Blogolj!

Eljött a pillanat: kiemelik a Hableányt a Dunából (ÉLŐ)

Reggel 6 órakor kezdődött a Hableány roncsának kiemelése a Dunából. Fél 9-ig négy holttestet hoztak felszínre a búvárok. 13 óra után a roncs átkerült egy uszályra, majd Csepelre szállították azt. Négy áldozat még mindig nem került elő.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Íme az ATV élő videója, alább pedig szöveges közvetítésünk.

20.00:

Zárt helyiségben vizsgálják tovább a május 29-i balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót, amely kedd délután érkezett meg a csepeli szabadkikötőbe - hangzott el az M1-en.

A közmédia beszámolója szerint jelenleg centiméterről centiméterre vizsgálják át a hajót az ügyészség munkatársai, a rendőrségi helyszínelők és a hajózási szakemberek. A vizsgálat során a többi között azt próbálják kideríteni, hogy a Hableány sérüléseit a folyómederhez ütközés vagy a Viking Sigyn szállodahajó okozta-e.

17.15:

A dunai hajóbaleset kapcsán levélben köszönte meg Orbán Viktor miniszterelnöknek a részvétnyilvánítást, egyben köszönetet mondott a magyar kormány támogatásáért és együttműködéséért Lee Nak-yeon dél-koreai kormányfő.

"A tragikus baleset mélyen megrendítette a koreai népet. Fogadja köszönetemet a magyar kormány által eddig nyújtott aktív támogatásért és együttműködésért" - írta Lee Nak-yeon. Hozzátette: a balesetben eltűnt személyek utáni kutatási és mentési munkálatok során tanúsított kitüntetett figyelem és támogatás nagy vigasztalást és reménységet jelentett a koreai kormánynak és népnek.

"Őszintén remélem, hogy a válsághelyzet együttes legyőzése által a két nemzet barátsága és a kölcsönös bizalom még inkább erősödni fog" - zárta levelét Dél-Korea miniszterelnöke.

17.00:

Egyórás utat követően 5-re ért a Botond és a Hableányt szállító uszály a csepeli szabadkikötőbe, vagyis a 21. kerületi Szikratávíró utca közelében található kikötőbe. Ahogy korábban megírtuk, itt a BRFK szakemberei szakértőkkel és ügyészekkel vizsgálják majd át alaposan, hogy minél pontosabb képet kapjanak a május 29-i dunai tragédia körülményeiről és okairól.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

16.00:

A Botond tolóhajó 16 óra tájban indult meg Csepelre az uszállyal, illetve rajta a Hableánnyal. Rendőrségi motorcsónak vezeti fel a vízi menetet.

Lásd erről is az ATV újabb videóját.

15.45:

A kormánypártok köszönetüket fejezik ki a dunai hajóbaleset mentési feladataiban részt vevő valamennyi szakembernek. A rendkívül nehéz körülmények között végzett professzionális munkájuk, példaértékű helytállásuk minden tiszteletet megérdemel. Egyúttal részvétünket fejezzük ki az elhunytak hozzátartozóinak, osztozunk a tragédia okozta fájdalmukban - áll abban a nyilatkozatban, amit a Fidesz adott ki délután.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

15.30:

A Clark Ádám daru fél 4-kor elindult az uszály elől, amire a Hableányt kiemelték. Valószínűleg helyet csinál a Botond tolóhajónak, ami az uszályt és rajta a roncsot hamarosan Csepelre szállítja - írja az Index.

14.30:

Megszűntek a lezárások a mentés környékén, vagyis visszaállt a hétköznapi közlekedési rend a Margit híd környékén. Az uszály viszont még nem indult el a Hableánnyal Csepelre, tökéletesen biztonságnak kell lennie a rögzítésnek.

13.55:

Sikerült lehelyezni a Hableányt, és rögzítették is a kék uszályra, ezzel véget érhet a reggel fél 6-6 óta tartó hosszadalmas és aprólékos emelési folyamat. Az uszály innen - lásd alább az ORFK sajtótájékoztatóját - a csepeli szabadkikötőbe viszi. A rendőrság pedig vizsgálja majd a Hableányt és a Visegrádon állomásozó Viking Sigyn szállodahajót is.

