Blogolj!

Varga Mihály: a vártnál jobban csökkent az államadósság tavaly

Az államháztartás GDP-arányos hiánya a tervezett 2,4 százalék helyett 2,2 százalékot ért el tavaly, az államadósság 73,4 százalékról 70,8 százalékra csökkent - jelentette be a pénzügyminiszter hétfőn Budapesten.

Fotó: MTI

Varga Mihály a Pénzügyminisztérium (PM) sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kormány továbbra is 1,8 százaléknyi éves hiánnyal számol az idei költségvetésben, az államadósság pedig 70 százalék alá esik 2019 végére. A pénzügypolitika iránya mindaddig nem változik, amíg az alaptörvénynek megfelelően az államadósság aránya nem lesz alacsonyabb a teljes hazai össztermék felénél - tette hozzá.

A miniszter kiemelte, hogy a költségvetés stabilitását a választási év és a 2018-as költségvetésben nem tervezett intézkedések sem veszélyeztették. Varga Mihály szerint a hiánycél tartását és az államadósság arányának csökkentését a gazdasági növekedés mellett a gazdaság kifehérítése is segítette. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az EU-ból érkező jelzések visszaesésre utalnak, a kormány ezért - mint fogalmazott - folyamatosan figyeli a világgazdasági eseményeket és szükség esetén a fiskális ösztönzők bővítéséről dönthet.  

Banai Péter Benő, a PM államháztartásért felelős államtitkára kifejtette, hogy 2018-ban a bevételek 8,5 százalékkal, a kiadások pedig 8,6 százalékkal nőttek. Utóbbit elsősorban az állami beruházások bővülésével magyarázta.    

Az elmúlt évek adatainak összesítéséből kiemelte, hogy a 2013 óta a magyar gazdasági növekedés egyetlen negyedév kivételével folyamatosan meghaladta az uniós átlagot, a költségvetés éves hiánya pedig 2012 óta nem haladta meg a 3 százalékot. Az államadósság 10 százalékponttal volt alacsonyabb a múlt év végén az uniós átlagnál, holott 10 éve még körülbelül ugyanennyivel magasabb volt. Becslése szerint az év végére 69,2 százalékra csökkenhet GDP-arányosan az államadósság, a tavaly év végi pedig 1,9 százalékponttal lenne alacsonyabb az Eximbank adatai nélkül. Az államtitkár a következő években az államadósság további csökkentését és szerkezetének átalakítását sürgette.     

Kérdésre válaszolva Varga Mihály nem zárta ki, hogy a növekedési ütem fenntartása érdekében, illetve a megrendelésállomány esetleges visszaesése miatt hitelezést és beruházást ösztönző intézkedésekre lehet szükség év közben. Az elmúlt hónapok inflációs nyomását ugyanakkor nem tartja jelentősnek, ezért emiatt nem lát okot azonnali beavatkozásra, és a költségvetési törvény felülvizsgálatát is legfeljebb csak az év második felében, a külső kihívások és az első hat hónap adatainak ismeretében tartja elképzelhetőnek. A miniszter szerint a várható kiadások és többletbevételek összhangban állnak, utóbbiak a tartalékokkal együtt fedezik a családvédelmi és a költségvetési háttérrel nem tervezett egyéb intézkedéseket.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/70944/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-04-01 17:14:59
Óh !
És merre vannak ilyenkor az örök fanyalgó, "szagértő", liberrált pénzügyi zsenik ?!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Cigicsikkeket találtak a Notre-Dame leomlott huszártornyánál

2019.04.25. 11:35
A Notre-Dame felújításáért felelős cég szóvivője elismerte, voltak olyan munkások, akik az állványzaton dohányoztak a munkálatok során, de azt kizárt dolognak tartja, …

Blogstar kávéház

2019.04.25. 02:30
A Notre-Dame iszlamizálódása, Márki-Zay kalapozása, ellenzéki őskáosz, magyarellenes uszítások és Dér Heni férfias kompenzálása csütörtöki online lapszemlénkben.

Brexit: újra szavazhatnak függetlenségükről a skótok

2019.04.24. 16:35
A skót miniszterelnök szerint még a jelenlegi parlamenti időszakban, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségéről, ha Skóciát akarata ellenére …

Tovább emelkedett a Srí Lanka-i merénylet halálos áldozatainak száma

2019.04.24. 10:00
Tovább emelkedett az elhunytak száma, immár 359 halálos áldozata van a szörnyű Srí Lanka-i támadásoknak. A helyi rendőrségi szóvivő, Ruvan Gunasekera …

Szeptembertől kötelező lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

2019.04.24. 07:00
Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár közlése szerint szeptembertől a kötelező védőoltások közé kerül a bárányhimlő elleni oltás is.

Blogstar kávéház

2019.04.24. 01:00
Magyarország kispadozása, Budapest mélyalvása, a kereszténység letámadása, szárnyas hírvivők és Szilágyi Liliána dögös pózolása szerdai online lapszemlénkben.

Nyár végétől repülési tilalmat vezetnek be a főváros felett

2019.04.23. 13:20
Augusztustól éjfél és hajnali öt óra között nem szállhatnak fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren – az erről szóló megállapodást Tarlós István …

Meghalt János, Luxemburg korábbi nagyhercege

2019.04.23. 13:05
A Nassau-Weilburg-ház ötödik uralkodója 98 éves volt, halálhírét fia, Henrik nagyherceg jelentette be.

Lehűlést, esőt és nyarat tatogat az időjárás

2019.04.23. 07:30
Az időjárás kegyes volt hozzánk, hiszen a hosszú hétvége alatt sokszor szinte nyári időnk volt, viszont a hét első munkanapjával az eső is beköszönt.

Blogstar kávéház

2019.04.23. 04:00
Orbán Viktor megtakarítása, a falusi csok piacmozgatása, Szarka Tamás kerítései, Molnár Ferenc Caramel ősrobbanása és Tatár Csilla kikapcsolódása keddi online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?