hirdetés
Blogolj!

Nyolcvan év után felszentelik a Dunakeszi Szent Imre templomot

Charlotte

Nyolc évtized múltán, az épületének teljes belső rekonstrukciójának befejezéseképpen szentelik fel a Dunakeszi Szenti Imre templomot, Beer Miklós megyéspüspök celebrálásával. Az eseményt 2019. július 6-án este, 19 órai kezdettel orgonahangverseny előzi meg a templomban. Az ünnepségen részt vesz Soltész Miklós, Banai Péter, Tuzson Bence államtitkárok mellett Dióssi Csaba polgármester is.

A Dunakeszi Szent Imre templom 80 évvel ezelőtt, 1939-ben készült el, az első szentmisét december 19-én, püspöki engedéllyel mutatta be Csík József, alagi lelkész. A II. Világháború azonban közbeszólt, a templom felszentelése elmaradt. 

Az épületről

Csík József alagi plébános 1929-ben, kilenc évvel a trianoni országvesztés után kérte Hanauer Á. István, váci püspök jóváhagyását a templom építésére, mely jóváhagyás 1930 február 19-én meg is érkezett. 1936-ban, Csík József, a váci püspök ajánlására a konzervatív szemléletű Fábián Gáspárt kérte fel a templom terveinek elkészítésére. Az alagi közösség vezetőségének akarata az volt, hogy a templom „hazánk első levente temploma legyen szép és méltó Isten nagyságához, és legyen ízig, vérig magyar”. Fábián Gáspár ezt a gondolatot figyelembe véve, árpád kori falusi templomokat idéző, félköríves záródású, egyhajós, egytornyú neoromán épületet tervezett.

A harangtorony és a melléktornyok fedésére szolgáló mázas cserepeket a Zsolnay gyár szállította. Tornyában három harang lakik, a legnagyobb, az 1035 kg-os Szűz Mária harang, a 404kg-os Szent Imre és a 185kg-os lélekharang.

Az impozáns kazettás mennyezetet a kitűnő festő és iparművész, Leszkovszky György (1891-1968) tervezte.

A templom 1939-ben készült el, az első szentmisét december 19-én, püspöki engedéllyel mutatta be Csík József, alagi lelkész. A II. Világháború kitörése miatt azonban a templom felszentelése elmaradt.

A felújításról

Nyolc évtized múltán a templom belső tere és gépészeti megoldásai már jelentős kívánni valót hagytak maguk után, így a Magyar Állam, a Váci Egyházmegye, Dunakeszi Önkormányzata és az alagi hívek anyagi közreműködésével 2019 január 5-én megkezdődhetett templom belső terének és gépészetének teljes felújítása. Az építkezés június folyamán fejeződött be, melynek keretében megújult a teljes víz, csatornarendszer, professzionális világítás és hangosítás került kiépítésre és a már meglévő díszítések, a szószék, a szentélyt a templomhajótól elválasztó áldoztatórács asztalos munkái is megújultak. Megújult a teljes padlózat, amely anyagában az eredeti, cementlap kivitelt őrizte meg, de festésében a mennyezet formavilágát idézi meg, ezáltal összekötve a templomon belül a mennyet és a földet. Új gyóntatófülke készült és felújításra kerülnek az eredeti ólomüveg ablakok is. A templom hajójának két oldalán a korábbi, 12 db nagyméretű rombusz mintás üvegablak helyére új, figurális ablakok készülnek, melyek magyar szentjeinket fogják ábrázolni. Az ablakokat Botz Yvette üvegművész készíti, a templomszentelésre a Szent Lászlót ábrázoló ablak már el is készül.

A templom belső terének alakítását, az anyag és színválasztásokat Ölbey István belsőépítész gondozta, aki Kecskés Attila plébános atyával együtt a nyolcvan évvel ezelőtti alapítói akaratot, a régi és a modern értékek együttes megtartását tartotta szem előtt a rekonstrukció során. Így lett a templom jóval világosabb, tágasabb, valamint így kaptak újra funkciót az addig nem használt, eredeti berendezési tárgyak.

Erősen átalakuló világunkban nem gyakoriak a templom építések, szentelések akkor, amikor sok helyen lebontják, átalakítják, más funkcióval ruházzák fel azokat. A Szent Imre templom hívő közössége éppen ezért állt emellé a nem minden napi lehetőség és feladat mellé, komoly anyagi, szervező és kétkezi erővel.

Az egyházközség köszönetet mond a város református és evangélikus közösségeinek, akik a felújítás időszakában saját templomaikba fogadták be a katolikus közösséget, hogy a vasárnapi szentmiséket ott tarthassák meg.

A templom felújításáról további részleteket és érdekességeket az emericius.blogstar.hu-n olvashat.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/75162/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Von der Leyen fényévekre van a junckeri őrülettől

2019.07.20. 05:45
Érti és tiszteli ugyanis Kelet-Közép-Európa sajátos szempontjait és érdekeit.

Csak a katonák védhetik meg Európát a migrációs nyomástól

2019.07.20. 05:40
A népességrobbanás és az éghajlatváltozás miatt ugyanis évtizedekre meghatározza kontinensünket a bevándorlás egyre fokozódó kihívása.

Blogstar kávéház

2019.07.20. 04:55
Ursula von der Leyen narancsszemüvege, a magyarság vegzálása, a migráció kihívásai, Berki Krisztián pályára lépése és Várkonyi Andrea özönvízszerű válása szombati online lapszemlénkben.

Elhunyt Heller Ágnes

2019.07.19. 21:15
Péntek kora este elhunyt Heller Ágnes, a magyar filozófia 20. századi történetének meghatározó, nemzetközileg elismert alakja -értesült a 444.hu.

Blogstar kávéház

2019.07.19. 04:40
A migránsellenes szövetség repedése, az ellenzék kétfrontos aknamunkája, Petőfi Sándor lezáratlan csontkrimije, az önjáró taxiflotta fenntarthatósága és Köllő Babett tűszúrásos fiatalodása pénteki online lapszemlénkben.

A V4-ek elutasították az ngo-hajók által szállított migránsok elosztását

2019.07.18. 19:50
A bevándorláspártiak újabb kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös …

Bárki adatait felhasználhatják a felkapott öregítő alkalmazáson keresztül

2019.07.18. 14:30
Adatainkat lopják el, miközben mi épp jókat röhögünk vagy épp szörnyülködünk azon, hogy hogyan néznénk ki öregen.

Felgyújtottak egy filmstúdiót Japánban, többen meghaltak

2019.07.18. 12:20
Huszonhárman meghaltak, harmincnyolcan pedig megsérültek amikor egy férfi szándékosan gyújtotta fel a Kyoto Animation stúdiót.

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019.07.18. 12:10
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC …

Vasárnap kezdődik a halásztelki csomópont felújítása az M0-son

2019.07.18. 11:20
Vasárnap megkezdik a halásztelki csomópont felújítását az M0-son, így őszig Halásztelek a szigetszentmiklósi csomóponton keresztül lesz megközelíthető - …

Ezeket a cikkeket olvastad már?