Ekkora lyuk tátong a roncs alján, lehet, itt ütközött neki a Viking!

Fotó: MTI/Lakatos Péter

13.45:

Sajtótájékoztatót tart az ORFK, Gál Kristóf szóvivő számol be a legfrissebb fejleményekről. 

Közölte, a mentéssel egy időben megkezdődött a Hableány rendőrségi szemléje, mely mindenféle meglévő és a mentés közben keletkező elváltozást vizsgál. A Csepel-szigeti szabadkikötőbe szállítják majd a hajót, ahol szakértők, hajózási, nautikai és műszaki szakemberek, valamint az ügyészség képviselői vizsgálják tovább. A rendőrség napokkal korábban kialakította a helyszínt a szabadkikötőben, így a nyomozati cselekményeknek nincs akadályuk.

Négy holttestet emeltek ki ma a hajóból, azonosításuk folyamatban van. Vélelmezhetően a halottak között van a magyar kapitány és a dél-koreai kislány is - erősíti meg, amit korábban már megírtunk. Gál Kristóf arról is szól, még mindig négy eltűntet keresnek, a rendőrség megduplázta a keresésben résztvevők létszámát a belügyminisztérium kérésére.

A nyomozást a BRFK folytatja, az egyetlen gyanúsított a szállodahajó kapitánya - jelenti be. A szállodahajó tegnap egyéb okok miatt Magyarországra érkezett, és új bizonyítékok beszerzése érdekében a rendőrség újabb szemlét folytatott. Olyan bizonyítékot szereztek, amely vélhetően teljesebb képet ad a történtekről. Szemle és további nyomozati cselekmények vannak tehát folyamatban - zárja szavait.

Kérdésre válaszolva elmondja, a Budapesttől délre eső Duna-szakaszon megkettőzött erővel keresik az eltűnteket.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

13.40:

"Valószínűleg a csepeli szabadkikötőbe viszik majd a hajóroncsot" - mondta Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ társadalmi kapcsolatok osztályának vezetője az Indexnek. A hajót ezt követően baleseti, bűnügyi helyszínként a BRFK vizsgálja tovább.

Hozzátette, miután sok a hordalék a hátsó teremben, ahol a turisták tartózkodtak, így elképzelhető, hogy ott még találhatnak valakit, miután sajnos négy holttest még mindig nem került elő.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

13.35:

Kiemelték és egy uszályra helyezték a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót kedden Budapesten, a Margit hídnál - erősítette meg az MTI.

A Hableányt kedden kora reggel kezdték el kiemelni a Duna mélyéről. Közben többször megálltak, vizet szivattyúztak, valamint átvizsgálták a hajótestet, és eközben négy holttestet is megtaláltak. Kora délutánra teljesen a felszínre került a hajótest. A Hableányt a Clark Ádám úszódaru segítségével átemelték egy uszályra.

13.20:

Az uszály fedélzetére helyezik a hajótestet, de csak miután úgynevezett párnafákat helyeznek alá, támasztékfákat, amelyek megakadályozzák, hogy a hajó valamilyen irányba billenjen az uszály sík felületén. A Hableány tehát továbbra is a levegőben, a kék uszály fölött.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

13.00:

A Hableány teljesen a levegőben, helyezik át az uszályra, persze rendkívül lassan, óvatosan.

12.40:

Két csörlővel, rendkívül lassan emelik át a Clark Ádám daruval előbb a hajó orrát, majd hátulját az uszályra, centiméterről centiméterre haladnak. A szakemberek közben folyamatosan vizsgálják a Hableányt, melyet majd a kék uszállyal szállítanak el a Margit híd alól.

Fotó: MTI/Mónus Márton

12.35:

Lassan, centiméterről centiméterre emelik felfelé a Hableányt.

12.30:

A legfrissebb sajtóhírek szerint a szivattyúzás után már nem folytatják az áldozatok keresését, hanem kiemelik a Hableányt az uszályra, és egy kikötőbe viszik, ott végzik el a további szükséges intézkedéseket. Az M1 tudósítója is arról számolt be, hogy a búvárok elkezdték levetni felszerelésüket.

