Blogolj!

Cigicsikkeket találtak a Notre-Dame leomlott huszártornyánál

A Notre-Dame felújításáért felelős cég szóvivője elismerte, voltak olyan munkások, akik az állványzaton dohányoztak a munkálatok során, de azt kizárt dolognak tartja, hogy a cigicsikkeknek bármi köze lenne a székesegyházat ért tűzvészhez.

Továbbra sem világos, mi okozta a párizsi Notre-Dame katedrális múlt heti katasztrófáját. Mint ismert, a székesegyház felújítás alatt álló tetőszerkezete kapott lángra és semmisült meg a tűzben. A huszártorony bedőlt, felbecsülhetetlen károk keletkeztek. Bár az előzetes találgatásoknál jobb a helyzet, így is sok időt vesz majd igénybe, hogy teljesen helyre tudják állítani a katedrálist.

A francia rendőrség természetesen folyamatosan nyomoz, hogy kiderítse, mi okozta a pusztító tüzet, szerdán pedig azt közölték a hatóságok, hogy hét cigicsikket is találtak a felújítás alatt álló tetőrészeknél, ahonnan vélhetően kiindult a tűz. A huszártorony felújításáért felelős cég, a Le Bras Freres szóvivője, Marc Eskenazi elismerte, hogy az állványzaton dolgozók egy része dohányzott, de azt teljes mértékben kizárta, hogy a helyszínen talált csikkek okozták volna a tüzet.

A szóvivő azt is elismerte, egyes munkások megszegték a dohányzási tilalmat, ami érvényben volt az állványzatokon, ezt pedig a rendőröknek is elismerték.

"Tényleg tilos volt az állványzaton dohányozni, de a tiltást többé-kevésbé betartották. Viszont egy kissé bonyolult volt mindig lemászni dohányozni, mert az időbe telik"

- nyilatkozta Eskenazi, aki szerint elképzelhetetlen, hogy a csikkeknek bármi közük legyen a tűzhöz.

"Ha valaki próbált már tüzet gyújtani egy kandallóban, az tudja, hogy egy fatörzsre dobott csikktől semmi nem történik"

- magyarázta a szóvivő.

Egyes szakértők úgy vélik, valóban nem cigicsikk, sokkal inkább egy rövidzárlat vezetett a végzetes katasztrófához. Vannak, akik úgy vélik, hogy az állványzat liftjeinek elektromos szerkezetében keletkezett rövidzárlat állhat a tűzvész hátterében, de Marc Eskenazi szerint ez sem valószínű.

"Ezek a liftek messze voltak a huszártoronytól, márpedig azt már megállapították, hogy a tűz az építmény belső részéből indult. A liftek sem lehetnek a tűzvész okozói"

- szögezte le a szóvivő.

A székesegyház vezetői ugyanakkor elismerték, hogy a Notre-Dame padlásán annak ellenére voltak olyan elektromos kábelek, amelyekben lehetett rövidzárlat, hogy ezt szintén biztonsági előírások tiltják.

Címkék: Notre Dame, Párizs, tűz
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/71906/pics/lead_800x600.jpg
Notre Dame,Párizs,tűz
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szibériai erdőtűz – legalább száz év kell a természet regenerálódásához

2019.08.03. 09:20
Orosz tudósok szerint legalább 60 évre, de egyes területeken egy egész évszázadra lesz szükség ahhoz, hogy regenerálódjanak a mostani …

A hőhullám miatt ismét veszélybe került a Notre-Dame

2019.07.26. 11:40
Az Európán végigsöprő hőhullám miatt beomolhat a párizsi Notre-Dame boltozata – figyelmeztet az áprilisi tűzvészben megrongálódott székesegyház felújításáért felelős …

Felgyújtottak egy filmstúdiót Japánban, többen meghaltak

2019.07.18. 12:20
Huszonhárman meghaltak, harmincnyolcan pedig megsérültek amikor egy férfi szándékosan gyújtotta fel a Kyoto Animation stúdiót.

Botrány és rendbontás a francia nemzeti ünnepen

2019.07.14. 18:40
Macront kifütyülték, 152 embert őrizetbe vettek. Így tisztelgett Párizs a Bastille 1789-es ostromának évfordulóján.

Halálos tűzvész volt egy ukrán elmegyógyintézetben

2019.06.11. 07:10
A hírek szerint a tűzvészben hat ember meghalt a dél-ukrajnai Odesszában található elmegyógyintézet épületében.

Feltámadás – már biztos, hogy nem omlik össze a Notre-Dame!

2019.04.20. 08:05
Húsvét csodája: sikerült stabilizálni, vagyis megmenteni a Notre-Dame székesegyház épületének struktúráját. Lesz feltámadás!

Kigyulladt egy magyarokat szállító busz Horvátországban

2019.04.19. 21:15
Kigyulladt egy magyarokat szállító busz Horvátországban, szerencsére senki sem sérült meg.

Drónfelvételen látható, mekkora károkat okozott a Notre-Dame-i tűzvész

2019.04.17. 15:25
A hétfőn lángokba borult székesegyházat kedd hajnalra sikerült eloltani, ám a tűz nagy pusztítást végzett. Az égő épület képei és videói …

Lángokban áll a párizsi Notre-Dame Katedrális

2019.04.15. 19:25
Lángol a Notre-Dame Székesegyház Párizsban - írja a The Telegraph a helyi tűzoltók közleménye alapján. Az első videók szerint a katedrális felső része lángol, óriási a füst.

Könnygázzal oszlatták a sárgamellényeseket Párizsban

2019.02.24. 06:05
Kifulladásig küzdenek a Marcon-ellenes tüntetők, ezzel együtt csökken a lendület és a támogatottság.

Ezeket a cikkeket olvastad már?