Blogolj!

Több eleme is elindul a családvédelmi akciótervnek hétfőn

Dorogi László

Érdemes lesz odafigyelnünk, hiszen július elsejével több területen is fontos változások lépnek hatályba, ezeket szedtük össze.

Fotó: Shutterstock

1. Elindul a családvédelmi akcióterv több eleme

Bővül a családi otthonteremtési kedvezmény kedvezményes hitele, amit ezentúl a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlásra is felhasználhatnak, de elindul a falusi csok - amely program a tervek szerint 2022. június 30-ig lesz elérhető - és elkezdődik a nagycsaládosok autóvásárlási programja is.

Ezeken a településeken lesz elérhető a falusi csok

A kormány által kiadott listán 2486, ötezer lélekszám alatti település szerepel, ahol elérhető lesz a korábban bejelentett támogatás. A listán szereplő települések lélekszáma folyamatosan csökken és hátrányosabb helyzetben is vannak, a magyar kormány most a falusi csok támogatással szeretné megoldani a magyar társadalom elöregedésének problémáját és a falvak elnéptelenedését.

2. Elérhetővé válik a babaváró támogatás

Ezt a bankokban lehet majd igényelni, a szabadon felhasználható hitel összege nem haladhatja meg a tízmillió forintot, futamideje pedig a 20 évet. Erről a konstrukcióról korábban a Blogstar is részletesen beszámolt.

Ezek lesznek a babaváró hitel felvételének feltételei

Megjelentek a Magyar Közlönyben a kormány legújabb demográfiai programjához tartozó 10 millió forintos babaváró hitel részletei. A rendelet szövegéből kiderül, hogy a hitel felvételéhez normál banki hitelbírálaton kell majd átesni és a törlesztőrészlet mellett havi néhány ezer forintos állami kezességvállalási díjat is kell majd fizetniük a pároknak - ennek mértéke évente a kezességgel biztosított fennálló kötelezettség összegének a 0,5 százaléka, tehát a maximálisan igénybe vehető 10 millió forint esetében az első évben havi 4000 forint körül lehet.

3. Változnak a hitelfelvétel feltételei

Hétfőtől lép hatályba a Magyar Nemzeti Banknak az adósságfék szabályokat szigorító lépése, amelynek értelmében nagyobb pénzügyi terhet az eddigi 400 ezer forint helyett csak a félmillió forint feletti jövedelemmel rendelkezők vállalhatnak a jövőben. A jegybank az adósságfék szabályokat meghatározó, módosított rendeletében rögzíti, hogy a babaváró kölcsön jelzáloghitel felvétele esetén legfeljebb 75 százalékban önerőként szolgálhat - teszi hozzá a napi.hu.

4. Újabb két százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó

Ennek mértéke július 1-ejétől 17,5 százalékra csökken a 2016 végén született bérmegállapodásnak köszönhetően, ami kedvezően hat a munkabérek terheire és akár magasabb adócsökkenést is hozhat.

5. Kedvezőbb adózási feltételek

Hétfőtől a kisadózó vállalkozások tételes adója és az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás szabályai is kedvezőbbekké válnak: a változatlan adófizetési kötelezettség mellett a főállású katás adózó által igénybe vett pénzbeli ellátás (például a gyed és a táppénz) alapja emelkedik. Ez a számok nyelvén annyit jelent, hogy az 50 ezer forintos tételes adó megfizetése esetén az eddigi 94 400 forint helyett 98 100 forintra, a magasabb, 75 ezer forintos tételes adó megfizetése esetén az eddigi 158,4 ezer forintról 164 ezer forintra emelkedik az ellátási alap.

6. Elindul a Magyar Nemzeti Bank növekedési kötvényprogramja

Ennek keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszeg erejéig vásárol meg hazai székhelyű, nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket.

7. Drágulnak a közjegyzői díjak

Eddig csúszott az eredetileg 2018. októberére terezett emelés, de a tarifák július elsejével emelkednek az alábbiak szerint, hozzátéve, hogy a nagycsaládosok itt is kedvezményben részesülhetnek.

