Blogolj!

Elnöki csúcs: 2005 óta először

Kecskés István

Több mint 13 éve, 2005 októberében járt utoljára magyar miniszterelnök hivatalos látogatáson a Fehér házban. Orbán Viktor ma Donald Trumpnál vizitál. Nézzük, hogy miként alakultak a magyar–amerikai elnöki találkozók a rendszerváltás óta. 

1989-ben idősebb George Bush Magyarországra látogatott, ő volt az első amerikai elnök, aki Magyarországra érkezett. A rendszerváltás közben nem találkozott állami vezetőkkel, ellenben Orbán Viktorral igen. Egy évvel később azonban Antall József miniszterelnök a Fehér házba volt hivatalos. Az MDF kormányfője jó kapcsolatot alakított ki Bush-sal, a későbbiek során több alkalommal is telefonon egyeztettek – a moszkvai puccs alkalmával, valamint a délszláv válság kapcsán. Bush 1992-ben telefonon hívta az akkor már betegséggel küzdő Antall Józsefet, hogy az állapota felől érdeklődjön. 

Boross Péter nem járt az amerikai elnöknél, ellenben Horn Gyulát fogadta Bill Clinton. A találkozó hozott egy egészen furcsa esetet is: a találkozó utáni sajtótájékoztatóra begördült egy Ikarus busz is, amelynek a karosszériáját nálunk gyártották, a többi egységét az USA-ban, s összesen 300 készült belőle. Eleve furcsán mutatott a kertben egy csuklós, de az már a vicces kategóriába sorolható, hogy a szocialisták küldöttsége dolga végeztével ezzel hagyta el a Fehér házat… 

Clinton és az Ikarus

1998 októberében az első miniszterelnöki ciklusát alig megkezdő Orbán Viktor is ellátogatott Clintonhoz. Sokáig ez jelentette a találkozások végét, mert az ijfabb Bush nem kereste a magyar miniszterelnök társaságát. Ellenben Medgyessy Péterét igen: a szocilaista politikus 2002 novemberében találkozott a fiatalabb Bush elnökkel. Majd két esztendővel később ismét Washingtonba utazott a bukás előtt álló kormányfő. 

Orbán Viktor és Bill Clinton

Mai napig utoljára Gyurcsány Ferenc kapott meghívót a Fehér házba és egy órán át beszélhetett George W. Bush-sal. A magyar miniszterelnök akkor történelmi jelentőségűnek nevezte az egyeztetést. 2006-ban a kis Bush Budapestre látogatott, hogy tisztelegjen az 1956-os forradalom hősei előtt. 

Gyurcsány Ferenc és George W. Bush

Bajnai Gordon járt a Fehér házban, de Barack Obama nem fogadta őt. Ahogyan Orbán Viktort sem hívta hivatalos látogatásra, de több nemzetközi fórumon, például a 2015-ös ENSZ Közgyűlésen is találkoztak. 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/72830/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Tóbiás távozik a Tisztelt Házból

2019.10.16. 14:35
November elsejétől új tag érkezik a szocialisták országgyűlési válogatottjába.

Párizsban az ősz: tűzoltók csaptak össze rendőrökkel

2019.10.16. 06:10
Nem nyugszanak a kedélyek Macronék fővárosában, ezúttal a jobb munkakörülményekért küzdő lánglovagok demonstrációja torkollt erőszakba.

Blogstar kávéház

2019.10.16. 04:00
A Fidesz bűnbakjai, az ellenzék profizmusa, a vízkrízis globalitása, Horthy elvetélt kiugrása és Köllő Babett exkluzív meztelensége szerdai online lapszemlénkben.

Tarlós István nem lesz budapesti képviselő

2019.10.15. 14:35
A leköszönő főpolgármester ugyan listavezetőként átvehetné mandátumát a Fővárosi Közgyűlésben a töredékszavazatoknak köszönhetően, ám ezzel a jogával nem kíván élni.

Borkai Zsolt kilép a Fideszből, de marad Győr polgármestere

2019.10.15. 11:40
A botrányba keveredett győri polgármester elmondta, nem okozhat morális hátrányt a kormánypártoknak az, amit tett, ezért hozta meg döntését.

Egy másik szállodahajó személyzetének felelősségét is vizsgálja a rendőrség a Hableány tragédiája kapcsán

2019.10.15. 10:55
Egy másik szállodahajó, a Viking Idun kapitányának és személyzetének …

Blogstar kávéház

2019.10.15. 05:25
Borkai Zsolt sejtelmes lelépése, Gyurcsány Ferenc gyarapodó befolyása, a Fidesz megbüntetése, a liberálisok brüsszeli bosszúja és Pásztor Virág zsizsegése keddi online lapszemlénkben.

Kedden távozhat Borkai a Fideszből

2019.10.14. 18:55
Az éppen külföldön tartózkodó Orbán Viktor kérésére Kövér László és Kubatov Gábor konzultációra hívta Borkai Zsoltot.

Meg kell ismételni a szavazást Nyéstán

2019.10.14. 17:50
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 30 napon belül megismétlik az önkormányzati választást, mert fiktív lakcímmel rendelkezők is szavaztak.

Több településen is szavazategyenlőség alakult ki

2019.10.14. 12:00
Tizenkét településen alakult ki szavazategyenlőség a polgármesterjelöltek között, így ezeken a településeken feltehetően időközi választást kell tartani - derül ki a Nemzeti …

Ezeket a cikkeket olvastad már?