Blogolj!

Íme az első valós kép egy fekete lyukról!

Charlotte

Ez az év legfontosabb tudományos felfeldezése! Az Event Horizon Telescope teleszkóphálózat elkészítette az első igazi felvételt egy fekete lyukról. A képződményt fényes gyűrű veszi körül. 

Az Eseményhorizont Távcső (Event Horizon Telescope, EHT) nyolc földi rádióteleszkóp nemzetközi együttműködésben üzemeltetett bolygóméretű hálózata, amelyet arra terveztek, hogy képet alkossanak egy fekete lyukról. A mai napon az EHT kutatói világszerte egybehangolt sajtókonferenciákon jelentik be, hogy sikerrel jártak, bemutatva egy szupernagy tömegű fekete lyuk és árnyékának első látható bizonyítékát. 

Az áttörést jelentő eredményt a The Astronomical Journal Letters c. folyóirat különszámában megjelent hat szakcikkben közölték. A kép a Virgo galaxishalmaz centrumát uraló M87 galaxis központjában helyet foglaló fekete lyukat fedi fel, amely 55 millió fényévre van tőlünk, tömege pedig a Napénak 6,5 milliárdszorosa.

Az EHT a Föld különböző részein működő rádiótávcsöveket kapcsolja össze egyetlen, mindeddig példa nélküli bolygóméretű virtuális teleszkóppá. Ez pedig új lehetőséget nyújt a kutatóknak a Világegyetem Einstein-féle általános relativitáselmélet által megjósolt szélsőséges objektumainak vizsgálatára, éppen az elméletet először igazoló tudománytörténeti jelentőségű mérés századik évfordulójának évében.

forrás: origo

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/71288/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Rossz hír, nem sok hosszú hétvégénk lesz jövőre

2019.06.26. 12:15
A Magyar Közlönyben megjelent rendeletből kiderült mennyi az annyi: 2020-ban három négynapos és három háromnapos hosszú hétvégénk lesz.

Blogstar kávéház

2019.06.26. 04:30
Aggasztó vallási diszkriminációk, a zöld őrület vallása, a baloldali értelmiség pánikja, Tarlós István rátermettsége és Szandi légtornája szerdai online lapszemlénkben.

Nyolcvan év után felszentelik a Dunakeszi Szent Imre templomot

2019.06.25. 20:15
Nyolc évtized múltán, az épületének teljes belső rekonstrukciójának befejezéseképpen szentelik fel a Dunakeszi Szenti Imre templomot, Beer Miklós megyéspüspök …

Ezért nem lehet Paksból Csernobil

2019.06.25. 18:50
Pakson nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset, mert a két blokktípus tervezése teljesen más.

Milliók vízminőségét javíthatja a szegedi egyetem új berendezése

2019.06.25. 18:35
Az indiai Amity (Noida) Egyetemmel közösen az Szegedi Tudományegyetem kutatói olyan berendezés prototípusának kifejlesztésén dolgoznak, amely képes lehet a …

Hamarosan kiderül, ki lesz az új brit miniszterelnök

2019.06.25. 15:25
A párt kedd délután közzétett rövid közleménye szerint az időpontot a tisztségért versengő két jelölttel, Boris Johnson volt és Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel egyeztetve …

Az Orbán-fóbia az ellenzék zsákutcája

2019.06.25. 05:50
A túltolt tagadásból nem lesz politikai építkezés.

Szájer elárulta, miért lett hazánk az unió fekete báránya

2019.06.25. 05:45
A Fidesz EP-képviselője rendesen odavágott a birodalomépítő Brüsszelnek.

Blogstar kávéház

2019.06.25. 05:05
Az előválasztás rekordjai, az ellenzék roncsderbije, Tarlós István hasítása, Nagypál Krisztina természetes szépsége és Lady Gaga meglepetése keddi online lapszemlénkben.

Szerdától drágábban tankolhatunk

2019.06.24. 14:05
Az utóbbi hetekben "megszokott" csökkenés után most drágulásra számíthatunk a kutakon, ugyanis a Mol 3 forinttal emeli a benzin és 5 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI hétfőn …

Ezeket a cikkeket olvastad már?