Októbertől emelkednek a közjegyzői díjak

Egy 1991-ben megalkotott, azóta többször módosított díjszabási rendszert ír felül az igazságügyi minisztérium új rendelete. A legkisebb értékű ügy intézése is 4500 forinttal drágul. A közjegyzői díjakat eddig is sávosan, az ügy értéke alapján állapították meg, a díj egy fix összegből, továbbá az adott sávhoz rendelt százalékos értékből állt.

8. Árakat emel a Magyar Posta is

Hétfőtől több belföldi- és nemzetközi csomagtermék díjszabását módosítják, az MPL Postacsomag ára két kilogrammos súlyig 1550 forintról 1630 forintra emelkedik, míg az MPL Üzleti Csomagnál, szintén két kilogrammos súlyhatárig 70 forinttal lesz drágább a szolgáltatás. A szállítás díja két kilogrammig nem változik, marad 890 forint, ugyanakkor a magasabb súlykategóriába tartozó csomagoknál lesz emelés: 10 kilogrammig 1030 forint, 20 kilogrammig pedig 1340 forint lesz.

9. Még olcsóbb lesz a diákhitel

A szabad felhasználású Diákhitel1 konstrukció kamatát 2,2 százalékról 1,99-re mérsékli a Diákhitel Központ Zrt., míg a képzési költségekre használható Diákhitel2 konstrukció továbbra is 0 százalékos kamattal vehető fel.

10. Indul a Pénzügyminisztérium diákmunka programja

A program július 1-ejétől augusztus 30-ig tart, ebben az időszakban a diákok foglalkoztatását támogatják az önkormányzatoknál és a versenyszférában is, a programba a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályain lehet.

A Pénzügyminisztérium 3,6 milliárd forinttal támogatja az idei diákmunka programot

Számítások szerint a július 1. és augusztus 30. közötti diákmunka programon mintegy 30 ezer diák vesz részt a tavalyi 29 ezerrel szemben - mondta Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminisztérium (PM) munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

11. Emelkedik az egészségügyi dolgozók bére

Hétfőtől nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/75305/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.11.29. 21:55
Fekete-Győr András határozott közösködése, Donald Trump kifakadása, a karácsonyi ajándékvásárlás felelőssége, a német vírustagadók lázadása és Köllő Babett őszinte vallomása online lapszemlénkben.

Orbán Balázs ajtót mutatott a jogállamiságot féltő ballibeknek

2020.11.29. 19:55
"Sajátos, hogy miközben napi szinten tudatosan vállaltan alkotmánysértő állásfoglalásokat hallunk és olvasunk a hazai és külföldi ellenzék oldaláról, a …

Lemondott posztjáról Szájer József EP-képviselő

2020.11.29. 11:55
A fideszes politikusban régóta érlelődött a lemondás gondolata, amely nincs összefüggésben a magyar-EU vitával. Döntését már az európai parlament elnökével is közölte.

Vasárnap ismét rekordot döntött a koronavírusban elhunytak száma

2020.11.29. 09:55
Közel hétezer fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 156 beteg.

Korona-napló, 2020. november - hírfolyam

2020.11.29. 09:00
Minden történés, minden adat, minden jó és rossz hír egy helyen az életünket megkeserítő Covid-19-ről.

Blogstar kávéház

2020.11.28. 22:00
Az állami vagyon kiszervezése, a radikális baloldal tombolása, az Európai Néppárt komolytalansága, Soros György bosszúszomjas ármánykodása és Bereczki Zoltán indulatos válása online lapszemlénkben.

Jelentős havazás érkezhet szerdán

2020.11.28. 15:15
Könnyen lehet, hogy Magyarország egyes tájain meg is marad a hótakaró a jövő héten.

Rákay: Baranyi érti a liberálbolsi idők szavát, vagy elmeroggyant

2020.11.28. 12:45
Nem hagyhatjuk, hogy a szivárványos horrorkoalíció polgármestere BLM-szobrot állítson Ferencvárosban – üzeni a televíziós producer.

Szomorú rekord: 152 halálos áldozatot követelt a járvány

2020.11.28. 09:05
Kétszázezer fölé nőtt a regisztrált, beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon.

Blogstar kávéház

2020.11.28. 04:15
A munkanélküliség számháborúja, Soros és Gyurcsány mesterterve, Kunhalmi Ágnes beismerő vallomása, a vakcinák életmentése és Presser Gábor hatalmas melója szombati online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?