Blogolj!

Saját pártja is Theresa May ellen fordult

A kormányzó brit Konzervatív Párt képviselőinek jelentős része is az új Brexit Pártra szavazna a sajátja helyett a májusi európai parlamenti választásokon - derül ki egy friss felmérésből.

Fotó: newyorker.com

Nem áll jól Theresa May brit miniszterelnök szénája és ezt igen jól példázzák a Survation közvélemény-kutató cég legújabb felmérésének eredményei is. A kutatás szerint ugyanis már a brit miniszterelnök saját pártjának tagjai is Nigel Farage új, Brexit Pártjára szavaznának a májusi európai parlamenti választásokon - már persze, ha lenne ilyen a szigetországban -, így tiltakozva az Európai Unió és Nagy-Britannia között létrejövő Brexit-halasztási megállapodás ellen.

A felmérést a Mail on Sunday című vasárnapi konzervatív brit tömeglap rendelte be a cégtől, az eredmények pedig igazán árulkodóak: a megkérdezett 781 tory önkormányzati tanácsnok 52 százaléka voksolna csak a Konzervatív Pártra a májusi brit EP-választásokon, 40 százalékuk viszont a jóval radikálisabb és egészen frissen alapított Brexit Pártra adná le szavazatát.

A Brexit Párt vezetője, Nigel Farange közismert Európai Unió-ellenességéről, korábban az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt a vezetője, új pártját április 12-én jelentette be. A párt célját úgy fogalmazta meg, szeretnék gyökeresen megváltoztatni a brit politika arculatát, sőt, valóságos politikai forradalmat robbantanának ki.

A Brexit Párt annak ellenére, hogy csupán néhány napja létezik hivatalosan, már a teljes brit választói körben is vezeti az EP-választásra készülő pártok népszerűségi listáját Nagy-Britanniában, egy szintén friss felmérés szerint a szavazók 27 százaléka adná le voksát a pártra az esetleges EP-szavazáson.

A britek Európai Uniós tagsága eredetileg március 29-én szűnt volna meg, de Theresa May kezdeményezésére az EU kétszer is eltolta az időpontot, miután a londoni parlament alsóháza háromszor is elutasította a Brexit feltételrendszeréről novemberi megállapodását. A jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet, ám ennek az a feltétele, hogy a briteknek részt kell venniük a májusi EP-választásokon, ha a brit parlament nem fogadja el a Brexit-megállapodást május 22-ig. Ha ez így lesz, akkor május 23-án kerülne sor a brit EP-választásokra.

A 2014-es EP-szavazást egyébként Farage korábbi pártja nyerte, a brit EP-mandátumok egyharmadát megszerezve. A közvélemény-kutatásban megkérdezett helyhatósági képviselők 76 százaléka leváltaná Theresa Mayt.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/71736/pics/lead_800x600.jpg
Brexit,EU,Nagy-Britannia,Theresa May
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Salvini a migránspártiak ellen, Budapesten Salvini mellett demonstráltak

2019.10.19. 18:20
Kétszázezres tömeg tüntetett Rómában a bevándorláspárti, baloldali kormány ellen Matteo Salvini vezetésével. Budapesten eközben szintén hatalmas …

Újabb csavar a londoni parlamentben: tovább húzzák a Brexitet

2019.10.19. 16:20
Olyan törvénymódosítást fogadtak el az alsóházban szombaton, mely gyakorlatilag az október 31-ére tervezett Brexit halasztását jelenti. Boris Johnson azonban megmakacsolni …

Elképesztő, mekkorát bukik Európa a Brexiten!

2019.10.19. 06:05
A következő uniós költségvetési ciklusban 84 milliárd eurós hiánnyal kell számolni a szakértő szerint.

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről

2019.10.17. 18:30
Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről a tagországok …

EU-csúcs - Megkezdődött az uniós tagországok kormányfőinek találkozója

2019.10.17. 16:30
Megkezdődött csütörtök délután Brüsszelben az Európai Tanács kétnapos találkozója, amelynek központi témája a brit uniós tagság …

Megszületett a megállapodás a Brexitről

2019.10.17. 12:10
Boris Johnson brit miniszterelnök szerint "nagyszerű új megállapodás" született a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről.

Egyre komolyabb a nyomás az Európába tartó főbb migrációs útvonalakon

2019.10.16. 19:15
Leginkább az Égei-tengeren emelkedett az illegális bevándorlók száma.

Varsóba hívnák Trumpot a visegrádi négyek

2019.10.08. 18:15
A négy visegrádi ország (V4) azt mérlegeli, hogy közösen meghívják Varsóba Donald Trump amerikai államfőt - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök a Blesk.cz hírportálon kedden megjelenő …

Megsemmisítette a parlamenti ülés felfüggesztését a brit bíróság

2019.09.24. 12:40
Újabb pofont kapott Boris Johnson miniszterelnök. Többen máris a lemondását követelik.

Orbán: igazságtalanul nehéz harcot vívunk a jó ügyért

2019.09.21. 17:40
Magyarország készen áll, hogy ahol tud, ott segítséget nyújtson Olaszországnak, így ha végre elszánja magát, hogy a határokat megvédi, segítünk – mondta miniszterelnökünk …

Ezeket a cikkeket olvastad már?