Blogolj!

Áder János: temetőben vandál módon viselkedni civilizálatlan cselekedet

Áder János köztársasági elnök úgy fogalmazott az úzvölgyi katonatemetőben történtekkel kapcsolatban, hogy ami történt, kegyeletsértő, törvénysértő, nemzetközi megállapodást sértő, és mélységesen erkölcstelen is volt.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Áder János Csíksomlyón, a pünkösdi mise után nyilatkozott az úzvölgyi katonatemetőben történtekkel kapcsolatban a magyar újságíróknak. Az államfő kegyeletsértőnek tartja, hogy a temetőben kialakított román parcella 52 keresztjének egy része magyar katonák hamvai fölé került, hozzátette, a temető átalakítását a román hatóságok is törvénysértőnek találták, többek között a védelmi minisztérium is közölte, hogy a keresztállításra semmilyen engedélyt nem adott.

A köztársasági elnök szerint a hadisírok gondozásáról kötött román-magyar megállapodás több pontját is sérti a temető átalakítása, emellett mélységesen erkölcstelennek találja a temetőnél csütörtökön történteket.

"Temetőben vandál módon viselkedni, ott lévő, békésen imádkozó embereket megdobálni több mint erkölcstelen, civilizálatlan, nem európai országhoz méltó cselekedet"

- jelentette ki.

Áder János leszögezte, nem kellett volna idáig jutni, de ha már ez történt, akkor keresni kell a megoldást, hiszen az ott élő magyaroknak és Magyarországnak is az az érdeke, hogy békességben éljen a szomszédokkal. A megoldásra a csíksomlyói búcsú prédikációjából idézett: "ha megdobnak kővel, építs belőle lépcsőt!"

A köztársasági elnök szerint a történészek, a levéltárosok meg tudják állapítani, hogy vannak-e az első vagy a második világháborúban eltemetett román katonák a temetőben, és ha igen, hányan lehetnek.

"Van ott üres parcella és az lehetőséget nyújt arra, hogy a dokumentáltan ott örök nyugalomra helyezett román katonáknak a végtisztességet megadják, nekik emlékművet emeljenek. Ez ellen sem a magyaroknak, sem senki másnak nem lesz kifogása. Be kell tartani Románia saját törvényeit, be kell tartani a kétoldalú megállapodásokat és be kell tartani a legalapvetőbb erkölcsi parancsokat"

- jelentette ki Áder János.

Az államfő a szombati csíksomlyói búcsúval kapcsolatban elmondta, mintegy kétszer annyian voltak jelen, mint az egy héttel korábbi pápai misén, ám ennek vélhetően az lehetett az oka, hogy a pápai misét megelőzően sokkal szigorúbb biztonsági intézkedéseket eszközöltek, emiatt pedig sokan gondolták egy héttel ezelőtt úgy, hogy inkább a televízión keresztül követik az eseményeket.

"Aki ide elzarándokol, megtapasztalhatja az együvé tartozásnak az érzését, erejét és a végén a magyar himnusz, a székely himnusz közös eléneklése nemcsak a hölgyeknek csal könnyeket a szemébe"

- összegezte a két csíksomlyói mise tanulságait az államfő.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/74164/pics/lead_800x600.jpg
Áder János,Úzvölgy
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-06-10 15:50:45
A civilizálatlan viselkedés rendkívül enyhe kifejezés erre az oláh tettre. A helyzetet inkább a bunkóság, a szemétség kifejezés írja le helyesen.
Aki egy temetőben üvöltözik, verekszik, őrjöng, köpköd, az nem ember, hanem egy megvadult, ész nélküli állat !!!!
Azám !
Nem hallom, hogy a soros-csicska, úgynevezett jogvédő civil, ingyenélő szervezetek a telekürtölték volna a világot, a nemtetszésüket kinyilvánítva !!!! A jelek szerint tökéletesen egyetértenek a román nyikhajok cselekedetével, hiszen egy szót sem szóltak ellene !!!!!
Hol vannak a Helsinki (mocskos szájú) Bizottság, a Amnesty Internacional véres szájú gyökerei, meg a többiek ?!
A spekuláns befogta a pofátokat, vagy kitépte a s.....gnyaló nyelveteket ?!
Kussoltok, mint sz@r a fűben ?!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Áder János táviratban fejezte ki részvétét az ukrán elnöknek

2020.01.08. 14:45
Áder János is reagált a szerda reggeli ukrán repülőgép-szerencsétlenségre: az államfő egy, az ukrán elnöknek küldött táviratban fejezte ki részvétét az …

Áder: nem a természetet, saját természetünket kell legyőzni!

2020.01.01. 05:45
Az államfő szerint fennáll a veszélye, hogy a jelenlegi nemzedék alig egyetlen emberöltő alatt elherdálja évezredes, évmilliós örökségét. Újévi üzenetében a …

Áder: Horváth János formálni akart, a világot és benne önmagát

2019.12.19. 16:55
Horváth János formálni akart, a világot és benne önmagát, hogy egy szabad és független hazában mindenki szabad és független polgár lehessen - fogalmazott a …

Áder: Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat

2019.11.20. 05:30
Az erdősültség szintje a jelenlegi 22-23 százalékról 30 százalékra emelkedhet Magyarországon.

Áder: Batthyány Lajos életútja mutatja, mekkora érték a szabadság és a függetlenség

2019.10.06. 12:20
Batthyány Lajos, az első magyar miniszterelnök élete és halála ünnepeken és hétköznapokon egyaránt figyelmeztet, mekkora …

Áder a klímacsúcson: Magyarország leszámol a szén-dioxiddal

2019.09.24. 05:25
A magyar köztársasági elnök New Yorkban leszögezte, a klímára nem nyilatkozatok, kommunikációs versenyek hatnak, hanem csakis a végrehajtott programok.

Tőke Ervin: Romániában rendszerszintű a magyargyűlölet

2019.08.29. 13:15
Kormányválság van Romániában, hiszen az államfő nem fogadta el Viorica Dancila miniszterelnök kormányátalakítási javaslatát. Közben államfő-választás előtt is áll az …

Áder János: joggal lehetünk büszkék arra, amit 1989-ben elértünk

2019.08.20. 10:35
"Harminc év után ma joggal lehetünk büszkék mindarra, amit 1989-ben elvégeztünk" - jelentette ki a köztársasági elnök az augusztus 20-ai …

Megvan az önkormányzati választások időpontja

2019.07.26. 10:05
Október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat Áder János államfő. Az erről szóló nyilatkozatot pénteken tették közzé a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

Áder János is részt vesz a pápai szentmisén Csíksomlyón

2019.04.12. 15:55
A Köztársasági Elnöki Hivatal pénteki tájékoztatása szerint Jakubinyi György gyulafehérvári érsek meghívására Áder János államfő is részt vesz a június 1-jei pápai …

Ezeket a cikkeket olvastad már?