Blogolj!

Több mint 200 halálos áldozata van a Srí Lanka-i robbantássorozatnak

Az indiai ANI hírügynökség számolt be elsőként arról, hogy legalább hat robbanás rázta meg Srí Lankát húsvét vasárnap reggel. Később a főváros peremterületein még két detonációt hajtottak végre, három katolikus templomnál és öt szállodánál történt összehangolt bombatámadás.

Fotó: The Guardian

Vasárnap reggel hat merénylet történt egyszerre a szigetországban, a fővárosban Colombóban a Szent Antal templomot és három luxusszállodát támadtak meg, míg a fővárostól északra fekvő Negombóban a Szent Sebestyén-templomnál, továbbá a 250 kilométerre keletre fekvő Batticaloa városában található templomnál is bombatámadás történt. Néhány órával később még két detonáció rázta meg a főváros peremterületeit.

A helyi rendőrség szóvivőjének közlése szerint 207 halálos áldozata van a merényletnek - köztük legalább 27 külföldi -, a sebesültek száma pedig meghaladja a négyszázat is. A The Guardian arról számolt be, hogy a batticaolai kórházban legalább 300 embert látnak el a robbanások során keletkezett sérüléseik miatt. A beszámolók szerint a robbantások a turisták körében népszerű szállodáknál történtek, a támadássorozatot eddig egyik terrorszervezet sem vállalta magára.

A Srí Lanka-i kormány a bombatámadások hatására helyi idő szerint hétfő reggel hat óráig kijárási tilalmat rendelt el az országban, és a közösségi média működését is felfüggesztette. Srí Lanka lakosságának mindössze 8 százaléka keresztény, de vallási és etnikai megosztottsága évtizedekig okozott komoly problémát a szigeten, a 2009-ben záruló, 26 évig tartó polgárháborúban 100 ezer ember vesztette életét, azóta ez a legsúlyosabb robbantássorozat az országban.

A támadásról és a keletkezett károkról készült videók elárasztották az internetet, ezeken a felvételeken jól látszik micsoda pusztítást végeztek a detonációk. A felvételek megtekintését csak erős idegzetűeknek és tizennyolc éven felülieknek ajánljuk. 

Egy szemtanú az autójából vette föl, ahogy felrobbantják az egyik templomot.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményben ítélte el a keresztény közösséget sújtó Srí Lanka-i aljas támadásokat, a tárca megdöbbenéssel értesült a húsvétvasárnapi merényletekről. A minisztérium úgy fogalmazott, több robbanás szándékosan a húsvétot templomban ünneplő keresztény közösséget célozta, ami elmondhatatlanul aljas cselekedet.

A KKM közleményében kiemelte, folyamatosan kapcsolatban állnak a hatóságokkal, de

jelenleg nincs információjuk arról, hogy magyar érintettje lenne a támadásoknak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a bombatámadásokra reagálva úgy fogalmazott, a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon. A merényletsorozat ismét bebizonyította, hogy a terrorszervezetek támadásainak kiemelt célpontjává váltak a hívők közösségei, ezen belül is elsősorban a keresztények. A terroristák ezúttal misék alatt támadtak a hívekre, ami rendkívül gátlástalan cselekedet - fűzte hozzá.

Szijjártó: a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon

ha NEKED is számít a vélemény. Közéleti válogatás a legfontosabb és legütősebb cikkekből, a napi muníció, hogy képben légy. Leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik. A kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a húsvétvasárnap Srí Lankán elkövetett, több mint kétszáz halálos áldozatot követelő merényletsorozattal kapcsolatban az M1 aktuális csatornának.

A külügyminiszter elmondta, hogy a merényletben esetleg érintett magyar állampolgárok számára vészhelyzeti telefonvonalat létesítettek, amelynek száma a konzuli szolgálat honlapján megtalálható. A magyar hatóságok hét, Srí Lankán tartózkodó regisztrált magyar állampolgárról tudnak, nekik nem esett bajuk. A miniszter azt kéri a térségbe utazóktól, hogy regisztráljanak a konzulátusi szolgálat honlapján, adják meg a tartózkodási helyüket, hogy baj esetén minél hamarabb segítséget kaphassanak a magyar hatóságoktól.

Áder János köztársasági elnök Magyarország minden polgára nevében őszinte részvétét fejezte ki a merényletekben elhunyt ártatlan emberek hozzátartozóinak és barátainak a Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i államfőnek küldött részvét-táviratában.