12.10:

Továbbra is szivattyúznak a Hableány iszappal és vízzel borított belsejében, így a búvárok még nem térhettek vissza, hogy átkutassák a termes részt, ott van-e az utolsó négy holttest.

11.50:

A Hableány tat alatti termes részének nagy része víz és iszap alatt áll, szóval továbbra is szivattyúzni kell, hogy érdemben tudjon kutatni a három magyar búvár. Ha befejezik munkájukat, azonnal átemelik a Hableányt az uszályra.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

11.35:

Egyre komolyabb előkészületek történnek a kék uszályon a Hableány átemelésére.

11.30:

Az M1 szerint három magyar búvár van a termes részben, egy felderít, kettő pedig biztosít: a szakemberek vízben kutatnak. Nem akarták teljesen kiszivattyúzni onnan a vizet, hogy ne roncsolódjanak a holttestek. Úgy tűnik, további szivattyúzásra lesz szükség, ezt jelzik a búvárok.

11.20:

A pesti rakparton elképesztően sok a magyar és a dél-koreai érdeklődő, akik figyelik a kiemelést - jelenti az M1. Az is elhangzik, több búvár is lement a Hableány fedélzetének még víz alatt álló, alsó részébe, ahol a még négy eltűnt áldozatot remélik megtalálni. 

10.50:

Egyik hajózási rádiócsatornán sem jeleztek veszélyhelyzetet a május 29-ei dunai hajóbaleset idején - közölte az M1-en Tolnay Zoltán hajóskapitány, aki szintén szolgálatban volt a Dunán a tragédia idején. A konkrét ütközést nem látták, ők a Lánchíd alatt voltak, a rádión pedig először azt hallották, hogy emberek vannak a vízben - ismertette. A hét ember kimentése szakszerűen zajlott - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a Viking Sigynnek kellett volna megkezdenie a kommunikációt a kisebb Hableánnyal. Tolnay Zoltán azt mondta, hogy a történtek mélyen megrázták a hajósokat.

10.46:

Mivel még mindig ferdén áll a Hableány, egy újabb hevederrel kell megerősíteni - mondja közben az M1 tudósítója. A drótkötelet a hajó fölött húzzák át. Kicsit a pesti oldal felé dől a roncs, ezzel a Clark Ádámról átdobott drótkötéllel igyekeznek kiegyenesíteni. A magyar és a dél-koreai búvárok addig nem mennek le az alsó szintre, ahol asztalok, székek voltak, hogy a felderítés utolsó fázisában még holttesteket keressenek. 

10.45:

Érdekes hír közben, hogy egy dél-koreai hírügynökség értesülései szerint átfesthették a Viking Sigyn szállodahajó egy részét a Hableány tragédiája után, így próbálhatták meg elfedni az ütközés okozta sérülést. A szállodahajó tegnap visszatért Magyarországra, Visegrádnál vizsgálták át újra a rendőrök.

10.38:

Egy több nemzetközi hírügynökségi fotó jelenik meg a médiában arról, hogy a Hableány legnagyobb része már a víz fölött van. 

10.35:

Az M1 hajómérnök szakértője szerint javult a Hableány oldalbillenése, vízszintesbe állt a hajó, és hamarosan át lehet majd tenni a roncsot az uszályra, miután a búvárok átkutatták, és felhozták az esetlegesen megtalált újabb holttesteket. Emlékeztetőül: még négy áldozatot nem sikerült megtalálni.

10.30:

A mentőalakulatok tagjai éppen a kiemelt hajó belsejét pásztázzák, néhányan vegyvédelmi ruhába öltöztek. Valószínűleg újabb holttesteket keresnek, vagy már készülnek a kiemelésükre. A szivattyúkat most szedik ki a Hableány belsejéből - jelenti közben a HVG tudósítója.

09.55:

Mielőtt a búvárok megkezdik a kutatást, a tűzoltók előbb kiszivattyúzzák a vizet a megemelt hajórészből.

