hirdetés
Blogolj!

Ha szövetségi állammá válna az EU, megszűnne mai kettős játékának lehetősége

Az Európai Unió Európai Egyesült Államokká válása egyszerűsítené az unió globális geopolitikai játszmáját, ugyanakkor elvenne jó néhány olyan lehetőséget tőle, amellyel ma élni tud - jelentette ki a Maszol.ro-nak adott interjújában Böröcz József, az amerikai Rutgers Egyetem szociológia tanszékének egyetemi tanára, akinek EU és a világ. Kritikai elemzés című könyve nem régiben jelent meg magyarul.

Fotó: maszol.ro

A szociológus hozzátette, az EU szövetségi állammá válása azt jelentené, hogy megszűnne mai kettős játékának lehetősége, az ENSZ-ben például be kellene érnie egyetlen szavazati joggal a mai huszonnyolccal szemben, ami érzékletes példával szemléltetve olyan lenne, mintha mostantól nem huszonnyolc, hanem csupán egyetlen csapattal indulhatna el a nemzetközi sportversenyeken.

EZT OLVASTA MÁR?

A szárazföldi birodalmakat működtető nyugat-közép-európai nagytőke és ennek különféle államalakulatai a mi régiónk lerablásából gazdagodtak meg - fogalmazott a Maszolnak adott interjújában Böröcz József. Az amerikai Rutgers Egyetem szociológia tanszékének egyetemi tanárát, akinek EU és a világ. Kritikai elemzés című könyve nemrég jelent meg magyarul is, elsősorban az Európai Unióróval kapcsolatos meglátásairól kérdeztük.

"A társadalom alapvető újraelosztási rendszereit, illetve a teljes modern infrastruktúrát tekintve a mainál jóval kiegyensúlyozottabb, kevésbé egyenlőtlen rendszer lehetőségét kínálná mindez, feltéve, hogy az EU a szövetségi állammá válás során központi feladattá emelné a jóléti, szociális funkciókat is, amelyek ma a nemzetállami kompetenciába tartoznak. Belülről nézvést mindez azt jelentené, hogy a schengeni térség a mainál kicsit hasonlatosabbá válna a hajdani birodalmi struktúrákhoz. A különféle állami tisztségviselők egyfajta rotációs rendszer szerint mozognának"

- tette hozzá Böröcz József.

A szociológus kijelentette, az Európai Unióba való belépésnek kétségtelenül voltak és vannak is előnyei a kelet-európai államok számára, ám az EU-nak sokkal inkább érdeke, hogy ezek a nemzetgazdaságok csatlakozzanak hozzá.

"A csatlakozásnak kétségkívül voltak-vannak hasznai, az más kérdés, hogy e hasznot a közép-kelet-európai régióban két fő érdekcsoport, a mindenkori helyi kormányok klientúrája, illetve a nyugat-közép-európai régió Kelet-Európa lerablására szakosodott nagytőkéje fölözi le"

- fogalmazott Böröcz József, aki hozzátette, az országok közötti egyenlőtlenség bruttó mértéke globális mértékben meredeken csökkent az elmúlt húsz évben, ugyanakkor ez nem egy új globális újraleosztásnak köszönhető, csupán a Kínához hasonló nagyobbacska társadalmak felfutása idézte elő.

Böröcz József a magyar és közép-európai ellenzékkel kapcsolatban úgy fogalmazott, azok egyfajta kargókultuszok jegyeit mutatják.

A mai kelet-európai ellenzék jelentős része olyan kargókultuszban létezik, melynek fő elemei az afféle csillogó, a helyi szinten értelmezhetetlen, ám fölöttébb vonzónak, érdekfeszítőnek tűnő kultikus tárgyak, mint a "modernizáció", a "szabadság", 'a piac", netán 'Európa" sugárzó allegóriái.

Címkék: EU, Európa
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/72801/pics/lead_800x600.jpg
EU,Európa
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Von der Leyen fényévekre van a junckeri őrülettől

2019.07.20. 05:45
Érti és tiszteli ugyanis Kelet-Közép-Európa sajátos szempontjait és érdekeit.

Csak a katonák védhetik meg Európát a migrációs nyomástól

2019.07.20. 05:40
A népességrobbanás és az éghajlatváltozás miatt ugyanis évtizedekre meghatározza kontinensünket a bevándorlás egyre fokozódó kihívása.

A V4-ek elutasították az ngo-hajók által szállított migránsok elosztását

2019.07.18. 19:50
A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös …

Liberális csoportok segítik a randalírozó migránsokat?

2019.07.14. 05:05
A biztonságpolitikai szakértő szerint a belbiztonsági veszélyeztetettség új fázisának lehetünk tanúi Európában.

Infantilissá vált a bosszúszomjas magyar ellenzék

2019.07.14. 05:05
Elfogadhatatlan európai parlamenti viselkedéssel veszik semmibe a magyar választópolgárok döntését.

Orbán Viktor: a kormány érvényt szerzett a magyar emberek akaratának

2019.07.12. 09:25
A kormány sikerrel szerzett érvényt Brüsszelben az európai parlamenti (EP-) választáson kinyilvánított magyar akaratnak, vagyis hogy olyan vezetőket …

Magyarország és Olaszország megerősítette stratégiai szövetségét

2019.07.05. 17:05
A két ország vezetése egyetért abban, hogy az EU külső határait a szárazföldön és a tengeren is védeni kell, és bíznak benne, hogy az Európai Bizottság …

Szájer elárulta, miért lett hazánk az unió fekete báránya

2019.06.25. 05:45
A Fidesz EP-képviselője rendesen odavágott a birodalomépítő Brüsszelnek.

A V4-ek megvédik a keresztény kultúrát, és nem kérnek Weberből

2019.06.21. 05:05
Az Orbán-kormány számára a legfontosabb, hogy a magyar emberek által szabott irányt erősen képviselje az Európai Unióban.

Káoszba fulladt az uniós vezetők választása

2019.06.21. 05:00
Ahogy az várható volt, nem született megállapodás a tisztújításról a brüsszeli EU-csúcson. A szereplők természetesen egymásra mutogatnak. Manfred Weber bukása elkerülhetetlennek látszik.

Ezeket a cikkeket olvastad már?