"Mély megdöbbenéssel és mélységes szomorúsággal értesültem a brutális terrorcselekményekről, amelyek Srí Lanka négy városában történtek a nap folyamán és tragikus módon oly sok békés ember életét követelték"

- olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez eljuttatott részvét-táviratban.

Áder János kiemelte, Magyarország polgárai a gyász nehéz óráiban kiállnak Srí Lanka népe mellett, és megerősítik, hogy továbbra is elkötelezettek a terrorizmus és a vallási szélsőségesség elleni globális küzdelem mellett. A köztársasági elnök mielőbbi felépülést kívánt annak a több száz embernek, aki megsebesült "az aljas támadásokban".

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 vasárnap reggeli műsorában elmondta, a merénylők egy jól átgondolt, megszervezett támadássorozatot hajtottak végre Srí Lankán és az is elképzelhető, hogy még nincs vége. A szakértő szerint az elkövetők feltehetően tamil vagy szingaléz terroristák lehettek és nem muszlimok, akik ebben az országban inkább áldozatok szoktak lenni.

A szakértő szerint amíg egyetlen terrorszervezet sem vállalja magára a robbantásokat, addig újabb merényletek várhatók.

A Reuters vasárnap délután arról számolt be, hogy a hatóságok hat embert vettek őrizetbe a merényletsorozattal összefüggésben, a hírügynökség szerint a colombói háznál történt rajtaütés során lövöldözés alakult ki, az akcióban három rendőr életét vesztette. A rendőrség további részleteket nem közölt az elkövetők hátteréről, a Reuters szerint a robbantók elkövetői között öngyilkos merénylő is lehetett.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/71706/pics/lead_800x600.jpg
Merénylet,robbantás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Többen meghaltak egy hollandiai lövöldözésben

2019.09.09. 21:45
Úgy tudni, egy rendőr végzett családtagjaival, majd magával.

Késes merénylet Lyon mellett – egy ember meghalt

2019.08.31. 19:20
Egy 33 éves afgán férfi szombat délután megölt egy embert és kilenc másikat megsebesített a franciaországi Lyonhoz közeli Villeurbanne-ban. Könnyen lehet, hogy terrortámadás történt.

Amerika forrong, Texasban és Ohióban is fegyveres merénylet történt

2019.08.04. 11:55
A két lövöldözésben összesen 29 ember veszítette életét. Néhány napja egy kaliforniai fokhagyma-fesztiválon is tüzet nyitottak, ott hárman haltak meg.

Közzétették a lyoni merénylő fotóját

2019.05.25. 09:50
A fotón egy kerékpárt toló férfi látható, aki sötét napszemüveget, hosszú ujjú fekete felsőt és világos rövidnadrágot visel, az arca java részét pedig egy kendővel fedte el.

Döbbenet: robbanás rázta meg Lyont

2019.05.24. 18:55
Újabb terrortámadás zaklatja fel Európát: csomagba rejtett bomba robbant a francia nagyvárosban. Úgy tűnik, ezúttal legalább halálos áldozatok nincsenek.

Még nincs vége? Csaknem száz bombát találtak Srí Lanka fővárosában

2019.04.22. 16:05
Könnyen lehet, hogy a terroristák további merényletekre is készültek vagy készülnek.

Hét öngyilkos merénylő robbanthatott Srí Lankán

2019.04.22. 09:50
A robbantássorozatnak legalább 290 halálos áldozata és ötszáz sebesültje van, köztük külföldi állampolgárok.

Orbán: Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni harc mellett

2019.04.22. 05:45
A magyar miniszterelnök a kereszténységet ért súlyos Srí Lanka-i merényletre reagált.

Nagyszabású iszlamista terrortámadást blokkoltak Németországban

2019.03.22. 17:25
Tizenegy embert vettek őrizetbe a hatóságok. Lőfegyverekkel és egy nehéz járművel akartak merényletet végrehajtani, céljuk az volt, hogy kioltsák minél több …

Félszáz társa életét mentette meg a bátor olasz fiú

2019.03.22. 10:20
Érdekes dolog a hazugság. Hazudni alapvetően nem szép dolog, de néha bizony olyan helyzetek elé állít minket az élet, hogy elkerülhetetlen a lódítás. Sőt, akadnak olyan …

Ezeket a cikkeket olvastad már?