hirdetés
Blogolj!

Nem túl valószínű, hogy a Fidesz távozik az Európai Néppártból

A Kossuth Rádiónak nyilatkozó Farkas Örs politológus úgy véli, nem reális forgatókönyv, hogy a Fidesz május 26-a előtt távozik az Európai Néppártból.

Fotó: MTI

A politológus szerint ennek az az oka, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője és a néppárt is tudja, hogy rendkívül sokat veszíthetnek, ha a Fidesz távozik a néppárt soraiból. A frakcióvezetőnek például személyes ambíciói múlnak azon, hogy a Fidesz és annak szövetségesei támogassák a bizottsági elnökké választását.

Farkas Örs úgy véli, azok a pártok, amelyek a Fidesz kizárását javasolták, csak egy-két európai parlamenti képviselővel rendelkeznek, ezzel szemben a Fidesz-KDNP jelentős szavazatot adhat Manfred Webernek. Az EPP frakcióvezetője korábban feltételeket szabott a Fidesznek, amelyeket ha a párt nem tart be, kizárják a néppártból. Az egyik feltétel a Közép-európai Egyetem Budapesten maradása volt, amely a politológus szerint szimbolikus kérdéssé vált az elmúlt években.

"A magyar kormány nem folytatott boszorkányüldözést, csak módosította a felsőoktatási törvényt, a CEU pedig nem tartotta be azt"

- vélekedett Farkas Örs.

Manfred Weber kedden Budapestre utazott, hogy személyesen találkozzon Orbán Viktorral, a megbeszélést követően pedig úgy fogalmazott, hogy a felek között egyelőre folyik a párbeszéd és kedvező fejleménynek nevezte azt, hogy a magyar miniszterelnök tudomásul vette, a Brüsszel- és Európai Unió-ellenes plakátkampányt az Európai Néppárt nem tartja elfogadhatónak, ezért az nem is fog folytatódni.

Az EPP vezetője elmondta, a pártcsalád 80 tagból áll, közülük 13 kérte a Fidesz kizárást vagy felfüggesztését, de Weber jelezte, szeretne mindegyik párt képviselőivel beszélni.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/70153/pics/lead_800x600.jpg
EU,Európai Néppárt,Manfred Weber,Orbán Viktor
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-03-13 11:54:44
Nemhogy valószínű, hogy nem távozik a FIDESZ az EPP-ből, hanem "holtbiztos", hiszen ez a - liberráltakkal és komcsikkal teletűzdelt "vegyigyümi" - alakulat gügye ugyan, de annyira mégsem, hogy ne legyenek tisztában vele:
Amennyiben kizárják a FIDESZ-t a soraikból, azzal egyúttal meg is ássák a saját sírjukat !!!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

A V4-ek elutasították az ngo-hajók által szállított migránsok elosztását

2019.07.18. 19:50
A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös …

Liberális csoportok segítik a randalírozó migránsokat?

2019.07.14. 05:05
A biztonságpolitikai szakértő szerint a belbiztonsági veszélyeztetettség új fázisának lehetünk tanúi Európában.

Infantilissá vált a bosszúszomjas magyar ellenzék

2019.07.14. 05:05
Elfogadhatatlan európai parlamenti viselkedéssel veszik semmibe a magyar választópolgárok döntését.

Orbán Viktor: a kormány érvényt szerzett a magyar emberek akaratának

2019.07.12. 09:25
A kormány sikerrel szerzett érvényt Brüsszelben az európai parlamenti (EP-) választáson kinyilvánított magyar akaratnak, vagyis hogy olyan vezetőket …

Magyarország és Olaszország megerősítette stratégiai szövetségét

2019.07.05. 17:05
A két ország vezetése egyetért abban, hogy az EU külső határait a szárazföldön és a tengeren is védeni kell, és bíznak benne, hogy az Európai Bizottság …

Az Orbán-fóbia az ellenzék zsákutcája

2019.06.25. 05:50
A túltolt tagadásból nem lesz politikai építkezés.

Szájer elárulta, miért lett hazánk az unió fekete báránya

2019.06.25. 05:45
A Fidesz EP-képviselője rendesen odavágott a birodalomépítő Brüsszelnek.

A V4-ek megvédik a keresztény kultúrát, és nem kérnek Weberből

2019.06.21. 05:05
Az Orbán-kormány számára a legfontosabb, hogy a magyar emberek által szabott irányt erősen képviselje az Európai Unióban.

Káoszba fulladt az uniós vezetők választása

2019.06.21. 05:00
Ahogy az várható volt, nem született megállapodás a tisztújításról a brüsszeli EU-csúcson. A szereplők természetesen egymásra mutogatnak. Manfred Weber bukása elkerülhetetlennek látszik.

Közös jelölteket támogatnak a V4-ek az uniós tisztségekre

2019.06.13. 14:45
A Visegrádi Négyek miniszterelnökei erről budapesti megbeszélésükön egyeztek meg.

Ezeket a cikkeket olvastad már?