Blogolj!

Káoszba fulladt az uniós vezetők választása

Ahogy az várható volt, nem született megállapodás a tisztújításról a brüsszeli EU-csúcson. A szereplők természetesen egymásra mutogatnak. Manfred Weber bukása elkerülhetetlennek látszik.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Nem sikerült megállapodni az európai uniós intézmények elnöki tisztségeinek betöltéséről a tagállami vezetők brüsszeli csúcsértekezletén, ezért jövő vasárnap újabb találkozót tartanak – jelentette be az Európai Tanács elnöke csütörtök éjszaka.

Donald Tusk az MTI tudósítása szerint arról számolt be, az egyeztetésen nem sorakozott fel a többség az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelöltek egyike mögött sem. Úgy fogalmazott, a megüresedő uniós vezetői posztokról egyfajta „csomagban” kell megegyezni, amely tükrözi a közösség sokszínűségét. A június 30-i rendkívüli EU-csúcsig folytatódnak a megbeszélések, nemcsak a tagállamok között, hanem az európai parlamenti frakciókkal is, de Tusk szerint túl korai lenne még találgatásokba bocsátkoznia a lehetséges nevekről.

Mark Rutte holland miniszterelnök rendkívül szkeptikusan arról beszélt, semmilyen érdemi előrelépés nem történt, és a 30-i rendkívüli csúcstól sem vár áttörést. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tréfálkozva kijelentette: bizonyos örömmel, elégedettséggel és boldogsággal tölti el, hogy úgy tűnik, nem egyszerű őt pótolni.

Jobb még néhány napot várni, és folytatni a tárgyalásokat, mintsem elhamarkodott döntéseket hozni – ezt már a német kancellár nyilatkozta péntek hajnalban. Angela Merkel megerősítette, egyetlen jelöltnek sincs többsége az Európai Bizottság következő elnöki tisztségéhez, ezért az uniós vezetők jövő vasárnap újra asztalhoz ülnek, hogy az uniós parlament július 2-án kezdődő alakuló ülése előtt megegyezzenek az uniós intézmények vezetőiről.

„Közös megoldást akarunk az Európai Parlamenttel, semmilyen körülmények között sem akarunk válsághelyzetet teremteni”

– magyarázta. A néppárti Manfred Weber jelölésére vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, erre csak a folyamat végén tud végleges választ adni.

Tegnap megírtuk: brüsszeli források szerint a szocialisták, a liberálisok és a zöldpártiak is elvetik a néppárti csúcsjelölt támogatását, és a V4-ek, köztük Magyarország is határozottan kihátrált Weber mögül. Ez azt jelenti, hogy összeomolhat az úgynevezett Spitzenkandidat-rendszer.

Emmanuel Macron francia elnök közben leszögezte, a jelölteknek meg kell szerezniük az uniós testületek többségének szimpátiáját. Olyan megoldást kell találni, amely biztosítja a megkívánt földrajzi, demográfiai, politikai, nemek közötti megoszlást figyelembe vevő egyensúlyt. Kijelentette, nem ellenezne egy német csúcsjelöltet akkor, ha Angela Merkel német kancellár lenne az.

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/74947/pics/lead_800x600.jpg
Angela Merkel,Donald Tusk,Emmanuel Macron,EP-választás,EU,EU-csúcs,Európai Bizottság,Manfred Weber
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-06-21 17:00:41
Mégis, mire számított ez a két (vagy inkább több) kulacsos, senkiházi Weber ?!
A normális (mondom: a normális) országvezetők megmondták előre, hogyha nem tér észhez, akkor semmi esetre sem fogják támogatni ezt a széltolót !!!!
Így lett ? >>>>>>>>> így bizony !!!!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Se kiköpni, le lenyelni nem tudja a Néppárt a Fideszt?

2020.01.20. 17:40
Nincs egyezség a néppárti bölcsek között a Fidesz sorsáról. Sajtóhírek szerint az Európai Néppárt február 3-i közgyűlésén nem kerül napirendre a Fidesz tagságának kérdése, …

Orbán Viktor: Ausztria természetes partnerünk

2020.01.16. 19:45
A miniszterelnök szerint sikerült azonosítani az együttműködés és az együtt nem működés területeit.

Itt az újabb Soros-nyomás: elmarasztalta az EP Magyarországot

2020.01.16. 14:15
A kormányzat véleménye szerint az Európai Parlament állásfoglalásának elfogadása a bevándorláspárti erők „újabb nyomásgyakorlási akciója” Magyarországra, szoros …

A nemzetek Európája buktatta meg Junckert

2019.12.04. 05:40
Az Európai Bizottság előző elnöke rosszul tűrte a sokszínűséget.

Hamis határoszlopokkal vezetik félre a migránsokat

2019.12.04. 05:35
Nem ott volt az EU határa, ahol az orosz erdőben elsőre látszott...

Várhelyi Olivér felgyorsítaná a Nyugat-Balkán uniós csatlakozását

2019.12.04. 05:20
A magyar biztos szerint minél hamarabb meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

Zöld lámpa: hivatalosan is kinevezték az új Európai Bizottságot

2019.11.29. 05:35
Az Európai Tanács is kimondta az áment.

Tízezernyi migráns várakozik feszülten Boszniában

2019.11.23. 12:40
Áldatlan állapotok jellemzik a Balkánt, az illegális bevándorlók Nyugat felé akarnak menni.

Merkel megvilágosodott: Afrika stabilitásáért könyörög

2019.11.20. 05:35
A Willkommenskultur kancellárja európai értéknek nevezte Afrika stabilitását.

Uniós biztosaink: Kovács megszégyenülésétől Navracsics profizmusáig

2019.11.14. 17:20
Energetikai elhasalás, langyos adó- és forró nőügyek, szociális érzékenység, Erasmus+. Így szerepeltek Magyarország EU-biztosai 2004 és 2019 között. …

Ezeket a cikkeket olvastad már?