Blogolj!

Áder János: temetőben vandál módon viselkedni civilizálatlan cselekedet

Áder János köztársasági elnök úgy fogalmazott az úzvölgyi katonatemetőben történtekkel kapcsolatban, hogy ami történt, kegyeletsértő, törvénysértő, nemzetközi megállapodást sértő, és mélységesen erkölcstelen is volt.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Áder János Csíksomlyón, a pünkösdi mise után nyilatkozott az úzvölgyi katonatemetőben történtekkel kapcsolatban a magyar újságíróknak. Az államfő kegyeletsértőnek tartja, hogy a temetőben kialakított román parcella 52 keresztjének egy része magyar katonák hamvai fölé került, hozzátette, a temető átalakítását a román hatóságok is törvénysértőnek találták, többek között a védelmi minisztérium is közölte, hogy a keresztállításra semmilyen engedélyt nem adott.

A köztársasági elnök szerint a hadisírok gondozásáról kötött román-magyar megállapodás több pontját is sérti a temető átalakítása, emellett mélységesen erkölcstelennek találja a temetőnél csütörtökön történteket.

"Temetőben vandál módon viselkedni, ott lévő, békésen imádkozó embereket megdobálni több mint erkölcstelen, civilizálatlan, nem európai országhoz méltó cselekedet"

- jelentette ki.

Áder János leszögezte, nem kellett volna idáig jutni, de ha már ez történt, akkor keresni kell a megoldást, hiszen az ott élő magyaroknak és Magyarországnak is az az érdeke, hogy békességben éljen a szomszédokkal. A megoldásra a csíksomlyói búcsú prédikációjából idézett: "ha megdobnak kővel, építs belőle lépcsőt!"

A köztársasági elnök szerint a történészek, a levéltárosok meg tudják állapítani, hogy vannak-e az első vagy a második világháborúban eltemetett román katonák a temetőben, és ha igen, hányan lehetnek.

"Van ott üres parcella és az lehetőséget nyújt arra, hogy a dokumentáltan ott örök nyugalomra helyezett román katonáknak a végtisztességet megadják, nekik emlékművet emeljenek. Ez ellen sem a magyaroknak, sem senki másnak nem lesz kifogása. Be kell tartani Románia saját törvényeit, be kell tartani a kétoldalú megállapodásokat és be kell tartani a legalapvetőbb erkölcsi parancsokat"

- jelentette ki Áder János.

Az államfő a szombati csíksomlyói búcsúval kapcsolatban elmondta, mintegy kétszer annyian voltak jelen, mint az egy héttel korábbi pápai misén, ám ennek vélhetően az lehetett az oka, hogy a pápai misét megelőzően sokkal szigorúbb biztonsági intézkedéseket eszközöltek, emiatt pedig sokan gondolták egy héttel ezelőtt úgy, hogy inkább a televízión keresztül követik az eseményeket.

"Aki ide elzarándokol, megtapasztalhatja az együvé tartozásnak az érzését, erejét és a végén a magyar himnusz, a székely himnusz közös eléneklése nemcsak a hölgyeknek csal könnyeket a szemébe"

- összegezte a két csíksomlyói mise tanulságait az államfő.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/74164/pics/lead_800x600.jpg
Áder János,Úzvölgy
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-06-10 15:50:45
A civilizálatlan viselkedés rendkívül enyhe kifejezés erre az oláh tettre. A helyzetet inkább a bunkóság, a szemétség kifejezés írja le helyesen.
Aki egy temetőben üvöltözik, verekszik, őrjöng, köpköd, az nem ember, hanem egy megvadult, ész nélküli állat !!!!
Azám !
Nem hallom, hogy a soros-csicska, úgynevezett jogvédő civil, ingyenélő szervezetek a telekürtölték volna a világot, a nemtetszésüket kinyilvánítva !!!! A jelek szerint tökéletesen egyetértenek a román nyikhajok cselekedetével, hiszen egy szót sem szóltak ellene !!!!!
Hol vannak a Helsinki (mocskos szájú) Bizottság, a Amnesty Internacional véres szájú gyökerei, meg a többiek ?!
A spekuláns befogta a pofátokat, vagy kitépte a s.....gnyaló nyelveteket ?!
Kussoltok, mint sz@r a fűben ?!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Megvan az önkormányzati választások időpontja

2019.07.26. 10:05
Október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választásokat Áder János államfő. Az erről szóló nyilatkozatot pénteken tették közzé a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

Áder János is részt vesz a pápai szentmisén Csíksomlyón

2019.04.12. 15:55
A Köztársasági Elnöki Hivatal pénteki tájékoztatása szerint Jakubinyi György gyulafehérvári érsek meghívására Áder János államfő is részt vesz a június 1-jei pápai …

Mondjunk igent a magyarságunkra!

2019.01.01. 07:00
"Csak rajtunk múlik, hogy mire mondunk nemet és mire mondunk igent" - fogalmazott a köztársasági elnök a közszolgálati televízióban elhangzott újévi köszöntőjében.

Áder János: A haza minden előtt (videó)

2018.08.20. 09:25
Katonai tiszteletadás mellett, Áder János államfő jelenlétében felvonták Magyarország nemzeti lobogóját. Facebook-videóban mutatjuk az ünnepi pillanatokat.

Kegyelmet kapott Geréb Ágnes

2018.06.28. 16:35
Kegyelmet kapott Geréb Ágnes Áder János államfőtől, így nem kell a szülész-nőgyógyászra kiszabott szabadságvesztés büntetést végrehajtani.

A vértanú miniszterelnökre emlékezett az államfő

2018.06.16. 10:45
Áder János virágot helyezett el Nagy Imre sírjánál a 301-es parcellában.

Megkezdődött a Házasság Hete – Áder János nejével vállalta a fővédnökséget

2018.02.11. 08:15
Vasárnap kezdődik a házasság hete. Országszerte és a határon túl több mint háromszáz programmal irányítják rá a figyelmet a …

A magyarság tiszteletére buzdított az államfő

2018.01.01. 06:00
Mindig, minden helyzetben legyen erőnk tisztelni a másikban az embert, egymásban a magyart – kívánta újévi köszöntőjében Áder János köztársasági elnök. Arra kért mindenkit, legyen bölcs a …

Egymillió: Nemzetünk egységét ünnepeljük

2017.12.16. 17:10
Áder János jelenlétében tette le az egymilliomodik határon túli magyar az állampolgársági esküt.

Végső soron saját magunkat mérgezzük meg

2017.10.25. 18:55
A Föld "természeti tőkéjének" felélésétől óvott a köztársasági elnök az Exportfejlesztési Világfórum szerdai budapesti megnyitóján tartott köszöntő beszédében.

Ezeket a cikkeket olvastad már?