Blogolj!

Balla Ákos: Az lenne az egészséges, ha évi 43 ezer új lakás épülne

Tudatos tervezésre van szükség ahhoz, hogy a következő időszakban is fennmaradjon, sőt, lehetőség szerint erősödjön a magyar lakáspiac elmúlt években tapasztalható örvendetes bővülése – véli Balla Ákos ingatlanszakértő, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője. Blogstar-interjú.

Fotó: Újbuda Média

A KSH által közzétett első negyedévi adatokat értékelve a pénzügyminiszter a napokban bejelentette, idén is folytatódik a lakáspiac dinamikus bővülése, akár 20 százalékkal emelkedhet a lakásépítések száma 2018-hoz képest. Ön szerint megalapozott-e a kormányzati várakozás, és ha igen, mi áll a pozitív eredmények hátterében?

Attól függ, honnan nézzük! Az biztos, hogy a földhivatali adatokat együttesen elemző KSH és NAV az idei évben az előző időszakhoz képest több befejezett lakásépítéssel szembesül, mert most jegyzik be a korábban elkezdett projekteket. Tudni érdemes ugyanis, hogy azok az új lakások, melyeket az idén értékesítenek, illetve a földhivatalban bejegyeznek, zömmel tavalyi vagy nagyprojektek esetében 2017-ben indult építkezések eredményei. Általában egy esztendő leforgása alatt legfeljebb a családi házak és az ikerházak forognak át, azoknál fordulhat elő az adott évi, valós megjelenés.

Varga Mihály miniszter úrnak tehát statisztikai szempontból igaza van: rengeteg (korábban épített) projektet fogunk látni 2019-ben, melyek most kerülnek be a földhivatalba, most fizetik ki őket, most adóznak utánuk. Ha viszont azt vizsgáljuk, érezhető-e az ingatlanfejlesztési piacon a korábbi évekhez hasonló kezdési boom, akkor nemleges a válaszom.

A családi házak, ikerházak jelentik ez alól a kivételt, melyek beruházói szeretnék kihasználni az áfakedvezményes időszak utolsó évét és a csok pozitív hatásait. A nagy társasházak esetében viszont más a tendencia: egyre kevesebb a projektindítás, egyre több nagyberuházás fejeződik be, vagyis a hullám lecsengésének lehetünk tanúi.

Varga Mihály arról is beszélt, míg tavaly mintegy 18 ezer új lakást építettek, idén jóval 20 ezer fölé, akár 23-25 ezerre is emelkedhet a felépített lakások száma. Ingatlanpiaci szemmel nézve reális ez? Illetve megfelel-e a társadalmi szükségleteknek?

Ezzel kapcsolatban hadd hívjam fel a figyelmet: minden ilyen adatot lehet soknak és kevésnek is tekinteni. Ma Magyarországon 4,3 millió lakást tartunk számon.

Világviszonylatban úgy tartják, az ingatlanállomány 1 százalékának illene mindig új építésűnek lenni, és nagyjából 1 százalékát le is kellene bontani. Hazánkra lefordítva ez azt jelenti, hogy évente 43 ezer lakásnak kellene épülnie, vagyis jóval alatta vagyunk annak a szintnek, ami a piac egészséges megújulását tükrözné.

Szóval felkaphatjuk a fejünket az évi 23-25 ezer új építésű lakásra, de én amondó vagyok: bőven van még ebben lehetőség, tartalék.

Avagy tovább kellene erősíteni az állami szerepvállalást?

Nem mindennel az államnak kellene belenyúlnia a piac életébe, sőt, úgy gondolom, már így is majdhogynem túl sok mindennel avatkozott be. Egy egészséges gazdaságban a gazdasági jólét hatása, hogy az ingatlanállomány 1 százaléka mindig új építésű. Természetesen ez nem valamiféle légből kapott szám, hanem szakmai érvrendszeren alapul: jelesül azon, hogy

a házak, lakások egészséges élettartama száz év. Vagyis százévente le kellene bontani, és újra kellene építeni azokat. Magyarországon ezzel szemben az figyelhető meg, hogy kezdjük kitolni az ingatlanok élettartamát,

hiszen nem látjuk például reálisnak, hogy Budapest-Belváros teljes ingatlanvagyonát valaha lebontjuk, éppen annak konzerválása zajlik. Emellett arra spekulálunk, hogy jó lenne, ha a panelok is száz évnél tovább tartanának, hiszen nincs semmiféle stratégia arra, hogy az 1960-as, 1970-es években épült lakásokat hogyan fogják lebontani 2060-ban, illetve mi módon pótolnák azokat.

A múlt héten nagyszabású lakáspolitikai konferenciát szerveztek a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán. Az egyik előadó, Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség elnöke, az MNB által létrehozott Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület tagja azt mondta, évi 25-30 ezer új lakás építésére lenne szükség, hogy a kínálat tartani tudja a lépést a kereslettel, erre ugyanakkor a jelenlegi szabályozási környezetben semmi esély nincs; sőt: ha az áfakulcs visszatér a korábbi 27 százalékos szintre, fennáll a veszély, hogy 2023 szerint csak kb. évi ezer új lakás épülhet. Hogy ne így legyen – figyelmeztetett –, ahhoz máris tudatos tervezésre van szükség. Tényleg ennyire drámai a helyzet?

Az ezret jómagam hibás adatnak gondolom. Ha a 23-25 ezres számot vesszük kiindulási alapnak, ahhoz képest legfeljebb 50 százalékos csökkenést tudok elképzelni 2023 vége után, amennyiben addig nem változik a jogszabályi, a gazdasági és az áfakörnyezet. Ahogy azonban már utaltam rá,

a helyes irány az lenne, hogy az évi 43 ezer új építésű lakás felé mozduljon el a piac, amihez valóban tudatos tervezés és alaposan átgondolt stratégia szükséges.

