Blogolj!

Ha szövetségi állammá válna az EU, megszűnne mai kettős játékának lehetősége

Az Európai Unió Európai Egyesült Államokká válása egyszerűsítené az unió globális geopolitikai játszmáját, ugyanakkor elvenne jó néhány olyan lehetőséget tőle, amellyel ma élni tud - jelentette ki a Maszol.ro-nak adott interjújában Böröcz József, az amerikai Rutgers Egyetem szociológia tanszékének egyetemi tanára, akinek EU és a világ. Kritikai elemzés című könyve nem régiben jelent meg magyarul.

Fotó: maszol.ro

A szociológus hozzátette, az EU szövetségi állammá válása azt jelentené, hogy megszűnne mai kettős játékának lehetősége, az ENSZ-ben például be kellene érnie egyetlen szavazati joggal a mai huszonnyolccal szemben, ami érzékletes példával szemléltetve olyan lenne, mintha mostantól nem huszonnyolc, hanem csupán egyetlen csapattal indulhatna el a nemzetközi sportversenyeken.

EZT OLVASTA MÁR?

A szárazföldi birodalmakat működtető nyugat-közép-európai nagytőke és ennek különféle államalakulatai a mi régiónk lerablásából gazdagodtak meg - fogalmazott a Maszolnak adott interjújában Böröcz József. Az amerikai Rutgers Egyetem szociológia tanszékének egyetemi tanárát, akinek EU és a világ. Kritikai elemzés című könyve nemrég jelent meg magyarul is, elsősorban az Európai Unióróval kapcsolatos meglátásairól kérdeztük.

"A társadalom alapvető újraelosztási rendszereit, illetve a teljes modern infrastruktúrát tekintve a mainál jóval kiegyensúlyozottabb, kevésbé egyenlőtlen rendszer lehetőségét kínálná mindez, feltéve, hogy az EU a szövetségi állammá válás során központi feladattá emelné a jóléti, szociális funkciókat is, amelyek ma a nemzetállami kompetenciába tartoznak. Belülről nézvést mindez azt jelentené, hogy a schengeni térség a mainál kicsit hasonlatosabbá válna a hajdani birodalmi struktúrákhoz. A különféle állami tisztségviselők egyfajta rotációs rendszer szerint mozognának"

- tette hozzá Böröcz József.

A szociológus kijelentette, az Európai Unióba való belépésnek kétségtelenül voltak és vannak is előnyei a kelet-európai államok számára, ám az EU-nak sokkal inkább érdeke, hogy ezek a nemzetgazdaságok csatlakozzanak hozzá.

"A csatlakozásnak kétségkívül voltak-vannak hasznai, az más kérdés, hogy e hasznot a közép-kelet-európai régióban két fő érdekcsoport, a mindenkori helyi kormányok klientúrája, illetve a nyugat-közép-európai régió Kelet-Európa lerablására szakosodott nagytőkéje fölözi le"

- fogalmazott Böröcz József, aki hozzátette, az országok közötti egyenlőtlenség bruttó mértéke globális mértékben meredeken csökkent az elmúlt húsz évben, ugyanakkor ez nem egy új globális újraleosztásnak köszönhető, csupán a Kínához hasonló nagyobbacska társadalmak felfutása idézte elő.

Böröcz József a magyar és közép-európai ellenzékkel kapcsolatban úgy fogalmazott, azok egyfajta kargókultuszok jegyeit mutatják.

A mai kelet-európai ellenzék jelentős része olyan kargókultuszban létezik, melynek fő elemei az afféle csillogó, a helyi szinten értelmezhetetlen, ám fölöttébb vonzónak, érdekfeszítőnek tűnő kultikus tárgyak, mint a "modernizáció", a "szabadság", 'a piac", netán 'Európa" sugárzó allegóriái.

Címkék: EU, Európa
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/72801/pics/lead_800x600.jpg
EU,Európa
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A vég kezdete vagy a kezdet vége? Feloszlott a brit parlament!

2019.11.06. 08:05
A Konzervatív Párt vezette kormány viszont folytatja munkáját a választások napjáig, december 12-éig.

Orbán: hazánk a Nyugat és Oroszország együttműködésében érdekelt

2019.10.30. 18:50
Nyolc megegyezést írt alá Budapesten a magyar miniszterelnök és az orosz elnök.

Eldőlt: december előrehozott választás lesz Nagy-Britanniában!

2019.10.30. 05:50
Boris Johnsonnak sikerült átnyomnia kezdeményezését az alsóházban. Csaknem száz éve fordult elő utoljára, hogy decemberben kellett választást tartani az Egyesült …

Brexit: Boris Johnson december 12-én tartana előrehozott választást

2019.10.24. 18:40
Boris Johnson brit miniszterelnök egyenes utalást tett arra csütörtökön, hogy karácsony előtt két héttel előrehozott parlamenti választásokat tarthatnak …

Orbán: szabad és független Magyarországot akartunk

2019.10.23. 20:00
Olyan Európáról álmodtunk és álmodunk, mely valóban a szabad nemzetek közös hazája – fogalmazott ünnepi beszédében a miniszterelnök. VIDEÓVAL!

Brexit-káosz: borult a menetrend, Tusk konzultál

2019.10.23. 05:30
Vajmi kevés az esély arra, hogy október 31-én elhagyhassa az Európai Uniót a „renitens” Nagy-Britannia.

Salvini a migránspártiak ellen, Budapesten Salvini mellett demonstráltak

2019.10.19. 18:20
Kétszázezres tömeg tüntetett Rómában a bevándorláspárti, baloldali kormány ellen Matteo Salvini vezetésével. Budapesten eközben szintén hatalmas …

Újabb csavar a londoni parlamentben: tovább húzzák a Brexitet

2019.10.19. 16:20
Olyan törvénymódosítást fogadtak el az alsóházban szombaton, mely gyakorlatilag az október 31-ére tervezett Brexit halasztását jelenti. Boris Johnson azonban megmakacsolni …

Elképesztő, mekkorát bukik Európa a Brexiten!

2019.10.19. 06:05
A következő uniós költségvetési ciklusban 84 milliárd eurós hiánnyal kell számolni a szakértő szerint.

Megszületett a megállapodás a Brexitről

2019.10.17. 12:10
Boris Johnson brit miniszterelnök szerint "nagyszerű új megállapodás" született a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről.

Ezeket a cikkeket olvastad már?