Blogolj!

Lemondott a francia jobbközép párt vezetője

Távozik a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) elnöki tisztségéből Laurent Wauquiez. Az ellenzéki politikus ezt vasárnap este jelentette be a TF1 kereskedelmi televízió híradójának vendégeként, egy héttel azután, hogy pártja, az Európai Néppárthoz tartozó LR alig 8,5 százalékos támogatottsággal a negyedik helyen végzett az európai parlamenti választásokon.

"A győzelmek közösek, a vereségek magányosak. Vállalnom kell a felelősséget, hátralépek. Távozom a Köztársaságiak elnöki tisztségéből"

- mondta Laurent Wauqiez. "A jobboldalnak újjá kell épülnie, és én nem akarok ennek akadálya lenni, semmi áron sem" - tette hozzá.

Az LR a 2002-ben, Jacques Chirac akkori államfő jobboldali tábora által alapított UMP örököse - ez a párt segítette győzelemre Nicolas Sarkozy elnökjelöltet, és adta a kormánypártot 2012-ig. Francois Hollande szocialista elnök mandátuma alatt az LR a legerősebb francia ellenzéki párt volt, de a 2017-es választások óta mély válságon megy keresztül. A párt jelöltje, Francois Fillon volt miniszterelnök 2017-ben a harmadik helyen végzett az elnökválasztáson, s először fordult elő, hogy a hagyományos jobboldal jelöltje nem került be a második fordulóba. A választásokat követően a pártból többen is csatlakoztak a megválasztott államfő, Emmanuel Macron táborához, többek között Édouard Philippe miniszterelnök és Bruno Le Maire gazdasági miniszter.

A 44 éves Laurent Wauquiez-t, - aki Nicolas Sarkozy elnöksége idején miniszterként dolgozott - 2017 decemberében kényelmes, csaknem 75 százalékos többséggel választották meg a párt elnökének, de azóta folyamatosan bírálták a párton belül a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés politikájához közelítő irányvonala, valamint az egyszemélyi irányítás miatt.

Az LR európai listavezetőjének Laurent Wauquiez egy 33 éves filozófiatanárt, Francois-Xavier Bellamyt kérte fel, amiért szintén számos bírálat érte.

"Nem tudtuk hallatni a hangunkat" - ismerte el az EP-választásról Laurent Wauquiez, sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy a kampányt az államfő végül 22 százalékot szerző Köztársaság Lendületben (LREM) pártja és a 23 százalékkal az élen végző Nemzeti Tömörülés közötti rivalizálás határozta meg.

A választási vereséget követően Laurent Wauquiez hétfő este rendkívüli pártvezetői ülést hívott össze, ahol jelezte: az LR új programját a tagság részvételével szervezett közgyűléseken ősszel kívánja megalkotni. Ezt a döntést a párt többi vezetője azonban nem támogatta, és nyilvánosan lemondásra szólították fel őt. Gérard Larcher, a szenátus jobboldali elnöke jelezte, hogy kezdeményezéseket tesz egy olyan program megalkotására, amely összefogná a jobboldalt és a centrumot.

A pártvezetői szerepet átmenetileg Jean Leonetti, az LR egyik alelnöke veszi át.

(Borító: francetvinfo.fr)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/73865/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Franciaország,lemondás,politika
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2019.10.21. 04:30
A Brexit drámai fordulatai, a Fidesz kellemetlen meglepetései, Karácsonyék provokatív visszarendeződése, a hekkerek nemzetbiztonsági kockázata és Csobot Adél véletlen igenje hétfői online lapszemlénkben.

Nem volt telitalálat a hatos lottón

2019.10.20. 17:35
Ma sem akadt szerencsés nyertes, ami azt jelenti, hogy a leendő milliomos még köztünk van.

Varga Mihály: Magyarország szeretné, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna

2019.10.20. 16:40
A pénzügyminiszter szombaton a Világbank közgyűlésén vett részt Washingtonban, ahol arról is …

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

2019.10.20. 15:25
Október 21-től a MÁV vasúti bérletei hozzárendelhetők az új típusú - 2016. január 1-től kibocsátott - személyazonosító igazolványhoz, az eSzemélyihez.

Blogstar kávéház

2019.10.19. 22:15
Borkai búcsúztatása, Gyurcsányék lopkodása, Salvini soros üdvözlete, a Balaton őszi termése és Demjén Rózsi fenomenális visszatérése online lapszemlénkben.

Több településen egészségtelennek minősítették a levegőt

2019.10.19. 19:05
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Facebook-oldalán szombaton közzétett tájékoztatás szerint Nyíregyházán és Székesfehérváron is egészségtelennek …

Blogstar kávéház

2019.10.19. 05:15
Orbán Viktor bölcselkedése, Karácsony Gergely demszkysedése, a balliberálisok titokzatos kampánymilliói, az MSZP Mohácsa és Szente Vajk szívszorító vallomása szombati online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.10.18. 05:00
A Demszky-éra kísértése, Jakab Péter harcos intrikái, a migrációs krízis veszélye, a Balkán időzített bombája és Varga Izabella esküvői kulisszatitkai pénteki online lapszemlénkben.

Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság kiválásának feltételeiről

2019.10.17. 18:30
Aláírták az új megállapodást az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről a tagországok …

EU-csúcs - Megkezdődött az uniós tagországok kormányfőinek találkozója

2019.10.17. 16:30
Megkezdődött csütörtök délután Brüsszelben az Európai Tanács kétnapos találkozója, amelynek központi témája a brit uniós tagság …

Ezeket a cikkeket olvastad már?