09.52: 

A hajó hátulja is a Duna fölött, a Hableány alsó részét is átkutathatják a búvárok. További négy áldozatot keresnek még.

09.50:

Az M1 tudósítója szerint több sérülés is látható a Hableány testén. Közben az ötödik hevederrel is rögzítették a hajót, és folytatódik a kiemelés.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

09.48:

Szívszorító pillanatok: beesett a vízbe a mentőalakulatok egyik tagja. A férfi éppen fel akart menni a mentőalakulatok által használt objektumra egy csónakból, de a létra megcsúszott, és belezuhant a vízbe. A TEK-esek gyorsan kimentették.

09.45:

Az MTI is megerősítette közben, újabb hevedert kell bekötni a dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableányra, mert sérülést találtak a hajó jobb oldalán. Az M1-en azt mondták: a kiemelést megnehezítette, hogy a Hableány besodródott az uszály alá.

Götz Sándor hajómérnök elmondta: a hajón látható sérülés nem akadályozza a kiemelés folytatását. Öt kötéllel igyekeznek vízszintesbe hozni a roncsot.

Az is immár hivatalos, hogy a ma megtalált négy áldozat között van a 6 éves dél-koreai kislány is.

09.40:

A közmédia tudósítása szerint a dél-koreai áldozatok hozzátartozói a közelből, a margitszigeti központ mentési sátrában egy képernyőn keresztül követik a mentést. A hatóságok továbbra is négy eltűnt holttestét keresik még.

09.35:

Folytatódott az emelés, már a vízfelszín felett vannak a Hableány utasterének ablakai is. A szakemberek a hajó farát igyekeznek megemelni. Götz Sándor, az M1-nek nyilatkozó hajómérnök szerint ez jó jel, hogy sikerülhet kettétörés nélkül a kék uszályra tenni majd a roncsot.

09.32:

Közben a mentési munkálatokat a helyszínen kíséri figyelemmel Pintér Sándor belügyminiszter is, akit Hajdú János, a TEK főigazgatója fogadott.

09.30:

Csaknem 60 centimétert apadt a Duna Budapestnél szombat óta - közölte Szegi Attila, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivő-helyettese. Korábban a május 29-ei hajóbalesetben elsüllyedt Hableány kiemelési munkálatait is nehezítette a Duna áradása.

Szegi Attila elmondta, szombat délután a fővárosi szakaszon is megkezdődött az apadás. Akkor 476 centiméteres volt a vízállás. Kedd reggel 8 órakor 417 centimétert mértek. A meteorológiai előrejelzés szerint számottevő csapadék csak a bajor területeken várható, így folyamatos, intenzív apadást várható - jelenti az MTI.

09.25:

Az M1 szerint a Hableány jobb hátsó részén fedezték fel a sérülést, ami miatt most újabb hevederrel erősítik meg, biztosítják a roncsot, az emelés addig áll. Azaz összesen öt kötéllel húzzák majd ki a hajót, mely a vártnál több ütést kaphatott. A stúdióban vendégeskedő mérnök szakértőt rendkívül aggasztja, hogy ferdén áll a Hableány.

09.15:

Sajtóértesülések szerint az eddig megtalált négy áldozat között van az eddig eltűntként keresett 6 éves dél-koreai kislány és édesanyja is, az alábbi MTI-fotón állítólag nekik tisztelegnek a mentésben részt vevők.

09.05:

Olyannyira szükség lesz az új hevederre, hogy már zajlik is a rögzítése, csáklyákkal igazgatják be a huzalt a hajó még vízben lévő részéhez.

08.50:

Azért tartanak kis technikai szünetet, mert sérülést fedeztek fel a roncson, és a szakemberek vizsgálják, kell-e újabb heveder az emeléshez.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

08.30:

Az M1 Híradójában közben arról számolnak be, hogy több széket is kihoztak a hajótestből, azaz feltehetően a búvárok már elérték a belső termet is. Állítólag ott is lokalizáltak újabb holttesteket. Még négy áldozatot keresnek. Kicsit megint megemelik a roncsot.

