hirdetés
Blogolj!

Lemondott a francia jobbközép párt vezetője

Távozik a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) elnöki tisztségéből Laurent Wauquiez. Az ellenzéki politikus ezt vasárnap este jelentette be a TF1 kereskedelmi televízió híradójának vendégeként, egy héttel azután, hogy pártja, az Európai Néppárthoz tartozó LR alig 8,5 százalékos támogatottsággal a negyedik helyen végzett az európai parlamenti választásokon.

"A győzelmek közösek, a vereségek magányosak. Vállalnom kell a felelősséget, hátralépek. Távozom a Köztársaságiak elnöki tisztségéből"

- mondta Laurent Wauqiez. "A jobboldalnak újjá kell épülnie, és én nem akarok ennek akadálya lenni, semmi áron sem" - tette hozzá.

Az LR a 2002-ben, Jacques Chirac akkori államfő jobboldali tábora által alapított UMP örököse - ez a párt segítette győzelemre Nicolas Sarkozy elnökjelöltet, és adta a kormánypártot 2012-ig. Francois Hollande szocialista elnök mandátuma alatt az LR a legerősebb francia ellenzéki párt volt, de a 2017-es választások óta mély válságon megy keresztül. A párt jelöltje, Francois Fillon volt miniszterelnök 2017-ben a harmadik helyen végzett az elnökválasztáson, s először fordult elő, hogy a hagyományos jobboldal jelöltje nem került be a második fordulóba. A választásokat követően a pártból többen is csatlakoztak a megválasztott államfő, Emmanuel Macron táborához, többek között Édouard Philippe miniszterelnök és Bruno Le Maire gazdasági miniszter.

A 44 éves Laurent Wauquiez-t, - aki Nicolas Sarkozy elnöksége idején miniszterként dolgozott - 2017 decemberében kényelmes, csaknem 75 százalékos többséggel választották meg a párt elnökének, de azóta folyamatosan bírálták a párton belül a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés politikájához közelítő irányvonala, valamint az egyszemélyi irányítás miatt.

Az LR európai listavezetőjének Laurent Wauquiez egy 33 éves filozófiatanárt, Francois-Xavier Bellamyt kérte fel, amiért szintén számos bírálat érte.

"Nem tudtuk hallatni a hangunkat" - ismerte el az EP-választásról Laurent Wauquiez, sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy a kampányt az államfő végül 22 százalékot szerző Köztársaság Lendületben (LREM) pártja és a 23 százalékkal az élen végző Nemzeti Tömörülés közötti rivalizálás határozta meg.

A választási vereséget követően Laurent Wauquiez hétfő este rendkívüli pártvezetői ülést hívott össze, ahol jelezte: az LR új programját a tagság részvételével szervezett közgyűléseken ősszel kívánja megalkotni. Ezt a döntést a párt többi vezetője azonban nem támogatta, és nyilvánosan lemondásra szólították fel őt. Gérard Larcher, a szenátus jobboldali elnöke jelezte, hogy kezdeményezéseket tesz egy olyan program megalkotására, amely összefogná a jobboldalt és a centrumot.

A pártvezetői szerepet átmenetileg Jean Leonetti, az LR egyik alelnöke veszi át.

(Borító: francetvinfo.fr)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/73865/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Franciaország,lemondás,politika
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2019.07.20. 04:55
Ursula von der Leyen narancsszemüvege, a magyarság vegzálása, a migráció kihívásai, Berki Krisztián pályára lépése és Várkonyi Andrea özönvízszerű válása szombati online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.07.19. 04:40
A migránsellenes szövetség repedése, az ellenzék kétfrontos aknamunkája, Petőfi Sándor lezáratlan csontkrimije, az önjáró taxiflotta fenntarthatósága és Köllő Babett tűszúrásos fiatalodása pénteki online lapszemlénkben.

A V4-ek elutasították az ngo-hajók által szállított migránsok elosztását

2019.07.18. 19:50
A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös …

Bárki adatait felhasználhatják a felkapott öregítő alkalmazáson keresztül

2019.07.18. 14:30
Adatainkat lopják el, miközben mi épp jókat röhögünk vagy épp szörnyülködünk azon, hogy hogyan néznénk ki öregen.

Felgyújtottak egy filmstúdiót Japánban, többen meghaltak

2019.07.18. 12:20
Huszonhárman meghaltak, harmincnyolcan pedig megsérültek amikor egy férfi szándékosan gyújtotta fel a Kyoto Animation stúdiót.

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019.07.18. 12:10
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC …

Vasárnap kezdődik a halásztelki csomópont felújítása az M0-son

2019.07.18. 11:20
Vasárnap megkezdik a halásztelki csomópont felújítását az M0-son, így őszig Halásztelek a szigetszentmiklósi csomóponton keresztül lesz megközelíthető - …

Tizenkét férfi erőszakolhatott meg egy nőt Cipruson

2019.07.18. 08:10
A ciprusi rendőrség őrizetbe vette a tizenkét férfit.

Blogstar kávéház

2019.07.18. 04:50
A Jobbik gyurcsanyizálódása, az LMP elolvadása, Szlovákia nyílt értékvédelme, Singh Viki őrülete és Radics Gigi égszínkék csábítása csütörtöki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2019.07.17. 04:20
Ursula von der Leyen diadala, Putyin gázos csúszása, az ellenzék háborúskodása, a liberálisok óbégatása és Csűrös Karola könnyei szerdai online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?