Blogolj!

Nyolcvan év után felszentelik a Dunakeszi Szent Imre templomot

Charlotte

Nyolc évtized múltán, az épületének teljes belső rekonstrukciójának befejezéseképpen szentelik fel a Dunakeszi Szenti Imre templomot, Beer Miklós megyéspüspök celebrálásával. Az eseményt 2019. július 6-án este, 19 órai kezdettel orgonahangverseny előzi meg a templomban. Az ünnepségen részt vesz Soltész Miklós, Banai Péter, Tuzson Bence államtitkárok mellett Dióssi Csaba polgármester is.

A Dunakeszi Szent Imre templom 80 évvel ezelőtt, 1939-ben készült el, az első szentmisét december 19-én, püspöki engedéllyel mutatta be Csík József, alagi lelkész. A II. Világháború azonban közbeszólt, a templom felszentelése elmaradt. 

Az épületről

Csík József alagi plébános 1929-ben, kilenc évvel a trianoni országvesztés után kérte Hanauer Á. István, váci püspök jóváhagyását a templom építésére, mely jóváhagyás 1930 február 19-én meg is érkezett. 1936-ban, Csík József, a váci püspök ajánlására a konzervatív szemléletű Fábián Gáspárt kérte fel a templom terveinek elkészítésére. Az alagi közösség vezetőségének akarata az volt, hogy a templom „hazánk első levente temploma legyen szép és méltó Isten nagyságához, és legyen ízig, vérig magyar”. Fábián Gáspár ezt a gondolatot figyelembe véve, árpád kori falusi templomokat idéző, félköríves záródású, egyhajós, egytornyú neoromán épületet tervezett.

A harangtorony és a melléktornyok fedésére szolgáló mázas cserepeket a Zsolnay gyár szállította. Tornyában három harang lakik, a legnagyobb, az 1035 kg-os Szűz Mária harang, a 404kg-os Szent Imre és a 185kg-os lélekharang.

Az impozáns kazettás mennyezetet a kitűnő festő és iparművész, Leszkovszky György (1891-1968) tervezte.

A templom 1939-ben készült el, az első szentmisét december 19-én, püspöki engedéllyel mutatta be Csík József, alagi lelkész. A II. Világháború kitörése miatt azonban a templom felszentelése elmaradt.

A felújításról

Nyolc évtized múltán a templom belső tere és gépészeti megoldásai már jelentős kívánni valót hagytak maguk után, így a Magyar Állam, a Váci Egyházmegye, Dunakeszi Önkormányzata és az alagi hívek anyagi közreműködésével 2019 január 5-én megkezdődhetett templom belső terének és gépészetének teljes felújítása. Az építkezés június folyamán fejeződött be, melynek keretében megújult a teljes víz, csatornarendszer, professzionális világítás és hangosítás került kiépítésre és a már meglévő díszítések, a szószék, a szentélyt a templomhajótól elválasztó áldoztatórács asztalos munkái is megújultak. Megújult a teljes padlózat, amely anyagában az eredeti, cementlap kivitelt őrizte meg, de festésében a mennyezet formavilágát idézi meg, ezáltal összekötve a templomon belül a mennyet és a földet. Új gyóntatófülke készült és felújításra kerülnek az eredeti ólomüveg ablakok is. A templom hajójának két oldalán a korábbi, 12 db nagyméretű rombusz mintás üvegablak helyére új, figurális ablakok készülnek, melyek magyar szentjeinket fogják ábrázolni. Az ablakokat Botz Yvette üvegművész készíti, a templomszentelésre a Szent Lászlót ábrázoló ablak már el is készül.

A templom belső terének alakítását, az anyag és színválasztásokat Ölbey István belsőépítész gondozta, aki Kecskés Attila plébános atyával együtt a nyolcvan évvel ezelőtti alapítói akaratot, a régi és a modern értékek együttes megtartását tartotta szem előtt a rekonstrukció során. Így lett a templom jóval világosabb, tágasabb, valamint így kaptak újra funkciót az addig nem használt, eredeti berendezési tárgyak.

Erősen átalakuló világunkban nem gyakoriak a templom építések, szentelések akkor, amikor sok helyen lebontják, átalakítják, más funkcióval ruházzák fel azokat. A Szent Imre templom hívő közössége éppen ezért állt emellé a nem minden napi lehetőség és feladat mellé, komoly anyagi, szervező és kétkezi erővel.

Az egyházközség köszönetet mond a város református és evangélikus közösségeinek, akik a felújítás időszakában saját templomaikba fogadták be a katolikus közösséget, hogy a vasárnapi szentmiséket ott tarthassák meg.

A templom felújításáról további részleteket és érdekességeket az emericius.blogstar.hu-n olvashat.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/75162/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A román közlekedési miniszter állítólag akadályozni próbálta ellenzéki képviselők Bukarestbe jutását

2019.10.21. 11:40
Büntetőjogi vizsgálatot indított a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) hétfőn …

Blogstar kávéház

2019.10.21. 04:30
A Brexit drámai fordulatai, a Fidesz kellemetlen meglepetései, Karácsonyék provokatív visszarendeződése, a hekkerek nemzetbiztonsági kockázata és Csobot Adél véletlen igenje hétfői online lapszemlénkben.

Idén is Temerin lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát

2019.10.20. 19:10
Az idén is Nagy Arnold, Temerin lovasa nyerte a Nemzeti Vágta döntőjét Fantázia nevű lován, akárcsak tavaly.

Nem volt telitalálat a hatos lottón

2019.10.20. 17:35
Ma sem akadt szerencsés nyertes, ami azt jelenti, hogy a leendő milliomos még köztünk van.

Varga Mihály: Magyarország szeretné, ha a Világbank a migrációt kiváltó problémákra koncentrálna

2019.10.20. 16:40
A pénzügyminiszter szombaton a Világbank közgyűlésén vett részt Washingtonban, ahol arról is …

Hétfőtől eSzemélyihez is hozzárendelhető a vasúti bérlet

2019.10.20. 15:25
Október 21-től a MÁV vasúti bérletei hozzárendelhetők az új típusú - 2016. január 1-től kibocsátott - személyazonosító igazolványhoz, az eSzemélyihez.

Blogstar kávéház

2019.10.19. 22:15
Borkai búcsúztatása, Gyurcsányék lopkodása, Salvini soros üdvözlete, a Balaton őszi termése és Demjén Rózsi fenomenális visszatérése online lapszemlénkben.

Több településen egészségtelennek minősítették a levegőt

2019.10.19. 19:05
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Facebook-oldalán szombaton közzétett tájékoztatás szerint Nyíregyházán és Székesfehérváron is egészségtelennek …

Salvini a migránspártiak ellen, Budapesten Salvini mellett demonstráltak

2019.10.19. 18:20
Kétszázezres tömeg tüntetett Rómában a bevándorláspárti, baloldali kormány ellen Matteo Salvini vezetésével. Budapesten eközben szintén hatalmas …

Újabb csavar a londoni parlamentben: tovább húzzák a Brexitet

2019.10.19. 16:20
Olyan törvénymódosítást fogadtak el az alsóházban szombaton, mely gyakorlatilag az október 31-ére tervezett Brexit halasztását jelenti. Boris Johnson azonban megmakacsolni …

Ezeket a cikkeket olvastad már?