Fotó: MTI/Mónus Márton

08.25:

A Panorama Deck Kft. saját halottjának tekinti a Hableány balesetében elhunyt kollégáit - közölte a társaság szóvivője kedden az MTI-vel. Tóth Mihály közleményében azt írta: a május 29-én a Margit híd mellett balesetben elsüllyedt Hableány hajó kiemelése a Panorama Deck legénysége számára "felkavaró élményt" jelent.

A vállalat minden tagja gyászolja a tragédiában elhunyt kollégáit és utasaikat. "Együtt érzünk a családokkal és a barátokkal, osztozunk a veszteségükben" - fogalmaztak. Azt írták: ha a közvetlen hozzátartozók elfogadják, és kollégáik másként nem végrendelkeztek, akkor hajós temetésen búcsúznak majd el tőlük.

08.23:

Időközben a negyedik áldozatot is kihozták a Hableány roncsából a búvárok. Még négy embert keresnek a hajó utasai közül.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

08.20:

A dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány bűnügyi helyszín - mondta Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában. Az elsődleges feladat az elhunytak kiemelése - mondta Georg Spöttle.

Götz Sándor hajómérnök elmondta, hogy szerinte mindkét vízi járművön kellett lennie hajókövető rendszernek, valamint olyan kommunikációs berendezésnek, amellyel egymással kapcsolatot tudtak tartani. A szállodahajón olyan archiváló rendszernek is kell lennie, amely a GPS-adatokat is rögzíti - tette hozzá. 

Szerinte ezeket az adatokat össze kell vetni a két hajó kommunikációjával, hogy többek között az is kiderüljön, miért tolatott vissza a Viking Sigyn a baleset után, majd miért ment el.

08.16:

Az M1 Híradója szerint a gépházba vezető lépcső átvizsgálása következik.

08.15:

Két újabb holttestet hoztak ki a részben felszínre húzott Hableány sétahajóról - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. A búvárok a május 29-én szerencsétlenül járt sétahajóról így már három holttestet emeltek ki.

08.05:

Koreai és magyar búvárok közösen vizsgálják át a roncs kapitány híd alatti részeket. Akik az áldozatokkal érintkeznek, vegyvédelmi ruhát viselnek.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

08.00:

Folyamatosan szivattyúzzák a vizet a hajó belsejéből, a búvárok pedig bemennek, és további holttestek után kutatnak.

07.55:

Kihoztak egy holttestet a részben felszínre emelt Hableány sétahajóról kedd reggel, a budapesti Margit híd közelében. A búvárok a május 29-én szerencsétlenül járt Hableány kapitányi hídjának megroppant teteje alatt találták a holttestet - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.

07.45:

Kiemelték a kapitányi hídon talált holttestet.

07.35:

Vélhetően halálos áldozatra bukkantak a mentésben részt vevők a kapitányi hídon, a sajtó munkatársai figyelmeztetik, hogy a kegyeleti szempontok betartásával készítsenek felvételeket - így az M1. Erre számítottak is a szakemberek, hiszen hét másodperc alatt süllyedt el a Hableány, és a kapitány a hídon tartózkodott. Hamarosan kiemelik a holttestet. A helyszínt közben a hatóságok számtalan hajóval és motorcsónakkal biztosítják a Dunán.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

07.25:

Megkezdték a május 29-ei hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelését kedd reggel. A műveletet élőben közvetítő M1 aktuális csatornán azt mondták, hogy az előzetes tájékoztatás szerint hat órán át is eltarthat a mentés.

Jasenszky Nándorra, a Terrorelhárítási Központ társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetőjére hivatkozva az M1 tudósítója azt mondta: a művelet legkritikusabb pontja az lesz, amikor a meder aljától elemelkedik a hajótest.  Elmondta: a művelet több szakaszból áll majd, ezalatt többször is átvizsgálják majd a hajót.

