Blogolj!

Saját pártja is Theresa May ellen fordult

A kormányzó brit Konzervatív Párt képviselőinek jelentős része is az új Brexit Pártra szavazna a sajátja helyett a májusi európai parlamenti választásokon - derül ki egy friss felmérésből.

Fotó: newyorker.com

Nem áll jól Theresa May brit miniszterelnök szénája és ezt igen jól példázzák a Survation közvélemény-kutató cég legújabb felmérésének eredményei is. A kutatás szerint ugyanis már a brit miniszterelnök saját pártjának tagjai is Nigel Farage új, Brexit Pártjára szavaznának a májusi európai parlamenti választásokon - már persze, ha lenne ilyen a szigetországban -, így tiltakozva az Európai Unió és Nagy-Britannia között létrejövő Brexit-halasztási megállapodás ellen.

A felmérést a Mail on Sunday című vasárnapi konzervatív brit tömeglap rendelte be a cégtől, az eredmények pedig igazán árulkodóak: a megkérdezett 781 tory önkormányzati tanácsnok 52 százaléka voksolna csak a Konzervatív Pártra a májusi brit EP-választásokon, 40 százalékuk viszont a jóval radikálisabb és egészen frissen alapított Brexit Pártra adná le szavazatát.

A Brexit Párt vezetője, Nigel Farange közismert Európai Unió-ellenességéről, korábban az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának volt a vezetője, új pártját április 12-én jelentette be. A párt célját úgy fogalmazta meg, szeretnék gyökeresen megváltoztatni a brit politika arculatát, sőt, valóságos politikai forradalmat robbantanának ki.

A Brexit Párt annak ellenére, hogy csupán néhány napja létezik hivatalosan, már a teljes brit választói körben is vezeti az EP-választásra készülő pártok népszerűségi listáját Nagy-Britanniában, egy szintén friss felmérés szerint a szavazók 27 százaléka adná le voksát a pártra az esetleges EP-szavazáson.

A britek Európai Uniós tagsága eredetileg március 29-én szűnt volna meg, de Theresa May kezdeményezésére az EU kétszer is eltolta az időpontot, miután a londoni parlament alsóháza háromszor is elutasította a Brexit feltételrendszeréről novemberi megállapodását. A jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet, ám ennek az a feltétele, hogy a briteknek részt kell venniük a májusi EP-választásokon, ha a brit parlament nem fogadja el a Brexit-megállapodást május 22-ig. Ha ez így lesz, akkor május 23-án kerülne sor a brit EP-választásokra.

A 2014-es EP-szavazást egyébként Farage korábbi pártja nyerte, a brit EP-mandátumok egyharmadát megszerezve. A közvélemény-kutatásban megkérdezett helyhatósági képviselők 76 százaléka leváltaná Theresa Mayt.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/71736/pics/lead_800x600.jpg
Brexit,EU,Nagy-Britannia,Theresa May
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Boris Johnson a legesélyesebb a brit Konzervatív Párt vezetésére

2019.06.16. 11:10
Egy hazai szakértő szerint az eddigi eredmények alapján Boris Johnson tűnik a legesélyesebbnek a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetésére.

Közös jelölteket támogatnak a V4-ek az uniós tisztségekre

2019.06.13. 14:45
A Visegrádi Négyek miniszterelnökei erről budapesti megbeszélésükön egyeztek meg.

Kocsis Máté: éleslövészet van, célkeresztben a jövőnk!

2019.05.25. 08:00
Nincsen felesleges szavazat május 26-án, hiszen óriásit téved, aki azt hiszi, hogy Orbán Viktornak már kellő felhatalmazása van az európai vitákban. A bevándorlás …

Itt a vége: May elárulta, mikor távozik!

2019.05.24. 11:15
Már csak napjai vannak hátra. Nem sokkal az EP-választást követően végleg lelép a színről a brit miniszterelnök.

Orbán: a politikai baloldal tönkreteszi Európát

2019.05.24. 09:30
A német–francia tengelyű Európa korszaka lejárt. Franciaország, Németország és a visegrádi államok, így néz ki Európa új geometriája – mutatott rá a Bildnek adott interjúban a magyar …

EP-választás - Ma délutánig lehet átjelentkezni, már 77 ezren éltek a lehetőséggel

2019.05.22. 10:25
Ma délután 16 óráig kérhetik átjelentkezésüket egy másik településre azok a magyarországi lakóhellyel rendelkező …

Kövér: aljas és perverz, amit Brüsszel az európai fajtával tesz

2019.05.16. 05:05
A házelnök szerint ahelyett, hogy azon gondolkodna Európa, miként lehetne a családok biztonságát helyreállítani, tömeges lakosságcserével próbálja meg …

Ha szövetségi állammá válna az EU, megszűnne mai kettős játékának lehetősége

2019.05.12. 16:50
Az EU Európai Egyesült Államokká válása egyszerűsítené az unió globális geopolitikai játszmáját, ugyanakkor elvenne jó …

EP-választás: Hétfőtől lehet leadni a levélszavazatokat a kijelölt külképviseleteken

2019.05.12. 11:05
A sem magyarországi, sem más uniós tagországban lakcímmel nem rendelkező választópolgárok hétfőtől adhatják le …

Eldőlt: Nagy-Britanniában is megtartják az EP-választást

2019.05.07. 17:25
Addig ment a huzavona a Brexittel, mígnem elkerülhetetlenné vált a britek részvétele az európai parlamenti voksoláson.

Ezeket a cikkeket olvastad már?