Blogolj!

Saját pártja is Theresa May ellen fordult

A kormányzó brit Konzervatív Párt képviselőinek jelentős része is az új Brexit Pártra szavazna a sajátja helyett a májusi európai parlamenti választásokon - derül ki egy friss felmérésből.

Fotó: newyorker.com

Nem áll jól Theresa May brit miniszterelnök szénája és ezt igen jól példázzák a Survation közvélemény-kutató cég legújabb felmérésének eredményei is. A kutatás szerint ugyanis már a brit miniszterelnök saját pártjának tagjai is Nigel Farage új, Brexit Pártjára szavaznának a májusi európai parlamenti választásokon - már persze, ha lenne ilyen a szigetországban -, így tiltakozva az Európai Unió és Nagy-Britannia között létrejövő Brexit-halasztási megállapodás ellen.

A felmérést a Mail on Sunday című vasárnapi konzervatív brit tömeglap rendelte be a cégtől, az eredmények pedig igazán árulkodóak: a megkérdezett 781 tory önkormányzati tanácsnok 52 százaléka voksolna csak a Konzervatív Pártra a májusi brit EP-választásokon, 40 százalékuk viszont a jóval radikálisabb és egészen frissen alapított Brexit Pártra adná le szavazatát.

A Brexit Párt vezetője, Nigel Farange közismert Európai Unió-ellenességéről, korábban az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt a vezetője, új pártját április 12-én jelentette be. A párt célját úgy fogalmazta meg, szeretnék gyökeresen megváltoztatni a brit politika arculatát, sőt, valóságos politikai forradalmat robbantanának ki.

A Brexit Párt annak ellenére, hogy csupán néhány napja létezik hivatalosan, már a teljes brit választói körben is vezeti az EP-választásra készülő pártok népszerűségi listáját Nagy-Britanniában, egy szintén friss felmérés szerint a szavazók 27 százaléka adná le voksát a pártra az esetleges EP-szavazáson.

A britek Európai Uniós tagsága eredetileg március 29-én szűnt volna meg, de Theresa May kezdeményezésére az EU kétszer is eltolta az időpontot, miután a londoni parlament alsóháza háromszor is elutasította a Brexit feltételrendszeréről novemberi megállapodását. A jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet, ám ennek az a feltétele, hogy a briteknek részt kell venniük a májusi EP-választásokon, ha a brit parlament nem fogadja el a Brexit-megállapodást május 22-ig. Ha ez így lesz, akkor május 23-án kerülne sor a brit EP-választásokra.

A 2014-es EP-szavazást egyébként Farage korábbi pártja nyerte, a brit EP-mandátumok egyharmadát megszerezve. A közvélemény-kutatásban megkérdezett helyhatósági képviselők 76 százaléka leváltaná Theresa Mayt.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/71736/pics/lead_800x600.jpg
Brexit,EU,Nagy-Britannia,Theresa May
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Egyre jobban kóstolgatják a migránsok a magyar határt

2020.05.28. 03:50
A járványveszély lecsengésével újra fokozódik a nyomás.

Az EU csődje: válságkezelésből elégtelen!

2020.05.12. 04:40
A Magyarország elleni boszorkányüldözés a jól megszokott figyelemelterelés.

Ha elül a koronavírus, berobbanhat a migránsözön

2020.05.06. 04:50
Dupla szorítással kell szembenéznie Európának.

Orbán Viktor: a Magyarországról álhíreket terjesztők kérjenek bocsánatot a magyar emberektől!

2020.05.04. 19:30
A Magyarország ellen zajló példátlan támadásról és dezinformációs kampányról, valamint az ezek …

Varga Judit: a magyar ellenzék azonnal kérjen bocsánatot!

2020.05.01. 05:00
Hazudtak, de most már lebuktak!

Koronavírus: hazatérnek Európából a migránsok?

2020.04.14. 09:15
Naná, hogy visszafelé is embercsempészek viszik az illegális bevándorlókat. Persze csak ideig-óráig lélegezhet föl az öreg kontinens...

A vírusválság megerősítette a nemzetállamokat

2020.04.14. 09:05
Az Európai Unió csúnyán leszerepelt, mikor bizonyítania kellett volna.

Szijjártó: a nemzeti válaszok működnek, a brüsszeli koordináció nem

2020.04.07. 09:55
A koronavírus-járvány lerántotta a leplet az Európai Unióról.

Intenzívre került Boris Johnson

2020.04.06. 21:30
Ahogy arról mi is beszámoltunk, Boris Johnson vasárnap kórházba került koronavírus miatt, a brit miniszterelnök állapota azóta rosszabbodott, ezért intenzív osztályon ápolják.

Traian Ungureanu: az EU tulajdonképpen megszűnt létezni

2020.04.06. 20:00
Az egyik legismertebb román konzervatív gondlkodó az Adevărul, román napilap hasábjain jelentette meg véleméyncikkét, melyben kifejtette, válságkezelés tekintetében az Európai …

Ezeket a cikkeket olvastad már?