Blogolj!

Ezért csapolhatták meg a venezuelai központi bank aranykészletét

Nagyon úgy tűnik, Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök kétségbeesetten próbál kemény valutához jutni.

Fotó: pixabay.com

Legalább 8 tonna aranyat vittek el Venezuela központi bankjából a múlt héten, ami arra utal, hogy Nicolás Maduro hivatalban lévő elnök kétségbeesetten próbál kemény valutához jutni – ezt a Reuters hírügynökség közölte, mégpedig egy ellenzéki képviselőre és három kormányzati tisztviselőre hivatkozva.

Tavalyi adatok szerint a venezuelai központi bankban 140 tonna arany maradt, ami az ország történetében 75 év óta a legkevesebb. Az újabb 8 tonna kiviteléről szóló közlések alapján feltételezhető, hogy Venezuela aranytartaléka az országon belül 132 tonnára apadt, azaz történelmi mélységekbe esett vissza.

A nevük elhallgatását kérő kormányzati források és Angel Alvarado, az ellenzéki többségű, de hatalmától megfosztott törvényhozás képviselője közölték: az aranyat kormányzati járművekkel vitték el, amikor a bank biztonsági őrei nem voltak jelen, Calixto Ortega bankelnök pedig külföldön volt.

Az ellenzéki politikus úgy véli, a Maduro-kormány illegális úton akarja értékesíteni az aranyat.

Az MTI emlékeztet: az Egyesült Államok január végén rendelt el gazdasági büntetőintézkedéseket Venezuela legnagyobb állami olajvállalata, a PDVSA ellen, hogy megfossza a Maduro-kormányt legnagyobb bevételi forrásától. Az USA felszólította szövetségeseit, hogy fagyasszák be a kormányzat külföldi számláit és vagyoneszközeit. Nicolás Maduro viszont kitart mellette, Venezuelának szüksége van a külföldi forrásaira, hogy javítson a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiányon. Állítja,

Washington és az ellenzék arra használja fel az így generált drámai helyzetet, hogy humanitárius válsággal indokoljon egy esetleges katonai beavatkozást.

Az olajpiac összeomlása és az amerikai szankciók miatt súlyos likviditási gondokkal küszködő venezuelai kormány január vége óta próbálja visszaszerezni a brit jegybanktól (Bank of England) az ott elhelyezett aranytartalékának egy részét, 31 tonna, mintegy 1,3 milliárd dollárt érő aranyat. A bank ezt mindeddig megtagadta a venezuelai államfőtől.

Január végén derült ki, hogy az ország fizetőképességének fenntartása érdekében Venezuela több tonna aranyat készül eladni központi bankjában őrzött tartalékából az Egyesült Arab Emírségeknek, hogy az ország fenntarthassa fizetőképességét. Az abu-dzabi székhelyű Noor Capital befektetési vállalkozás elismerte, hogy három tonna aranyat vásárolt, majd az Egyesült Államok szankciós fenyegetése hatására bejelentette: tartózkodni fog a további tranzakcióktól, míg a politikai helyzet nem stabilizálódik a latin-amerikai államban.

A kérdés akkor már csak az: ki lesz a 8 tonna arany vevője?

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/69566/pics/lead_800x600.jpg
arany,gazdaság,gazdaságpolitika,USA,Venezuela
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Ítéletidő tombol az Egyesült Államokban

2019.04.15. 07:15
Míg nálunk a tavasz csúcspontját éli és húsvétkor várhatóan a kellemes húsz fok is meglesz, addig Amerikában halálos áldozatokat követelő hóviharok és tornádók tomboltak.

Megszavazta a 142,5 forintos részvényenkénti osztalékot a Mol közgyűlése

2019.04.11. 12:15
Megszavazta 107,2 milliárd forint osztalék kifizetését a 2018-as eredmény után a Mol Nyrt. éves rendes közgyűlése csütörtökön, ennek …

Trump kivégezte a liberális véleményterrort

2019.03.22. 07:40
Történelmi jelentőségű rendelete garantálja a konzervatív diákok szólásszabadságát az amerikai felsőoktatásban.

Pelosi blokkolná Trump elmozdítását, de nem kér második ciklusából

2019.03.12. 07:10
Az egyik legbefolyásosabb demokrata politikus szerint Trump elnök nagyszerűen mozgósítja a demokrata szavazókat, és ez jó Amerikának.

Orbán Viktor: Trump a mi emberünk!

2019.02.14. 06:35
A miniszterelnök szerint a legfontosabb feladat a családvédelmi akcióterv hét pontjának jogszabályokba foglalása.

Elmélyülnek a magyar–amerikai kapcsolatok – Orbán Pompeóval tárgyalt

2019.02.12. 05:20
Az eredményes külügyminiszteri csúcs után Orbán Viktor miniszterelnök hivatalában, a Karmelita kolostorban fogadta Mike Pompeo amerikai …

Retteg a Pentagon: újra erőre kaphat az Iszlám Állam

2019.02.05. 05:30
Szíriában lévő terroristái ugyanis változatlanul jelentős támogatást kapnak külföldről, és továbbra is külföldi terroristák tucatjait vonzzák mind Szíriába, mind Irakba.

OECD: erős a magyar gazdaság, jók a kilátások

2019.01.31. 10:20
A magyar gazdaság prosperál, és a következő években is erőteljes, bár valamelyest lassuló ütemű növekedés várható: a GDP a tavalyi 4,6 százalékos bővülést követően az idén 3,9 …

Válogatott csapattal tör az európai elitbe Mezőhegyes

2018.12.06. 18:45
Mások mellett Lázár Vilmos tizenkétszeres fogathajtó világbajnok, CBA-vezér, Csányi Attila, a Bonafarm vezérigazgatója és Czakó Borbála korábbi londoni nagykövet is szerepet vállal …

Zsabka Zsolt: Közlekedés nélkül nincs gazdaság

2018.11.26. 08:00
Nemcsak üdvözítőnek, de egyenesen nélkülözhetetlennek tartja a Lázár János kormánybiztos által koordinált kötött pályás közlekedésfejlesztési programot a Budapesti Kereskedelmi és …

Ezeket a cikkeket olvastad már?