Nem építészeti tervezésről beszélek természetesen, hanem arról: ki, mit, milyen áfával és milyen célközönségnek épít.

Milyen feladatokat ró az ingatlanpiac különböző, egymással nyilvánvalóan együttműködő szereplőire ez a szakma által sürgetett tudatos tervezés?

Az ingatlanfejlesztéseknek alapvetően két fő iránya és mozgatója lehet: a privát piaci beruházók és az állami szektor. Az állam szerepét, feladatát egyre többen firtatják a bérlakás típusú fejlesztésekben. Ami a magánszférát illeti, a beruházói oldal akkor szeret beruházni, ha megtérüléssel számolhat: amennyiben tehát tervezhető áron tud előállítani, majd értékesíteni egy terméket, és ezen profitot termel. Azért tudta az állam 2016-ban az áfacsökkentéssel meghozni a beruházók étvágyát, mert kecsegtetővé vált a profitszint, így sokan vágtak bele az építkezésekbe. Ma rendkívül drága a munkaerő és az építőanyag, és ha tovább emelkednek a költségek, egész egyszerűen elfogy a piacról a beruházói motiváció.

Az államnak lennének olyan eszközei, melyekkel segíthetne a helyzeten. Jót tenne például, ha szakképzéssel munkaerőt bocsátana a piacra, vagy a negatívan módosuló (jövőre 27 százalékos szintre visszaálló) áfakörnyezetet kedvező irányba változtatná.

Következő interjúnkban Balla Ákos arról beszél, milyen fontos, sürgető feladatai vannak az államnak az enyhén szólva is zűrzavaros bérlakáspiacon.

Előzmények:

Balla Ákos: A kistelepülések megtartóerejét növelheti a falusi csok

Balla Ákos: A 3-as metró meghosszabbítása felpörgeti a lakáspiacot

Balla Ákos: Némileg csalóka a lakáspiaci „boom”

Balla Ákos: A csok felpörgette az ingatlanpiacot

Balla Ákos: Ne bízzunk a külföldi ingatlanajánlatokban!

Balla Ákos: Továbbra is a kétgyermekesek a csok nyertesei

Balla Ákos: Biztosított a gigaberuházások jövője

Balla Ákos: A BKIK számomra társadalmi felelősségvállalás

Balla Ákos: Állami beavatkozásért kiált a zűrzavaros bérlakáspiac

Balla Ákos: Még több csok-forrást a kétgyermekeseknek!

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/73039/pics/lead_800x600.jpeg
Balla Ákos,csok,építőipar,ingatlan,ingatlanközvetítés,ingatlanpiac,lakás,lakáspiac
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Folytatódik és bővül a falusi otthonteremtési támogatás

2020.01.13. 20:45
2020-ban is folytatódik és bővül a falusi otthonteremtési támogatás, január elsejétől ötmillió forintos összeghatárig áfa-visszatérítési támogatás jár a …

Legalább 150 milliárd forint jut a Magyar Falu Programra

2020.01.07. 10:30
Az idei évben is folytatódik, sőt bővül a Magyar falu program. Folytatódik a CSOK, az utak fejlesztése és elindítják a Falusi Civil Alapot.

Dunai híd épül Kalocsa és Paks között

2019.11.30. 09:50
A híd építéséhez szükséges engedélyeket az illetékes szervek már áprilisban megkapták, az építkezés jövőre kezdődhet el.

Balla Ákos: A családi ház vonzó, de pénznyelő is lehet

2019.05.24. 05:30
Körültekintő pénzügyi tervezésre, a megcélzott vidéki település közlekedésének, szolgáltatásainak feltérképezésére és megfelelő habitusra is szüksége van annak, aki …

Balla Ákos: Elengedhetetlen az állami bérlakásprogram

2019.05.21. 07:00
Az ingatlanszakma, az építőipar szereplői egyöntetűen és határozottan sürgetik az állami szerepvállalást: a bérlakásprogram ugyanis szociális alapon segíthet a rászorulóknak, …

Balla Ákos: A kistelepülések megtartóerejét növelheti a falusi csok

2019.05.14. 07:00
A gazdasági központoktól távol eső kistelepülések ingatlanpiacának komoly lendületet adhat a július 1-jén életbe lépő új állami kedvezményrendszer. Az …

Korrupcióinfó: szabálytalan lakásértékesítés miatt jelentik fel Márki-Zayt

2019.02.28. 16:05
A Fidesz szerint a polgármester szocialista bizalmasának lánya áron alul, a közgyűlést megkerülve vásárolt meg egy főtéri ingatlant a …

Orbán Viktor: Trump a mi emberünk!

2019.02.14. 06:35
A miniszterelnök szerint a legfontosabb feladat a családvédelmi akcióterv hét pontjának jogszabályokba foglalása.

Balla Ákos: A 3-as metró meghosszabbítása felpörgeti a lakáspiacot

2019.02.12. 06:00
Újpest mellett Kőbánya és Kispest is egyre attraktívabb a fővárosi ingatlanpiacon. A 3-as metróvonal meghosszabbításának Káposztásmegyer lesz a nyertese – …

Balla Ákos: Némileg csalóka a lakáspiaci „boom”

2019.02.09. 07:00
Elkeserítő, hogy a budapesti lakásállomány 20-30 évente fordul meg, ami nem egyezik meg a lakossági igények változásával. A tranzakciószámok érdemi emeléséhez tartós gazdasági …

Ezeket a cikkeket olvastad már?