Blogolj!

Brexit: egyéves halasztás a láthatáron?

A BBC szerint Donald Tusk, az Európai Tanács vezetőjének fejéből pattant ki a flextension gondolata. Theresa May ugyanakkor egyelőre csak június 30-áig kért haladékot. Lehet, az EP-választáson is részt vesznek a britek.

Illusztráció: pixabay.com

Könnyen megeshet, hogy nem ér véget tavasszal a Brexit-bizonytalanság, sőt, a káosz fokozódhat: akár 2020-ra tolhatják el a britek unióból történő kiválását.

A hírek szerint ugyanis újabb rugalmas halasztást kapna a kilépés végső határidejére az Egyesült Királyság. Az Index cikke szerint ezt a BBC EU-s forrásokra hivatkozva közölte, amelyek szerint ezt Donald Tusk, az „EU elnöke”, az Európai Tanács vezetője javasolta.

A Brexit után szabadon már meg is van rá a következő szerencsétlen műszó: flextension. Ez a rugalmas hosszabbítás azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság a megadott egy éven belül bármikor kiléphet, ha sikerült elfogadni a kiválási megállapodást a londoni parlamentben – közli az MTI.

A kezdeményezés célja elejét venni annak, hogy az uniós állam- és kormányfőknek egy-két hetente London újabb és újabb rövid halasztási kérelmeivel kelljen foglalkozniuk.

A Tusk-javaslatot azonban az Európai Tanácsnak is el kell fogadnia. Majd 
amennyiben a bennmaradó huszonhét tagállam támogatja a javaslatot, azt Theresa May brit kormányfő elé fogják tárni a jövő heti rendkívüli EU-csúcson. Ha a britek elfogadják a hosszabbítást, akkor az Egyesült Királyságnak részt kell vennie a május végi európai parlamenti választásokon.

Emlékezetes: a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást a londoni alsóház eddig háromszor elvetette. Londonnak elvileg április 12-ig be kell mutatnia az EU-nak a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit, és tudatnia kell Brüsszellel azt is, hogy e tervek alapján kéri-e ennek a határidőnek a meghosszabbítását.

Theresa May miniszterelnök már a hét elején jelezte, hogy a Brexit további halasztására van szükség, annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a megállapodás nélküli kilépés az Európai Unióból. Az április 12-i határidő meghosszabbításához is kell azonban az EU-ban maradó 27 tagország egyhangú jóváhagyása. Ha ezt nem sikerül biztosítani, a brit EU-tagság jövő pénteken elvileg megállapodás nélkül megszűnhet.

FRISSÍTÉS:

A Tusk-javaslat nyilvánosságra kerülését követően a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) legfeljebb június 30-ig terjedő halasztását kérte az Európai Tanács elnökéhez intézett pénteki levelében Theresa May brit miniszterelnök, nyitva hagyva a korábbi kilépés lehetőségét.

Az MTI híre szerint May azt javasolja, hogy ha a június 30-i határidő előtt sikerül ratifikálni a Brexit feltételrendszerét rögzítő - a londoni alsóház által eddig háromszor elutasított - megállapodást, akkor a halasztási időszak is előbb véget érne.

A konzervatív párti brit miniszterelnök szerint London valójában olyan ratifikációs menetrendre törekszik, amely még május 23. előtt lehetővé tenné a kilépést az Európai Unióból, ugyanis így az Egyesült Királyságnak nem kellene részt vennie az aznap kezdődő európai parlamenti választásokon.

Theresa May közli azonban az uniós állam- és kormányfők alkotta testület vezetőjével azt is, hogy a brit kormány folytatja előkészületeit az EP-választási részvételre, arra az esetre, ha ez elkerülhetetlennek bizonyulna.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/71101/pics/lead_800x600.png
Brexit,Donald Tusk,EU,Európai Tanács,Nagy-Britannia,Theresa May
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Elhagyhatták a kórházat a Vuhanból hazatért magyarok

2020.02.17. 08:40
Semmilyen tünetet nem mutattak a Dél-pesti Centrumkórházban két hétig karanténban tartott magyarok, a Covid-19 koronavírus által okozott fertőzöttség nem igazolódott, így …

Orbán nyerte a migrációs sakkjátszmát

2020.02.11. 09:15
Merkel megenyhült, a magyar miniszterelnöknek lett igaza.

Várhelyi Olivér felgyorsítaná a nyugat-balkáni bővítést

2020.02.11. 05:10
Az uniós biztos szerint Albániával és Észak-Macedóniával haladéktalanul meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat.

Aláírásgyűjtés a nemzeti identitás megtartásáért

2020.02.06. 11:30
A Székely Nemzeti Tanács aláírásgyűjtést kezdeményezett annak érdekében, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei, köztük a székelység is megtarthassák identitásukat a …

Orbán Viktor: tisztességes alapokra kell helyezni az uniós költségvetést

2020.02.03. 15:15
Tisztességes alapokra kell helyezni az uniós költségvetést, alapkoncepciója ugyanis nem sportszerű, és olyan módosítások vannak benne, amelyek a …

Brexit - Elérkezett a kilépés napja

2020.01.31. 10:10
A brit EU-tagság helyi idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnik meg. Az Európai Unió és elődszervezetei történetében még nem volt példa teljes jogú tagország távozására.

Húzza az időt az Európai Néppárt, továbbra is függőben a Fidesz sorsa

2020.01.23. 10:35
Nem tudott egyezségre jutni az EPP által felállított "bölcsek tanácsa" a Fidesz pártcsaládon belüli jövőjével kapcsolatban, ezért a …

Se kiköpni, le lenyelni nem tudja a Néppárt a Fideszt?

2020.01.20. 17:40
Nincs egyezség a néppárti bölcsek között a Fidesz sorsáról. Sajtóhírek szerint az Európai Néppárt február 3-i közgyűlésén nem kerül napirendre a Fidesz tagságának kérdése, …

Orbán Viktor: Ausztria természetes partnerünk

2020.01.16. 19:45
A miniszterelnök szerint sikerült azonosítani az együttműködés és az együtt nem működés területeit.

Itt az újabb Soros-nyomás: elmarasztalta az EP Magyarországot

2020.01.16. 14:15
A kormányzat véleménye szerint az Európai Parlament állásfoglalásának elfogadása a bevándorláspárti erők „újabb nyomásgyakorlási akciója” Magyarországra, szoros …

Ezeket a cikkeket olvastad már?