Blogolj!

Elnöki csúcs: 2005 óta először

Kecskés István

Több mint 13 éve, 2005 októberében járt utoljára magyar miniszterelnök hivatalos látogatáson a Fehér házban. Orbán Viktor ma Donald Trumpnál vizitál. Nézzük, hogy miként alakultak a magyar–amerikai elnöki találkozók a rendszerváltás óta. 

1989-ben idősebb George Bush Magyarországra látogatott, ő volt az első amerikai elnök, aki Magyarországra érkezett. A rendszerváltás közben nem találkozott állami vezetőkkel, ellenben Orbán Viktorral igen. Egy évvel később azonban Antall József miniszterelnök a Fehér házba volt hivatalos. Az MDF kormányfője jó kapcsolatot alakított ki Bush-sal, a későbbiek során több alkalommal is telefonon egyeztettek – a moszkvai puccs alkalmával, valamint a délszláv válság kapcsán. Bush 1992-ben telefonon hívta az akkor már betegséggel küzdő Antall Józsefet, hogy az állapota felől érdeklődjön. 

Boross Péter nem járt az amerikai elnöknél, ellenben Horn Gyulát fogadta Bill Clinton. A találkozó hozott egy egészen furcsa esetet is: a találkozó utáni sajtótájékoztatóra begördült egy Ikarus busz is, amelynek a karosszériáját nálunk gyártották, a többi egységét az USA-ban, s összesen 300 készült belőle. Eleve furcsán mutatott a kertben egy csuklós, de az már a vicces kategóriába sorolható, hogy a szocialisták küldöttsége dolga végeztével ezzel hagyta el a Fehér házat… 

Clinton és az Ikarus

1998 októberében az első miniszterelnöki ciklusát alig megkezdő Orbán Viktor is ellátogatott Clintonhoz. Sokáig ez jelentette a találkozások végét, mert az ijfabb Bush nem kereste a magyar miniszterelnök társaságát. Ellenben Medgyessy Péterét igen: a szocilaista politikus 2002 novemberében találkozott a fiatalabb Bush elnökkel. Majd két esztendővel később ismét Washingtonba utazott a bukás előtt álló kormányfő. 

Orbán Viktor és Bill Clinton

Mai napig utoljára Gyurcsány Ferenc kapott meghívót a Fehér házba és egy órán át beszélhetett George W. Bush-sal. A magyar miniszterelnök akkor történelmi jelentőségűnek nevezte az egyeztetést. 2006-ban a kis Bush Budapestre látogatott, hogy tisztelegjen az 1956-os forradalom hősei előtt. 

Gyurcsány Ferenc és George W. Bush

Bajnai Gordon járt a Fehér házban, de Barack Obama nem fogadta őt. Ahogyan Orbán Viktort sem hívta hivatalos látogatásra, de több nemzetközi fórumon, például a 2015-ös ENSZ Közgyűlésen is találkoztak. 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/72830/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A héten újra csökkennek az üzemanyagárak

2019.06.17. 14:15
A Mol 5 forinttal csökkenti a 95-ös benzin és 2 forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán - értesült az MTI hétfőn piaci forrásból.

Étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nébih

2019.06.17. 11:15
Gyógyszerhatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Blogstar kávéház

2019.06.17. 05:05
Nagy Feró lázadása, Szanyi Tibor panaszáradata, a szocialisták vágóhídja, trükkös óvodai leminősítés és Rubint Réka szovjet csodája hétfői online lapszemlénkben.

Volt telitalálat a hatos lottón

2019.06.16. 16:50
Egyvalaki ma nagyon szerencsés és egyben nagyon gazdag lett.

Áramszünet van Uruguay és Argentína egész területén

2019.06.16. 14:50
Az elektromos hálózatban bekövetkezett súlyos hiba miatt történt áramszünet - írja a BBC.

Boris Johnson a legesélyesebb a brit Konzervatív Párt vezetésére

2019.06.16. 11:10
Egy hazai szakértő szerint az eddigi eredmények alapján Boris Johnson tűnik a legesélyesebbnek a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetésére.

Kánikula megy, eső jön

2019.06.16. 07:50
Jó hír, hogy lassan országszerte véget ér a nagy hőség, viszont a napernyőt most esernyőre kell váltani.

Blogstar kávéház

2019.06.16. 05:10
Hülyének nézett magyarság, Kálmán Olga gyurcsányi frigye, a Fidesz háztáji ellenzéke, emberpróbáló kánikula és a magyar rendőrnő ezüstös összecsuklása vasárnapi online lapszemlénkben.

Gyurcsányék megalázó bérekért dolgoztatták az ápolókat - Reagálás Horváth Ildikó (EMMI) bejelentésére

2019.06.15. 13:40
Az ellenzéket vezérlő Gyurcsányék az egészségügyi dolgozókat sem

Két holttestet találtak egy tóban Nyékládházánál

2019.06.15. 08:50
Egy férfi és egy gyermek holttestét fedezték fel egy vízből kiemelt gépkocsiban Nyékládházánál - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu-n.

Ezeket a cikkeket olvastad már?