Blogolj!

Könnygázzal oszlatták a sárgamellényeseket Párizsban

Kifulladásig küzdenek a Marcon-ellenes tüntetők, ezzel együtt csökken a lendület és a támogatottság.

Fotó: illusztráció

Országszerte tizenötödik alkalommal tüntettek szombaton a francia kormány- és elitellenes sárgamellényes tüntetők. Tették ezt az MTI szerint annak ellenére, hogy a közvélemény már kevésbé támogatja a hétvégi megmozdulásokat, a franciák 56 százaléka szerint be kellene azokat fejezni.

Párizsban mintegy 5800-an vettek részt az elegánsabb negyedekben rendezett öt felvonuláson, amelyek nagy rendőri biztosítás mellett nyugalomban folytak, de a végén, a Trocadéro téren a rendőrök könnygázzal oszlatták szét az embereket. A vidéki rendezvényeket kisebb incidenseket kísérték.

A belügyminisztérium adatai szerint országszerte 47 ezren vonultak az utcákra, ami valamivel több mint a múlt szombati 41 ezer, de elmaradt a három hónappal ezelőtti legelső 300 ezres megmozdulástól.

Kifulladásig – írta címlapján szombaton a Le Parisien című fővárosi napilap az egyre fogyatkozó, de a városok menti körforgalmakban a jobb megélhetésért és a kormány távozásáért három hónapja kitartóan tüntető sárgamellényesekről.

A kormánynak egy 10 ezer eurós szociális csomaggal és az úgynevezett nagy nemzeti vitával sikerült a társadalmi elégedetlenséget nyugodtabb mederbe terelnie, de arról még nem született döntés, hogy a március közepéig tartó vitafórumok következtetéseit milyen formában veszi majd figyelembe az állam.

A tiltakozási hullám életben tartására a sárgamellényesek hangadói újabb gyülekezési formákat próbálnak kitalálni: szombaton a turisták által látogatott Chambord-i reneszánsz kastély parkjába hirdetettek jó hangulatú pikniket ragyogó napsütésben, itt ünnepelte ugyanis 2017-ben negyvenedik születésnapját Emmanuel Macron. A tiltakozás egyik központi helyének számító dél-franciaországi Toulouse-ban viszont több százan az Amazon helyi kirendeltségét próbálták meg elfoglalni.

A rendőrségi oszlatásokkor szórványos incidensek történtek Párizsban, Rennes-ben, Lyonban, Bordeaux-ban és Clermont-Ferrand-ban, ahol most először volt tüntetés: mintegy 2500 ezren vonultak végig a belvárosban, ahol a sárgamellényesek tüntetéseit menetrendszerűen kísérő erőszaktól tartva az önkormányzat gyakorlatilag elbarikádozta az egész várost, felszedte a köztéri padokat, parkolóórákat, buszmegálló-tartozékokat.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/69294/pics/lead_800x600.jpg
demonstráció,Emmanuel Macron,Franciaország,Párizs,sárgamellényesek,tüntetés
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Botrány a győri alakuló ülésen, óvszereket aggattak a városháza ajtajára

2019.11.07. 15:45
Nem kezdődött zökkenőmentesen a győri közgyűlés alakuló ülése. A polgármesteri címről lemondott Borkai Zsoltot megtapsolták a …

Párizsban az ősz: tűzoltók csaptak össze rendőrökkel

2019.10.16. 06:10
Nem nyugszanak a kedélyek Macronék fővárosában, ezúttal a jobb munkakörülményekért küzdő lánglovagok demonstrációja torkollt erőszakba.

Orbán Viktor részt vesz Jacques Chirac gyászszertartásán

2019.09.28. 19:10
Emmanuel Macron francia államfő meghívására Orbán Viktor hétfőn részt vesz a csütörtökön elhunyt Jacques Chirac korábbi köztársasági elnök emlékére tartandó …

Könnygázzal és gyújtogatásokkal köszöntött be Párizsba az ősz

2019.09.21. 16:15
Közel félszázadik alkalommal vonultak az utcára a Macron elnök megszorító gazdaságpolitikája ellen tüntetők. Ezúttal sem úszták meg a rendőri erőszakot.

Késes merénylet Lyon mellett – egy ember meghalt

2019.08.31. 19:20
Egy 33 éves afgán férfi szombat délután megölt egy embert és kilenc másikat megsebesített a franciaországi Lyonhoz közeli Villeurbanne-ban. Könnyen lehet, hogy terrortámadás történt.

Könnygáz és vízágyúzás köszöntötte a G7-csúcsot

2019.08.25. 09:35
Több százan erőszakosan, több ezren békésen tüntettek a G7-esek csúcsértekezlete kapcsán.

Már többszáz repülőjáratot töröltek Hongkongban a tüntetések miatt

2019.08.13. 06:50
Több mint háromszáz járatot törölt a hongkongi nemzetközi repülőtér vezetése helyi idő szerint kedden reggel, miután a légikikötőben ötödik …

Leállt a hongkongi reptér

2019.08.12. 11:50
Az összes felszálló gépet törölték a hongkongi nemzetközi repülőtéren a kormányellenes tüntetések miatt.

A hőhullám miatt ismét veszélybe került a Notre-Dame

2019.07.26. 11:40
Az Európán végigsöprő hőhullám miatt beomolhat a párizsi Notre-Dame boltozata – figyelmeztet az áprilisi tűzvészben megrongálódott székesegyház felújításáért felelős …

Botrány és rendbontás a francia nemzeti ünnepen

2019.07.14. 18:40
Macront kifütyülték, 152 embert őrizetbe vettek. Így tisztelgett Párizs a Bastille 1789-es ostromának évfordulóján.

Ezeket a cikkeket olvastad már?