A hajó egyik része már megjelent a felszínen. Az előzetes információk szerint amikor a kapitányi híd előbukkan, megállnak az emeléssel, és egy tűzoltóbúvár felderíti azt a területet, ahol a kapitány tartózkodott a baleset pillanatában. Ha holttestet fedez fel, az az elsődleges, hogy felhozzák. Ezután a mosdót és a gépház felé vezető lépcsőt vizsgálja át, majd újabb emelés történik, azután szivattyúzás.

A tervek szerint négy fázisban történik meg a hajó kiemelése, amely várhatóan az egész délelőttöt igénybe veszi majd.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az MTI tudósítójának helyszíni információja szerint először a kapitányi hídig emelik meg a hajót, majd a teremszintig, utána a vízvonalig, majd végül az egész járművet a felszínre hozzák, és az előre odavitt uszályra helyezik. Az egyes fázisok során a búvárok behatolnak a hajótestbe, hogy eltávolítsák a munkálatokat akadályozó tárgyakat, bútordarabokat, a holttesteket eltakaró berendezési tárgyakat.

A hatóságok felkészültek a Hableányból esetlegesen kiömlő üzemanyag felfogására is, mivel a hajótestben 1400 liter gázolaj van - értesült a helyszínen az MTI.

07.20:

A pesti oldal felől hatolnak be a búvárok a 27 méteres hajó roncsába, a kapitányi hídra. A pesti oldal felé dőlt tehát meg a Hableány.

07.15:

Felbukkant a kapitányi híd teteje a vízfelszín fölé, a legkritikusabb ponton tehát túljutott az akció, vagyis a Hableány elemelkedett az aljzattól, és nem tört ketté. Ha kiszivattyúzták a vizet, búvárok vizsgálhatják át a kapitányi hidat - hangzik el az M1-en.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

07.12:

A tragédia óta a Margit híd egyfajta emlékhellyé vált, folyamatosan helyezik el az emberek a virágokat a magyar és a dél-koreai áldozatokra emlékezve - így az M1 Híradója.

07.10:

A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó kiemelésekor egy ponton meg is roppanhat a hajó gerince - mondta a Clark Ádám úszódaru tervezője az M1 aktuális csatornán kedd reggel. Götz Sándor hajómérnök jelezte: elképzelhető, hogy a hajót az ütközéskor olyan sérülés érte, ami miatt le kell állítani a kiemelést. A szakértő szerint valószínű, hogy a hajó utasterében vannak még holttestek.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, nyolc embert még keresnek: hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát. Pintér Sándor belügyminiszter a hajó kiemelésével kapcsolatos feladatokkal a Terrorelhárítási Központot (TEK) bízta meg.

07.00:

Az M1 tudósítása szerint megfeszültek a drótkötelek, jól látható, hogy milliméterről milliméterre emelik meg a roncsot. A lényeg, hogy ne törjön ketté a Hableány. A TEK lezárta a Duna teljes szakaszát. Első lépésben a kapitányi híd, majd a rakodási fedélzet, azt követően a belső terem bukkanhat a felszínre, melyeket alaposan átvizsgálnak majd a búvárok, természetesen speciális védőfelszerelésben. Feltételezik, hogy holttestekre is bukkannak, még 8 áldozatot nem sikerült megtalálni.

Fotó: MTI/Mónus Márton

06.45:

A helyszínre közben a koreai szakemberek is megérkeztek. Attól, hogy a Hableány hetvenéves volt, még nagyon jó állapotban volt - hangzott el az M1 Híradójában, ahol kiemelték, nem valószínű, hogy a Hableány valaha újra vízre szállhat.

06.30:

Először ki kell egyenesíteni a hajótestet, amely orral "felfelé" áll a hajómederben, hogy megindulhasson az emelés - hangzott el az M1-en.

06.00:

A fotósok és az újságírók a Margit-hídról figyelik az eseményeket.

Kedden reggel 6 órakor megkezdődött a Hableány személyszállító roncsának a kiemelése a Dunából, miután a szakembereknek sikerült kialakítaniuk a roncs alatt a megfelelő emelési pontokat.

Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ osztályvezetője közölte, a négy emelő heveder a hajó alatt van, az ellenőrzések megtörténtek, a művelet hat órán át is eltarthat. A kiemelést búvárok segítségével készítették elő.

