Blogolj!

Brexit: egyéves halasztás a láthatáron?

A BBC szerint Donald Tusk, az Európai Tanács vezetőjének fejéből pattant ki a flextension gondolata. Theresa May ugyanakkor egyelőre csak június 30-áig kért haladékot. Lehet, az EP-választáson is részt vesznek a britek.

Illusztráció: pixabay.com

Könnyen megeshet, hogy nem ér véget tavasszal a Brexit-bizonytalanság, sőt, a káosz fokozódhat: akár 2020-ra tolhatják el a britek unióból történő kiválását.

A hírek szerint ugyanis újabb rugalmas halasztást kapna a kilépés végső határidejére az Egyesült Királyság. Az Index cikke szerint ezt a BBC EU-s forrásokra hivatkozva közölte, amelyek szerint ezt Donald Tusk, az „EU elnöke”, az Európai Tanács vezetője javasolta.

A Brexit után szabadon már meg is van rá a következő szerencsétlen műszó: flextension. Ez a rugalmas hosszabbítás azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság a megadott egy éven belül bármikor kiléphet, ha sikerült elfogadni a kiválási megállapodást a londoni parlamentben – közli az MTI.

A kezdeményezés célja elejét venni annak, hogy az uniós állam- és kormányfőknek egy-két hetente London újabb és újabb rövid halasztási kérelmeivel kelljen foglalkozniuk.

A Tusk-javaslatot azonban az Európai Tanácsnak is el kell fogadnia. Majd 
amennyiben a bennmaradó huszonhét tagállam támogatja a javaslatot, azt Theresa May brit kormányfő elé fogják tárni a jövő heti rendkívüli EU-csúcson. Ha a britek elfogadják a hosszabbítást, akkor az Egyesült Királyságnak részt kell vennie a május végi európai parlamenti választásokon.

Emlékezetes: a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást a londoni alsóház eddig háromszor elvetette. Londonnak elvileg április 12-ig be kell mutatnia az EU-nak a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit, és tudatnia kell Brüsszellel azt is, hogy e tervek alapján kéri-e ennek a határidőnek a meghosszabbítását.

Theresa May miniszterelnök már a hét elején jelezte, hogy a Brexit további halasztására van szükség, annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a megállapodás nélküli kilépés az Európai Unióból. Az április 12-i határidő meghosszabbításához is kell azonban az EU-ban maradó 27 tagország egyhangú jóváhagyása. Ha ezt nem sikerül biztosítani, a brit EU-tagság jövő pénteken elvileg megállapodás nélkül megszűnhet.

FRISSÍTÉS:

A Tusk-javaslat nyilvánosságra kerülését követően a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) legfeljebb június 30-ig terjedő halasztását kérte az Európai Tanács elnökéhez intézett pénteki levelében Theresa May brit miniszterelnök, nyitva hagyva a korábbi kilépés lehetőségét.

Az MTI híre szerint May azt javasolja, hogy ha a június 30-i határidő előtt sikerül ratifikálni a Brexit feltételrendszerét rögzítő - a londoni alsóház által eddig háromszor elutasított - megállapodást, akkor a halasztási időszak is előbb véget érne.

A konzervatív párti brit miniszterelnök szerint London valójában olyan ratifikációs menetrendre törekszik, amely még május 23. előtt lehetővé tenné a kilépést az Európai Unióból, ugyanis így az Egyesült Királyságnak nem kellene részt vennie az aznap kezdődő európai parlamenti választásokon.

Theresa May közli azonban az uniós állam- és kormányfők alkotta testület vezetőjével azt is, hogy a brit kormány folytatja előkészületeit az EP-választási részvételre, arra az esetre, ha ez elkerülhetetlennek bizonyulna.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/71101/pics/lead_800x600.png
Brexit,Donald Tusk,EU,Európai Tanács,Nagy-Britannia,Theresa May
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Robbantja Nagy-Britanniát a Brexit?

2019.08.06. 05:50
Szakadóban Skócia, mely nagyon nem akar kiválni az európai közösségből.

A megállapodás nélküli Brexit azonnali sokkhatást okozna a brit gazdaságban

2019.08.02. 18:10
Azonnali sokkhatást okozna a brit gazdaságban a brit európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnése a brit jegybank, a Bank of England …

Boris Johnson az Egyesült Királyság miniszterelnöke, október végén Brexit

2019.07.24. 17:10
Boris Johnson az Egyesült Királyság új miniszterelnöke. A volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét II. Erzsébet királynő …

Boris Johnson az új brit miniszterelnök

2019.07.23. 13:10
A várakozásoknak megfelelően Boris Johnson volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét választották a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé a távozó Theresa May miniszterelnök …

Von der Leyen fényévekre van a junckeri őrülettől

2019.07.20. 05:45
Érti és tiszteli ugyanis Kelet-Közép-Európa sajátos szempontjait és érdekeit.

Csak a katonák védhetik meg Európát a migrációs nyomástól

2019.07.20. 05:40
A népességrobbanás és az éghajlatváltozás miatt ugyanis évtizedekre meghatározza kontinensünket a bevándorlás egyre fokozódó kihívása.

A V4-ek elutasították az ngo-hajók által szállított migránsok elosztását

2019.07.18. 19:50
A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös …

Liberális csoportok segítik a randalírozó migránsokat?

2019.07.14. 05:05
A biztonságpolitikai szakértő szerint a belbiztonsági veszélyeztetettség új fázisának lehetünk tanúi Európában.

Infantilissá vált a bosszúszomjas magyar ellenzék

2019.07.14. 05:05
Elfogadhatatlan európai parlamenti viselkedéssel veszik semmibe a magyar választópolgárok döntését.

Orbán Viktor: a kormány érvényt szerzett a magyar emberek akaratának

2019.07.12. 09:25
A kormány sikerrel szerzett érvényt Brüsszelben az európai parlamenti (EP-) választáson kinyilvánított magyar akaratnak, vagyis hogy olyan vezetőket …

Ezeket a cikkeket olvastad már?