Blogolj!

Brexit: egyéves halasztás a láthatáron?

A BBC szerint Donald Tusk, az Európai Tanács vezetőjének fejéből pattant ki a flextension gondolata. Theresa May ugyanakkor egyelőre csak június 30-áig kért haladékot. Lehet, az EP-választáson is részt vesznek a britek.

Illusztráció: pixabay.com

Könnyen megeshet, hogy nem ér véget tavasszal a Brexit-bizonytalanság, sőt, a káosz fokozódhat: akár 2020-ra tolhatják el a britek unióból történő kiválását.

A hírek szerint ugyanis újabb rugalmas halasztást kapna a kilépés végső határidejére az Egyesült Királyság. Az Index cikke szerint ezt a BBC EU-s forrásokra hivatkozva közölte, amelyek szerint ezt Donald Tusk, az „EU elnöke”, az Európai Tanács vezetője javasolta.

A Brexit után szabadon már meg is van rá a következő szerencsétlen műszó: flextension. Ez a rugalmas hosszabbítás azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság a megadott egy éven belül bármikor kiléphet, ha sikerült elfogadni a kiválási megállapodást a londoni parlamentben – közli az MTI.

A kezdeményezés célja elejét venni annak, hogy az uniós állam- és kormányfőknek egy-két hetente London újabb és újabb rövid halasztási kérelmeivel kelljen foglalkozniuk.

A Tusk-javaslatot azonban az Európai Tanácsnak is el kell fogadnia. Majd 
amennyiben a bennmaradó huszonhét tagállam támogatja a javaslatot, azt Theresa May brit kormányfő elé fogják tárni a jövő heti rendkívüli EU-csúcson. Ha a britek elfogadják a hosszabbítást, akkor az Egyesült Királyságnak részt kell vennie a május végi európai parlamenti választásokon.

Emlékezetes: a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást a londoni alsóház eddig háromszor elvetette. Londonnak elvileg április 12-ig be kell mutatnia az EU-nak a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit, és tudatnia kell Brüsszellel azt is, hogy e tervek alapján kéri-e ennek a határidőnek a meghosszabbítását.

Theresa May miniszterelnök már a hét elején jelezte, hogy a Brexit további halasztására van szükség, annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a megállapodás nélküli kilépés az Európai Unióból. Az április 12-i határidő meghosszabbításához is kell azonban az EU-ban maradó 27 tagország egyhangú jóváhagyása. Ha ezt nem sikerül biztosítani, a brit EU-tagság jövő pénteken elvileg megállapodás nélkül megszűnhet.

FRISSÍTÉS:

A Tusk-javaslat nyilvánosságra kerülését követően a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) legfeljebb június 30-ig terjedő halasztását kérte az Európai Tanács elnökéhez intézett pénteki levelében Theresa May brit miniszterelnök, nyitva hagyva a korábbi kilépés lehetőségét.

Az MTI híre szerint May azt javasolja, hogy ha a június 30-i határidő előtt sikerül ratifikálni a Brexit feltételrendszerét rögzítő - a londoni alsóház által eddig háromszor elutasított - megállapodást, akkor a halasztási időszak is előbb véget érne.

A konzervatív párti brit miniszterelnök szerint London valójában olyan ratifikációs menetrendre törekszik, amely még május 23. előtt lehetővé tenné a kilépést az Európai Unióból, ugyanis így az Egyesült Királyságnak nem kellene részt vennie az aznap kezdődő európai parlamenti választásokon.

Theresa May közli azonban az uniós állam- és kormányfők alkotta testület vezetőjével azt is, hogy a brit kormány folytatja előkészületeit az EP-választási részvételre, arra az esetre, ha ez elkerülhetetlennek bizonyulna.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/71101/pics/lead_800x600.png
Brexit,Donald Tusk,EU,Európai Tanács,Nagy-Britannia,Theresa May
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Boris Johnson a legesélyesebb a brit Konzervatív Párt vezetésére

2019.06.16. 11:10
Egy hazai szakértő szerint az eddigi eredmények alapján Boris Johnson tűnik a legesélyesebbnek a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetésére.

Közös jelölteket támogatnak a V4-ek az uniós tisztségekre

2019.06.13. 14:45
A Visegrádi Négyek miniszterelnökei erről budapesti megbeszélésükön egyeztek meg.

Kocsis Máté: éleslövészet van, célkeresztben a jövőnk!

2019.05.25. 08:00
Nincsen felesleges szavazat május 26-án, hiszen óriásit téved, aki azt hiszi, hogy Orbán Viktornak már kellő felhatalmazása van az európai vitákban. A bevándorlás …

Itt a vége: May elárulta, mikor távozik!

2019.05.24. 11:15
Már csak napjai vannak hátra. Nem sokkal az EP-választást követően végleg lelép a színről a brit miniszterelnök.

Orbán: a politikai baloldal tönkreteszi Európát

2019.05.24. 09:30
A német–francia tengelyű Európa korszaka lejárt. Franciaország, Németország és a visegrádi államok, így néz ki Európa új geometriája – mutatott rá a Bildnek adott interjúban a magyar …

EP-választás - Ma délutánig lehet átjelentkezni, már 77 ezren éltek a lehetőséggel

2019.05.22. 10:25
Ma délután 16 óráig kérhetik átjelentkezésüket egy másik településre azok a magyarországi lakóhellyel rendelkező …

Kövér: aljas és perverz, amit Brüsszel az európai fajtával tesz

2019.05.16. 05:05
A házelnök szerint ahelyett, hogy azon gondolkodna Európa, miként lehetne a családok biztonságát helyreállítani, tömeges lakosságcserével próbálja meg …

Ha szövetségi állammá válna az EU, megszűnne mai kettős játékának lehetősége

2019.05.12. 16:50
Az EU Európai Egyesült Államokká válása egyszerűsítené az unió globális geopolitikai játszmáját, ugyanakkor elvenne jó …

EP-választás: Hétfőtől lehet leadni a levélszavazatokat a kijelölt külképviseleteken

2019.05.12. 11:05
A sem magyarországi, sem más uniós tagországban lakcímmel nem rendelkező választópolgárok hétfőtől adhatják le …

Eldőlt: Nagy-Britanniában is megtartják az EP-választást

2019.05.07. 17:25
Addig ment a huzavona a Brexittel, mígnem elkerülhetetlenné vált a britek részvétele az európai parlamenti voksoláson.

Ezeket a cikkeket olvastad már?