macron elnök megszorító gazdaságpolitikája ellen tüntetők. Ezúttal sem úszták meg a rendőri erőszakot.

Ezeket a cikkeket olvastad már?