A Hableány kiemelésének ütemterve a következőképpen néz ki.

1) Az emelés nagyon lassú lesz, először az a cél, hogy a hajó elszakadjon az aljzattól, ez az egész emelés legkritikusabb pontja.
2) Ha a hajó megindul felfelé, először a roncsolt kapitányi híd jelenik meg, amit a víz felszíne felett átvizsgálnak, holttestek után kutatva.
3) A következő emelési szakaszban a napozófedélzet maradványainak szintje jelenik meg, amelyet szintén átvizsgálnak, ezt pedig a terem átvizsgálása követi, ahol a legtöbb utas tartózkodott. Erősen feltételezhető, hogy a roncsban lesznek még áldozatok.
4) Amennyiben átvizsgálták a termet is, a Clark Ádám úszódaru tovább emeli a hajót, és elhelyezi a kék színű bárkán. Ha oda a roncs felkerült, a szakemberek rögzítik, hogy el lehessen szállítani.
5) A ronccsal kapcsolatos további eljárás a Budapesti Rendőr-főkapitányság feladata lesz a bűnügyi nyomozás részeként helyszíni szemlét tartanak a roncsokon.

A Hableány sétahajó május 29-én este süllyedt el a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, nyolc embert még keresnek: hét dél-koreai utast és a sétahajó magyar kapitányát.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/74278/pics/lead_800x600.jpg
budapest,Duna,hajóbaleset,katasztrófa,TEK,tragédia
 

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Így járnak a BKK járatai a pünkösdi hétvégén

2020.05.29. 14:35
A BKK tájékoztatása szerint pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn a fővárosi közösségi közlekedési járatok az ünnepnapokon, illetve munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint …

A Hableány-tragédia áldozataira emlékeztek meg Budapesten

2020.05.29. 11:25
A dunai hajóbaleset 28 elhunytjára hajós kegyeleti szertartás keretében emlékeztek meg a tragédia évfordulóján pénteken.

Villamosmegállóban szült egy nő Budapesten, a rendőrök segítettek neki

2020.05.25. 10:10
Nem mindennapi esetet kellett kezelniük a rendőröknek vasárnap este a belvárosban.

Saját kérésére távozik posztjáról a Pesti úti idősotthon vezetője

2020.05.21. 19:35
Saját kérésére, közös megegyezéssel, május 31-i hatállyal távozik posztjáról Skultéti József, a Pesti úti idősek otthonának vezetője - közölte …

Karácsony ne csak a Facebookon üzengessen a vírusnak!

2020.05.20. 13:30
A kormánypártok szerint legfőbb ideje, hogy a főpolgármester vállalja végre a fenntartói felelősséget az idősotthonok ügyében.

A kijárási korlátozások megszűnése nem jelenti a védekezés végét

2020.05.17. 11:50
Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központ vezetője felhívta a figyelmet, hogy a szigorú szabályok lazítása mellett továbbra is minden …

Vasárnap éjféltől Budapest is újraindul – mutatjuk a szabályokat!

2020.05.16. 16:35
Gulyás Gergely nemcsak a friss fővárosi intézkedéseket részletezte, de megerősítette: ha nem változik a járvány tendenciája, akkor a kormány május …

Budapesten is feloldják a kijárási korlátozást

2020.05.16. 13:55
Orbán Viktor bejelentette: Budapesten is sikerült letörni a járvány erejét, így a fővárosban is át lehet térni a védekezés második szakaszára. Ugyanakkor felelősségteljes magatartást kért …

A Kamaraerdei úti idősotthonba is beletörik Karácsony bicskája?

2020.05.16. 10:20
Több tucatnyian fertőződtek meg: a tömeges megbetegedések megelőzése érdekében több intézkedés azonnali végrehajtására kötelezte az idősotthont fenntartó …

Lezárják a pesti alsó rakpartot az autósok elől hétvégén

2020.05.15. 16:10
Már szombat hajnalban lezárják a rakpartot, utána pedig csak a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedhetnek az érintett szakaszon.

Ezeket a cikkeket olvastad már?